Ген. Атанасов: ГЕРБ монополизира всички сектори, за да прибират по-лесно подкупите

Управляващите действат по мутренския принцип – издигат само зависими
Производството и трафикът на амфетамини са превърнати в държавна политика
Единственият шанс на Борисов и Цветанов за оцеляване е да фалшифицират изборите, прогнозира бившият шеф на НСС и лидер в ръководството на ДСБ
Интервю на Стойко Стоянов
– Г-н Атанасов, кой е най големият скандал в държавата през отиващата си 2012 г.?
– Толкова много скандали се разиграха, че човек трудно може да ги класира, а и рискуваме да пропуснем много от тях. Но като цяло 2012 беше наситена с тежки конфликти – в икономическата сфера, в политиката, една камара задкулисни игри, които показаха реалното лице на действащата власт.
Превозването на бистришките тигри с правителствения самолет, за да ритат топка е изключително нагло безобразие, но реално през тази година се разразиха и огромни скандали в кадровата политика на Борисов и Цветанов. От назначенията, които направиха, и които не успяха да реализират се вижда, че работят с кадрови потенциал, чиято основна характеристика е зависимостта. Тоест, те кадруват и назначават не хора, които имат качества за заемането на определена длъжност, а лица, за които разполагат с компромати и могат да ги контролират. Компрометираната им кадрова политика се базира на мутренския принцип : трябва да издигаме хора, които са зависими от нас. От друга страна, се натрапваше желанието им да бъде овладяна обвинителната власт в България. Инак имаше много тежки скандали с корупциони практики, които непрекъснато се прикриваха. Но в родното медийно пространство не можеш да прочетеш за такива неща. Ако обаче се погледнат материалите, които публикуват от ЕК, България е много зле по темата корупция, защото у нас тези схеми се контролират от властта. На практика ГЕРБ надмина Тройната коалиция в тази област. От една страна, овладяха заварените корупциони схеми – на някои места директно започнаха да ги експлоатират, а на други – подмениха играчите. В други сектори пък ГЕРБ създадоха свои, чисто нови корупциони матрици.
– Дайте примери?
– Контрабандата на цигари достигна невиждани размери. В същия момент няма нито една операция да са заловени по границата амфетамини. Публична тайна е, че у нас се произвеждат и изнасят за арабаския свят амфетамини. Знае се, че тези канили се контролират от хора близки до ГЕРБ, през тях се печелят много пари. И в този престъпен бизнес не само че всичко се контролира, то се дирижира от МВР, но за тези скандали няма публична реакция. В медийното пространство е абсурдно да излезе такава информация. Производството и трафикът на амфетамини са превърнати в държавна политика и затова няма как там да се получи издънка.
Но убеден съм, че основната политическа цел, която Борисов и Цветанов имаха през тази година е в последния работен ден пред Коледа да си назначат удобен главен прокурор. И всичко беше планирано, и осъществено като в разработка на Държавна сигурност.
– Защо е важно да контролират поста на първия обвинител в държавата?
– Този удобен и послушен главен прокурор им е необходим по два причини – преди изборите на тях им трябва прокурор, който да образува дела срещу политически неудобни лица. Трябва им прокурор, който безпрекословно да изпълнява исканията им и да мачка опозицията им. На втора място, с оглед на перспективата, ако загубят властта както се очертава, искат да им бъде гарантирано, че тях няма да ги преследват. Борисов и Цветанов си дават сметка, че за този мандат извършиха маса безобразия и независимо от имунитета, който могат да имат, главният прокурор е този, който може да ги вкара в затвора.
– От тези скандали какво лице показа управляващата партия?
– Лъсна лицето на едни добри и изпечени политически измамници. Тези хора измамиха обществото преди 4 г. с обещанията, които дадоха, но не ги изпълниха. Ако извадите правителствената програма от 2009 г. ще видите, че първата им заявка е справедливост според закона и наказание на корумпираните лица от Тройната коалиция. Има ли някой засегнат от правителството на Станишев? Напротив има симбиоза между определени възлови лица от предишното правителство и хора на ГЕРБ. Показаха имитация чрез поръчкови дела срещу Емилия Масларова например, но целта беше да се замъгли общественото съзнание. Но какво се случи с далаверите в Пътния фонд, заменките на гори? Не е засегнат нито един от възловите министри, като Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов. Прозира, че има абсолютна договорка тези политици да не бъдат закачани. И през законовите механизми и през управленските практики ГЕРБ дадоха възможност за развихряне на монополите, и обсебване на всеки един сектор от икономиката. Монополизирането се оказа изключително важно за безпрепятственото функциониране на корупционните схеми. Ако имаш няколко оператора в даден бранш, трудно ще е да ги рекетираш всичките, да ги мачкаш. Затова се направи такава удобна схема да се прибират подкупите от малко на брой лица, с които имаш конфиденциални отношения. И преди всичко, когато се говори за тези схеми трябва да е ясно, че в тях оперират лица от сикаджйския период на Бойко Борисов.
– Политиците се оплаквате от медиите, но те изглежда са ви удобни дори и зависими. Само Мартин Димитров директно реагира, отказвайки участие в ТВ7, защото за него тя била пресцентъра на МС?
– По принцип има една боязливост в политическите среди когато трябва да се говори за корупционните механизми в медиите, защото политиците са зависими от медиите и не смеят остро да реагират. Монополизацията на медийния пазар е част от цялостната монополизация в държавата. Борисов и Цветанов вкараха първо сред медиите принципа “Разделяй и владей”, за да могат да управляват бранша и си създадоха една медийна среда, която да обслужва само тях. Всичко друго се прикрива. Общувайки с журналисти съм изумен от откровеността, с която те говорят за автоцензората. Просто казват: “Това, което говорите е много вярно, ние ще го напишем, но няма кой да ни го пусне”. Такъв тотален контрол върху медийното пространство, каквото има сега е нямало даже при Тодор Живков. А в същото време Бойко Борисов се гаври и се подиграва и с хората и с медиите, казвайки иронично: “Как да няма свобода, ето Станишев всеки ден е по вестниците и телевизиите, всеки ден говори”. Станишев им е просто много удобен за противник, отглеждат си го, тупкат си го като топка, но всяка друга гласност се мачка.
– ДСБ и ГЕРБ сте част от ЕНП, как се идентифицирате, какво семейство сте, след като не постигате консенсус даже по елементарни теми?
– Ще кажа моята лична позиция – по-добре да сме вътре в ЕНП, отколкото да излезем. Все пак участвайки в това европейско семейство, имайки двама евродепутати, разполагаме и с механизми за изобличаването на тези бандити. За безобразията, които ГЕРБ прави в България, ние реагираме и то публично. От три годи сме твърда опозиция на ГЕБР. Преди месец внесохме чрез нашия евродепутат Светослав Малинов писмен сигнал до ОЛАФ за далавери, свързани с разпределянето на храните за бедните. И ще ви кажа нещо изключително важно – реализациите, които МВР направи през последните седмици като “Захарно петле” и други са свързани именно с нашия сигнал. Защото става дума за корупционни схеми, покровителствани от управляващите чрез хора, които ги реализираха и упражняваха и си плащаха на властта. Проверката, която ОЛАФ предстоеше да започне щеше да стигне до тези корупционни схеми. Но те избързаха да ги разкрият сега сами, за да не бъдат атакувани, че ги покровителстват. Не случайно двамата основни заподозряни които трябваше да бъдат арестувани по тези операции се оказа, че преди акциите на МВР са заминали на почивка на Малдивите. И тук беше направена една неслучайна комбинация – някакъв удобен на МВР прокурор е изобличен, че ги бил предупредил! Истината е, че тези лица, които избягаха бяха известени от най-високо място в МВР. Тоест, това което сега правят е просто една имитация на борба с престъпността, след няколко месеца обществото като забрави какъв е бил проблемът, тези хора ще се върнат и пак всичко ще се замаже.
– Лидерът на СДС Емил Кабаиванов повтаря упорито една теза, че сега партията му се връща към корените си. Вие дадохте интересна интерпретация, че процесът на връщане е към Държавна сигурност, там ли са корените на сините?
– Корените на СДС са в ДС, поне като се върнем назад в годините и като видим какво се случи, и кой от къде е дошъл в партията ще се убедите, колко много внедрена агентура, колко много лица от бившата БКП са били инсталирани там. Самият Желю Желев на кръглата маса с гордост твърдеше, че е марксист по убеждение. На практика първото ядро на СДС след създаването му 1989-1990 г. беше от хора, които бяха дисиденти но в собствената си партия БКП, или деца на активни борци против фашизма и капитализма, или активни комунисти. Що се отнася до удара върху Синята коалиция, всичко това не е случайно, а е планирано от Цветанов и Борисов. Акцията им започна още една година преди местните и президентските избори. Беше поставена задача на определи хора да се разбие Синята коалиция, като ударът мине през СДС, чрез корумпирането на няколко човека, с позиции вътре. Други пък бяха закопчани с компрометиращи материали за техни близки. И на тях бе възложена ролята на разбивачи. Специална задача беше отредена на тогавашните собственици на “Труд” и “24 часа”. Те участваха също в опита да бъде разцепена Синята коалиция. Но от всички скандали спечели синьото, спечелиха демократите, защото се видя, които са тези подставени лица в СДС, и на кого слугуват. Това, което остана там при корените, са хора зависими, които работят за ГЕРБ. Иначе Синята коалиция си е на място. Работим заедно с тези от сините, които са ни съмишленици и отиваме на избори от рано сравнително добре подготвени. Ще бъдем в следващия парламент, но въпросът е с колко, за да можем да влияем на процесите. Една конфигурация в следващото Народно събрание, която би създала възможност да се управлява без ГЕРБ, означава, че ще има нужда от много смелост, за да се търси отговорност от тези, които през последните 4 години направиха тези безобразия в държавата.
– Синята коалиция инициира отпадането на параграф 12 от Закона за досиета, а сега изведнъж ГРЕБ го приеха, какви цели прозират зад тази спешна промяна на законодателната тактика?
– Промените, които приеха са изготвени от Синята коалиция. Един път отхвърлиха този текст, явно не им е бил изгоден, но сега са си направили по-тънки сметки, защото чрез този параграф ще бъдат ударени политически опоненти. Тоест и този им ход е абсолютно безпринципен и конюнктурен, свързан с предстоящите избори. Ние искахме той да стане факт още в началото на мандата, за да може всичко свързано с ДС да бъде изчистено и да е ясно до сега. Ако беше приет навреме, някои политически играчи, които правят заявки за участието в следващите избори, нямаше да бъдат на политическата сцена. А ГЕРБ изчакаха тези зависими хора да влезнат в политиката, за да ги ударят.
– Защо при всеки скандал с ГЕРБ неизбежно лъсват зависимости и следи от ДС и БКП?
– Една от измамите на Бойко Борисов и Цветанов бе, че ще направят всичко необходимо да освободят държавата и управлението от зависимостите на тайните служби на комунизма, но те най-нахално си назначиха областни управители и кметове десари. Примерите са много и хората ги знаят. Ще спомена един много знаков факт и то свързан със самия Борисов. Една от големите далавери в Столична община по времето на кметския мандат на сегашния премиер бе с общинския транспорт и раздаването на линии. И какво се оказа, човекът, който управляваше градския транспорт на София – Миролюб Столарски, е агент на ДС – Второ главно управление. И забележете, от кой е бил вербуван – от мъжа на бившата министърка Емилия Масларова. Антон Масларов му е бил водещ офицер, да не би Борисов да не е знаел връзките на Столарски, напротив – точно поради тази причина са работили така близко с него. А в същото време имитират, че искат да съдят Емилия Масларова. Казано в стила на Борисов – всичко е шменти капели – да заблудим хората, че ще раздаваме справедливост, пък после ще се разберем по между си. За мен Борисов е едно късно издание на средната номенклатура на БКП. Човек използвал техния ресурс, той не случайно обича толкова много Тодор Живков и фамилията му. В началото на прехода БКП се беше разцепила на перестройчиците и номенклатурчиците. След убийството на Луканов перестройчиците загубиха позиции и всичко беше върнато към старите корени и традициите на номенклатурата. И от ръкава и бяха извадени такива момчета като Борисов, които да им обслужват интересите.
– Какво очаквате да се случи през следващата политическа година?
– Все още е много далече да се правят прогнози, но според мен ще има патова ситуация. Синята коалиция ще бъде в следващия парламент. Ние в момента имаме над 5% подкрепа, а се надявам да надграждаме доверие. Очаквам да разчитаме минимум на 20 депутата. Ситуацията вероятно ще бъде много сложна, защото нито първият, нито вторият ще успеят да направят правителство, освен ако Борисов и Цветанов тотално не фалшифицират изборите.
– За това се изисква голям кураж, ГЕРБ имат ли такъв ресурс?
– Имат и той е реален. Събрани са голямо количество пари, български лева, в кеш, натрупани, които ще бъдат използвани точно за такива цели. И няма да се пазаруват избирателите, а направо комисиите. Слушах едно интервю на Михаил Константинов, който преди няколко месеца беше назначен за шеф на Информационно обслужване – това е дружеството, което електронно въвежда резултатите от протоколите на секциите и ги обработва. Та Константинов твърди, че е съществувал схема за купуване на комисии. Но тези, които го назначиха и му плащат заплатата, дали няма да се възползват от неговите знания. Трябва да сме разтревожени от тези възможности. Трябва да се създаде обществена нетърпимост срещу изборните измами. Ако изборите минат сравнително нормално – ГЕРБ отиват по дяволите.
– Може ли да се пръкне чисто нов политически субект?
– Времето вече е твърде малко, освен ако не се появи някаква сила, каквато навремето докара Царя. Но сега такава конспирация няма. Освен ако през следващите няколко месеца ГЕРБ не загрубеят толкова много в поведението си, че не изкарат хората на улицата. Това не е изключено да се случи, управляващите са доста безскруполни и не ги интересува общественото мнение, възможно е да пресолят нещата и това да вдигне хората.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...