Власт, медии и правосъдие са вплетени в незаконна мрежа

Тези дни всички сме свидетели на едно явление, което не само подозираме, но знаем, че съществува. Този път обаче то беше грубо назовано, демонстрирано от страна на политици. Кадруването на властта в прокуратурата и като цяло в съдебната система. С други думи, контрол върху правораздавателните органи. Това е и поводът да говорим с говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев, още повече че днес има извънреднa пресконференция на Реформаторския блок във връзка с твърденията от последните дни на Цветан Цветанов и Делян Пеевски.
Добро утро, г-н Кънев.
Радан Кънев: Добро утро.
Водеща: Какво стана ясно от това, което беше разменено в публичното пространство между двамата депутати?
Р. Кънев: Бих казал, падна завесата, не стана известно на хората нещо, което да не знаят. Всичко това беше добре известно, всичко това беше коментирано, но беше упорито покривано зад едни красиви фрази, които включваха реформи, включваха европейски доклади, отговори на европейски доклади. Изведнъж в изявленията наистина на двама народни представители, вкопчили се в някаква тяхна си битка, именно битка за незаконно влияние, по същество за незаконни действия, те разкриха всичко това, за което знаехме от по-рано, за което Реформаторският блок говори и заради което в голяма степен той е създаден и обединен, за да се бори с такива явления, а то е, че не само власт и правосъдие, изпълнителна власт и правосъдие, но власт, медии и правосъдие са вплетени в една напълно незаконна мрежа. Това е, което наричаме мафия. Пред очите ни лъсна, че това не е силна дума, когато го използваме, а и не е пиар изявление, а е реален факт от живота на всеки български гражданин.
Водеща: В същото време каква реакция видяхме? Какво отбелязвате като особености на тази реакция?
Р. Кънев: Не можем да отбележим друго освен изключителната наглост на хората, които са въвлечени в тези процеси, защото да излизаш да говориш пред медиите, да признаваш всъщност собственото си участие в кадрова политика в прокуратурата, на която нямаш никакво право, в прикриване на бандити през медии, на което нямаш никакво право, на едно системно прикриване на престъпни деяния. Защото всеки участник в такъв разговор всъщност, колкото и на невинен да се прави той, той в този момент е свидетел на престъпление и е длъжен да сигнализира прокуратурата в самия момент. Само че каква прокуратура, като главният прокурор е участник в тези разговори и никой не го отрича. Стигаме до доказателства за извода на Реформаторския блок и на всички партии в него, защото ние не сме никога имали различни по тези въпроси, че в България правосъдието и особено прокуратурата са в основата на една прогнила схема, а не нейното решение.
Водеща: Кажете кой в каква роля се оказва зависим, кои зависимости бяха откроени и кои са най-големите от тях.
Р. Кънев: Знаете ли, оказа се зависим всеки български гражданин. Това е страшното. Кой от тези хора от кого е зависим, по какъв начин е кадрувал, по какъв начин е злоупотребявал с властта си в медиите, в правосъдието, каква е ролята на главния прокурор в цялата тази история, на други хора на висши позиции в съдебната ни система, всичко това е работа на едно много сериозно, много тежко разследване, на едни процеси в обществото, които тепърва трябва да започнат, за които Европейският съюз отдавна ни загатва. Политическият извод от цялото това нещо е, че…
Водеща: Какво… какво би трябвало да се случи в една нормална държава, ако бяхме такава?
Р. Кънев:…всеки един от нас като български гражданин всъщност е зависим от мафията, защото всеки един от нас отива в съда, всеки един от нас може да бъде жертва на престъпление и за съжаление милиони са били под една или друга форма жертви на престъпления, които прокуратурата трябва да разследва. Всеки от нас ползва медии и разчита от тях да получи честна информация, да прочете истината, а не на някой да е слаган чадър, на друг да е скроен компромат и т.н. Тук са ударени… тук са ударени всички българи, всеки български гражданин… в голяма степен са ударени и в доходите и в икономическото си бъдеще, защото в една такава среда на беззаконие не може да се разчита, че ще има просперитет, че честните хора с усилията си ще могат да осигуряват богатството на семействата си, това, което е целта на обществото.
Водеща: За какво очаквате да се самосезира сега главният прокурор?
Р. Кънев: Много е трудно да говорим за ролята на главния прокурор оттук нататък. Той е трябвало да се самосезира очевидно преди месеци, да се самосезира за начина, по който е избран. Не сме имали доверие в тази система, а оттук нататък вече е много трудно да говорим за каквото и да било самосезиране. Главният прокурор първо е длъжен да изложи пред обществото своята версия по всеки един изнесен факт, ама с точките и запетайките, с най-малките подробности, и ако се потвърди една десета от това, което казаха за него тези двама български, нека да ги наречем политици, неговата работа е да се самосезира с оставката си.
Водеща: Вие също сте юрист. Как… как приемате всичко това, което се случва?
Р. Кънев: Това… това също съм юрист… странно ми звучи, че съм също юрист, както и Делян Пеевски например. Не, вижте, аз съм истински юрист, с това нещо си изкарвам от 12 години хляба, с това нещо храня семейството си и съм обслужил хиляди клиенти на българската правосъдна система в съда, пред прокуратурата и познавам всички тези проблеми от другата страна, не от страната на този, който кадрува, не от страната на този, който мачка, а от страната на мачкания, на хората, които не могат да очакват справедливост, от моята лична професионална драма да ги предупреждавам, че може да са прави и да не получат справедливост. Това ми се случва всеки божи ден в работата ми.
Водеща: Това е ужасно. Добре…
Р. Кънев: И ако нещо ме е вкарало в политиката… Точно по този повод, знаете ли, преди броени часове разговарях с майка си и тя ми казва “в тази ситуация ти луд ли си да се занимаваш с политика”, и аз казах “не, аз заради тази ситуация се занимавам, защото аз не мога да упражнявам професията, за която съм мечтал винаги и която съм постигнал и в която съм се развил много добре”. Това е моят мотив да бъда в политиката – че общество, което по този начин осигурява справедливост в огромни кавички за отделните си граждани, то просто не може да функционира. Ами естествено, че ще заминават за чужбина, естествено, че ще заминават да работят другаде, при положение че основата на обществото – правосъдието, просто не работи, просто не съществува, подвластна е на мафиотски интереси, при положение че като отвориш вестника, се чудиш кой мафиот е платил за чадър, а не четеш информация, която да те направи човек, който знае повече.
Водеща: Как се правят изборите в съдебната система – това лъсва и се откроява като че ли на преден план. Какво може да се направи в тази посока, на какво са способни политиците и изобщо способни ли са да върнат по някакъв начин вярата в системата?
Р. Кънев: Ние сме предложили наистина на седем-осем страници синтезирано нашите решения, превърнати в законодателство, в конкретни експертни стъпки, те са стотици страници. Но безспорно първото е една радикална, наистина радикална промяна на начина, по който се извършват назначения. С една пълна публичност на кандидатите, пълна проверка на имуществата и на обвързаностите им, доклади от Комисията за конфликт на интереси, публична ревизия на НАП, която да даде ясно становище какво се е случило с тяхното имуществено състояние, откакто са съдии, или прокурори. Всичко това, което на практика не се прави, всичко, което се опитаха примерно при избора на съдебен инспектор да заметат в рамките на няколко почивни дни около коледните празници, но слава богу ние скочихме, след нас и други хора реагираха, разследващи журналисти, други политици и успяхме да го предотвратим. Но това е една малка стъпка, предотвратяването на едно скандално назначение е една малка стъпка. Да се стигне до наистина открити процедури пред очите на цялото общество, за да осъществява то действително контрол, е голямата стъпка.
Водеща: Добре. Така, трябва сега да кажа, че търсихме и мнението на ДПС по темата, на депутати от ДПС, но всъщност не получихме отговор и техен коментар. Сега към един друг въпрос, тъй като най-вероятно днес ще влезе изборният кодекс на второ четене в парламента. Да ви питам, вие вярвате ли в това, че наистина ще
имаме нов изборен кодекс за евроизборите, или ще гласуваме
отново по стария?
Р. Кънев: Изглежда, ще бъде приет нов изборен кодекс. Искрено се надявам, че той няма да бъде в сила за европейските избори, защото това нарушава един основен, цивилизован принцип, който следва цяла Европа, и той е избори да се правят по предвидимо законодателство, дори да не е най-доброто, те да се правят по законодателството, по което участниците се подготвят. Няма как да имаме доверие в това, което в момента влиза на второ четене, защото те бяха пред очите ни през тези дни представителите на властта и на опозицията, бившият вътрешен министър и избраният за председател на ДАНС от две различни управления, за да си обясняват помежду си по какъв начин са безобразничили в съдебната система и в медиите. И аз трябва да имам доверие на тези хора, че ще направят честни изборни правила. Нямам и няма как да им имам такова доверие. Има и конкретни примери, включително за сговор между тези две партии, между ГЕРБ и ДПС, по темата за представителите на малките партии в изборните комисии. А те опитват в момента да отнемат правото на Реформаторския блок, на който партиите, които с него са получили над 8 процента от гласовете, има двама действащи евродепутати в момента в Европейския парламент, да нямат представители в комисиите, които да гарантират честността на…
Водеща: Ще имате представител само в Централната избирателна комисия.
Р. Кънев: Да, но тя не брои гласове.
Водеща: Да.
Р. Кънев: И защо? Тук е въпросът защо ГЕРБ и ДПС поискаха да отнемат представителите на Реформаторския блок там, където се броят гласовете. Какъв е интересът да го направят това нещо?
Водеща: Има много спорни казуси, включително и между управляващите партии, “Коалиция за България” и ДПС, по едни от най-важните точки в изборния кодекс. Смятате ли, че сега в пленарната зала тепърва ще се стигне до единодушие по тези важни решения?
Р. Кънев: Ами между тези хора, колкото пъти се е стигало до единодушие, то е било във вреда на българските граждани. Аз ще дам само един пример, защото между всичките проблеми в новия проект за изборен кодекс има един, който лъсва наистина със страшна сила пред очите ни, а и това е опитът да бъде елиминирана преференцията. Единствената възможност на хората на отделния избирател да определи все пак със своя глас кой да бъде представител в Европейския парламент или в националния парламент, като сам пренареди листата. Примерно не му харесва първият, харесва му петият, да го отбележи и ако много хора са направили такъв избор, да се пренареди листата и това, което ние сме правили в партийните централи, което очевидно се случва по един много сенчест начин в много от тези централи, да бъде променено от самите избиратели. Това нещо е, което те отменят в момента. Значи, имат едно желание, както с изборните комисии имат желание всъщност да не се броят честно гласовете, така с отмяната, фактическата отмяна на преференциалния вот отнемат възможността българите да определят своите избраници и превръщат демокрацията във формална и по същество нечестна процедура. Убиват доверието на отделни българи в демокрацията.
Водеща: Много тежки изводи, включително и за съдебната ни система, и за изборния кодекс, и това, което следва. Чухме говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев, благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...