В сряда Синята коалиция регистрира Прошко Прошко за кандидат-кмет за София

(видео)

Веселин Методиев:Добър ден! Много се извинявам за закъснението, но имахме доста интересно обсъждане във връзка с някои от основните теми на програмата. Това, което искам да ви кажа обаче е готовността на Синята коалиция в София, както на ДСБ, така и на СДС, в сряда да направим регистрация в Общинската избирателна комисия. Тази тема, за голямо съжаление стана основна в България, тъй като управляващите по толкова неясен и на моменти тенденциозен начин използват режима на регистрация, че ние смятаме, че колкото по-бързо, толкова по-добре ще бъде да извършим тази регистрация. Само за ваша информация да кажа, че всеки кандидат за общински съветник, всеки кандидат за кмет на населено място, както и кандидатът ни г-н Прошко Прошков, фактически попълват няколко документа, така че общия брой на документите ще надмине 200 листа. От тази гледна точка вероятно в утрешния ден ще бъде окончателно комплектовано. Говорили сме с г-н Марков да направим опита да се регистрираме в сряда. Сега с г-н Прошков сме на вашите услуги. Заповядайте.

Въпрос: Какво имате предвид под това “тенденциозно”?

Веселин Методиев: Синята коалиция – Синя коалиция, “За Зеленогорски”. Не можете да се регистрирате в Монтана заради ВМРО – НИЕ. Знаете ли колко човека с фамилията Зеленогорски има в България? Един, единствен. Ами какво е това? То не е тенденциозно, то е нахално.

Въпрос: Какво стана със случая “Синя коалиция” във Варна?

Веселин Методиев: То мина. То мина в някаква степен, там останаха нещата зад гърба ни, но много други неща стоят пред очите ни. Пред очите ни стои София, където г-н Прошков има силните възможности и това никой не го отрича, да отиде на балотаж. Това е сериозна заплаха за управляващите.

Въпрос: Не са ли намерили още друг Прошков?

Веселин Методиев: Ами тъй като изтече срока за регистрация на партии и комитети, там сме сигурни, че няма. Но искаме по тази причина да побързаме с внасянето на документи, не да чакаме последните часове и дни.

Въпрос: А има ли някой мозъчен тръст, който стои зад това, както казахте нахалство?

Веселин Методиев: Ако имаше мозъчен тръст нямаше да е толкова глупаво.

Въпрос: Т.е. излиза, че нахалството хем е глупаво, хем ви пречи.

Веселин Методиев: Ами да. То е сполучливо. В една посткомунистическа държава това е много лесно да се постигне. За съжаление не сме само ние българите, важи и за други източноевропейски държави.

Въпрос: А със СДС каква е ситуацията за изборите? В крайна сметка разбрахте ли се? Те ще подкрепят ли безрезервно г-н Прошков? Все пак имаше там нещо с ОДС.

Веселин Методиев: Той се радва на тази подкрепа така като гледам вече.

Въпрос: Дали Софянски ще се оттегли? Казал ли е нещо?

Веселин Методиев: Не, не.

Въпрос: Изрази някакви намерения, че може да се оттегли.

Веселин Методиев: Не зная.

Прошко Прошков: Аз ще си позволя съвсем кратко да кажа, че всъщност това, което направихме днес е да разгледаме съвместно с Националното ръководство и председателите на комисии в ДСБ, програмата за управление на гр. София, което скоро ще представим разбира се на вашето внимание подобаващо, която в отговор на вашия въпрос се работи с подкрепата и помощта на експертите в СДС, много активно включени в нашия щаб и сега тя предстои да бъде одобрена на общото събрание на коалицията. Тъй че със СДС в София работим доста добре и вече набираме сериозна скорост за кампанията. Така че подкрепа има.

Веселин Методиев: Нещо друго?

Въпрос: Какво ще правите с регистрацията за президентските избори?

Веселин Методиев: Колегите, които са юристи, между нас са направили необходимите документи. Ще направим сигурно още една или две стъпки по пътя на административното уточняване на отказа да бъдем извадени от регистрацията, от ЦИК, за президентските избори.

Въпрос: Вчера се появиха коментари, че Поля Станчева е едва ли не ваше предложение за вицепрезидент на РЗС.

Веселин Методиев: Това е някаква спекулация. Аз госпожата съм я виждал за последен път миналия век, в Народното събрание, беше в пресцентъра на г-н Соколов. Оттогава не помня да съм я виждал. А мисля, че Прошко я е победил скоро.

Прошко Прошков: Ние бяхме опоненти с г-жа Станчева преди 4 години за район “Лозенец”. Тя беше кандидат на ГЕРБ за районен кмет, на тези избори, които аз спечелих. Оттам нататък тя беше общински съветник от листата на ГЕРБ. Това което се случва с г-жа Станчева, вчера ние го научихме от медиите показва очевидното наличие на напрежение в ГЕРБ и в групата на общинските съветници на ГЕРБ, където има несъгласие с водената политика, дори между тях. До голяма степен несъгласие с политиката на председателя на общинския съвет, с който ние призовахме г-н Бойко Борисов да обмисли неговото включване в листата. Дали г-н Иванов трябва да бъде в листата на ГЕРБ. Това ние го поставихме преди 12 дни на пресконференция като въпрос. Заради действията по отношение на Общинска банка. Аз бих добавил и много други неща, като забавяне на преписки, доклади. Доклади, които са от стратегическо значение за града. Ще дам един такъв пример. Не съм питал досега, публично председателя на общинския съвет, какво се случва с моя доклад, който е от 2009 год. декември. Значи ще направим две години скоро. Депозиран и цели изваждането на Водната кула, един обект, който е приятна част от културните маршрути в София или може да стане, да бъде изваден ВиК и да стане публична общинска собственост, което ще го направи недосегаем, неприкосновен и ще може да го развие като паметник на индустриално изкуство, в който могат да се случват и хепънинги. Този доклад, това е един малък пример от многото, стои вече от близо две години на това бюро. Т.е. това напрежение, тези проблеми избиват в самия ГЕРБ вътре. Това е най-вероятно причината.

Въпрос: Да не би да е придвижил доклада на д-р Петър Москов за Спешната помощ в София?

Прошко Прошков: Не разбира се. Нито доклада на д-р Москов, нито доклада на общински съветници от ДСБ свързани с пунктовете за старо желязо и цялата тази скап-мафия, и много други задачи, които ние сме поставили пред това управление и тепърва ще покажем с добро намерение, и те не бяха приети. В тях няма политика, няма политиканство. Имаше прагматични предложения за града, но те не бяха приети.

Въпрос: Г-н Прошков, казахте че експерти на СДС работят заедно с ваши експерти по изграждането на програмата Ви за София, има ли различия обаче между вашите и техните експерти, ако да ще ги преглътнете ли?

Прошко Прошков: Всичко преглъщаме.

Въпрос: Различия?

Прошко Прошков: Различия има и в самото ДСБ, това е нормално. Когато седнем 5 човека на една маса и обсъждаме управленски проблеми, уверявам ви няма мислещи хора, които да нямат различие по нюансите на всеки едни проблем. Така че последната инстанция е това, което представлявам аз, това, в което аз вярвам, това, което аз ще направя. Защото празни ангажименти вътре няма да се съдържат. Така че като се поставят мненията на хората, които са дълбоко в темата и ние имаме да кажем 3-4 версии, в програмата ще влезне тази версия, която аз с душата си приемам, че мога да изпълня и да направя, и с моите познания също и политическа воля мога да отстоя. Реалистична версия. Това ще бъде крайния вариант.

Веселин Методиев: Да ви благодаря, бяхте много мили и любезни. Приятен ден!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...