Веселин Методиев: Ще обсъждаме всички варианти със СДС

– Кога според ДСБ трябва да започнат преговорите за единодействие вдясно, ще изчакате ли националното събрание през септември?
– Вече казахме, че сме готови да обсъждаме всички варианти за единодействие със СДС – дали това ще бъде парламентарно сътрудничество, по коалиционна формула или някакво обединение. Нямаме намерение да бягаме от разговорите преди националното събрание наесен. Напротив, смятаме, че след като колегите от СДС вземат своите решения, е нормално да започнат разговори. Има нужда да се обсъдят много въпроси: какво е отношението на двете партии към претенциите на ГЕРБ, към останалите опозиционни сили, към ДПС. Като се набележат няколко теми и по тях се стигне до сближаване и общи оценки, единодействието става по-вероятно. Ако се окаже, че има тежки препъникамъни около тях, тогава единодействието ще бъде трудно, дори проблематично.
След евроизборите има ли промяна в отношението на ДСБ към ГЕРБ?
– Няма никаква промяна, изявата им е същата – и към лявото, и към дясното, и в центъра. ГЕРБ не е изразител на дясното. И това го доказаха гласовете за СДС и ДСБ. Тези хора не гласуваха за ГЕРБ, защото не приемат тази партия. Ако бяха заедно, гласовете на СДС и ДСБ щяха да са два мандата в Европейския парламент.
– Но ГЕРБ е първа политическа сила?
– Да, моето уважение към мнението на избирателите. Но има един, както би казал Симеон Сакскобургготски, много интересен въпрос – спечелил си кметски избори в София със 110 хил. гласа на първи тур и 200 хил. на втория, направил си партия, и в София взимаш 45 хил. гласа. Така че, не бързам с крайни оценки. Не нападам никого, просто казвам, че този факт трябва да се осмисли.
– Има мнения, че форумът на ДСБ трябва да се проведе по-рано, доста преди местните избори?
– Има такива аргументи, но ако в силно емоционална среда, веднага след избори, се избърза с организационно действие – резултатът ще бъде предизвестен. Колкото до местните избори, решението е в устава на ДСБ – той дава пълни права на местните организации да преценяват как да се явят на местните избори. Те като психологическа нагласа винаги много зависят от това какво става в София. Софийската ни организация има основания за самочувствие, защото е трета сила в столицата и дори след загубата на 20 май социолозите са на мнение, че ДСБ има много големи възможности за подкрепа. Софийското ръководство знае това и трябва да прецени как да подходи.
– Все пак местните структури се влияят от случващото се на централно ниво.
– Със сигурност. Хората, които се нагърбят да водят разговорите със СДС, ще трябва да информират ръководствата в София и в провинцията. От степента на сближаване на позициите ще се получава усилване на взаимодействието, или обратно – отслабване. Зависи от кръга въпроси, по които ще се постига единомислие. Имаме различия по основни въпроси.
– Обвиняват ръководството на ДСБ, че е подало оставки с очакване за преизбиране?
– Нелепо е да се говори за предрешена ситуация. Това е неуважение към хората, с които в момента се водят разговори. Също е нормално да има предпочитания, съвсем директни към г-н Иван Костов, и това трябва да бъде уважавано, а не подигравано. За да има преизбиране през септември, първо трябва да има съгласие на тези, които ще се преизбират. От хора, които имат отговорност в политиката, не може да се очаква да разиграват етюди.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...