Веселин Методиев: Това не беше преход, а посткомунизъм

22 години след 1989 г. десните се чувстват разочаровани, защото има подмяна на понятията – това не бе преход, а посткомунизъм, заяви днес в НС депутатът от СК Веселин Методиев пред БГНЕС.

Намираме се в състояние, в което стереотипи от миналото, цели порочни системи продължават да влияят на нашия живот – както в чисто битов, така и в обществен, поясни той. И допълни – не е успокояващо, че не правим изключение от други страни от бившия източен блок. Една от големите ни грешки е, че много често разсъждаваме провинциално, със съжаление подчерта той.

Изградена демокрация в Гърция върху властта на две семейства, които периодично си прехвърлят управлението, едното вляво, другото вдясно /визирайки фамилиите Папандреу и Караманлис/ беше взривоопасна в самата си родилна форма. Така Веселин Методиев започна отговора на въпроса олигархични мрежи ли управляват в България по повод статията на Миша Глени във “Файненшъл таймс” наскоро, по подобие на това, което писа англичанинът за Гърция. Досега не обръщахме внимание на това и трябваше да гръмне целият балон, за да разберем какво става, каза депутатът. Българските олигархични мрежи не са изключението, те са правилото на Източна Европа и са изградени на базата на един свят, който живееше от мръсни пари, подчерта народният представител от СК.

Комунистическият свят живееше от контрабанда, от пласиране на наркотици, от реекспорт на нефт и изследователите у нас по стопанска история доказаха това, припомни Веселин Методиев. Тези контрабандни канали бяха приватизирани и се изградиха олигархичните мрежи, продължи той. А това, което се случи в дясното управление през 1997-2001 г. беше да не нанесе най-тежкия удар върху тези системи като се приватизира цялата икономика, за да се даде шанс на дребния и среден бизнес, отбеляза синият депутат. Ако някой в момента крепи България да не рухне на колене това са точно тези трудолюбиви хора, техният принос за БВП, който правителството счита, че е постигнало само, е мнението на Методиев.

България има да реши един много голям въпрос, който не е по силите на днешното управление, ако се случи мрачният сценарии с еврото, каза депутатът по другата важна тема. И отговорът е – страната да започне да се управлява без валутен борд, но компетентността, която се изисква не е налична в момента и трябва да се търсят други политически решения, поясни той. Лично принадлежа към политическа сила, която е управлявала такава “тресяща се кола”, продължи Методиев. Да го кажа с личния си пример – да станеш министър на образованието, когато е нямало учебна година и ти кажат: “трябва да има”, можете да си представите как тресеше “воланът на колата”, завърши той оценката си за времето след 10-ти ноември 1989 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...