Веселин Методиев: Правителството изобщо не може да прави реформи

Фокус: Г-н Методиев, предстои среща на управляващата коалиция, на която се очаква да бъде обявена актуализирана управленска програма. Какви са очакванията Ви за тази среща? Възможни ли са според Вас дълбоки промени в структурата на управлението?
Веселин Методиев: Нямам очаквания да се случат дълбоки промени. Това, което чуваме всички, или поне тези, които се интересуват от политика, е че премиерът Станишев говори за “ляв завой”. Преведено на обикновен език това означава следното – това управление в последната година от мандата си ще започне да харчи много пари. В България има много висока инфлация. Тя в момента засяга сравнително по-бедните хора, но вече е посегнала и към средната част на общество. Цените скачат непрекъснато, а правителството се опитва с даване на пари да повишава доходи. Това обаче е инфлационна спирала, която ще разтвори още повече ножицата между богатите хора в България, които са малък процент, и останалата част от хората.
Фокус: Значи ли това, че харченето на пари ще е ориентирано към пенсионерите?
Веселин Методиев: Това харчене на пари означава поне две неща. Първо – увеличаване на заплати в държавния сектор. Това е инфлационно увеличаване, защото работещите там ще видят повече на брой левове, но тяхната покупателна сила ще е по-малка. Хората знаят какво означава това, защото го преживяха през 90-те години и особено при Жан Виденов. Казано по различен начин – Виденов се връща при по-бедните хора със страшна сила. Това, което те са преживели, ще го преживеят пак. Това се отнася и за пенсионерите, и за хората с ниски и средни доходи. В крайна сметка това е големият процент от българските граждани. “Левият завой” е връщане на Виденов. Може да звучи публицистично, но хората ще го усетят много бързо, те вече са го усетили, защото има обективен процес на световна криза. Например цената на петрола – всеки, който има личен автомобил, знае, че харчи много повече пари тази година. Малко се търси сметка защо държавата увеличи акциза върху петрола, за да се вдигне цената му още повече. От акциза на петрола се покачват и много други цени. ДСБ призоваваха да се вземат, за да се намали ударът върху хората. Председателят на нашата група г-н Костов заяви, че бюджетният излишък към края на месец април е в повече отколкото миналата година. За какво държавата трупа тези пари, правейки хората по-бедни?
Фокус: От представителите на управляващите се чува силно желание за промени в много сектори.
Веселин Методиев: Те са два основни – здравеопазване и вътрешни работи.
Фокус: Беше изразена воля за промени. Ще проличи ли това на предстоящата среща в Банско?
Веселин Методиев: Има два момента, които те заявяват публично преди срещата. Първият момент са структурни промени и реформа в МВР, вторият – за промени в здравеопазване. Чува се, че ще се премахне монопола на Националната здравна каса. Ако бъде премахнат монополът на Здравната каса, държавата загубва възможността във взаимодействието Министерство на здравеопазването- Здравна каса да контролира и регулира един много важен процес – грижата за пациентите. От тази гледна точка тази либерализация е опасна. Ако ДПС успее да наложи тази своя инициатива, защото я чухме първо от тях, Доган ще върже с още едно въже българските турци, защото ще им направи здравна каса, която ще е контролирана от него. Тези хора ще станат още по-зависими в това етническо гето, в което той ги е наблъскал, което е реална заплаха за тях. Това, разбира се, няма да бъде казано в Банско. Ще започнат либерални изказвания за силата на конкуренцията между пазарните субекти. Аз съм един от поддръжниците на конкуренцията, но си давам сметка, че държавата има своите ангажименти. БСП почти одържавиха Здравната каса, с което ликвидираха шансовете за партньорство с лекарите и пациентите. От тази гледна точка няма да има реформи. Ще има все по-лоши дни в тази система. Нещата в МВР пък изглеждат съвсем бутафорни. Ясно е, че в тази система има корупция, че тя е покровителствана политически. За това си отиде Румен Петков. Това го знаят всички и в България, и в Европа. Да се казва, че в България няма мафия, а организирани престъпни групи, каза го и в едно от първите си изявления министър Миков, да си затваряш очите добронамерено – това означава, че изобщо не знаеш за какво става дума. Другият, полититически прочит е да кажеш на мафията: “Ще обявим, че ви няма, а вие ни дайте пари за избори”. Такъв тип тежък проблем на една силова институция, която е тежко заразена, се решава през хората, които носят тази зараза. В Министерството на вътрешните работи и неговите дирекции работят почтени хора.
Фокус: Тоест те трябва да бъдат носители на промяната?
Веселин Методиев: Как те да станат носители на промяната също е просто решение. Министърът да задължи хората, които ръководят министерството и регионалните дирекции да дадат информация за собствените си офицери, за които имат съмнения, че са свързани с тези мафиотски структури, и да ги остранят. Не са нужни да имат доказателства.
Фокус: Персоналните промени в кабинета бяха определени като повърхностни и козметични. Смятате ли, че за една година до края на мандата правителството може да проведе такава дълбока и структурна реформа, която в началото бе прокламирана?
Веселин Методиев: Това правителство изобщо не може да провежда реформи. Това не е опозиционно изявление, а факт. След като две години и девет месеца не си успял да проведеш реформи в нито един сектор на управлението, сигурно е, че за година и половина няма да успееш да направиш нищо. Не е въпросът в смяната на министрите. Тя беше под флага на спрените европейски пари.
Фокус: В изказването си от парламентарната трибуна вчера лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че за БСП предизборната кампания вече е започнала. Същото обявяват и други политически сили.
Веселин Методиев: Г-н Станишев сам го каза.
Фокус: Очаквате ли срещата в Банско да бъде насочена към добиване на позитиви от страна на БСП? По какъв начин тази партия може да възвърне доверието към себе си?
Веселин Методиев: Смятам, че този “ляв завой” няма да възстанови доверието. Новият председател на групата на БСП в парламента Ангел Найденов каза, че БСП поема към политика за връщане на доверието. Самият той вече говори като в предизборна кампания. Това е обречено на неуспех, защото разочарованието е сред по-бедните хора и тези в средната част на обществото, където БСП има подкрепа. Веднъж разочаровани, тяхното доверие няма как да се върне. Моята работа е да върнем доверието в десницата, където нещата също са достатъчно тежки.
Фокус: Един от приоритетите на ДСБ през настоящата сесия на Народно събрание ще е създаването на парламентарна комисия, която да контролира усвояването на средствата от европейските фондове.
Веселин Методиев: Това сме го направили два пъти – в началото на парламента и когато се променяше Правилника за организация и дейността на Народното събрание. И двата пъти ясно и аргументирано обяснявахме, защо парламентът трябва да контролира тази дейност. Опозицията не се чува от тези управляващи, но те на собствен гръб се убедиха – с фактът на създаването на такъв вицепремиер по усвояването на европейските фондове.
Фокус: Няма ли двете структури да се дублират?
Веселин Методиев: Не. Правилото е, че парламентът прави комисии като огледален образ на министерствата, защото основната му функция е да контролира изпълнителната власт – комисията контролира съответния министър, изслушва го, там се обсъждат редица въпроси и се обсъждат законопроекти. След като има такъв вицепремиер е редно да има и такава комисия, а не само петъчния парламентарен контрол. Контролът не е само в петък от 11 часа. Комисиите са за тази цел. Това е европейската практика на самият парламентаризъм. Работата в комисията е много по-обемна, отколкото изглежда от вън. Пленарните зали заседават заради политическия дебат.
Фокус: Тоест предлагате комисия, която да контролира новият вицепремиерски пост?
Веселин Методиев: Ние смятаме, че това е задължение още повече след като вече има такъв пост. Смятахме го за задължение за контрол върху министрите Орешарски, Гагузов, Мугафчиев. Говоря за стопанските министри, които трябваше да бъдат сменени.
Фокус: Какво ще прави ДСБ в парламента и извън него през оставащото време до парламентарните избори?
Веселин Методиев: От една страна ние ще бъдем такава опозиция, каквато сме били досега. Дори и най-злонамерените наблюдатели на ДСБ ни признават компетентност и силна опозиционност. Мисля, че ние сме най-добрите и ще бъдем такива до края на мандата. На партийно равнище имаме стартирани семинари, с които подготвяме своите общински организации и ръководства в определени сектори, които са насочени безспорно към изборния процес. Ще продължим тази си работа вътре в партията. Аз самият съм ангажиран с подобни неща. Едната група семинари ще продължи до юли. От есента ще продължим отново този ритъм на подготовка. По устав ДСБ има комисия за подготовка на кадри за изборни длъжности, която се ръководи от Екатерина Михайлова.
Фокус: Каква е изборната стратегия на ДСБ за парламентарните избори?
Веселин Методиев: Във Велинград обявихме, че ще започнем да се готвим самостоятелно на избори. Това не означава, че имаме решение да се явим самостоятелно на избори. Имаме опит в политика и знаем, че някои неща се случват динамично, понякога дори прекалено динамично. В началото на юни имаме Национално съвещание в Шумен. След като чуем мнението на председателите на общинските организации ще доуточним тактическите въпроси. Стратегията остава една единствена – трябва да отидем на тези избори и да направим всичко, което зависи от нас, за а може Тройната коалиция за отиде в опозиция. Това е нашата стратегия, как се постига е въпрос на тактика.
Фокус: Ще има ли нови вотове на недоверие?
Веселин Методиев: Това също е въпрос на тактика.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...