Веселин Методиев: Референдумите са инструмент за опозицията

Водещ: Сега ще добавим и аргументите “против” този проект на Закон за пряко участие на гражданите в управлението на опозицията в парламента, в лицето на ДСБ. “Добро утро” казвам на г-н Веселин Методиев.
Веселин Методиев: Добро утро.
Водещ: Г-н Методиев, предполагам, не сте срещу увеличаване на правомощията на гражданите, каквото може би впечатление е останало у част от хората след вчерашните разгорещени в някаква степен дебати по този въпрос, в обсъждането на второ четене на този проект на закон?
Веселин Методиев: Да, някак си вашият анонс не беше от тази гледна точка съвсем точен, защото ние подкрепихме на първо четене този законопроект и по принцип сме “за” въвеждането на референдуми, за увеличаването на ролята на референдумите в управлението на страната, т.е. за увеличаването на пряката демокрация. Аз лично ще кажа веднага, че един от основните мотиви за това е, че в тези 20 години видяхме управляващите много често да се самозабравят и референдумът е важен коректив, за да може опозицията да го използва, той е инструмент на опозицията по принцип, не е инструмент на управляващите. И за да може нашата демокрация да продължава да се развива и хората да имат доверие в нея, трябва да се увеличи ролята на референдумите. Неслучайно бяхме една от политическите партии, които много активно искаше хората в Бургас да гласуват на референдума заради петролопровода “Бургас – Александруполис”, защото бяхме убедени, че това е начинът да се спре едно неразумно политическо действие на управляващите. Сега, разбира се, има и един такъв друг /…/, който аз бих казал, че е в границите на левия популизъм, в който призоваваш да се правят референдуми на теория, а на практика не ги подкрепяш.
Водещ: Т.е. вие подозирате, че във философията на този закон се съдържа това по-скоро, а не реално наистина увеличаване…?
Веселин Методиев: Не бих казал във философията. Бих казал, че трудно се аргументира и трудно се защитава, от колегите от БСП в частност. Как точно трябва да се провеждат референдумите, какви да са правилата, каква трябва да е ролята и силата на местния референдум, на националния референдум. Навлизате в един, така, бих го нарекъл малко по-сложен въпрос и той е от технологичен ред.
Водещ: Да, сякаш колегите ви бяха, така, основните възражения бяха съсредоточени върху възможностите за национален референдум, защото сякаш всички се обединяват около идеята, че местните общности някак си са в състояние да организират и да имат възможност за такива местни референдуми по важни теми за общността. Но около възможността за национален референдум нещата вече изглеждат твърде непосилни за гражданите, ако така е коректното.
Веселин Методиев: Това е така, защото националната политика носи в себе си обикновено в съвременния свят задължения, които са постигнати на междудържавно равнище, например Европейския съюз (ЕС), говорене за това дали да станем членове, или не, когато беше възможно да се проведе като референдум, въпреки че резултатът е известен. Повечето хора в България искаха да бъдем и сега виждат как се е провалило това членство, и затова са недоволни. Но има други въпроси, аз ще дам най-тежкия пример – със смъртното наказание, при което ако проведеш референдум, сме наясно какъв е резултатът, а сме поели ангажимент, когато сме станали, нали, членове на ЕС, че ще отменим смъртното наказание. Ето, това е този въпрос, който мисля, че /…/.
Водещ: А не е ли направено това уточнение в проекта на закон, че не могат да се провеждат референдуми по сключени международни спогодби, споразумения и т.н. Т.е. малко спекулативно, да.
Веселин Методиев: Тези текстове не са ясни. Т.е. има нужда безспорно от допълнителна работа. Вижте, то има и една друга, такава, процедурна хватка, да разкрием пред слушателите. Когато една парламентарна група има право да внася точка в дневния ред, това се отнася и за управляващи, и за опозиция, в първия ден от месеца…
Водещ: Да.
Веселин Методиев: … обикновено внася законопроект, който желае да бъде реализиран, т.е. да се приеме.
Водещ: Да.
Веселин Методиев: Когато парламентарна група на мнозинството при коалиционно правителство внася точка, за която се знае, че няма съгласие в самото управляващо мнозинство, значи става дума за пропаганда, а не за искане законът да стане факт. Защото вчерашният дебат беше дебат основно между БСП и ДПС.
Водещ: Е, да, това отново предизвика онези коментари, че това е поредната тема, по която се разминават БСП и ДПС, да речем.
Веселин Методиев: Да де, но има неща, които вече стават прекалени. Тази управляваща коалиция по-хубаво да си ходи, след като те не могат да се разбират по базови политически въпроси. За какво са? За да определят само някакви финансови потоци и да задоволяват финансови интереси. Съжалявам, че го казвам, ще вляза малко в друга тема, но това наистина НДСВ какво прави – сърдито на една страна. ДПС – сърдито на друга, БСП се занимава с предизборна агитация.
Водещ: И казвате – няма никакво значение какъв законопроект се гласува?
Веселин Методиев: Ами, то се опорочава. След това се чудят и се вайкат – “Олеле, защо Народното събрание (НС) има такъв нисък авторитет?”. Ами, ще има, след като самите управляващи по този начин разпадат авторитета на парламента.
Водещ: А не би ли спечелило БСП, да погледнем от тази гледна точка, пред избирателите? “Ето, ние предложихме проект на такъв закон, те не го приеха”.
Веселин Методиев: Е, голяма работа като спечели. Каква е печалбата за България? Каква е печалбата за обществото? Никаква! БСП щяла да спечели още 10 000 или 100 000 гласа. И какво от това?
Водещ: Ами, май всички в този момент мислят точно за това, а не какво ще спечели България, г-н Методиев. В това сякаш сме убедени всички.
Веселин Методиев: Ама, вижте, аз ще ви кажа, аз съм човек, който се занимава с търсенето на доверието на собствената си политическа формация – Демократи за силна България, и се стремя да го правя всеки ден. Правя го и в момента в това интервю, представяйки позиция, изяснявайки аргументи, защитавайки позиция, атакувайки управляващите, но не го правя в разпадането на големите неща, каквато е парламентарната демокрация или референдумите за хората.
Водещ: Ясно.
Веселин Методиев: Виждате /…/ все пак пропагандата, политическата, търсенето на доверието си има някакви граници. То не е безгранично нещо.
Водещ: Да, мярата трябва да търсим.
Веселин Методиев: И трябва да има точно /…/.
Водещ: Да. Благодаря ви за този коментар в ефира на “Преди всички”.
Веселин Методиев: И аз ви благодаря.
Водещ: Веселин Методиев, депутат от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...