Веселин Методиев: Увеличението, което иска НС в своя бюджет, е неморално

Водещ: За бюджета на парламента и въобще за “Бюджет” 2008 г-н Веселин Методиев от ДСБ, в същото време и председател на Комисията по държавна администрация в парламента. Така че една последователност в темите се получи. Според Вас не е ли твърде голямо това увеличение, което иска НС в своя бюджет?
Веселин Методиев: То е неморално, въпрос на величина. Неморално е, защото, от политическа гледна точка е неморално. Когато имаш средно увеличение с 18% на всички разходи за следващата година, когато след учителска стачка имаш 22% увеличение в сектор “образование”, да направиш 61% увеличение за разходите на НС, е много голяма глупост.
Водещ: Тук се получи и един спор по числата. Председателят на парламента Георги Пирински каза, че според неговите числа е 40% ръстът на бюджета, Вие казахте 61.
Веселин Методиев: 34 милиона в бюджет 2006, 51 милиона е бюджет 2007 към 2008. Какви допълнителни приходи са влезли в бюджета на НС, не мога да Ви кажа, може би г-н Пирински има предвид някакви пари допълнително, но и това не важно.
Водещ: Много е и 40 да е, пак е много!
Веселин Методиев: Да, съгласен съм. В ситуация, в която едно правителство се е провалило точно в политиката по доходите, да иска увеличение, в което влизат и заплати, и материално увеличение за парламента, означава удар върху самия парламентаризъм. Промяната на Конституцията парламентът сам да си предлага бюджета, също беше една политическа грешка, защото парламентът и правителството са политическите институции на една демокрация, които са взаимен баланс, а не са независими власти, както е съдът да кажем. Това е едно крещящо неразбиране на самия смисъл на парламентарната демокрация. Такива грешки съсипват образа на парламентаризма и няма защо да се учудваме, че хората се отказват да гласуват например. По този път много лесно се отива до авторитарни режими, много лесно се отива до режими, в които демокрацията не се ползва с доверие и с авторитет.
Водещ: Сега може да е много популистко, но мисля, че е важно да говорим и за заплатите на депутатите. В момента много от вас, ако излязат на свободния пазар специалисти, вероятно ще изкарат немалко пари в повече. Въпросът е, че тази заплата трябва да я сравняваме с другите в публичния сектор. Увеличение с 27% за следващата година и още едни 15%, т.е. стават 42%, на фона на това, което стана с учителската стачка…
Веселин Методиев: Сам отговаряте. Въпросът не е колко взимат народните представители в момента, т.е. не е популистки само погледът, въпреки че ще има популисти, които ще… ореват орталъка, въпросът е за политическите грешки, които водят до съсипване на авторитета на цялата парламентарна демокрация, на целия парламентаризъм. Това е ужасното, защото когато отидем при автомобилите например, ще се окаже, че един автомобил, който трябва да бъде купен за НС, е на стойността на два автомобила, които са нужни на полицаите да патрулират по пътищата на страната.
Водещ: Какви са колите на НС?
Веселин Методиев: Доколкото аз зная, тяхната стойност е от порядъка на два Опел- а, с които работи полицията.
Водещ: Не, попитах Ви, тук не правим реклама, но все пак това са престижни, скъпи марки – Мерцедес и БМВ. Защо трябва да бъдат такива, а те бяха купени още когато дори вие управлявахте тези коли?
Веселин Методиев: Тези коли са купени от преди 15 години като договори, някои от тези фирми, но според мен основният въпрос е този, за който аз натяквам в момента. Не можеш да съсипваш авторитета на демокрацията с такива грешки. Когато си се провалил точно в политиката на доходите, за публичните длъжности не можеш да мислиш в момента за увеличение. Независимо дали тези заплати са ниски или високи, аз за това не говоря.
Водещ: Сега вие сте в опозиция и сте малцинство, но ще предложите ли нещо да бъде променено в този проектобюджет?
Веселин Методиев: Разбира се, само да си довърша мисълта, говоря за това, че в “бюджет” 2007, както в “бюджет” 2008, поради инфлацията има реално обедняване на хората. Реално, за догодина тези увеличения, които са планирани, ще бъдат изядени от самата инфлация. В този бюджет 2008, има 3% усвояване на европейски пари, планирано, което е точно колкото излишъкът. На въпрос на бюджетната комисия към министъра на финансите дали ще успее България да усвои тези пари, той каза, че не може да направи точна прогноза. Излиза, че България си има пари и без ЕС, защо бяха реформите, защо бяха всички трудности, които преживяхме заедно? За да стигнем до момент, в който сме втора година страна- членка на ЕС и не можем да усвоим парите, а имаме повече пари в излишъка си. Това са абсурди на този бюджет. По този начин с провала на политиката на доходите, с тези абсурди, не можеш да направиш тези промени, за които говори г-н Пирински. Някои от които безспорно имат смисъл.
Водещ: Добре, Вие досега получавали ли сте пари за това, че четете секретна или както е модерно да се казва, класифицирана информация?
Веселин Методиев: Не, аз не получавам.
Водещ: А ползвате ли такава информация?
Веселин Методиев: Ползвам.
Водещ: А сега трябва да получавате по 15% отгоре?
Веселин Методиев: Това са хитрини г-н Бедров, това са хитрини за увеличаване на заплатите.
Водещ: Това е факт, написано е в проектобюджета.
Веселин Методиев: Да. Но казвам, дали ще се увеличи заплатата по този път, отстрани през някаква такава мотивация или ще се увеличи директно, не е проблем за мен. Проблемът е, че не можеш да го направиш тогава, когато си се провалил в заплащането на хората, когато те стават по- бедни. Това е проблемът. Защото това не е популизъм!
Водещ: Нещо, което е странично, всички депутати ли имате право да четете класифицирана информация или трябва да имате документ от комисията ДКСИ?
Веселин Методиев: Няма спиране, защото това е решено и в правилника на НС. Няма спиране на допуск за класифицирана информация, която се намира в съответния отдел, документационен, в НС.
Водещ: А тези, които бяха публикувани в списъка на сътрудници или служители на ДС, също ли четат такава информация?
Веселин Методиев: За тях предложихме да не заемат постове в ръководствата на парламента и на парламентарните групи, направили сме от ДСБ такова предложение за правилника, сега Вие ме подсещате, че трябва да ги лишим и от това право, защото по Закона за класифицираната информация проверките би трябвало да ги изключат.
Водещ: Те не би трябвало да получат достъп?
Веселин Методиев: Точно така.
Водещ: Да, това е странична тема, но твърде интересна. Добре, какво вие ще предложите в парламента като промяна в този бюджет?
Веселин Методиев: На първо място още в член първи, там, където е приходната част, ще направим поправки на силно занижените прогнози за прихода. Това, което ние сме направили дотук, като изследване в ДСБ, на експертно равнище, че приходите са завишени, поне в ДДС и акцизи с по един милиард общо като приход. Излишъкът, който е предвиден, ще бъде повече от три процента. Т.е. ще бъде повече от тези заложени 1.8 млрд. БВП, който е планиран на 61 млрд., ще бъде поне 64 млрд. И тези прогнози са абсолютно идентични като експертно поведение, в сравнение с бюджет 2007, по подобен начин ние аргументирахме нещата за грешки в прогнозите на бюджет 2007 през 2006 година.
Водещ: Това не се ли прави за повече сигурност, презастраховане?
Веселин Методиев: Има логика да се държиш консервативно, има логика да се презасртаховаш в момента, в който не си влезнал в ретроградна позиция. Министерство на финансите вече отиде там, прескочи границата. Защото БНБ вече три години подред излиза с много по-правилните прогнози и по този начин се правят много по- правилните приходи и разходи. Г-н Василев преди малко ви каза, няма политическа воля за реформи. Това е характерното за това правителство.
Водещ: И последно, понеже Вие сте председател на Комисията по държавна администрация в парламента от дясна политическа сила, ще подкрепите ли десния Николай Василев, както той се представи, да успее да надделее в това ляво правителство за повече съкращения?
Веселин Методиев: Това правителство дали ще го наречем ляво или ляво-центристко или с десни елементи, няма значение, защото онова, което се е случило, онова, с което се гордее – финансова стабилност, не е негова заслуга. Това е едно наследство, което между другото се управлява много зле, защото България не е имала толкова много пари никога, не само в тези 19 години. Ако прочетем учебниците по стопанска история, ще се окаже, че откакто е модерна държава, няма такива огромни резерви, не знае как да използва тези средства. Това е грешката на това правителство. Да имаш много пари и да не можеш да управляваш.
Водещ: Благодаря Ви много.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...