Веселин Методиев: Работим върху три документа и те са в процедура на обсъждане

Водеща Даниела Якова: Депутатът от ДСБ г-н Веселин Методиев на пряката линия. Здравейте.

Веселин Методиев: Здравейте.

Водеща: За да ви попитаме за това споразумяха ли се СДС и ДСБ за правилата, по които ще се проведат вътрешните избори?

В. Методиев: Ние работим върху три документа. Единият е политическо обръщение, което е естествено в такъв момент, от лидерите на политическите партии. Второто е споразумението за предварителни избори във връзка с кандидата ни за президент на “Синята коалиция”, кандидат за кмет на София и евентуално други общини, където имат желание колегите да проведат такива избори. И третият документ са тези технически правила за начина, по който се провеждат избори. И трите документа са в процедура на обсъждане. Разговорите вървят съвсем колегиално, аз съм много доволен. Сега в 13.00 часа имам среща с колеги от СДС и от другите партии в “Синята коалиция”. Мога да кажа, че безспорно ехническите въпроси създават най-много трудности, защото правенето на места за гласуване е един от тези тежки въпроси за цялата страна. Нашето съгласие към момента е да направим така, че хората на тези предварителни избори да могат да гласуват там, където са свикнали да гласуват. Най-общо казано, обикновено това е в училищни сгради.

Водеща: Към техническите въпроси ли се отнася датата на самите предварителни избори, защото вчера чухме от г-н Иван Костов, че това ще… изборите ще са на 19 юни. В същото време. . .

В. Методиев: Това е въпрос, който обсъждаме. При всички случаи може да се превърне в много сложен въпрос, защото има и политически характер, естествено. Но да кажа техническите му измерения. Техническите измерения са в това, че трябва да се уточним колко дена да трае кампанията. Нашето предложение е да има 25 дена кампания, за да може тези кандидати след 15 май, които бъдат излъчени от ДСБ, да имат възможност да направят своите срещи с хората, да представят своето мнение. Искаме в тези дни да се случи нещо, което винаги се случва, когато призоваваме гражданите да гласуват, и това е медиите да могат да разговарят с нашите кандидати, което не е много проста работа, като говорим за цялата страна, а не само за София. Да се направи интервю, както в момента правим по “Хоризонт”, е чест за всеки политик, защото това е национално радио, но хората слушат и местните си радиа, и четат местните си вестници. Освен това всеки един от кандидатите неизбежно трябва да направи среща с хората, които са симпатизанти и привърженици на съответните партии, да отговори на техни въпроси, да чуе тяхно мнение. Всичкото това отнема много време.

Водеща: Сега за президентските избори, да ви попитам първо не ви ли обижда коментарът на г-н Цветан Цветанов, че новият президент ще бъде от ГЕРБ и че основен конкурент на изборите ще бъде кандидатът на БСП? “Синята коалиция” не се ли обижда от това, че я елиминират въобще от хипотезите?

В. Методиев: Ако. . . аз да отговоря за себе си, защото “Синята коалиция” да се обиди е абсурд. “Синята коалиция” все пак е коалиция от партии, не личност. Не мога да се обидя на г-н Цветанов по една много проста причина, че аз такива неща съм слушал много от политиците на НДСВ, които днеска никой от вас не ги пита нищо. Презрението и този грандомански подход не го препоръчвам на никого, включително и на г-н Цветанов. Какво решават гражданите е важно и какъв е резултатът на изборите е важно. Кои ще бъдат конкурентите, фактически ще разберем, като завърши първият тур, защото ще разберем кои хора гражданите ще изпратят на втори тур. Аз за себе си мога да кажа със сигурност, че, подкрепяйки г-н Светослав Малинов в рамките на ДСБ за кандидат на “Синята коалиция”, за мене това е човек, който със сигурност ще стигне втори тур, защото неговите качества, които познавам и които са познати, това е народен представител с 4-годишен мандат, могат да го изведат на такова място.

Водеща: Добре, г-н Малинов срещу кого, кой няма да стигне на втория тур?

В. Методиев: Вижте, за мене е важно г-н Малинов да стигне, защото аз съм абсолютно сигурен, че на втория тур той ще обере остатъчния, да го кажем, този вот, който иска да прекърши или някаква тенденция на реставрация на БСП, или пък тенденция на някакво заемане на всички постове в държавните институции от една партия. И двете неща са ми познати. Знам какви са последствията. Печелил съм от това, губил съм от това. Това са трайни неща, които са нагласи на българските граждани.

Водеща: Е дано да няма упражнения г-н Малинов само по тенис, защото. . .

В. Методиев: Не ви разбрах.

Водеща: Казвам дано да няма упражнения само по тенис за тази битка на балотажа. Но да използвам вашето присъствие. . .

В. Методиев:. . . защо трябва да. . .

Водеща: Кажете, моля ви, виждам програмата. Утре представители на Европейската комисия за демокрация чрез право, Венецианската комисия, ще посетят България. Вие ще имате срещи с тях. Имате ли някакви притеснения около изборния кодекс, които бихте искали да кажете на тези срещи?

В. Методиев: Имаме притеснение за това, че трябва да говорим върху един български провал, защото когато тръгнеш да реформираш избирателна система и ти я отхвърли Конституционният съд един път, говоря за 2009 г., когато тръгнеш да я реформираш втори път 2010 г., и отново ти го върне Конституционният съд, трябва да обясняваш защо българските политици са толкова неумели в правенето на изборен кодекс. Това, което се случи последните дни, е доста неприятно. Сега за “Синята коалиция” това е лесно, защото всички неща, които ние сме казали предварително, които сме защитавали по време на дебатите, са се оказали в правилната посока и аз съм сигурен, че Венецианската комисия и техните представители ще го оценят. На мен ми тежи не това… и не ме радва по-скоро това, че ние ще излезем прави, а ми тежи, че измислиха една простотия, извинете за грозната и лоша дума, на псевдомажоритарност, излъгаха хората с някаква пропаганда, ползваха и вас медиите през 2009 г., сринаха се. Сега се хвърлиха някакви страшни приказки за това, че като се намалят съветниците, ще се намалят разходите, че като се направи друго или трето, ще се реши въпросът с изборния туризъм, говоря за уседналостта. Всичко това отново се сгромолясва. Това е много голям урок за тези, които имат претенции, че могат да управляват.

Водеща: Ние ще зададем след 13.00 часа още въпроси, свързани с още уроци, като например кому пречи едно електронно гласуване, но това ще стане със събеседника ни, който е българин, живеещ в чужбина, след 13.00 часа. Благодаря ви. Депутатът от ДСБ Веселин Методиев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...