Веселин Методиев: Предстоящият вот на недоверие ще бъде най-тежкият досега

Водещ: Още на другия ден след доклада на Европейската комисия за България, което значи на 24 юли, опозицията ще внесе вот на недоверие на правителството. Сега очакваме подробностите от Румяна Василева от студиото в парламента. Добър ден, Руми.

Румяна Василева: Добър ден. Това ще е шестият вот на недоверие към кабинета Станишев. Той ще бъде внесен в 10.30 часа сутринта на 24 юли и ще се обсъжда както е в правилника от три до седем дни след внасянето. Знаете, гласуването е 24 часа след края на дебатите. Вотът е “заради нанесените морални и материални щети на България и на българските граждани от правителството и провала му в спазването на европейските правила”. До момента са събрани 80 подписа на депутати, 15 от тях са на независими народни представители. Очаква се до внасянето на вота броят на тези подписи да расте. В мотивите към вота е записано, че точно за година и половина членството на България в ЕС правителството е нанесло необратими морални и материални щети на страната. Дадени са примери с нулево усвояване на средствата от ЕС по седемте оперативни програми през 2007 година, през 2008 година – спирането на средства от предприсъединителните фондове по програмите САПАРД, ФАР и ИСПА, изостава развитието на инфраструктурата на страната, пише още в мотивите. И накрая е записано, че поради тежка корупция до този момент България е загубила над 1 млрд. евро. Мотивите на вота се потвърждават от доклада на ОЛАФ и от Европейската комисия, каза съпредседателят на ПГ на БНС Стефан Софиянски. Според зам.-председателя на ДСБ Веселин Методиев, това ще бъде най-тежкият вот в демократичната история на България, защото е свързан с един много тежък провал на страната ни, каза Методиев.

Веселин Методиев: Такъв провал на европейска политика на България, на европейски път на България, на всички трудности, които се премина 18 години сега да бъдат съсипани за броени месеци на практика, откакто сме страна-пълноправен член и да не може да се овладява политиката, да кажат, че държавният ти глава е свързан с престъпна група. Това са поражения, които се поправят много дълго време. Те не се поправят за месец-два. Това са много тежки поражения върху образа и достойнството на България, което рефлектира както виждате в пари. Неумолими са тези правила в ЕС.

Репортер: Едва ли обаче очаквате, че ще падне правителството?

Веселин Методиев: Вижте, на предишния вот стана дума, че от нашия дебат няма да падне правителството. То не падна. Това е вярно. Но беше след няколко дни сменен министърът на вътрешните работи, заради когото фактически се искаше вота. Сега бих насочил вниманието към това колко гласа ще са въздържали се. Защото може да се окажем в една ситуация на фактически блам на Сергей Станишев, ако се увеличи броят на въздържалите се. Миналият път се въздържа НДСВ. И то мисля, че цялата парламентарна група. Не вярвам да имат достатъчно аргументи да не го направят. Аз чувам от техни депутати публично, не само в кулоарите, твърдения по повод на скандала, произтичащ от доклада на ОЛАФ, което ме насочва на това, че те може би ще се въздържат. Аз чух примерно г-н Спасов каза, че ще пита днес президента Първанов да даде обяснение. Той дължи обяснение. Това е мнение, което опозицията споделя.

Репортер: И Камен Костадинов каза вчера, че виновните трябва да понесат отговорност. Това кара ли ви да мислите, че и в ДПС ще има въздържали се?

Веселин Методиев: За да ви създам новина, ще кажа, че ме кара да мисля. Нищо в момента не е сигурно. И затова казвам, че този вот наистина е най-тежкият, който се е случвал в тези години. Просто самата ситуация и конюнктура е такава. Имаше въпроси, които ние обсъждахме в последните 10 – 12 дни. Ако не ви отегчавам, да ги кажа – във връзка с датата, кога да се внесе, свързано с доклада, данните, които ние имаме в България и прочие. Сега се вижда, че има просто ескалиране на въпроси, които ще трябва да се зададат в пленарна зала по време на дебата и да се чуят отговорите. Ако г-н министър-председателя отговоря, както го чух вчера по една от телевизиите да казва, че не само той управлява България, а и други, това е изключително несръчен опит за защита. Това е много слабо. Да, да, управлявали са много. Защо сега е провалът? Защо сега, когато сме членове на ЕС, се провалихме? Това е въпрос към него, това не е въпрос към минали управления.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...