Вили Лилков: Кметът и Общинският съвет трябва да приемат програма за справяне с наводненията

Кметът и Общинският съвет трябва да приемат програма за справяне с наводненията. Това заяви пред Агенция “Фокус” общинският съветник от групата на ДСБ Вили Лилков. ДСБ предлага на извънредно заседание на СОС, такава програма да бъде приета. Общинският съветник изрази увереност, че всички общински съветници ще подкрепят идеята на ДСБ, тъй като “това е проблем на всички софиянци”. “Тук няма дребнаво политическо заяждане или опит да се компрометира кметът. Напротив – това е проява на загриженост и необходимост от спешни действия”, заяви Лилков.
Общинските съветници от групата на ДСБ ще настояват да получат информация от столичния кмет за обстановката в общината, за мерките, които са били предприети в кризисната ситуация, както и за щетите от тях, нещо, което Лилков определи като “абсолютно задължително”. ДСБ поиска столичните съветници да бъдат информирани за последващите неотложни мерки, които трябва да бъдат предприети, а общината да представи инженерно-технически план за действията през следващата година и в по-дългосрочен план за предпазване от подобни кризисни ситуации. Лилков посочи, че този план трябва да бъде предложен от кмета и одобрен от Общинския съвет, за да може да влезе по този начин и в бюджета на Столична община. В него влизат почистване на речни корита, изграждане на диги, корекция на реки, подготовка на планове.
“Крайно време е да имаме дългосрочна програма”, подчерта общинският съветник.
Според него не бива реформите да се правят на парче. По думите на Лилков дори наскоро ремонтираните улици, се съсипват от наводненията,
Вили Лилков посочи, че през 2005 година е направено описание на състоянието на коритата на реките, деретата и каналите в общината. Тогава средствата за справяне с наводнения, отделени от държавата, възлизали на около 400 000 лева. Според експертиза на общината били необходими 4 млн. лева. По думите на Лилков при справяне с критични ситуации е необходимо единодействието между общината и държавата.
Той коментира, че трябва да има и по-активна намеса от страна на държавата, най-вече по-активно финансиране.
Цветана ГЕОРГИЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...