Генерал Атанас Атанасов: Парламентът да се ангажира с криминалното му минало

– Г-н Атанасов, Волен Сидеров показа документ от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че не е работил за службите. Какъв е вашият коментар?

– Този документ не дава отговор на основните въпроси – задържан ли е той през 1984 г, от народната милиция с 1000 лева белязани пари в джоба си, водено ли е срещу него разследване и как е приключило?
По отношение на документа, който е дал Цветанов, смятам, че министърът си е превишил правата. Само един архив от цялото архивно стопанство на МВР беше разсекретен със закон и предаден на специална комисия. Останалите архивни единици в МВР се подчиняват на общия ред по Закона за защита на класифицираната информация. И ако определени документи са имали гриф “Строго секретно” (както е в конкретния случай със Сидеров, б.а.), за тях има срок на секретност 30 години. Независимо от това Цветанов е дал документ на Сидеров. Аз питам, ако едно лице, сътрудник на народната милиция, подаде молба до Цветанов, той ще му издаде ли документ, че е сътрудничил на милицията? – Не, разбира се, защото ще издаде държавна тайна! Затова смятам, че Цветанов си е превишил правата, за да предпази коалиционния си партньор.

– Имате пи отговор защо при подобно заключително постановление делото срещу Сидеров не е влязло в съда?

– Тези неща трябва да се изяснят. Трябва българското общество да разбере за криминалното минало на човека, който днес подкрепя правителството. Дали самият той е склонен към изнудва^
на партньорите си? Ако е така,както е записано в заключението на следователя, представяте ли си колко ще струва
сигурността на кабинета днес! Човек, който преди 26 години, по време на комунизма, е бил готов да извърши криминално престъпление, за да получи 1000 лева. на какво пи е способен заради 1 милион лева днес? \Л от тази персона зависи стабилността на държавата. Много жалко…

– Чий ангажимент е да се провери защо преписката от следствието, която е завършила с обвинително заключение за предаване на съд, не е стигнала до съдебна зала?

– Тези обстоятелства трябва да бъдат проучени от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред!

– Какъв е мотивът за това? Парламентът не е разследващ орган.

– Именно тази комисия контролира МВР. Касае се за криминално престъпление, което е било разследвано от народната милиция, която е прераснала днес в полиция – съставна част от МВР

– По тази логика комисията за контрол на ДАНС в парламента също ли трябва да вземе отношение, тъй като Сидеров е неин член?

– Проблемът е в това – дали Сидеров има качества да бъде член и председател на тази
комисия. Недопустимо е един човек, който има характеристиката на изнудвач и е склонен към използване на шантаж за постигане на крайни цепи, днес да бъде председател на каквато и да е комисия в. Народното събрание! И именно заради членството на Сидеров в тази комисия би трябвало да се изясни криминалното му минало. Ако е прикривано толкова години извършеното престъпление, без да е осъден Сидеров, би следвало да се изясни от парламента какви са причините за това. В крайна сметка лидерът на “Атака” не е бил осъден при безспорно установено извършено криминално престъпление.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...