Веселин Методиев: При мощни популистки управления разочарованието е огромно

Водещ Кирил Вълчев: Заместник-председателят на “Демократи за силна България”, на ДСБ, Веселин Методиев. Здравейте, г-н Методиев.

Веселин Методиев: Здравейте. Член на националното ръководство.

Водещ: Не сте ли заместник-председател?

В. Методиев: Не, председател съм на предизборния щаб. Нищо, няма проблем.

Водещ: А, добре, извинявайте.

В. Методиев: Нищо.

Водещ: Защо протестиращите не са за ДСБ, за “Синята коалиция”, като нали разбрахте, че това не е персонализиращ въпрос, а…

В. Методиев: Да, да, разбирам.

Водещ: …всяка партия да обясни защо не е като през 1997 г., хората на улицата да припознаят лидерство в опозицията.

В. Методиев: Моето лично мнение, което не се различава много и от това на колегите ми, е, че при мощни популистки управления, при мощни популистки вотове, когато хората гласуват за месия, както беше със Симеон Сакскобургготски и както беше с Борисов, разочарованието е толкова голямо, че много лесно влиза в употреба това, което комунистите насадиха след 1990 година – всички са маскари. И хората имат и основание, защото… аз имам много примери пред себе си, от различни политически партии, на хора, които се държат надменно, грозно и с това дразнят гражданите на страната.

Водещ: Къде сбъркахте политиците? И на вас да цитирам папа Бенедикт XVI…

В. Методиев: Да, чух го в колата.

Водещ: …който казва, че трябва да бъдат осъдени тези, които разкъсват дрехите си заради извършени от други скандали и несправедливости, но не са готови да променят своето сърце, съвестта и намеренията си.

В. Методиев: Това са много силни думи според човек, който се отнася с огромно уважение към тези институции. Мисля, че ние, политиците, сбъркахме в това публично поведение жестоко. Една огромна суета се излъчваше от много хора, пак да кажа, едно надменно поведение, като че ли ще управляват векове, едно опозиционно говорене, което много пъти предизвикваше надпревара да се надвикваме в студиата, включително и във вашето студио се е случвало, за съжаление не един път и два пъти. Всичко това разпада всякакво доверие към политиците. Аз мисля, че това е голям въпрос на всичките тези години.

Водещ: Искате ли съд за Борисов?

В. Методиев: О, не. Съд… съд има тогава, когато са престъпили закони и правила. Когато тези закони и правила са престъпени, има прокуратура, която казва дали това наистина е така и повдига обвинения, и най-накрая вече идва съдът. Аз съм човек, който е институционалист, и не мога си позволявам такива думи да използвам.

Водещ: Готови ли сте за изборите, г-н Методиев? Под какво име ще се явите?

В. Методиев: Да, готови сме, по простата причина, че ние предприехме тактика, различна от предишен път, и специално “Демократи за силна България” излъчихме водачите си на листи преди три месеца. Тези хора имаха много активна работа по време на референдума. Те фактически провеждаха кампанията в рамките на своите избирателни райони. Така че от тази гледна точка изборите не са за нас изненада. Ние имаме подготовка.

Водещ: Тоест вие ще се явите като “Демократи за силна България”, няма да се пробвате…

В. Методиев: Не, не, не.

Водещ: …със “Синя коалиция”…

В. Методиев: За “Синя коалиция” мисля, че въпросът е завършен. Той си отива с този парламент.

Водещ: Понеже имаше подозрение, че ще се опитате да ползвате това име…

В. Методиев: Не, не, по-скоро има хора, с които бяхме заедно и по въпроса за “Белене”, по референдума, то е близко до нас, с тези хора е нормално да се водят разговори и да се търси тяхното мнение, как те ще са в изборите…

Водещ: Тоест ДСБ ще се опита да прави коалиция.

В. Методиев: Просто много скоро бяхме заедно. Сега, дали това ще стане коалиция, не мога да ви отговоря.

Водещ: Да, ама те тези хора, дето бяхте заедно, те пък нямат още структура, нямат партия, нямат партия.

В. Методиев: Е, не, не, имаше партии, които имахме общи идеи, излязохме с общи решения. Хора, с които имаме общо отношение към управлението на ГЕРБ, и така нататък.

Водещ: Ако се кръстите “Единство” обаче например…

В. Методиев: Не.

Водещ: …това не е познато, за това трябва време, тоест…

В. Методиев: Съгласен съм.

Водещ: …ще ползвате ли абревиатурата ДСБ на изборите?

В. Методиев: При, при всички, при всички случаи, дори да се получи някакво съгласие, може би е възможно то да се появи пред хората с абревиатурите на партиите, което означава за нас твърдо ДСБ в изборите.

Водещ: Кого предлага ДСБ за лидер, за водач на България, за премиер? Логично е да кажете Иван Костов. Аз дори ДПС попитах Лютви Местан ли ще стане премиер, г-н Найденов каза да, аз съм от БСП, Сергей Станишев. Вие?

В. Методиев: Аз съм разговарял с много хора, които изпитват силни отрицателни чувства към нас и към г-н Костов, но винаги са казвали, че той е най-добрият министър-председател. Така че при нас този въпрос някак си, той е такъв с предизвестен отговор, лесен. Но за мен реалната ситуация, и преди протестите, да не говорим сега вече, а вярвам, че така ще бъде и към изборите, които се очертават в края на април и началото на май, каза президентът, няма да има такъв победител, който да може да създаде партийно правителство.

Водещ:

Каква промяна предлага ДСБ? Чухме левите идеи – одържавяване по един приемлив начин, описан от г-н Ангелов, но, общо взето, Найденов…

В. Методиев: Найденов.

Водещ: …Найденов, Ангел Найденов, приемлив в смисъл на изкупуване на дялове, но с обща идея накрая държавата отново да се върне в секторите, в които има монополи, възраждане, насърчаване на кооперациите, поглеждане към Русия, вдигане на данъците, отмяна на пенсионната реформа, ясни послания отляво.

В. Методиев: Да, ясни. Отдясно такива послания не могат да звучат.

Водещ: Да, ама кои са вашите?

В. Методиев: Отдясно може да звучи строга дисциплина и реформа на институциите. Нашите институции някак си се разляха от харчове. Това, което много искахме в началото на, на този парламент от управлението на ГЕРБ, беше да направи много строга административна реформа, за да може да намали разходите, които прави държавата. Те са на много места страшно много. Аз сега идвам, виждайки сутринта лекар от “Пирогов”, който обясняваше проблема, който сега се е появил от няколко дена със, мисля, че г-н Найденов спомена, с това, че някои болници почват да, да нямат недостиг. Големите болници, където хората очакват помощ, особено бърза помощ, да нямат средства, малки болници, които се издържат едва ли не административно, да имат, това, няма здрав разум в това нещо. Тоест липсата на реформа… не може да имате, да кажа друг пример, 114 т.нар. защитени училища, в които имаш три деца за първи, две за втори, три за пети и това да ти е образователен процес, в който търсиш качество. Това са все неща, които са изоставени, стоят така, увеличават се разходи и заради това след това няма пари, защото едно от нещата, които, излезли вчера от консултативния съвет, че България като че ли не може да си плати належащи нужди сега, в по-следващите месеци, включително увеличаването на тези…

Водещ: Какво е излязло? Чакайте, защото не разбрах да е излязло, в смисъл…

В. Методиев: Ами, аз чух един от участниците в консултативния съвет, който каза, че финансовият въпрос е бил разискван, че необходимостта от средства е налице пред служебния кабинет и че президентът знае този въпрос много ясно вече.

Водещ: А какво е задължително да свърши парламентът до разпускането си? Понеже всички повториха горе-долу едно и също…

В. Методиев: Аз няма да направя много големи изключения, защото това, което…

Водещ: Да.

В. Методиев: …чух…

Водещ: Енергийните закони…

В. Методиев: …е свързано с исканията на протестиращите.

Водещ: …така, за черноморското крайбрежие мораториум, но има спор по…

В. Методиев: И националните паркове, за да може да се отговори за Банско.

Водещ: Така, а отделно няколко спогодби, които били спешни в някакъв международен план. Те се гласуват бързо…

В. Методиев: Може би единственият конфликтен въпрос…

Водещ: Спорът е за “Белене”.

В. Методиев: …е “Белене”, точно така. Аз съм…

Водещ: Така, и вие подкрепяте…

В. Методиев: …от тези хора…

Водещ: …ГЕРБ веднага да се реши въпросът?

В. Методиев: Аз съм от тези хора, които смятат, че трябва да се спази законът, въобще нямам никъде идея, че може да не спазваме законите, особено пък ние, които би трябвало най-много да ги пазим. Така че, след като има 3-месечен срок, отговорът, ама има предсрочни избори, е за мене нелегитимен.

Водещ: Тоест вие искате да приключите “Белене” преди изборите…

В. Методиев: Разбира се.

Водещ: …защото заедно с ГЕРБ… дори Цецка Цачева каза, че ще гласува…

В. Методиев: Чух, да.

Водещ: …нищо че е от Плевенско, ще гласува да се затвори…

В. Методиев: Чух, да.

Водещ: …темата с “Белене”…

В. Методиев: Да.

Водещ: …и да не се строи повече.

В. Методиев: Аз ще гласувам по същия начин.

Водещ: Да, докато очевидно БСП разчита, че в следващия парламент ще може да събере пък мнозинство, което да отвори отново строителството.

В. Методиев: Ние по това се различаваме.

Водещ: Това… Да, ама няма ли логика пък, да, народът, след като ще избере такива, дето са за “Белене”, да бъде оставен… Това беше логиката, която чухме от БСП, въпросът да бъде оставен, той е толкова важен, че да бъде оставен за след вота.

В. Методиев: Каква логика има, пак да кажа, не е много важно, важното е какво пише в закона. След като законът, създаден от тях междувпрочем, не е създаден от десницата, пише кога става задължителен референдумът за институциите – когато гласуват 60-те процента, и когато ги няма тези 60 процента, да се говори, че това е волята на хората, означава, че законът не се спазва отново. Означава, че някои социалисти се държат като анархокомунисти. Не може да се държат така, те са длъжни да спазват законите като всички нас.

Водещ: Политическите искания, доколкото могат да бъдат идентифицирани на протестите – Велико народно събрание с нова конституция, изцяло мажоритарен избор на депутатите, отзоваване на депутати…

В. Методиев: Най-лесният отговор за мен, защото аз принадлежа към тези български политици, които преди повече от 10 години лансираха, пропагандираха в някакъв смисъл 24 идеи, които трябва да се променят в конституцията на България. Тези идеи в голяма част срещат същите искания на протестите – например намаляване броя на депутатите, например въпросът с имунитета, който тук-таме се чу, също, че трябва да бъде премахнат окончателно…

Водещ: Ама той е само функционален, да не те съдят за това, което си казал в парламента и за това как си гласувал. В. Методиев: Аз искам, аз искам… за гласуването ще се съглася с вас, но за говоренето няма да се съглася, защото ние бяхме свидетели на нещо, което надмина дори моите очаквания от човек, който е видял и е прочел като историк доста неща за българската история.

Водещ: Тоест вие искате да се ограничи още имунитетът, само до гласуването.

В. Методиев: Вижте какво се случи онзи ден между министър-председателя и народен представител, какви неща се казаха от трибуната.

Водещ: Имате предвид обвиненията за…

В. Методиев: Да, имам предвид случая с министър-председателя и колегата народен представител Бисеров.

Водещ: …за убийството, което било готвено от Доган според…

В. Методиев: Да. Тези неща как да останат без последствия? Не е редно според мен.

Водещ: Иска ли мандат “Синята коалиция” в парламента?

В. Методиев: Не, не. Ние искахме друго и то беше във…

Водещ: Вие искахте в този парламент да се направи друго правителство.

В. Методиев: …то беше в ръцете на премиера – когато подава оставка, да поиска национално съгласие за пресрещане на въпросите на кризата. Мисля, че ние сме били единствени на вчерашния консултативен съвет при президента, които сме казали, че първата задача на това служебно правителство е да пресрещне кризата и втората му задача е да проведе честни избори. Не можеш да проведеш честни избори, ако състоянието на обществото е в криза.

Водещ: Какъв трябва да е типът служебен премиер? Очертава се единство около това, че трябва да е експерт, някои прибавят икономист…

В. Методиев: Аз ще прибавя само едно. Аз ще прибавя… това, което чух от колегите си преди мен, няма да го коментирам, ще прибавя едно: жалко е, в смисъл като патриот го казвам, че ние, българите, нямаме откроени силни авторитети, имена на хора, към които всички се отнасяме с уважение, но имаме силно авторитетно начало в това кой каква институция ръководи. Вижте преди малко г-н Имамов какво каза – нека да са хора от академичния свят, т.е. нека да са хора, пред чието малко име има други букви, защото това поражда авторитета. За съжаление може би трябва да се обърнем към такъв тип хора, по простата причина, че това е единствената…

Водещ: Казвате трябва да е професор, академик…

В. Методиев: Ами, имам чувството, че това се разбира като авторитетен човек в България за съжаление.

Водещ: Трябва ли да има обществени съвети, народни комитети, други паралелни на институциите структури?

В. Методиев: Този въпрос, този въпрос е изцяло в компетентността на президента. Той повдигна тази тема, той трябва да й намери отговора докрай. Защото опитът да се общува с протестиращите засега някак си виси във въздуха. Как ще се намери тази институционална форма, аз съм за всяка институционална форма, която е в рамките на конституцията и законите. Водещ: Не, защото то по конституция няма, нали, паралелни структури на институциите.

В. Методиев: И не може и да има.

Водещ: Кога да бъдат изборите? Каква е вашата дата?

В. Методиев: Пак да кажа, от това, което чувам и от колегите, ще бъде много неразумно, това е въпрос пак на президента. Ще си позволя такъв много далечен съвет през радиото. Ще бъде за мен, не говоря от името на партията си, да се нахлуе, политиката да нахлуе в празника на българските хора на Цветница или на Великден ще бъде страшно неразумно.

Водещ: Тоест трябва да е преди това, 21-и?

В. Методиев: Не е възможно, защото… вие го коментирахте, но не казахте сроковете. В Изборния кодекс има специален параграф, който се занимава…

Водещ: Четиридесет и пет дни.

В. Методиев: …със специални неща около формирането на изборните…

Водещ: На изборните комисии, на списъци…

В. Методиев: Не само това.

Водещ: …на регистрация.

В. Методиев: Започва от 60-ия ден, минава през 57-ия, отива на 55-ия. Ще ви само пример с подписката.

Водещ: Не, не…

В. Методиев: Направете си справка.

Водещ: Да.

В. Методиев: Ще видите, че, за да може да се съберат подписите, всяка партия…

Водещ: А, да, вие слагате…

В. Методиев: Трябва да се сложат всичките срокове вътре. Всяка партия трябва на 57-ия ден, т.е. днес, да е получила образец, формуляр от Централната избирателна комисия, за да си събере подписите. Такъв нямаме, нали? Те минаха тези срокове, за да говорим за 21-и.

Водещ: Тоест 21-и отпада, 28-и е Цветница, следва Великден. Вие сте за най-рано 12 май.

В. Методиев: Не, аз казвам, че за мен ще бъде неразумно, не че политиците могат да не постъпят неразумно, могат…

Водещ: Избори поне три пъти до края…

В. Методиев: …но не ги съветвам.

Водещ: …годината, прогнозира Жан Виденов.

В. Методиев: Е, това, това е своеволие. Не може да се говори така. Това означава въвеждане на нов страх, на нова нестабилност.

Водещ: И накрая с едно изречение, кое е най-важното, което трябва да се свърши в България след изборите?

В. Методиев: Няма да ви кажа нищо различно от това, което казаха колегите. Проблемът с доходите на хората стана приоритет на България в момента поради много лошата стопанска политика.

Водещ: Веселин Методиев, той ръководи предизборния щаб на “Демократи за силна България”, в студиото на “Седмицата”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...