Веселин Методиев: Президентът се самозабрави

Фокус: Как ще коментирате мнението, че опозицията се разпилява в действията си и пренасочва действията си към президента вместо към правителството?
Веселин Методиев: Объркал се е г-н Бойко Борисов. Няма разпиляване, има просто ясно, точно и премерено преследване на една и съща цел. Това управление е създадено от Георги Първанов, който всички наричат кръстника на тройната коалиция. Така че в момента, в който Първанов е президент на България и злепоставя страната по най-лошият начин пред външния свят, в който и европейски институции говорят за неговата обвързаност с престъпна група, мълчанието на опозицията щеше да бъде срам и позор.
Фокус: Как ще коментирате критиката срещу него, че оспорвайки доклада на ОЛАФ, той нарушава договора между България и Европейския съюз, тъй като подлага под съмнение един от разследващите органи на ЕС?
Веселин Методиев: Това е мнение, което беше изразено от колеги от Демократи за силна България. Аз го споделих по време на консултациите за вота на опозицията. Смятам, че наистина президентът се самозабрави като поиска първо опровержение от ОЛАФ и получи звучен шамар, защото председателят на ОЛАФ му съобщи, че “що се отнася за българския президент – не бих коментирал”. По този дипломатичен начин бе направен коментарът, че институцията ОЛАФ застава зад всяка дума от доклада си. С други думи фактическият коментар беше направен по този дипломатичен начин – че ОЛАФ застава зад всяка една от своите думи. И в последващия момент президентът Първанов иска Държавната агенция за национална сигурност да разследва ОЛАФ, което вече граничи с абсурда.
Фокус: Как оценявате перспективата да бъде отстранен държавният глава с оглед на парламентарното мнозинство на управляващите?
Васил Методиев: Това наистина е доста смущаващо, но за мен е изключително важно чисто политически да стигнем до такъв етап на процедурата, при който да видим кой ще застане плътно зад Първанов – дали цялата тройна коалиция, дали само БСП, или БСП и ДПС. Това е важно, за да може да се разбере – кои от управляващите участват в това покровителстване на престъпния свят, за което ни обвинява Европа.
Фокус: Вярно ли е, че самата опозиция е разединена? Лидерът на “Атака” Волен Сидеров коментира, че от БНД има известна дистанция по въпроса за отстраняване на президента.
Веселин Методиев: От Българска нова демокрация присъстваха трима юристи по време на консултацията. Съвсем нормално е всеки един казус да бъде преценен съвсем точно от гледна точка на конституцията и на предвидените в нея процедури. Това ще бъде общо усилие на юристи от други парламентарни групи на опозицията. Това не е дистанциране, това е стремеж към освен точни, и пунктуални процедури.
Фокус: Като че ли най-ярко се чува именно гласът на “Атака” и на ГЕРБ, които призовават незабавно цялата опозиция да напусне Народното събрание. Смятате ли, че този демонстративен начин ще допринесе за падане на правителството и доколко е реалистично тази перспектива?
Веселин Методиев: Преди или след вота?
Фокус: Преди.
Веселин Методиев: Още преди вота да я напуснем – няма кой да проведе вота на недоверие в парламента. Това е объркване на поредицата на събитията. Говорехме за възможно радикализиране на действията на опозицията. Тази възможност може да бъде обсъдена още следващата седмица, но тя трябва е с ясна цел.
Фокус: Призивът на Сидеров бе опозицията да се върне за дебатите по вота, а преди това да напусне възможно най-скоро Народното събрание?
Веселин Методиев: Това може да изиграе лоша шега на опозицията, защото нейната възможност да говори именно от парламентарната трибуна ще бъде премахната. Това е стар спор, който се води. Аз съм от тези депутати, които са напускали парламента, и е имало успех.
Фокус: Как гледате на тезата, че многопосочните действия на опозицията са от полза на правителството, тъй като центърът на атаката се измества към президента?
Веселин Методиев: Центърът на атаката на вота на недоверие е самото правителство. Който не види, че това е факт и има съгласие, значи иска за разпадне съгласието на опозицията. Започвам да виждам такъв тип злонамереност. Правителството ще бъде подложено на много сериозна критика по време на това. Няма разпиляване в действията на опозицията. Това са съвсем конкретни стъпки.
Фокус: Има критика, че опозицията търси политически дивиденти за следващите избори с действията си. Какъв е вашият коментар?
Веселин Методиев: Това сигурно го казват управляващите. Те винаги по този начин се опитват да отбият една остра атака на опозицията. Това е стандартен ход.
Фокус: Има ли опозицията капацитета да замести сегашното правителство, ако се стигне до предсрочни избори?
Веселин Методиев: Много пъти сме говорили на темата за алтернативата на сегашната тройна коалиция в България. За нас от ДСБ има възможност да се реализира тази алтернатива, има потенциал и ресурс. Въпросът е да се стига до съгласие по големите теми в политиката, за да може да се реализира такава алтернатива. Нашето мнение е, че има такъв ресурс.
Фокус: От страна на европейските институции се появяват информации, които предполагат санкции за България, спиране на значителен финансов ресурс. Това ли е европейският натиск?
Веселин Методиев: 18 години в България се стремяхме към пълноправно членство в Европейския съюз. Едни го правехме с дълбоко убеждение, че страните-членки на Европейския съюз споделят общи ценности, принципи и правила. Други го правиха само заради това, че България ще може да получи финансова подкрепа, при това много стабилна. Сега се видя, че тези, които са мислили само за финансовата подкрепа и са били лицемерни по отношение на принципите, ценностите и правилата, заведоха България в този батак – да станем страната, която е лошият пример в рамките на страните-членки на ЕС. Имаше материал в ВВС, в който журналистът, автор на материала – за доклада на България – казва следното – “този доклад ще бъде най-лошият в историята на Европейския съюз правен някога за страна-членка”. До къде ни докараха президентът Георги Първанов и правителството на тройната коалиция? До тук ни докараха. Те наистина споделят, поне голямата част от тях, споделят само финансовите възможности на европейското обединение, а не принципите и ценностите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...