Вили Лилков: В София кметът диктува на общинския съвет

Вили Лилков е роден на 06.04.1955 г. в гр. Видин. Завършил е ядрена техника в СУ “Св. Климент Охридски”, доктор по неутронна физика от БАН-ИЯИЯЕ. Работи като професор д-р, ръководител на катедра “Физика” в МГУ “Св. Иван Рилски”. Той е общински съветник в СОС четвърти мандат (1999-2003, 2003-2007, 2007-2011 и 2011-2015г.)

– Г-н Лилков, как ще коментирате избора на Елен Герджиков за председател на Столичния общински съвет?

– В крайна сметка Столичният общински съвет трябва да има и председател. Шегувам се, разбира се. Това е номинацията на ГЕРБ, това е човекът, който оттук-нататък поема тежката отговорност да ръководи цялата работа на общинския съвет и за мене той ще бъде “пръв между равни”. Аз не бих казал, че това е някаква изключителна позиция, просто това е човекът, който оттук-нататък” ще бъде, както вече казах “пръв между равни” и му пожелавам да не забравя това.

– Колегите ви от БСП не участваха в гласуването, но Герджиков бе избран и с гласовете на сините. Всичките ви колеги от “Синята коалиция” ли го подкрепиха?

– Имаше свобода в гласуването. Ние не сме имали общо политическо решение на двете групи. Вие чухте г-н Кисьов, който каза, че в началото на мандата е нормално всеки да получи доверие и това беше аргументацията на СДС. Така че всеки е гласувал така, както счита, че е най-добре. Докато при БСП имаше политическо решение за неучастие в гласуването, което аз лично не одобрявам.

– Очаквате ли конкретни промени в работата на местния парламент след избора на новия председател?

– Надявам се, че може да се случи това, тъй като, когато Столичният общински съвет се конституираше, ние гласувахме против избора на г-н Андрей Иванов с много сериозни мотиви за изоставане на работата на съвета, недобре свършена дейност, задържане на доклади, недопускане на питания и като цяло – неизпълнение на Оперативната програма на общинския съвет. Искам да припомня, че през 2011 г. предишният общински съвет прие Оперативна програма за цялата дейност почти два месеца преди края на работата си, което е много лош показател. Това означава, че почти през цялата година съветът не е работил по строго определен план, както изисква законът. И това бяха основните ни забележки към работата на г-н Иванов. Надяваме се, че тези неща ще се променят и нещо, което е много важно, общинският съвет ще стане единственият орган, който задава политиките в столицата, защото в мандата на ГЕРБ се случи нещо, което не е много редно. Говоря за това, че кметът и неговият екип диктуват на общинския съвет ритъма, дневния ред и проблемите, които трябва да се решават. Смисълът на местното самоуправление е, че редът трябва да бъде обърнат – общинският съвет да прави политика, да предлага и да контролира кмета при това много сериозно. Нещо, което за съжаление през последните години, не се наблюдава в общинския съвет и за това определено вина има не само Андрей Иванов, а мнозинството от ГЕРБ. Така че очаквам всички тези проблеми да бъдат разрешени.

– От БСП обвиниха ГЕРБ едва ли не в авторитаризъм. Смятате ли, че бе коректно спрямо вас, като съветници, да ви се налага кандидатурата на Елен Герджиков?

– В крайна сметка мнозинството и другите политически сили също имат право и биха могли да се възползват от това да предлагат свои кандидатури. Не е нормално обаче оставката да се подава пред Изпълнителното бюро, въпросът да се коментира първо по телевизията и след това ние като общински съвет да научаваме за тази оставка. Това не е нормално.

– Как е да бъдеш опозиционна сила в местния парламент?

– Да бъдеш в опозиция е еднакво отговорно, както и да управляваш, защото ако си опозиция само на думи и гласуваш просто “за”, “против”, това не е полезно. Но когато си опозиция и имаш активни действия, внасяш доклади, отправяш питания, контролираш, имаш идеи и се опитваш да ги налагаш, местното самоуправление има такава специфика, че позволява дори на хората в опозиция също да могат да налагат добри и правилни решения и да бъдат активни. Така че да бъдеш опозиция за мен означава не само да бъдеш по принцип против, но и да даваш предложения и решения. Някои успяват да го правят, други – не. Но въпросът е да подкрепяш всичко разумно. За мен, когато има нещо разумно, което се предлага от управляващите, първият рефлекс, който трябва да има опозицията е да види с какво може да бъде полезна, за да стане решението по-добро, а ако то е в разрез с интереса на общината и на гражданите, да гледа да се противопостави максимално.Това е толкова отговорно, колкото и управлението, защото да си опозиция само на думи не е полезно. Като опозиция имаш активни действия-внасяш доклади, питания, имаш идеи и се опитваш да ги налагаш. Мисля, че местното управление позволява дори на хора в опозиция да дават правилни и добри решения. Да си в опозиция не значи да си винаги “против”, а да подкрепяш нещо разумно. Първият рефлекс, който трябва да има опозицията при добро предложение на управляващите, е да каже с какво може да помогне.

– Смятате ли, че Андрей Иванов стана изкупителна жертва на вътрешни борби в ГЕРБ?

– Нямам достатъчно информация, за да твърдя каквото и да било, но ще ви кажа, че ситуацията не ме интересува. За мен от значение е Общинския съвет да работи.

– Как ще оцените работата му като председател на местния парламент?

– Имам достатъчно аргументи, за да кажа, че като цяло мнозинството, ръководено от него, отстъпи значително в изискванията за работа в общинския съвет. Нещо повече- вкара ги в една криза, което по същество забави работата на съвета. Тази смяна става преди да започне обсъждането на бюджета. Това не говори добре управлението.

– Кои проблеми остават нерешени и на какво трябва да наблегне общината?

– Има сериозни проблеми в транспорта и инфраструктурата-във всичките й измерения, не само улиците. Става въпрос за осветлението, речните корита. Това изисква добро планиране и капацитет за управление. Проблеми има и на други места. Трябва да се види какво предлага бюджета и след това да се започне с изпълняването му.

– Смятате ли, че оставката на Иванов идва нарочно преди гласуването на общинския бюджет?

– Не мога да кажа тъй като не познавам вътрешните борби в ГЕРБ, които са очевидни. Не искам да коментирам причините, поради които нещо става в тази партия, а и не ми е работа.

– Какви са приоритетите във вашата политическа група за остатъка от мандата?

– Там, където ние намерим пресичане с обещанията на ГЕРБ, ще ги подкрепим, но там, където няма такива, ще опитаме да ги убедим в това, което смятаме за правилно. Така че в някои аспекти ще получават нашата подкрепа, а в други не. Примерно ние смятаме, че час по-скоро трябва да се внесе генералния план за движението в София, който шести месец отлежава. Той е в основата на решаването на проблемите с транспортната инфраструктура и много други неща, свързани с инвестициите, с които ще се направят кръстовищата на две нива и строежът на други улици. Такива неща, ако видим в бюджета, ще подкрепим ГЕРБ. Особено внимание ще отделим на работата на “Топлофикация”, тъй като е деликатна система, която се нуждае от много сериозен контрол. Ще настояваме да се направят и конкурси за търговските дружества, като се започне от пазарите.

– Кога най-после ще се реши проблемът с паркирането и можем ли да очакваме в най-скоро време да бъде гласувана новата концепция за синята зона?

– До две седмици ще бъде внесена наредбата за паркирането, която третира и този въпрос. Това е един документ, който също се забави, поради страха на ГЕРБ да не предизвика негативно настроение. Това беше една от критиките, които отправихме, понеже тази наредба се забави повече от 2 г, но имаме уверението на администрацията, че ще бъде внесена до две седмици.

– Какво включва тази нова концепция, как тя ще улесни живота на столичани?

– Целта е да се въведе ред в паркирането и с такива мерки да може да се принудят хората действително да избегнат хаоса. Освен това в централната градска част ще се защитят интересите на живущите, а и ще се осигурят приходи, които да подобрят пътните условия. Без такава наредба и без синя зона ще настъпи пълен хаос.

– Общината ще инвестира ли в инфраструктурата на “Топлофикация”, имайки предвид, че напоследък зачестиха сигналите за аварии?

– Имайте предвид, че това е един много голям проблем, който ще погълне милиони инвестиции. В последната година има сериозна промяна в мениджмънта на “Топлофикация” за намаляване на задълженията и повишаване на събираемостта, но промените с преносната мрежа остават. Въпреки всичко очаквам да инвестираме повече по тази верига. През миналата година се отчете много ниска инвестиция в топлопроводната мрежа. Не са ни представили още планове, но ще настояваме за тях.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...