Вили Лилков: Време е да се даде повече власт на районните общини в София

Г-н Лилков, какви реформи трябва да се предприемат в Столична община?

В последните 20 години в София се извършиха процеси и настъпиха промени, които изискват не само общ устройствен план, какъвто се прие, но и цялостна реформа в местното самоуправление. София е член на семейството на европейските столици и тя трябва да има нов вид, за да се превърне в европейски град, но за това й трябва ново управление. Отделни системи на града изпадат периодично в кризи и ние като управление на столицата, независимо от партията, непрекъснато догонваме проблемите и се опитваме да спасяваме положението и не успяваме да контролираме града.

Качеството на услугите, които получават софиянци не е на необходимото ниво- местното самоуправление е далече от гражданите. Столицата се нуждае от структурна реформа и нов модел на политическо управление на районите. Смятам, че този модел с 61 общински съветника, концентрирани в Столичния общински съвет и липсата на общински съветници в районите също трябва да бъде обсъден дали е достатъчно ефективен. Моето мнение е, че не е. Започна съвсем плаха реформа с избираемостта на районните кметове, на тях не им се дават големи правомощия и не се работи за децентрализация на местната власт. Почти всяка една от системите на София е в криза и ни струва много средства да се справяме с нея. Друго, което може да се промени за доброто на София е тя да престане да бъде откъсната от съседните общини, като в същото време до голяма степен е свързана с тях. Столицата има с тях общи екологични и транспортни проблеми.

Виждате ли воля у новото управление да реализира подобни реформи?

Това не е предмет само на Столична община, това може да стане най-вече с помощта на управляващото мнозинство в парламента. Има Закон за териториалното деление на общината, той трябва да бъде внимателно проучен и да се види какви промени може да бъдат направени в него. София има един много сериозен проблем и това е, че е крайно време науката да влезе в управлението на града. Няма голям град в Европа, който да не е развил такъв потенциал, който да не обслужва града. Липсва ни сериозна структура. Говоря за едно ново качество на управление на града с привличане на науката.

Достатъчна ли е администрацията в общината?

Категорично не. Тя не е достатъчна. За това не би било правилно да се съкращава допълнително. Условията на работа също не са добри. 61 общински съветника са събрани в една стая. Наистина много е необходима реформа в местното самоуправление. Начинът на управление в последните 20 години не се е променял.

Реформите, за които говорите са свързани с финанси, а тазгодишният бюджет едва ли ще отдели такива за тях.

Тези реформи изискват много сериозна подготовка, най-вече от страна на законодателя- парламента. Тези реформи обаче не трябва да се отнасят само за София, но и за всички големи общини. Преди към отделните райони на Столична община имаше общински съвети. Смятам, че е добре всяка районна община да се занимава с проблеми на нейната територия и да има повече власт да ги решава. А голямата община от своя страна да поеме големите проблеми. Моите наблюдения са, че до голяма степен общинсикте съвети и администрацията не работят ефективно.

В момента обсъжда ли се създаването на Закон за София?

Да, обсъжда се такъв закон. Предполагам, че той ще прерасне в закон и на по-големите общини. Дано този закон помогне на София да се развива. С такъв закон държавата ще е длъжна да отделя повече пари за общината. Но нещата не опират само до пари, а и до структура на управлението. Преди 5-6 години бюджетът на Столична община беше 500-600 млн. лева, сега е двойно по-голям, резултатът обаче винаги е един и същ. В София отдавна не можем да говорим за обществен ред. Не можем да говорим и за жилищна политика. Атина е била в подобно положение като нашето, когато започва голямата миграция към града. Те предприеха реформа, имат самоуправляващи се райони. Важно е да се владеят процесите в града, а не да ги следваме. Защото от общината се хвалят как в София почти няма безработица. Да, но за сметка на презастрояване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...