Веселин Методиев: Това не беше преход, а посткомунизъм

22 години след 1989 г. десните се чувстват разочаровани, защото има подмяна на понятията – това не бе преход, а посткомунизъм, заяви днес в НС депутатът от СК Веселин Методиев пред БГНЕС.

Намираме се в състояние, в което стереотипи от миналото, цели порочни системи продължават да влияят на нашия живот – както в чисто битов, така и в обществен, поясни той. И допълни – не е успокояващо, че не правим изключение от други страни от бившия източен блок. Една от големите ни грешки е, че много често разсъждаваме провинциално, със съжаление подчерта той.

Изградена демокрация в Гърция върху властта на две семейства, които периодично си прехвърлят управлението, едното вляво, другото вдясно /визирайки фамилиите Папандреу и Караманлис/ беше взривоопасна в самата си родилна форма. Така Веселин Методиев започна отговора на въпроса олигархични мрежи ли управляват в България по повод статията на Миша Глени във “Файненшъл таймс” наскоро, по подобие на това, което писа англичанинът за Гърция. Досега не обръщахме внимание на това и трябваше да гръмне целият балон, за да разберем какво става, каза депутатът. Българските олигархични мрежи не са изключението, те са правилото на Източна Европа и са изградени на базата на един свят, който живееше от мръсни пари, подчерта народният представител от СК.

Комунистическият свят живееше от контрабанда, от пласиране на наркотици, от реекспорт на нефт и изследователите у нас по стопанска история доказаха това, припомни Веселин Методиев. Тези контрабандни канали бяха приватизирани и се изградиха олигархичните мрежи, продължи той. А това, което се случи в дясното управление през 1997-2001 г. беше да не нанесе най-тежкия удар върху тези системи като се приватизира цялата икономика, за да се даде шанс на дребния и среден бизнес, отбеляза синият депутат. Ако някой в момента крепи България да не рухне на колене това са точно тези трудолюбиви хора, техният принос за БВП, който правителството счита, че е постигнало само, е мнението на Методиев.

България има да реши един много голям въпрос, който не е по силите на днешното управление, ако се случи мрачният сценарии с еврото, каза депутатът по другата важна тема. И отговорът е – страната да започне да се управлява без валутен борд, но компетентността, която се изисква не е налична в момента и трябва да се търсят други политически решения, поясни той. Лично принадлежа към политическа сила, която е управлявала такава “тресяща се кола”, продължи Методиев. Да го кажа с личния си пример – да станеш министър на образованието, когато е нямало учебна година и ти кажат: “трябва да има”, можете да си представите как тресеше “воланът на колата”, завърши той оценката си за времето след 10-ти ноември 1989 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...