Вотът на недоверие е забравен, здравна стратегия пак няма – СТОЙЧО КАЦАРОВ

Ще започна с един цитат: “…….и съм убеден, че в рамките на месец март ще можем да финализираме работата по една дългосрочна стратегия за модернизация на българското здравеопазване, която ще бъде разположена в годините (ръкопляскания в мнозинството), но стратегия, пак ще повторя, не авантюристична, каквато беше тази от 1999 г., и не шокова…..”
Това е извадка от стенограма на Народното събрание. Денят е петък, втори март, 2007 година. Изказването е на премиера Станишев, веднага след като е отхвърлен вот на недоверие към правителството за кризата в българското здравеопазване.
И така, Станишев обещава в рамките на този месец (март) да финализира (внесе в Народното събрание) “..дългосрочна стратегия, разположена в годините..”. За нас ще остане загадка дали “рамките на месец март” според Станишев включват и месец април. Знаем със сигурност, че здравна стратегия не е внесена в Народното събрание и не е приемана от Министерския съвет до този момент. С почти 100% вероятност можем да предположим, че стратегия няма да има и до края на април. Тогава защо мнозинството ръкопляска на изявлението на премиера? Вероятно знаят нещо, което ние не знаем. Например, че “рамките на този месец” включват март, април, май и може би юни. Може също премиерът да е имал предвид месец март 2008 или 2009 година. За да бъдем коректни трябва да кажем, че Станишев изпълни обещанието си. Наполовина. Вярно е, че не внесе никаква стратегия, но по този начин той не внесе също “авантюристична и шокова” по неговите думи стратегия. Освен това нека бъдем снизходителни. Какво толкова? Още едно неизпълнено обещание. В крайна сметка всички знаем, включително и “ръкопляскащото мнозинство”, че Станишев управлява с акции на приносител, ако използваме терминологията на Търговския закон. Така да се каже – той е приносителят. Собственикът е друг.
Да оставим премиера да си дава обещания и да се върнем на здравната тема. През изминалата седмица социалистите се опитаха да прикрият липсата на стратегия с две обществено, социално и прочее значими инициативи. По реда на обявяването им.
Гайдарски се разпореди всички хотели да разкрият лекарски кабинети, да ги оборудват, да назначат на заплата лекари и сестри, които да сключат договори с НЗОК. Така туристите ще бъдат обслужени по-добре. Освен това хотелиерите печелели твърде много. Сиреч време им е да отделят малко пари за социално, обществено и прочее значими дейности. И това е само началото, предполагам. Хрумна ми, че от следващата година можем да ги задължим също да разкрият в хотела аптека, стоматологичен кабинет, филиал на спешна помощ и поне 10 легла за краткосрочна хоспитализация на летовници, както и малка операционна за еднодневна хирургия. Така още по-пълно и всеобхватно ще задоволим потребностите на летовниците, а и ще сме готови да посрещнем жертвите на автомобилни катастрофи и случайни минувачи натъкнали се на обичайна улична престрелка на криминално проявени, според говорителите на МВР. Освен това си мисля, че част от ресторантите по черноморието могат да бъдат обособени като столова за социално слаби туристи. В дворовете също да се построят параклис, малка джамия и портативен будистки храм за задоволяване на духовните потребности на посетителите. Обаче има още нещо. Ако летовникът не е в хотела, а например се разхожда с такси? Знае ли човек кога може да му прилошее? Затова всяко такси да се оборудва със сгъваема носилка, амбу и дефибрилатор. За сметка на шофьорите.
Втората “инициатива” на социалистите е “да върнат училищните лекари”. Предполагам, че е заложено в стратегията. Онази, за която стана дума по-горе. Така по думите на вносителите, лекарите щели да “наблюдават децата отблизо”. Можело даже да им правят ваксини. Не че това сега не влиза в задълженията на общопрактикуващите лекари. За всеки случай. И други неща можело да им правят, само дето вносителите още не са се сетили какви. Например да ги преглеждат за въшки, дали са си изрязали ноктите и измили ушите. През останалото време училищните лекари могат да гледат телевизия в учителската стая. А след обяд да си прекопаят лехите с доматите. През лятната ваканция ще боядисват класните стаи. Може и по едно прасе да отгледат, защо не? Помните ли как му викаха на това по Живково време? Самозадоволяване, така му викаха. Та и този законопроект май, май е нещо такова за вносителите му. Самозадоволяване на болезненото его, паднало под масата на собствената им негодност. Някой се похвали, че го подписали (законопроекта) над 70 депутати. Чудя се що не вземат и те да си назначат един училищен лекар в парламента? Да ги преглежда за въшки, измити уши и изрязани нокти. Дали пък не е по-добре психиатър?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Информационен бюлетин 4-9 юни
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Катя Панева: Не сме си променили мнението към...
Kирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев са гласували „въздържал се” вчера...
Йордан Иванов: ДПС да оттегли Пеевски като член...
На първо място правителството трябва да направи ревизия на служебния кабинет на Радев ДПС...
Атанас Атанасов: Защо още няма разследване кой и...
"Барселонагейт" се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство". "С втория...
Информационен бюлетин 29 май – 3 юни
Можете да прочетете бюлетина ТУК.