Вълна от ДС назначения

Радан Кънев: Здравейте. Днес правим извънредна пресконференция във връзка с представения миналата седмица проект за извънпарламентарен контрол върху действията на управляващите. Поводът е една втора вълна от меко казано спорни назначения в изпълнителната власт, като първата вълна, която скандализира обществото и чийто символ бе избора на Делян Пеевски беше пряко свързан с ДПС и с техни видими връзки в подземния свят в България. Втората вълна е пряко свързана с БСП и техните връзки с комунистическите тайни служби, с ченгетата от ДС. Назначават се хора с пряка принадлежност на ключови позиции. Аз ще обърна внимание само на два много важни за нас факти – уволнението на шефа на архивите в България, който е първият от много години, който направи истински опит за разсекретяване и публичност на българските архиви, включително и публикуване в интернет, където всички имахме достъп до тях, и вторият – с назначенията във външната политика на хора, пряко свързани с ДС и точно в момента, когато външнополитическата ситуация е много изострена, когато предстои оформянето на българската държавна политика по най-наболелия в момента международен въпрос – кризата в Сирия и може би предстоящите съвсем непосредствено военни действия. В този момент освен пълната липса на дебат в българското общество и българската политика по тази тема се назначават хора, за които е много спорно дали ще защитават националния интерес на България като член на НАТО и ЕС. И давам думата на Атанас Атанасов и Албена Палпурина за конкретни данни.
Атанас Атанасов: Добър ден и от мен. Аз ще си позволя да започна с един цитат. Има един прословут документ, който се нарича “Наставление на политбюро на ЦК на БКП за работата на ПГУ на ДС”. В този документ между другото е записано: “за офицери в ДС да се назначават само лица, синове и дъщери на българския народ безпределно верни на БКП и дружбата със Съветския съюз”. Това е било класовия партиен подбор на кадрите в репресивния апарат на комунистическия режим. Между другото всички знаем, че в България има действащ закон, който обявява комунистическия режим за престъпен и независимо от това сегашното правителство, което за нас не е изненада разбира се, на възлови позиции в държавата се назначава лица, които са били щатни служители на ДС, а също така и секретни сътрудници на тези структури. По отношение на ДА “Архиви” новият председател, който вчера бе назначен – Иван Комитски е бивш щатен служител в трети самостоятелен отдел на ДС – това е бил архив на ДС, който до 1989г. е ръководен от известната Нанка Серкеджиева, генерал от ДС, която беше разследвана и съдена за унищожаване на част от архивите на комунистическите служби. За нас е абсолютно недопустимо човек, който е работил в тези структури и при назначаването му е бил оценяван дали е безпределно верен на БКП и дружбата със Съветския съюз, да заеме тази позиция и да прекъсне работата на агенцията по оповестяването на всички тези архивни единици, които имат отношение към комунистическото минало. Това е едно от скандалните назначения. Между другото това е детайлно, но има някакво значение. Вижда се от биографичната справка на г-н Комитски, че той през периода 2008-09 година е оглавявал архива на ДАНС. 2009г. е освободен от длъжност от тогавашния председател на ДАНС Цветлин Йовчев, който днес е вицепремиер и вътрешен министър и е гласувал за назначаването му за председател на архивите. Това само като детайл. За другите две назначения – Албена Палпурина.
Албена Палпурина: Едно от назначенията в МВнР г-н Георги Димитров, който на 16 юни със заповед на министъра на външните работи Кристиан Вигенин е назначен на най-висшата политическа длъжност в МВнР -постоянен секретар. Неговото агентурно минало става ясно през 2007 г. в качеството му на съветник на президента Първанов, а впоследствие и като посланик на България в Сърбия. Той е бил агент на 2-ро гл. управление на ДС и секретен сътрудник на 1-во гл. управление на ДС. В качеството му на секретен сътрудник той е правил доноси за западни дипломати и включително и за служители и на ООН. За нас е ясно, че този човек не би могъл да работи адекватно с нашите партньори от ЕС и по скоро би защитавал евразийските намерения на Путин и ние сме сериозно притеснени за решенията, които България ще взема по отношение на кризата в Сирия.
Атанас Атанасов: Отправили сме заявление до Министър-председателя по отношение на назначаването на Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурност при МС. Това назначение също е много възлово и има значение към настоящия момент с оглед кризата в Сирия, защото Съвета по сигурността към МС е звеното, което макар и консултативен орган ще обсъжда, до колкото разбирам тези дни ще бъде свикан, кризата в Сирия и ще препоръча на правителството вземане на позиция от Българската държава. Боян Чуков е бил щатен служител на 1-во гл. управление на ДС преди 1989 г. и именно в тази връзка ние питаме Министър-председателя при назначаването на Чуков било ли му е известно, че той е бил секретен сътрудник на 1-во гл. управление на ДС и дали няма опасност тази зависимост да има отношение към неговата работа. Тези, които са били назначавани за служители в разузнавателните управления по време на комунистическия режим по един договор Република България и СССР задължително са преминавали курс на обучение в специалните служби на СССР. Има редица други назначения, които са на такъв тип лица, ние имаме цял списък, който сме извадили, но правим тези въпроси, тъй като са с акт на Министър-председателя и на министри от правителството.
Въпрос: Ние като страна член нали сме длъжни да изпълняваме решенията на НАТО?
Атанас Атанасов: Съществува риск те да влияят при вземането на решения от българското правителство, които да не са в интерес на съюзническите ни отношения.
Въпрос: Заетата позиция от МВнР по казуса със Сирия, удовлетворява ли ви?
Радан Кънев: Позиция на МВнР е много трудно да се каже, че има по сирийския казус. Има едно общо съждение на министър Вигенин. Няма окончателна позиция на НАТО по предстоящите действия в Сирия. Ние сме страна членка и ще влияем на тази позиция на НАТО, макар и малка страна-членка. А по отношение на общ коментар на събитията в Сирия и решенията, които предстои НАТО да вземе, смятам, че е рано България да заема своята публична позиция. Тя трябва обаче да има своя вътрешен дебат за националния си интерес и за това какво би следвало да бъде нейното участие в различни варианти на тази предстояща намеса.
Въпрос: А смятате ли, че това, което каза Първанов е уместно, че България е добре да се намеси, ако има резолюция на Съвета за сигурност към ООН.
Радан Кънев: България има задължение като член на НАТО.
Въпрос: И Гърция има, но не се намесва.
Радан Кънев: България не е длъжна да се намеси. България участва във формирането на позицията на НАТО и би било много добре, България като член на НАТО и като член на ЕС да участва много по-активно във формиране на позиция, а не да се държи като адресат.
Въпрос: Трябва ли да чакаме резолюцията?
Радан Кънев: Има предложение за такава резолюция и мисля, естествено е да я чакаме.
Атанас Атанасов: Знаете ли кое е притеснителното, че резолюция на ООН искат Русия и Китай.
Въпросите може да видите тук, тук и тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...