Ген. Атанас Атанасов: Депутати в БСП и ДПС са за съд!

– Знаете ли, ген. Атанасов, като бивш шеф на контраразузнаването, кои хора са си внедрили ключови служители в ДАНС и дърпат конците на държавата? За такива говори шефът на агенцията Цветлин Йовчев.

– Големият проблем на Станишев при създаването на ДАНС беше, че се опита да измами българското общество и Брюксел, че уж прави институция за борба с корупцията. А на практика тази агенция се превърна в чадър. На възлови места в нея бяха назначени хора, чиято задача беше да прикрият корупцията на бившето правителство. Но както винаги се случва в БСП, легендарни фигури от тази партия са ги предавали за елементарни неща. Хора, които получиха много власт през агенцията и употребиха тази власт за лични икономически интереси, след промяната на политическата конюнктура ги предадоха.

– Кои са тези хора?

– Имената не са важни. А и от цялата информация, която през различни канали стигна до обществото, долу-горе се разбра кой с кого воюва. Бившето ръководство на ДАНС, което беше отстранено, с всички средства сега оказва съпротива, за да запази част от хората си на позиции в ДАНС.

– Вие знаете ли кои са тези техни хора?

– Какво аз знам, няма значение. Истината я каза премиерът – агенцията, не скъса ли пъпната си връв с Държавна сигурност, я чакат само скандали. Хората, които бяха овладели ДАНС, са офицери от ДС, с един и същи стил и метод на работа – да експлоатират държавните структури в собствен интерес. И сега, когато трябва да бъдат отстранени, защото на практика създават условия държавните институции да бъдат използвани за престъпления, те водят битки, за да минимализират вредите си. ДАНС беше превърната в силова групировка за лични финансови интереси.
Ръководството на ДАНС беше овладяло управлението на митниците чрез бивши офицери от ДС и през тези позиции бяха възстановени контрабандните канали, които през 4-те години на Станишев работиха с пълна пара. Легендарните Цайса и Марадоната са бивши офицери от ДС, които без ден трудов стаж в митниците бяха назначени на възлови постове там със задачата да се контролира контрабандата и да се отчисляват големите печалби от нея.

– Дали те са чели липсващия доклад на ДАНС за контрабандата?

– Както става ясно, докладите точно в тези среди са потънали.

– Къде ли са сега тези доклади?

– Много интересен въпрос, по който да поработят съответните институции.

– А Станишев от кого е бил подведен?

– Това е много смешно. Може ли да твърди бившият министър-председател, че от незнание е допуснал такова нещо?!

– Не той твърди, а негови приближени.

– Ами това е доказателство, че сме имали за премиер неподготвен човек. Това, че докладите са изчезнали в резултат на немарливостта му, е факт. Въпросът е защо сме имали такъв министър-председател. Как може на такава позиция да попадне човек, който не може да съобрази елементарни неща?! Дал ли си е сметка на възловите позиции по службите какви хора са сложени с неговата воля?

– В крайна сметка кой го е подвел?

– Неговите протежета в ДАНС. И някои от съветниците му най-вероятно. Хора, които на практика са получили голяма власт, без никога да са били избирани.

– За 100-те дни на кабинета ДСБ даде висока оценка, но с някои изключения, едно от които е борбата с организираната престъпност. Вашата оценка каква е?

– По Закона за защита на класифицираната информация всяка институция трябва да има служител по сигурността на информацията. 90% от тези служители в министерствата и агенциите са бивши служители на ДС.
Те дали ще пазят информацията, или ще изпълняват задачите на тези, които са ги инфилтрирали там? Затова се учудвам на търпимостта на новото правителство към тези кадрови назначения. Така че, на първо място, моите очаквания са били много по-смело да се действа с кадровата метла.
Второ, има разкрития за корупционни схеми на бившите управляващи, които тръгнаха към прокуратурата. Но има определени сфери, в които това не се случва. В комисията за борба с корупцията към предното Народно събрание изяснихме в доклад, който пратихме на прокуратурата и на Станишев, че отговорни за разхищенията в пътния фонд са Орешарски, Мутафчиев и Гагаузов. Те са били членове на съвета за управление на фонда. Тези хора по закон е трябвало да вземат решение за всяка инвестиция, за всеки разход – на кого се дават парите и по какъв начин, да контролират тяхното изразходване.
Но няма нито едно решение на този орган за разпореждане със средства, а парите отидоха при Батко и Братко.
Може ли да не се търси отговорност от тези бивши министри, които не са изпълнили задълженията си и са дали възможност за престъпно източване на пари от бюджета? Това е класически случай на престъпление по чл. 219 от НК – за безстопанственост. Къде е делото? Или прословутите спални вагони, доставени от Германия. Абсолютна измама. Произведени през 1970 г., а платени като нови. Там измамата е за 10 милиона.

– Ще кажат, че новото мнозинство действа като политическа полиция.

– Аз откровено и без лицемерие изпитвам съжаление към Станишев. Това е едно момче, неслужило в армията, несъздало семейство, попаднало във вихъра на събитията на най-високата позиция в държавата, и след като я управлявало 4 г., не знае какво е вършило. Това е абсолютна трагедия! Сега се чуди какви неща са се случвали. А кой даваше властта на неговите съветници за безобразията в енергетиката, в икономиката и къде ли не? Това е човек без житейски опит. Това е някаква мрачна традиция на бившата комунистическа партия – избутват за лице отпред незрели хора, за да може отзад да си правят далаверите старите червени котараци. Сега да не говори за котараци.

– И Румен Петков, и Румен Овчаров много остро се изказват срещу него.

– Ехе. Тези опитни апаратчици на бившата комунистическа партия са донякъде хората, които може да ги свържем с червените котараци. Сега тия симпатяги са чистички, само Станишев – виновен. Много удобно. Невинни няма.

– Скандалите в ДАНС имат ли общо с разцеплението в БСП?

– Тези, които трябва да си отидат от ДАНС, са креатура на БСП. Това казвам – получилите огромна власт по време на Станишев сега му забиха нож в гърба. Спомням си от историята легендарната фигура на Антон Иванов, който срещу една бутилка ракия е предал най-близките си приятели на Гешев.

– Какво мислите за идеята да бъде закрита ДКСИ, за да мине към ДАНС?

– Наложително е. Държавната комисия по сигурността на информацията е безполезна – навсякъде в натовските страни контраразузнаването е органът по защита на класифицираната информация. Второ, ДКСИ харчи много пари – 10 млн. издръжка, 120 души администрация. Този орган по закон осъществява политиката за защита на класифицираната информация, а тя тече отвсякъде.

– Вие сте против имунитетите.

– Имунитетът прави гражданите в България неравнопоставени. Нали мястото, в което всеки обвинен се защитава, е съдът. Да се иска свалянето на имунитети, е нормална процедура. Но това е само началото. Голямата част от депутатите от БСП и ДПС са за съд. Ако се разследват обективно и пълно скандалите около пътния фонд, на съд трябва да отидат Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев.
Ако се разследват безобразията в екологията и разрешителните режими, Джевдет Чакъров е за съд. В земеделието – Цветанов, но и предшественикът му Кабил.
Занимава ли се някой с Националната разузнавателна служба, със служба “Военна информация”? Тези служби се ръководят от горе до долу от служители, завършили специалните школи на КГБ и Съветския съюз. И тук е много тежката отговорност на комисията на Цвета Маркова – тя даде достъп до класифицирана информация на тези лица.

– Искате на подчинение на президента да няма служби ли?

– 20 г. системата за сигурност няма добра координация, защото една част от службите се ръководят от правителството, а друга – от президента. Според конституцията правителството отговаря за обществения ред и сигурността.
В НРС също се вършат безобразия. Тя трябва да работи извън територията на България, но има щатни служители на много места в страната, които се занимават със събиране на политическа информация, защото така са ги учили в КГБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...