Въздържането е в подкрепа на корупцията в “Белене”

(видео)

Иван Костов: Здравейте. Темата, с която искаме да Ви занимаем е референдума, защото остават само шест дни. Ние призоваваме най- настоятелно всички да участват в референдума и да гласуват с “НЕ”, защото всяко друго гласуване или поведение е в услуга на злоупотребите с АЕЦ “Белене”. Въздържането или бойкотирането имат същата последица. Мога да обясня защо е така, ако някой се интересува. Но нашият призив през тези последни шест дни е да не се поддават хората на внушение, че нищо не зависи от тях. Да излязат и да гласуват с “НЕ”.

Въпрос: Може ли да кажете нещо за вчера?

Росица Рачева: Преди да кажа нещо за вчера, ако може да допълня това, което обсъждахме днес на национално ръководство, а именно сформираната единна политическа формация между ДСБ и НС “Единство”. Искаме да направим ясно разграничение, че това е една политическа формация. Тук не става въпрос на този етап да се обединяваме в единна партия. Тъй като и ДСБ и “Единство” носят своята автентичност, и на практика ние искаме да влезнем в този съюз на този етап по определения от нас начин. Другото, което искам да кажа е, че първата обща работа, към която ние ще се ориентираме е именно пресконференциите, които ние давахме и досега, и продължаваме да даваме из страната на тема “Референдум”, където ще призовем както привържениците на “Единство”, така и всички членове и симпатизанти на ДСБ да гласуват с “НЕ”, като съответните представители на двете политически формации ще аргументират своето послание пред хората, които ще участват на пресконференциите.

Иван Костов: Аз например съм в 15:30 часа в Пловдив на обща пресконференция.

Въпрос: Как разчитате това, че днес Петя Ставрева от земеделците ще даде съвместна пресконференция в БТА със СДС? Какво би трябвало да означава това от гледна точка на СК?

Иван Костов: Питайте ги. Зависи какво ще говорят. Ние не можем да говорим от тяхно име. Нека изяснят пред Вас намеренията си.

Въпрос: Това значи ли, че няма да се включат в този формат с “Единство”?

Иван Костов: Ами да обяснят. Да обяснят.

Въпрос: Вие преговаряте ли с тях, и какво се разбрахте?

Иван Костов: Да, да. По същият начин,, по който сме водили разговорите с “Единство”, по същия начин, същите документи сме разменили с тях.

Въпрос: Кои оставате в СК засега? Можете ли да кажете?

Иван Костов: Вижте. Ние казахме, че искаме да избегнем и войната за абревиатурите, и сговарянето за използване на имена на политически партии, зад които няма никой. Искаме да стоим далече от това. Вижте как сме подходили с нашият документ. Първо сме описали кои сме ние. За първи път толкова ясно и толкова категорично политици в България застават зад направеното по време на реформите 1997 – 2001г. За първи път. Поемаме с това и постигнатото, и разбира се негатива. И сме решени да го браним. Ние заявихме на пресконференцията, че не сме съгласни нашите усилия, това са усилията на огромен екип от хора, да бъдат обявени за най-големия провал на прехода и за криминална приватизация. Или за криминален преход. Ако някой счита, че е участвал в криминално начинание, може да не защитава тази позиция. Ако някой счита, че може името му да се свърже с голям провал, и той е някакъв човек, който се самоуважава като политик, и зад него цяла политическа партия, която е стояла зад тези реформи реши, че нейното усилие 1997 – 2001г. е най-големия провал в България, нека да го заявят и да застанат там. Ако някой реши, че е “ЗА” управлението на Бойко Борисов и не може да сформира дясна опозиция срещу него, да отива където намери за добре. Ние сме подходили по съвършено друг начин. Не гледаме на СК като на кошара, която трябва да браним. Тръгваме съвсем открито, честно, с идеи ,с принципи, с постигнато, защитаваме себе си и за извършеното, и за сгрешеното, така че това е съвършено друг подход. Който припознае тази платформа да заповяда при нас. Който е съгласен да го обвиняват, да върви където иска. В края на краищата това е свободна воля. Нали така.

Росица Рачева: Ние започваме оттам, че поставяме един акцент върху политиките и върху ценностите, на което ДСБ винаги са държали. По този начин искаме да сформираме и съюза с “Единство”. Оттам нататък който би искал да се припознае с този начин на правене на политика е добре дошъл.

Иван Костов: Ако някой счита, че ще вземе някой лев от някой, продавайки името на партията си, да го направи. Това е вън от нашия контрол. Казваме го съвсем откровено. Този път искаме наистина на принципни позиции да изградим. Защото вижте иначе другото какъв риск е. Ако някой сега се колебае да вземе парите на ГЕРБ или на СДС, ми той ще ги вземе в парламента, като влезе с нас. По-добре сега да си казват (смее се). Този път сме абсолютно откровени. Искам да го разберете помежду си. И няма да има компромиси с никого. Трябва да вървят с нас хора, които са убедени. Но ето примерно в обединените земеделци има хора, които правиха реформата, хора, които връщаха земята, които бяха зам. министри и направиха кадастъра на тази земя. Еми ако искат сега имената им да бъдат свързани с провал, да вървят където намерят за добре.

Въпрос: Може би тяхната идея е да станат депутати?

Иван Костов: Е не, не, нали се разбрахме сега. Името отпред. Всичко останало няма значение. Името на човек, участвал в дълбоки преобразования и модернизиране на България е най-важното за нас. В случая тръгваме по този начин.

Въпрос: Г-н Костов, вчера отказахте да вземете позиция за случилото се в ДПС. Ще го направите ли днес?

Иван Костов: Това в момента се отразява зле на българската политика, защото тази политическа провокация се оказва провокация и срещу референдума. Самият факт, че в момента Вие не ме питате за основанията да призоваваме хората да участват в този референдум и да гласуват с “НЕ”, а ми задавате въпроси за тази политическа провокация показва, че всъщност тя засмуква в себе си най-важното събитие в последните 50 години. Нали си даваме сметка за това обстоятелство. По този начин в момента тя влияе и върху българската политика, саботира едно изключително важно събитие на българското общество. Това е. Сега за Вас само един отговор ще дам, защото не искам тази пресконференция да се превръща в част от голямата провокация, на която сме свидетели. Защото това става в момента. Първо искам да обърна вниманието Ви, че ние с г-н Атанасов бяхме единствените, които нарекохме случилото се по верния начин. Това не е покушение, не е опит за убийство, това не е атака, не е всичко там, каквото измислиха журналистите. Това е политическа провокация. Това е вярната дефиниция и аз мисля, че Вие ще отдадете нужното на нас като на най-прозорливите наблюдатели отстрани на случилото се. Политическа провокация, на която причинителите трябва да ги изяснят управляващите. Начинът, по който обаче са тръгнали да го правят, да затворят всичко върху един човек, който има маниакални желания за величие, на нас ни изглежда крайно неубедително. Защото върху тази политическа провокация ДПС ще се качи и ще прави предизборна кампания, те съвършено ясно го казват. Така че не ще да е толкова проста тази работа. Още повече за мен лично изказвания на хора, като тези психолози от Института по психология, които изцяло изпълняват поръчките на Цветанов, в което аз съм се убедил абсолютно, когато съм разследвал случая с убийството на Стойчо Стоев в Перник, последните хора, които трябва да бъдат изкарвани по телевизията. Това са хора, които наистина единствената им работа е да заблуждават и да пускат неверни тези в българското общество. Моля Ви не се поддавайте. Идва референдум. Изключително усилие за българското общество. Призовете хората да гласуват с “НЕ”. Стига с тази провокация. Мина замина. Толкоз.

Росица Рачева: Преценихме да се ограничим от всички възможни интерпретации и спекулации, все пак видяхте, че в хода на самото разследване започват да се изясняват определени факти, които вече имат добавена стойност към самата реалност. Така че на практика в момента и ние да влизаме в този разговор и да коментираме каква е ситуацията на този момент би било абсолютно безполезно.

Иван Костов: Благодарим Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...