Веселин Методиев: Правителството на БСП и Доган бе косвено бламирано

Водещ: Г-н Методиев, как ще коментирате случилото се в парламента днес?

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Ами ще кажа, че Станишев се препъна, БСП се препъна като носител на мандата, а Доган се препъна като помощник на БСП. Защото тези 116 депутата в залата показват липса на мнозинство. Казано на малко по-сложен език, това е косвен блам или недоверие към мандата, който е възложен за съставяне на правителство, изразен по този специфичен начин. А този начин е специфичен, защото се правеше опит да се укрие част от подкрепата: част от депутатите трябваше да гласуват за тайно гласуване, друга част да гласуват по време на тайното гласуване, криейки се в него, за правителството, бидейки иначе в парламентарни групи, които се обявяват открито, че са против това правителство. Въобще цялата тази доста нелепа ситуация беше разкрита пред хората.

Водещ: Добре, сега казвам добър ден на заместник-председателя на Народното събрание Камелия Касабова, която замалко да стане Председател на парламента. Г-жо Касабова, днес всъщност има едно изказване за това, че напускането на залата е реакция срещу воденето на заседанието и затова, че не е дадена възможност за процедурни предложения. Всъщност, нали във всеки един парламент най-важният въпрос е за процедурата. Това е нещото, което може да спре всеки дебат, всяко изказване по същество. За да изчистим процедурата, г-жо Касабова, добър ден!

(включване на Камелия Касабова по телефона)

Водещ:… Г-н Методиев, има един такъв косвен сигнал с присъствието на 116 души в залата. Всъщност повече не може и да има.

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Трябваше да бъдат 117. Аз не можах да видя на разпечатка… за да разбера защо някой отсъства, но ми направи впечатление, че при гласуването за явно или тайно гласуване имаше един въздържал се в “Коалиция за България”. Може би политическата картина трябва малко да бъде разгърната още и да се каже, че това правителство, за което се прави опит да бъде съставено, водено от Председателя на БСП, изглежда няма подкрепа първо в собствената си партия – БСП.

Водещ: Допускате ли?

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Ами, от Ваши колеги разбрах, че на пленума на Висшия съвет на БСП и на парламентарната им група е имало въздържали се по повод коалицията с ДПС и правителство, водено от Станишев. Даже, ако не ме лъже паметта, един о.з. генерал е гласувал “въздържал се”. Явно, че има проблем при тях самите. Второ, има много голям проблем, който днес беше добре изразен и от Стефан Данаилов в сутрешния блок на bTV, в който г-н Данаилов доста трудно отговаряше на въпроси каква е цената, какъв е компромисът да са заедно с ДПС във властта.

Водещ: И това е трудно?

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Труден въпрос, особено за него като водач на листа в Кърджалийския избирателен район. На трето място – това, за което говори г-жа Касабова, да искаш да направиш мнозинство и да го скриеш от публиката, това е абсолютно неприемливо.

Водещ: Тайно мнозинство може да има за вот на недоверие. Това се опитвах да кажа заедно с нея, но тайно да избереш правителство не е научно, както се казва.

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Вижте, всяко тайно гласуване води в себе си опасения от корупционна среда. Всяко тайно гласуване, независимо дали ще го разгледате във вида му в парламента или в някаква друга институция, която се нуждае от класиране по даден резултат. Ето защо, мнозина от нас, които участваме в политиката в тези петнадесет години многократно сме настоявали за явно гласуване, за да се махнат всички тези опасения у хората. Ние имаме едно задължение по конституция и това е да съхраняваме българската демокрация. Колкото повече я злепоставяме през такива скрити неща, толкова повече намаляваме нейните достойнства и, в крайна сметка, уважението на българските граждани към нея. Каква европейска интеграция, какъв ЕС, когато българската демокрация не е уважавана сама по себе си в страната.

Водещ: Добре. Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов каза, че трябва да се върне мандатът, след като няма политическо доверие в Народното събрание за това, което предлага Сергей Станишев. Означава ли това, че тази горчива чаша трябва да бъде изпита още сега, когато се виждат 116 или 117 депутати единствено в залата зад правителството или трябва да минем през цялата процедура, която вероятно ще се развие в утрешния ден.

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: От това, което научавам в последните часове от носителя на мандата г-н Станишев, те искат да изпият чашата докрай.

Водещ: А това, че са се спънали не го признават още.

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Е, не могат да си го признаят, защото в момента, в който кажат “Ние се спънахме”, трябва да отидат обратно в президентската сграда, да поискат среща с Президента и да върнат мандата. И да кажат, че не са успели. Въпреки че тук започват хипотези, които не бих желал да коментирам в момента: кое е проучвателният мандат – … при срещата при Президента онзи ден или сега това, което се случва. Това са все неща, които тепърва може би, предстои да бъдат уточнявани. Защото днешният ден е прецедент в 15-годишната нова история на България и така или иначе ще предизвика различни тълкувания.

Но ако се върнем на основното, а то е, че няма доверие в парламента към такава коалиция, това е достатъчен аргумент за това, което и г-н Костов каза днес в Народното събрание – да се прекрати вече тази мъка и да се признае невъзможността на тази коалиция, която бе създадена в неделя, да гарантира мнозинство в парламента за собственото си правителство. Те бяха, между другото, спомнете си ги, доста сигурни.

Водещ: А, къде са тези скрити гласове, за които казваха?

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Трябва някой друг да отговори на този въпрос къде са тези скрити гласове. Това, което се видя днес при гласуването за явно гласуване, е, че в БНС имаше разколебаване как постъпват, защото те отвориха врата към тайно гласуване, макар самите те да заявяват, че няма да гласуват за правителството, с което създават един “заслон”, ако ползвам термин от баскетбола, някой друг да гласува за. Но това също са хипотези.

Водещ: Добре. Ние ще се върнем след малко към атмосферата на парламента. Аз Ви предлагам обаче това, което казахте, да получи едно потвърждение и от един конституционен съдия, който мисли по подобен начин с представената от Вас позиция. Съдията Георги Марков пред радио “Нова Европа”.

(Запис на Георги Марков)

Водещ: Това беше конституционният съдия Георги Марков, който като че ли постави нещата в една очаквана за него, но неочаквана в практиката ситуация. Г-н Методиев, това беше интервю от обедното предаване на радио “Нова Европа”, но заради фундаменталното му изказване, го повтаряме, за да се види как изглеждат нещата през очите на конституционалиста. И, още един аргумент, защото ако ние все още си говорим за това какво да стане, как да стане, отиваме и в дълбочина – кой да стане. Един човек, който е непознат в юридическата гилдия (предлаганият за министър на правосъдието Бойко Коцев – бел. Медия център ДСБ), как да я убеди, че той е управленец?

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Волю-неволю трябва да кажа, че (дано не прозвучи самохвално) Демократи за силна България преди изборите коментирахме една от възможностите, а именно XL Народно събрание да започне с криза. И оттам, при наличието на вътрешнопарламентарна криза, да се състави експертно правителство, което да бъде подкрепено от партиите надясно от БСП. Това каза и г-н Костов в нощта на изборите също, защото беше видял вече резултата. Видяхме го, обсъдихме го в малкото време в нощта на изборите. Тази прогноза не е хубаво, че се случи. Но това е вотът на избирателите и тук г-н Марков е прав, че всеки един от нас е длъжен да спазва това, което е говорил преди изборите – да го направи и след изборите. А не да прави това, което е любима дума в българската политика – компромиси, защото тук не става дума за компромиси. Тук става дума за това да си последователен и да оправдаеш доверието на избирателите. Явно ситуацията е кризисна и затова този призив на Георги Марков към Президента. В кризисна ситуация е нормално да излезе Президентът на страната, да вземе позиция или да се опита най-малкото да проведе консултация с Председателя на Конституционния съд.

Водещ: Не се сбъдва обаче неговата тристранна коалиция. Сега той ще ни убеждава, че и двустранната не е станала.

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: Той си позволи вчера да съветва българските народни представители, което беше доста недопустимо. Аз бих го посъветвал да не го прави повече докато е Президент на България, а да свърши това, за което е самата институция на Президента. Той е длъжен в ситуация на криза да се произнесе, особено затова, че той дава пътната карта за правене на правителство.

Водещ: Радио “Нова Европа”, “Студио България” в извънредния му вариант, заради не станалото гласуване на състава и структурата на проектоправителството.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...