Вили Лилков: Липсва ясен сценарий за ефективно управление на отпадъците в града и нещата се решават ден за ден

Г-н Лилков, драмата със софийския боклук отново влезе в задънена улица. Какви са причините фирма “Новера” да отказва да извозва сметта? Вярно ли е, че е получила парите от Столична община?

Когато драмата влезе в задънена улица, налице е трагедия. Точно това се случва в момента – липсва ясен сценарий за ефективно управление на отпадъците в града и нещата се решават ден за ден, затова вече пета година сме в криза: 2/3 от София не се чистят; депото в Суходол е с почти напълно изчерпан капацитет; купища балиран боклук стоят на складове; не е избран строител на завода за отпадъци, макар че системата е подредена в известна степен и проектите и финансирането са налице; няма решение на въпроса как да се събират едрогабаритните отпадъци, които се изхвърлят масово и безразборно (концесионерите нямат задължение за това). София се нуждае от ново сметище за строителни и едрогабаритни отпадъци, тъй като това във Враждаебна е с почти изчерпан капацитет. От друга страна такса смет за гражданите и фирмите е несправедлива и не е свързана с количеството на произведения отпадък, дори непосилна – 15 % от бюджета на София отиват за чистене и дейности по отпадъците. Абсурд!. Същевременно системата за сметосъбиране (с общи кофи) не предполага да се диференцира таксата и не насърчава хората да събират разделно отпадъците, да намаляват тяхното количество и изобщо да пазят по-чиста столицата. Ако добавим, че липсва сериозен контрол върху чистотата и ефективни механизми за наказание на всеки, който замърсява ще видите, че системата е тотално провалена. Отговарям така на въпроса ви, защото разговорът за “Новера”, за Вълка, за парите е на втори план.

Кметът Борисов твърди, че парите на “Новера” са преведени от Столична община, а от фирмата казват ту, че не са ги получили, ту, че са ги получили. Каква е истината?


Истината може да се знае само, ако има контрол над концесията. Не на работата на метачките по улиците – тях ги контролира Столичният инспекторат! През 2006 г. по мой доклад и много настояване от моя страна СОС прие и задължи кмета да назначи звено за мониторинг на концесията, както повеляват Законът за концесиите и Правилникът за неговото приложение. Това звено всяка година е длъжно до 30 март да внася в СОС пълен анализ на хода и изпълнението на концесионния договор и да ни отговаря на важни въпроси, като: как се изпълнява инвестиционната програма на концесионера (нови машини, кофи, всякаква техника и пр.), как се чисти, каква е нормата на печалба, какви нарушения са установени в хода на изпълнение на договора, кой какво има да плаща – задължения, неустойки, глоби и т.н. И да ни даде съответните препоръки за бъдещето на концесията. В изпълнение на своите задачи това звено може да иска всякаква информация от концесионера, да иска съдействие от полицията за достъп до дейността на концесионера.

Как ще знаеш имат ли капацитет за чистене и миене – машини, камиони, кофи, системи за вътрешен контрол? На доверие ли?! Нали миналата година на 1 януари те не изкараха никакви машини за чистене, защото просто ги нямаха, а ежегодно трябва с гласуването от СОС на задачите по чистотата да ни представят, какво ново ще бъде закупено и направено. Десетки пъти питам кмета: къде им е инвестиционната програма на концесионерите, къде е GPS-системата за контрол, отговор няма!

Администрацията нищо не направи за три години. Отначало ни казаха: ама то май договорът с концесионерите не е концесия (абсурд) и не е необходимо това звено и пр. глупави обяснения. В крайна сметка – нищо!

Кметът заяви, че има мутренски провокации срещу опитите да се изчисти боклука? Кой създава изкуствено напрежение и защо, ако това е така?


Може и да има право! Ясно бе, че тези хора няма да допуснат в системата на чистотата нови фирми и нови стандарти за чистене – примерът с проваления конкурс и недопускането на фирма “Заубермахер” е показателен. За съжаление и КЗК услужливо действаше, като със своето решение (което считам, че не бе добре обосновано) прие за основателни жалбите на фирма “Титан” срещу нейното отстраняване от конкурса.

Кой стои в дъното на провалите в дейността на “Новера”? Вярно ли е, че тя е креатура на фирмите на Вълка? Там бе открит и конфликт на интереси. Защо се стигна дотук и защо столичните общинари не предотвратиха поредната криза с боклука?

Фирма “Новера” има проблеми в дейността си и това се знаеше от доста време. За съжаление при влизането на фирмата в дейността по чистенето на София, политически гарант за това станаха общинските съветници от БСП. Те се срещаха в Столичния общински съвет с Георги Крумов и правиха общи изявления за нов начин на чистене и ново качество; те прекъснаха заседание на СОС, за да се срещнат с концесионерите от Новера в продължение на 1 час; те заедно обещаваха нова система на контрол, машинно миене и машинно метене на улиците. Така че, търсете и политическа връзка в ставащото, без това да отменя калпавото управление на цялостния процес по управление на отпадъците, който е много, много по-сложен от метенето с метли и почистването на уличните кошчета за боклук.

Предложението на Борисов почистването на столичния боклук да мине изцяло в ръцете на общинска фирма ще реши ли въпроса?

Отговарям ви кратко: къде е това предложение, кой го е видял, защо толкова месеци нищо не се прави, защо ние, общинските съветници, не сме видяли един написан ред (отбелязвам, това е работа на кмета а не на СОС!), защо се говорят несъстоятелни приказки за нова система на събиране на боклука, наречена “швейцарска” при положение, че за нея няма никаква подготовка, а камо ли реални условия. Нека да започне разговор по същество, а не само приказки пред публиката!

Вие от години сте общински съветник. Кога се появиха първите признаци, че София ще влезе в тежка криза с боклука и какво и кога бе пропуснато да се направи, за да не се стигне дотук?

Краткият отговор е: липса на последователна и компетентна политика по проблема; непрекъснато политическо заиграване с боклука и мутренски натиск за печалба от цялата система във всеки момент на всяко ниво на нейното управление! По-дългия отговор предполага да се мине през съставяне на компетентно и силно управление на Столична община и солидни ангажименти от държавата към проблема!
През 2007 г. имаше предложение в СОС (преди да влезе фирма “Новера”) за начало на процедура за прекратяване на концесията по чистотата, но тогава то бе отхвърлено, т.е. моментът бе пропуснат и сега се налага без да знаем финансовите и юридическите последствия, какво ще правим. Дано да не плащаме след време солени пари!


Какви са вашите предложения и прогнози за решаването на проблема?

През следващата седмица с колегата Христо Ангеличин от групата на ДСБ внасяме доклад до СОС с искане: 1) кметът да състави специална работна група и до 30 септември да предложи нова по-справедлива методика за изчисляване на такса смет за граждани и фирми и съответните промени в системата на сметосъбиране; 2) кметът да предложи програма за изграждане на общинско предприятие, което да развие съответния капацитет за чистене на София и други комунални дейности; 3) кметът да обяви конкурс за строителството на завода за отпадъци, при условие, че той самият заяви, че в началото на април ще прави първа копка на завода.
А по отношение на прогнозите не съм оптимист, че до изборите ни чакат още неприятни изненади, защото боклукът май ще се окаже силна бюлетина за много партии, за съжаление!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...