Всички, които ще гласуват за нас, ще го направят в името на една кратка и ясна предизборна платформа

Господин Кънев, 15 души загинаха след взрив в завод за боеприпаси в Горни Лом. Как реагира държавата според вас? И как ще коментирате първоначалното изказване на служебния премиер Близнашки, че бърза за стадиона, защото “народът го чака” да подкрепи Лудогорец?
Ужасно впечатление направи много дългата тишина. В 9 вечерта не знаех какво се е случило. И то не защото съм по обиколки, а защото информация от тези, които трябваше да я дадат, нямаше. Инцидентът е от около 17 часа следобед. Четири часа по-късно имаше тишина. Този опит да се покрие нещо е отвратително наследство от комунистическия режим.
Иначе – не искам да влизам в морални оценки за поведението на премиера, но то е меко, много меко казано, неуместно.
Партиите прекратиха предизборната кампания. Но какво трябва да се направи, за да няма подобни трагедии?
Необходимо е наистина да направим максималното, за да може в България да работят контролните органи и правосъдието. Връщам се на тема, за която говоря винаги, но у нас такива инциденти станаха много. През 2007 имаше инцидент с жертви в същия завод. Впоследствие имаше отново тежък инцидент, но без жертви отново там. Липсата на наказан човек е естествена предпоставка за тяхното продължаване. А това е проблем на правосъдието. Колкото до контролните органи – те в повечето случаи се занимават с дребен рекет върху магазинчета и дребни цехчета, вместо да си вършат работата. А после ситуациите стават фатални. Да не говорим че в случая контролни са ДАНС и МВР – най-скъпо платените.
Смятате ли, че проблемите и неразбирателството в Реформатрорския блок, които станаха видими в средата на кампанията ще окажат негативно влияние върху резултата?
Правим най-евтината кампания в историята си и може би най-евтината кампания на сериозна политическа сила изобщо. Въпреки това обаче всички данни показват, че влиянието на РБ в рамките на предизборната кампания рязко се увеличава, но не е необходимо и да се гледат социологически данни, когато човек обикаля. От доста време съм всеки ден в по няколко населени места. Виждам, че интересът на хората много нарасна. Виждам, че и надеждите им към РБ са много големи. По този начин ще ви отговоря и на въпроса за проблемите, от който не бягам.
Реформаторският блок ще е силен докато избирателите му са единни и виждат, че той посочва истинските проблеми пред обществото. А тъй като ние го правим, безспорно също така единствени даваме смелите отговори, аз не виждам какво би могло да навреди на блока.
Когато се провали конгресът на блока за избор на единен председател, Гроздан Караджов от гражданския съвет каза, че не знае на какво отива – “конгрес или концерт”, а после партийните лидери разказахте сблъсъка между вас като “единство”. Това смел отговор на много въпроси ли бе или обикновена лъжа?
Не, не сме излъгали. Напреженията бяха видими. Няма смисъл в момента, две седмици по-късно да ги коментираме. Невъзможно беше или иначе казано – непростимо беше, да допуснем някакви напрежения по-скоро вътре в партийните апарати, а не между партиите, да попречат на това ние да наложим верните решения за обществото.
И ако нещо хубаво се случи на този форум, който беше и концерт, и конгрес, и откриване на предизборната ни кампания беше, че решенията, които предлагаме, се чуха ясно, че приоритетите на блока бяха защитени по категоричен начин от всички негови лидери. И бяха чути от хората.
Ако съдим от социологическите данни, РБ ще има присъствие в следващия парламент. Как ще отговорите на опасенията, че “нервите на партийните апарати”, както ги наричате, ще доведат до разцепване на групата ви в НС?
Не се притеснявам от подобно нещо. Такава опасност няма. Партийните апарати в България са принципно нервни. Те са нервни, когато се подписват коалиционни споразумения, когато се редят листи и когато се решават лидерски въпроси. Ако тези нерви можеха да попречат да се явяваме успешно на избори, то в България никой нямаше да може да прескочи 4% бариера. Особено нервни са партийните апарати на нашите партии в блока, защото осъзнават, че формациите ни по отделно са слаби, а заедно като единен субект са доста силни. Огромна част от хората, които ще гласуват за блока, не гласуват за нито една от партиите, а гласуват за платформата, която ни обедини.
Подобна платформа, която е стъпила на правосъдието, минава през администрацията, за да стигне до обществените поръчки и икономиката, а и слага образованието в основата на социалната политика до момента в политическия живот не е имало. Тази програма обединява стотици хиляди български граждани, а не партийните ни структури. Така че за мен е излишно да отдаваме прекалено значение на вътрешните ни напрежения. Тях винаги ще ги има. Докато има партии те ще се напрягат вътрешно и ще бъдат тревожни в предизборни периоди. Важното е, че приоритетите ни са разпознати от българите като много сериозна алтернатива. Както и това, че ние предлагаме и политическия инструмент за тяхното налагане – ние казваме какъв е начинът страната да излезе от политическата криза.
В началото на август казахте, че се страхувате, влизайки в НС, блокът да не се разцепи и така да подведе избирателите си. Как тогава се страхувахте, а месец по-късно смятате, че няма основания за тревога?
Истината те прави свободен. Неслучайно това е най-известното изречение от Новия завет. Когато кажеш проблема, изречеш заплахите и когато говориш с всички за него, тогава се преборваш. Имаше такава опасност – всички я виждахме и мълчахме. Ако обаче я бяхме премълчали, тя щеше да стане реална днес. Сега, когато вече е изказана я няма, защото всички, които ще гласуват за нас, ще го направят в името на една кратка и ясна предизборна платформа, която приехме след тази криза. Така че – само предизборната ни програма да е в резултат от това, че имахме криза – пак е била полезна.
С кой от вашите приоритети можете да направите компромис и да се откажете от него, в името на влизане в бъдещо управление?
По отношение на правосъдието, непартийната администрация, по отношение на електронната обществена поръчка и на промяната на начина на провеждане на търгове в България – компромис не може да има. Компромис с всяка една от тези теми означава, че следващото правителство няма да е реформаторско, значи то не може да е с нашето участие.
Смятате ли, че в бъдещо дясно-центристко управление с ГЕРБ, ще можете да убедите Борисов и Цветан Цветанов, че съдебната реформа е ключова за нормализацията на страната?
Ако не можем да ги убедим няма да влезем в управлението.
Не смятате ли, че РБ може да се превърне само в декор, зад чиято привидност ГЕРБ да се ползва с негласната подкрепа на ДПС, Бареков, някоя от националистическите партии?
Именно съдебната реформа, за която ме питахте, ще бъде лакмусът, от който ще си личи дали едно дясно-центристко управление е искрено и реформаторско. Това изисква поредица от законодателни мерки, за които трябва да гласува мнозинство в парламента. Дълбоко убеден съм, че нито ДПС на Доган и Пеевски, нито формацията на Бареков, която няма да бъде в парламента, но нека си представим някакъв по-добър за тях свят, никой я от тези партии няма да подкрепи съдебна реформа.
Премълчахте националистическа формация, независимо каква е тя. А практиката показва, че именно те са негласните крепители на мнозинството в последите две управления?
Не знам тяхното отношение по тези въпроси. Но нито една от партиите, които изброихте няма да подкрепи закони, които рушат статуквото, което те изграждат 30 години. Така че ако има смели реформи в правосъдието те не могат да бъдат гласувани с помощта на ДПС и БСП. Те могат да бъдат гласувани от РБ и може би от ГЕРБ. Ако ГЕРБ не ги гласува, значи реформаторско мнозинство в парламента няма, а РБ ще оттегли подкрепата си за управлението.
Сложни са ви отношенията с Бойко Борисов – той ту проповядва широка коалиция, ту зове за национално съгласие, ту казва, че ще управлява с вас, едновременно с това разказва, че сте нагли и че сте част от план за унищожението на ГЕРБ. Ще ви потърси ли за партньори или не?
Първо – отношенията ни с Борисов не са сложни. Моите отношения с него са изключително прости и са сложени в предизборната платформа на РБ. А отношенията на Борисов със самия него изглеждат доста усложнени, ако съдим по медийните му изяви. Това не е проблем от моята компетентност и не е политически проблем за РБ. Това е проблем за партия ГЕРБ, която очевидно се люшка под настроенията на собствения си лидер и има по три позиции дневно.
Дали Борисов ще потърси десницата за дясно управление или ще търси управление с досегашните властимащи на България е негово решение, от което зависи дали след две-три години ще има партия ГЕРБ или не. Това отново не е въпрос на блока.
Как гледате на идеята за широка коалиция, която да подкрепя национални приоритети?
Невъзможно е да осъществим важните национални приоритети като реформа в съда, администрацията и действащи надпартийни институции с правителство, в което участват БСП и ДПС. За да се стигне до подобни приоритети, за да може да се отпуши икономиката, да се даде въздух на бизнеса, да се развие среда, в която хората на база прости и ясни правила могат да забогатяват честно, БСП и ДПС трябва да бъдат извадени от властта и то за дълго време. Това българските избиратели го знаят и по тази причина ще гласуват в дясно.
Смятате ли, че с ГЕРБ можете да направите реформа в администрацията, при положение, че в кабинета “Борисов” тя бе силно партизирана?
Това е съвсем отделен въпрос. Срещам се и с малкия и със средния бизнес всекидневно – всички тези хора са потресени от управлението на Борисов. И са изключително изплашени от еднопартийно управление на ГЕРБ. Те имат основания за своите страхове, ние пък имаме отговор на техните страхове. Най-просто този отговор звучи така: “за да не ви удържат 7% от парите, които сте си изработили от еврофондове, гласувайте с номер 7”.
Нямате ли твърде малка електорална подкрепа за самочувствието, което демонстрирате – че ще успеете да влияете върху привичките на ГЕРБ?
Електоралната ни подкрепа е в ръцете на избирателите. Неслучайно това е и предизборният ни лозунг. Ако те искат БСП и ДПС извън властта, ако искат правосъдна реформа и непартийна администрация, а подготвени хора, които да ръководят здравето и образованието на децата им, ако искат бизнесът да не бъде повече рекетиран има за кого да гласуват. И нещо повече – ако избирателите искат правителство, с кратък мандат, което със собствена воля да докаже, че не иска властта завинаги, те ще гласуват за РБ.
Искате и избори за Велико Народно събрание, което да направи промени в конституцията. Взели ли сте под внимание факта, че покрай идеите ви може да бъде промъкната и тезата за “президентска република” и така да се даде еднолична власт на Борисов, който пък преди време каза, че иска да бъде и държавен глава?
Вярвам, че този дебат трябва да бъде решен от българските граждани. Лично аз не съм привърженик на президентска република, заявявам го отсега. Но ако 2/3 от българите я искат, те имат право да я получат, защото са мнозинство. Партиите нямат право да ги спират.
Как си обяснявате факта, че и служебният кабинет, и ГЕРБ, които имат по-скоро проевропейски и десен профил, забравиха за цената на Южен поток и се съсредоточиха само в обяснения как трябва да се строи по европейски правила?
Ако бъдем благосклонни към ГЕРБ и служебния кабинет ще приемем, че те чудесно знаят, че ако има търг по европейските изисквания тази цена от почти 4 млрд. ще падне поне на половина. Затова са честните търгове – за да се плаща реална цена.
Мен обаче ме тревожи друго, свързано с Южен поток и то е мълчанието по парите, които в момента се харчат – по заема, който БЕХ е взел от Газпром и вече плаща лихви, и вече една сериозна част от този заем е сложена в уставния капитал на “Южен поток – България”. Ние харчим стотици милиони евро и плащаме лихви върху тях, заради един замразен проект. Това е все едно да вземеш ипотечен кредит за апартамент, който може би след 10-15 години може да си купиш. Никой не прави това за семейството си, защо го правим за държавата си?
По темата КТБ също като че ли партиите нямат особено твърди позиции, а по-скоро са заели позиция, която може да се промени във всяка една ситуация?
Да, темата КТБ не е вторична тема. Това е най-важната тема за България в момента. Първо засяга банковата система и в крайна сметка парите на всеки и второ – икономиката ни работи минус 10% от националното си богатство и непрекъснато затъва в криза. Ние всеки ден губим работни места, защото този проблем не е решен. Изправени пред заплаха от много сериозно задлъжняване, ако някой реши да спасява банката с парите на данъкоплатеца. Реформаторският блок е изразил много ясна позиция – парите на българския данъкоплатец няма да отидат за покриване на загубите на КТБ, а парите на малките вложители трябва да бъдат върнати възможно най-бързо. Не чувам никаква позиция от другите политически сили, като изключим ДПС, които са ясни в намерението си да харчат публични пари в намерението си да спасят банката. И ГЕРБ ще трябва да решат по този въпрос с реформаторите ли са или с ДПС.
Съществува и друга теза обаче – ликвидирането на КТБ ще има много по-тежки последици върху икономиката и може да доведе до финансов колапс.
Много внимателно слушаме всички експертни мнения по темата. Преценката ни, на база на данните, които имаме в момента, отчитайки факта, че не са достатъчни, е че бюджетът не може да си позволи спасяване на банката с пари на данъкоплатеца. Ние разграничаваме експертното от политическото решение. Всяко експертно решение има предимства и недостатъци, но политическото трябва да бъде едно. Ние сме направили нашия избор и стоим на страната на данъкоплатците, на хората, които плащат стотици хиляди към бюджета, при положение, че едва връзват двата края. И не можем да приемем, че тези пари ще отидат не за развитие на образованието, не за развитие на инфраструктурата, а за да се прикрият кражбите на българската мафия.
Тук ще цитирам Вилфредо Парето, който казва, че когато 10 души искат да откраднат по два лева от 10 000 души, тяхната мотивация е много по-голяма от тази на 10-те хиляди, защото те ще загубят само по два лева. Някой трябва да защити 10-те хиляди. Те в случая са българските данъкоплатци и блокът ще ги защити.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...