Веселин Методиев: Темата за архивите на тоталитарната държава ще бъде актуална още дълго време

Водещ Стоян Гяуров: Опитът на Германия в разкриване на миналото в документите на тайните служби бе представен на конференция в София, организирана от фондация “Конрад Аденауер”. За опита на България в същата сфера говори народният представител от ДСБ Веселин Методиев, който е събеседник на Боряна Михайлова в следващото интервю.

Боряна Михайлова:Как изглежда актуалният български обществен интерес към архивите на БКП?

Веселин Методиев: Като човек, който много обича своята професия, е слаб този интерес. Тоест бих желал много повече изследователи, историци, журналисти, разследващи журналисти да се занимават с информацията, която съдържа архивът на бившата комунистическа партия.

Б. Михайлова: А как си го обяснявате – не се вижда предизвикателството в този проблем или може вече да се приеме, че може би е преработена в някакъв смисъл темата?

В. Методиев: Не, не мисля, че е преработена. Мисля по-скоро това, което казахте в началото, че предизвикателството да се занимаваш с една тоталитарна държава като че ли в момента не е достатъчно, за да породи интерес у изследователите. Мисля, че с отминаване на времето все пак този интерес ще се възстанови.

Б. Михайлова: Би трябвало и ползата да се осъзнава от това, тъй като вероятно все още е важен и въпросът до каква степен българското общество все още е жертва на този хартиен арсенал на БКП.

В. Методиев: Да, мисля, че за жалост дотолкова, доколкото мога да се ориентирам през хората, които гласуват в България, една малка част все още проявяват интерес към разговор на тема последствията от българския комунизъм.

Б. Михайлова: Малка част само?

В. Методиев: Да, защото хората, които проявяват желанието да водят този разговор, са хора, които симпатизират на българската десница, а гледайки резултатите от изборите, виждам, че те са по-малката част в момента.

Б. Михайлова: Вашият колега и съмишленик Методи Андреев казва, че тази тема в България не е била приключена по подходящ начин и я вижда като източник на организираната престъпност, която застрашава националната сигурност. Вие споделяте ли това мнение?

В. Методиев: Да, абсолютно съм съгласен, че не докрай изясняването на миналото на бившата Държавна сигурност, затварянето на тези документи от управлението на Сакскобургготски пречи да се видят точно днес източниците на изградената организирана престъпност.

Б. Михайлова: В такъв случай какъв може да е ефектът от дискусии като снощната? Може ли тя да промени нещо? И може ли да допускаме, че темата някога ще бъде изчерпана, в някой момент?

В. Методиев: Мисля, че тази тема ще бъде актуална още дълго време в България. Мисля, че нейното изчерпване в този вид, в който беше снощната дискусия, ще приключи в момент, в който всички тези документи попаднат в държавните архиви и станат публично достояние, нещо, което между другото каза и нашият гост Йоахим Гаук. Когато една информация е достъпна изцяло, то тогава се спира разговорът за това каква е методиката за работа с нея и вече се извършва самото изследване на документите.

Б. Михайлова: Нека така да завършим, да кажете при сравнението с Германия какво бие най-много на очи в нашия случай?

В. Методиев: Това, че в Германия има осъзнато чувство за вина, извършено от тоталитарната държава, докато в България по този въпрос все още спорим и в политическото, и в публичното пространство.

Водещ: Боряна Михайлова в разговор с Веселин Методиев от Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Атанас Атанасов: България ще продължи да помага на...
Преди 2 години Путин нападна Украйна, защото тежко подцени способността на един народ да...