Вили Лилков: Някой прави услужлив PR на Бойко Борисов

Водеща: В 10.00 часа трябва да започне заседанието на Столичния общински съвет, на което новоизбраният кмет на София Бойко Борисов ще положи клетва. Това събитие няма да бъде отбелязвано тържествено, защото веднага след полагането на клетва новият столичен кмет ще присъства на заседанието на Столичния общински съвет. Имахме обещан разговор както с председателя на столичните общинари г-н Кисьов, така и с общинския съветник от групата на “Демократи за силна България” Вили Лилков. Засега само г-н Лилков иска да говори за слушателите на “Инфорадио”. Добър ден, г-н Лилков.

Вили Лилков: Добър ден.

Водеща: Ще ви помоля да започнем с една прогноза. Според вас с коя група от общинските съветници и за кого ще работи Бойко Борисов? Ще подчертая защо ви питам точно това като начало – спомням си, че по време на предизборната си кампания Бойко Борисов каза, че ще направи всичко възможно да се разбере с всички общински съветници от всички групи и ще разчита на диалога. Освен това, той обеща ревизии на всички договори с фирми-изпълнители на различни общински дейности, наематели на общински имоти. Стъпвайки на тези предизборни обещания, как според вас ще започне работа новият софийски кмет?

В.Лилков: Вие казахте нещо в началото за кого ще работи новият кмет. Аз се надявам, че той трябва да работи за интересите на София. А с кого ще работи от групите на общинските съветници, аз не мога сега да кажа, тъй като въпросът е принципен. На първо място в момента има едно политическо мнозинство в общинския съвет, което е приело определена програма за управление, и би трябвало да видим управленската програма на г-н Борисов, да видим неговите приоритети, да видим бюджета, който фактически е финансовият инструмент за провеждането на определена политика, и всяка от групите ще определи вероятно своето отношение към тези приоритети.

Водеща: От това ли зависи отношението на групата на Демократи за силна България? Предварително ще кажете ли как сте настроени за работа с Бойко Борисов?

В.Лилков: Отношението на групата на Демократи за силна България зависи и от това, и от програмата, която ние самите имаме, и от приоритетите, които ние самите сме приели за себе си, че са най-важни за управлението на София. Искам да ви напомня, че и в предишните две години ние имахме поведение на конструктивна опозиция. Невинаги сме били твърда опозиция, в смисъл на отричане на всичко. Ние имаме много предложения, много приети докладни записки, така че ние ще продължаваме да се държим по същия начин. Ще защитаваме своите приоритети, ще се противопоставяме на хаоса в управлението, ще искаме да се спазва законността и, което е много важно, да се работи по правила, защото, ако имаше някаква отлика, някаква специфика в управлението на Стефан Софиянски, то беше липсата на правила и хаос в управлението.

Водеща: Г-н Лилков, когато ви попитах за кого ще работи Бойко Борисов, имах предвид и още нещо. Ако той изпълни обещанието си да направи ревизии на всички договори, сключени досега, дали ще запази съществуващото разпределение, говоря, и икономическо разпределение между фирмите, които са основни сътрудници, бих казала, на общината в различни дейности? И само да поясните нещо, доколко общинският съвет има право да решава по отношение на това дали да се извършат ревизии?

В.Лилков: Трябва да ви кажа, че основното право в случая е на общинския съвет. Сега, Бойко Борисов може да си поръча съответните проверки, но една санкция на общинския съвет е много по-стойностна и много по-важна. Сега, вие ме попитахте следното: какво ще бъде разпределението в общинските фирми. Ами би трябвало предварително да се приемат нови правила за номиниране на управителните тела на тези фирми и общинският съвет да определи своето отношение към тези фирми като цяло. Според мен би трябвало по най-бързия начин Столична община да се откаже от несвойствените дейности и да запази…

Водеща: Като например?

В.Лилков:…да запази само тези, които имат чисто комунални функции. Това е смисълът. Общината не може да бъде търговец, общината не може да бъде охранител, общината не може да се занимава с банкиране. Тя трябва да се занимава с типично комуналните функции и да се занимава с основните системи, които осигуряват живота на града.

Водеща: Между другото, според вас Бойко Борисов още преди да е встъпил официално в длъжност, не прави ли административни нарушения с прословутото запушване на дупката по бул. “България”, с присъствието си на друг обект в качеството си на кмет? Дали това не е малко избързано и някакво нарушение на административните правила и наредби?

В.Лилков: Карате ме да се усмихвам, тъй като по най-различен начин медиите и хората посрещнаха тази активност на Бойко Борисов. Аз ще ви кажа истината. Специално за тези прословути дупки, тъй като се намират в район “Триадица”, а аз имам по-специално отношение, тъй като живея в район “Триадица”, с г-н Милев, кмета, много отдавна бяхме описали всяка нужда от ремонти, включително и въпросните дупки. Просто им дойде времето да бъдат запълнени, обикновено събота и неделя се правят тези ремонти по магистралните пътища…

Водеща: Добре, извинете, че ви прекъсвам. Защо тогава беше казано: той разпореди?

В.Лилков: Защото някой прави такъв услужлив, бих казал, смешен PR и ви казвам, той ще изиграе лоша шега на Бойко Борисов. Прекалено силни очаквания се напомпват, особено и социални, които в един момент ще бъдат предявени пред г-н Борисов. Едва ли не той ще трябва еднолично да решава всеки въпрос в столицата, което не може да става.

Водеща: Добре, благодаря ви, г-н Лилков, за това, че отделихте време за слушателите на “Инфорадио” предвид днешното официално встъпване в длъжност на новия кмет на София Бойко Борисов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...