Веселин Методиев: Темата за архивите на тоталитарната държава ще бъде актуална още дълго време

Водещ Стоян Гяуров: Опитът на Германия в разкриване на миналото в документите на тайните служби бе представен на конференция в София, организирана от фондация “Конрад Аденауер”. За опита на България в същата сфера говори народният представител от ДСБ Веселин Методиев, който е събеседник на Боряна Михайлова в следващото интервю.

Боряна Михайлова:Как изглежда актуалният български обществен интерес към архивите на БКП?

Веселин Методиев: Като човек, който много обича своята професия, е слаб този интерес. Тоест бих желал много повече изследователи, историци, журналисти, разследващи журналисти да се занимават с информацията, която съдържа архивът на бившата комунистическа партия.

Б. Михайлова: А как си го обяснявате – не се вижда предизвикателството в този проблем или може вече да се приеме, че може би е преработена в някакъв смисъл темата?

В. Методиев: Не, не мисля, че е преработена. Мисля по-скоро това, което казахте в началото, че предизвикателството да се занимаваш с една тоталитарна държава като че ли в момента не е достатъчно, за да породи интерес у изследователите. Мисля, че с отминаване на времето все пак този интерес ще се възстанови.

Б. Михайлова: Би трябвало и ползата да се осъзнава от това, тъй като вероятно все още е важен и въпросът до каква степен българското общество все още е жертва на този хартиен арсенал на БКП.

В. Методиев: Да, мисля, че за жалост дотолкова, доколкото мога да се ориентирам през хората, които гласуват в България, една малка част все още проявяват интерес към разговор на тема последствията от българския комунизъм.

Б. Михайлова: Малка част само?

В. Методиев: Да, защото хората, които проявяват желанието да водят този разговор, са хора, които симпатизират на българската десница, а гледайки резултатите от изборите, виждам, че те са по-малката част в момента.

Б. Михайлова: Вашият колега и съмишленик Методи Андреев казва, че тази тема в България не е била приключена по подходящ начин и я вижда като източник на организираната престъпност, която застрашава националната сигурност. Вие споделяте ли това мнение?

В. Методиев: Да, абсолютно съм съгласен, че не докрай изясняването на миналото на бившата Държавна сигурност, затварянето на тези документи от управлението на Сакскобургготски пречи да се видят точно днес източниците на изградената организирана престъпност.

Б. Михайлова: В такъв случай какъв може да е ефектът от дискусии като снощната? Може ли тя да промени нещо? И може ли да допускаме, че темата някога ще бъде изчерпана, в някой момент?

В. Методиев: Мисля, че тази тема ще бъде актуална още дълго време в България. Мисля, че нейното изчерпване в този вид, в който беше снощната дискусия, ще приключи в момент, в който всички тези документи попаднат в държавните архиви и станат публично достояние, нещо, което между другото каза и нашият гост Йоахим Гаук. Когато една информация е достъпна изцяло, то тогава се спира разговорът за това каква е методиката за работа с нея и вече се извършва самото изследване на документите.

Б. Михайлова: Нека така да завършим, да кажете при сравнението с Германия какво бие най-много на очи в нашия случай?

В. Методиев: Това, че в Германия има осъзнато чувство за вина, извършено от тоталитарната държава, докато в България по този въпрос все още спорим и в политическото, и в публичното пространство.

Водещ: Боряна Михайлова в разговор с Веселин Методиев от Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...