Възвание за силна България

В началото застанахме срещу тоталитарния режим на БКП. Искахме свобода на словото, демокрация, многопартийност, разделение на властите и защита на човешките права. Сега всички искат това, а комунистическата идеология вече слезе от политическата сцена.

Борихме се за възстановяване на частната собственост, за връщане на земите и имотите на техните собственици, за приватизация и пазарна икономика и го постигнахме.

Обърнахме България към Запада и днес сме пред членство в НАТО и Европейския съюз.

Реформите достигнаха своите предначертани политически хоризонти. Успехът не е в това, че постигнахме всичките си цели, а че нашият проект за страната бе възприет от всички. Така затворихме политическата фаза на прехода, вграждайки първата българска десница в основите на нова България.

Вече имаме своите достижения, които преобразиха и тепърва ще преобразяват живота ни. Ние ще ги защитаваме категорично, винаги, с грижата и обичта на техни създатели.

Днешното социално-либерално управление ни отведе в погрешна посока. Политическата ни система изпадна в криза, а държавните институции – в безсилие да наложат върховенството на закона. Върна се чувството на несигурност. Нашият стандарт на живот остава много по-нисък от този при развитите демокрации. Няма солидарност, което се чувства най-болезнено в здравеопазването. Не даваме модерно образование на децата си и пилеем сами шансовете си в Обединена Европа.

Всички имаме усещането, че демокрацията ни е фасада, зад която няма истински дом. Българският комунизъм си отива, но оставя зад тази фасада на ключови позиции в икономиката, в политическите партии и медиите своята олигархия и бивша държавна сигурност, остава и създадената от тях организирана престъпност. Това е основната причина у нас да има силна престъпност и слаба държава, силна корупция и слаба администрация, значителна сенчеста икономика и много бедни. Затова нашият антикомунизъм е нужен на България в своя съвременен прочит и не зависи от това, дали БСП е реформирана, или не.

Активната част от гражданското общество няма свое политическо представителство. Тя не вижда нито една партия, която да открива нови хоризонти, която да проектира бъдещето на страната отвъд фазата на прехода и след атлантическото и европейското членство, която да защитава националния интерес, която да се противопоставя на противниците на българската демокрация, която да знае как да гарантира справедливостта, свободата и солидарността оттук нататък, за която пръв приоритет да е националната сигурност, но най-вече в значението й на сигурност за отделния човек.

Осъзнаваме без колебание, че на България и нейните граждани е нужен нов курс на действие – нов политически проект с нови цели.

Хората са надарени с достойнство и свобода, а не стават такива чрез преговори и компромиси. Мечтаехме за членство в НАТО и ЕС, но никога не сме виждали това членство като цел, а като средство за повече сигурност, по-добро бъдеще и по-голямо благосъстояние. Нашата мечта е да изградим Европа в България, а не просто да отидем там или да изпратим там децата си. Знаем добре, че НАТО и ЕС няма да решават нашите български проблеми, няма да работят вместо нас. Напротив, те ще създадат нови задължения, ще поставят пред нас нови изпитания и ще изискват допълнителни усилия. Ние сами ще градим достойното си бъдеще. Няма да чакаме някой да ни го подари.

Нашата сила е в нас самите. Тя идва от нашата история и култура, традиции и духовност. Идва от здравите ни корени и националната ни самобитност; от искрената ни вяра в българските добродетели и от готовността ни да действаме.

Имаме смелостта да посрещнем истината за себе си, за своето управление и за дейността си в опозиция. Не се страхуваме да се изправим срещу истинските си политически противници. С нови сили, енергия и мечти, но и с умереност и търпимост, със стремеж за добруване на всеки българи

н искаме да мотивираме гражданите и обществото за благоденствие чрез продуктивна дейност:

  • като постигаме национална сигурност във и чрез НАТО и като сами допринасяме за това съобразно българския военен и политически потенциал;

  • като отстояваме националните си интереси във и чрез Европейския съюз, работейки за просперитета на Обединена Европа;

  • като даваме свобода за избор между отговорни и независими политически партии и личности, защото на това се основава демокрацията;

  • като установяваме справедливост чрез върховенство на закона;

  • като гарантираме нашите права, свободи и собственост посредством изграждането на силни демократични институции;

  • като подкрепяме конкурентоспособността на българските фирми и с всички политически средства съдействаме на техния стремеж за по-добри пазарни позиции.

И всичко това в името на целта да съкратим и преодолеем драстичната разлика между стандарта на живот на отделния българин, неговото образование и здравеопазване с тези на средния европеец.

Като хора, които са доказали, че знаят и могат да постигат обявените от тях цели, и които могат да носят отговорност за своите обещания, заявяваме, че това е постижимо.

Оттук започва нашият нов проект.

За силна демократична държава, даваща сигурност и насърчаваща солидарността между българските граждани.

За конкурентна икономика и европейски стандарт на живот.

За смело и решително отстояване на националните интереси, традиции и мястото на България.

България ще бъде силна, когато стане сигурно място за живот, когато има добре образовани граждани, когато има здрави и дълго живеещи хора, когато има пенсионна и осигурителна система, които гарантират достойни старини, когато изгради икономика, способна да расте в условията на конкуренцията в Обединена Европа, когато богатството й нараства от обогатяването на всеки неин гражданин.

ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!

София,

28 февруари 2004 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...