Веселин Методиев: Предварителните избори създават възможност всеки кандидат да потърси максимална подкрепа

Водещ Асен Григоров: Добро утро сегаЕ в студиото на г-н Веселин Методиев…

Веселин Методиев: Добро утро.

Водещ: Сега, как четете вие декларацията на СДС? Кандидатират ли… Националният изпълнителен съвет Петър Стоянов официално за президент или не?

В.Методиев: Има нещо, което безспорно дразни хората, и това е половинчатостта в тези консултации. За нас нещата са ясни. Г-н Петър Стоянов явно поиска удължаване на срока след 10 май, забави темпото на консултациите, за да може той самият да бъде номиниран. Точка. Има такъв факт вече и би трябвало да се съобразяваме с него. Това е безспорно силна политическа кандидатура и оттук нататък има едно решение и това решение е следното: в много скоро време да има среща за условията на предварителния избор. Аз лично призовавам г-н Петър Стоянов повече да не ангажираме хората с тези неща вътрешни, а на 3 септември да се явим на предварителни избори.

Водещ: Имате конкретна дата?

В.Методиев: И двамата сме политически кандидати. Възраженията срещу мен, част от възраженията срещу мен бяха, че съм политически кандидат и заради това част от избирателите на СДС не биха могли да ме подкрепят. Абсолютно същите възражения са валидни за г-н Петър Стоянов – че част от избирателите на десницата по никакъв начин не могат да го подкрепят. За да не продължаваме вътре в някаква политическа кухня, кръг – 5, 10, 15 или 25 човека да водим този разговор – трябва да се отиде много категорично, без никакво отлагане на предварителни избори. Във формата ЕНП другата седмица могат да се проведат консултации за условията. Датата 3 септември, която ви предлагам, не е измислена случайно. Това е точно фактически пред кампанията. В рамките на два месеца, колкото и през 1996 г., както много добре помни г-н Петър Стоянов, се прави подготовка. Тази подготовка фактически е част от самата президентска кампания и след това, както се очаква, към 15 септември ще се влезе вече в същинската кампания.

Водещ: Както пишат вестниците обаче днес, внезапно и изведнъж сте се сетили от “Демократи за силна България” за предварителни избори.

В.Методиев: Не е внезапно и не е изведнъж. В целия процес на консултациите винаги е била отворена врата за предварителни избори, при условие, че се появят политически…

Водещ: Имаше обаче разминавания. СДС казваха, че са за граждански кандидат и издигнаха политически, вие казвахте, че сте против предварителни избори, сега ги искате. Малко се размениха нещата.

В.Методиев:Няма… Нека да го изясним още един път. В целия процес на консултациите при кандидатура гражданска, единна, да говорим за предварителни избори нямаше никакъв смисъл, но сега, когато има две политически кандидатури, едната на председател на една от партиите и другата на заместник-председател, предварителните избори са единственият инструмент. Ние в българската десница това сме го правили.

Водещ: Тоест, чакайте сега, вие казвате, че в момента има две кандидатури силни на десницата – вашата и на Петър Стоянов, и вие…

В.Методиев: Аз съм кандидатът на “Демократи за силна България”. Това е мисля вън от всякакво съмнение. Имената, които се появяваха, бяха във връзка с опита да се постига единен кандидат без предварителни избори, само с консултации. Сега вече знаем, че има още една политическа кандидатура. За всички е известно, с цялото ми уважение към вашите събеседници преди малко, че има две политически партии в десницата – това са ДСБ и СДС. Зад тях стоят стотици хиляди избиратели. Останалото е въпрос наистина на подкрепа. В рамките на предварителни избори такава подкрепа може да бъде реализирана. Г-н Петър Стоянов може да я търси от различни формации, личности. Чух, че столичният кмет като човек щял да го подкрепя.

Водещ: Като човек.

В.Методиев: Нека да го подкрепя като човек, няма нищо лошо, или някой друг да го подкрепя като човек. Трети да го подкрепя като партия.

Водещ: Сега, на 22-ри когато СДС са поканили г-н Бойко Борисов да участва в преговорите, вие ще отидете ли? Вие като партия имам предвид, не…

В.Методиев: Да, аз самият разбирате, че нямам какво да правя там. Но в днешния ден предстои да се вземе окончателно решение. Това, което аз бих могъл да коментирам, е едно. Да виждаме как президентът Първанов дружески се ръкостиска с Бойко Борисов, как го подкрепя, за да бъде подкрепен той пък за президентските избори, да сме свидетели на целия този лош спектакъл и да продължаваме да твърдим, че подкрепата на Борисов е валидна, смислена и прочее, означава, че не виждаме за какво става дума. Първанов и Борисов играят в един кръг.

Водещ: Това е вашата оценка на нещата.

В.Методиев :Не само моята, а това е оценката, прощавайте, г-н Григоров, това е оценка, която днес чух на ваш колега мисля във вестник “Сега” и съм абсолютно съгласен с нея. И не е само той, и други ваши колеги анализатори, наблюдатели са категорични. Освен това г-н Борисов говори през различни дни различни неща.

Водещ: Няма ли логика все пак в това, което казва г-н Дилов – че трябва максимална подкрепа да се търси, включително от “Новото време”, от партията на г-н Георги Марков.

В.Методиев: Предварителните избори създават възможност всеки да потърси максимална подкрепа. Аз също ще потърся такава подкрепа. Надявам се, че ще я намеря в средите както на политически партии, някои, които са в парламента…

Водещ: Добре, може ли да извадим тогава извода, че едно съгласие за предварителни избори би могло да вкара в преговорите и там няколко партии, които са извън сегашния формат?

В.Методиев: Процесът на преговори и на консултации е завършен с тази номинация вчера.

Водещ: Според вас, повече няма какво да се каже?

В.Методиев: Ами, вижте, да се номинира бившият президент на страната, който е сега председател на СДС, какво повече да искаме да се случи. Няма какво да чакаме повече. Явно е, че има политически номинации. При силни политически номинации решението е предварителни избори. Това е българският опит, това е нашият опит на десницата. И най-важното от всичко – нека да попитаме хората. Стига сме се питали помежду си, независимо дали е в рамките на консултации или в студиата на телевизиите. Нека да попитаме избирателите.

Водещ: Как ще комуникирате вие това предложение с останалите преговарящи?

В.Методиев: Аз ви казвам, “Демократи за силна България” още другата седмица ще потърсят среща първо във формата ЕНП, за да се уточнят условията. Ще ви кажа, че… ще припомня, защото това не се помни сигурно от голяма част от зрителите, че предварителните избори в 1996 г. бяха постигнати като съгласие подписано в края на март и бяха проведени на 1 юни. Сега в края на юни могат да се проведат на 3 септември съвсем спокойно.

Водещ: Добре. Вие определихте и дата, заявихте и ясно позиция. Така да завършим. Веселин Методиев в студиото на “Денят започва” с коментар на вчерашните събития поредни около единната кандидатура на десницата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...