Веселин Методиев: Поведението на Първанов е типично за човек, сътрудничил на репресивните органи

Водещ Величко Конакчиев: Веднага бързам да представя събеседниците в студиото – министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, добре, ясно е, че такса мощност няма да има, няма да говорим за това, но вие сте тук най-вече може би като заместник-председател на БСП, Веселин Методиев, заместник-председател на Демократи за силна България, Борислав Великов, експредседател на Народното събрание и в ръководството на НДСВ,професор Драгомир Драганов, историк. Достатъчно?

Драгомир Драганов: Достатъчно.

Водещ: Господа, помните ли 25 юни 2005 година? Някои помнят, други не, ли?

Веселин Методиев: Помним, разбира се.

Румен Овчаров: Някои не искат да си спомнят.

Водещ: Това беше съботен ден, изборен ден, хората гласуваха, може би не толкова много хора, колкото си трябваше, но не си спомням процента гласували вече, около 50 процента.

Б. Великов: 54 беше, ако трябва да сме точни.

Водещ: Сега, да говорим, ако искате, покрай датата да заговорим и за президентските избори и за казаното от президента тази седмица. Ако вие имате друга тема, но аз предлагам покрай изборите да говорим за предстоящите президентски избори и за казаното от президента Георги Първанов. Господин Методиев, честно казано, много честно казано, не мога да разбера – кандидат за президент ли сте? Понякога сте, понякога не сте. Днес как е?

Веселин Методиев: Вие преместихте разговора в друга посока.

Водещ: За изборите.

В. Методиев: Добре, добре, това имаше неловко мълчание, приемам, че аз трябва да започна този разговор, ще го направя с най-голямо удоволствие и ще отговоря и на двата ви въпроса. В рамките на консултациите има номинирани няколко кандидати, и във вчерашния ден в различни радиа…

Водещ: Имахте ли вчера…

В. Методиев: …имаше дебат на тази тема. И никой не оспорва, че към днешния ден има номинация на Петър Стоянов, която е направена не от Съюза на демократичните сили, а от техен коалиционен партньор.

Водещ: Това беше…

В. Методиев: БЗНС с председател господин Пинчев.

Водещ: Точно така.

В. Методиев: Номинация на Демократи за силна България, която съм аз. Номинация на ВМРО, която е колегата Сергей Игнатов, ректорът на Нов български университет…

Водещ: Три.

В. Методиев: И имаше известна неяснота, не можах да проследа всички разговори вчера, пътувайки в провинцията, дали “Гергьовден” са номинирали проф. Чирков. Това е, което официално се е съобщило.

Водещ: Според мен – не са.

В. Методиев: Що се отнася до другия ви въпрос. Това, което имаме в последните два дни, е признание на президента на страната, че е сътрудник на бившите тайни служби на комунистическата държава под псевдоним “Гоце”. Това негово признание, разбира се, той го интерпретира по един сложен и дълъг начин, убеждавайки ни, че има добри и лоши ченгета и че той е от добрите ченгета, които са се занимавали с консултантска дейност. Това, което забрави, може би съзнателно, може би случайно, да каже, е, че в общуването си с тези служби и в работата с тях той е получавал различни задачи, една от които е да бъде консултант на определена книга, друга, която е, да проучва собствения си Институт по история на БКП, в който е работил, настроенията в института, мнението на колегите му в едно бурно време през 1989 година. Тоест това е класическо поведение на човек, който сътрудничи на специални, репресивни органи, а не е консултант, както иска да се изкара.

Водещ: Но папката е била празна…

В. Методиев:Това, което съдържа папката, го коментира той, аз не мога да го коментирам, защото не съм чел въпросната папка. Това е твърдението на председателя на комисията, която е правила проверката през 2001 година. Тази комисия има своите документи, те са съхранени в сегашната ДКСИ, там има протоколи, в които е уточнено какво е сътрудничеството, тъй че тези неща могат да бъдат проверени от всеки, който има желание да ги проверява. От друга страна, самата кариера на господин Първанов все пак трябва да бъде свързана след 1990 година с това, че той стартира от позиция на ОКЗНИ, ако си спомняте, имаше такава организация, създадена с гордост от хора, които съобщаваха за себе си, че са офицери именно на Държавна сигурност.

Водещ: Помня, че имаше такава организация, но не мога да разшифровам ОКЗНИ.

В. Методиев: ОКЗНИ – Общонароден комитет за защита на националните интереси.

Водещ: Обществен комитет за защита на националните интереси.

В. Методиев: Общонароден.

Водещ: Общонароден.

В. Методиев: Ръководителите му – Гинчо Павлов, Минчо Минчев, с гордост съобщаваха по националната телевизия по онова време, че са офицери от Държавна сигурност. А господин Първанов беше техен говорител в Кърджали специално, произнасяйки тежки националистически възгласи, за да може да изгражда политика, която впоследствие БСП възприе и взе тези избиратели към себе си. В крайна сметка това, което знаем в последните години също така, е, че именно господин Първанов като президент на страната реабилитира много от дейците на тези служби, награждавайки ги с орден “Стара планина”.

Водещ: Кои са?

В. Методиев: От последните имена, които излязоха, на сътрудници на “Държавна сигурност”, аз помня един главен редактор на всекидневник, който получи орден “Стара планина”…

Водещ: Кажете имена.

В. Методиев: …и който беше обявен за сътрудник от министър Петков.

Р. Овчаров: Кой е той?

В. Методиев: Главният редактор на вестник “Труд”.

Водещ: Името?

В. Методиев: Тошо Тошев. И не само него, нека да си спомним, че един от големите скандали през 2004 година беше свързан с награждаването на човек, който е упражнявал репресии именно по възродителния процес и той беше главен прокурор по онова време, господин Мръчков, за който президентът Първанов също тръгна да…

Водещ: Все пак едно уточнение, без да защитавам когото и да било, но министър Румен Петков публично – във вестници, медии, излезе с извинение към Тошо Тошев…

В. Методиев: След като съобщи, че е бил сътрудник.

Водещ: Е, така беше.

В. Методиев: Да, направи това изявление впоследствие. Така че господин Първанов във времето си на президент по-скоро е президент на Държавна сигурност, отколкото на Република България, след като се занимава с реабилитацията точно на кадрите на тази институция. Отказите днес да се заяви категорично и в крайна сметка да се поема отговорност за това от него, показват само едно – че България има президент, който не изпълнява основната си функция, а именно да бъде представител на националната общност. Националната общност няма съгласие сътрудник на Държавна сигурност да я представлява, и никога няма да има такова съгласие.

Водещ: А какво точно искате вие, от Демократи за силна България?

В. Методиев: Това, което беше редно да направи господин Първанов в първия момент още, е да напусне президентския пост, за да запази уважение към самата институция.

Водещ: В първия момент?

В. Методиев: Разбира се. А не да изчаква да се разгори нов скандал, този със Сакскобургготски, за да намери там някъде пролука, между два мача от световното първенство по футбол и скандала със Сакскобургготски, за да съобщава, че има папка, но нямало агент, което звучи изключително нелепо.

Водещ: И Демократи за силна България предлагат… ще имате ли там трибунни изяви в Народното събрание, предложения…

В. Методиев: То беше направено още в петък, когато излезе съобщението за признанието.

Водещ: Нещо документално, като документ ще внесете ли в Народното събрание?

В. Методиев: Народното събрание не може да се занимава с оставката на президента, това е негова лична воля.

Водещ: Това е така, но вие какво… освен медийни изяви, друго?

В. Методиев: Това, което може да се направи в момента, е дело на самия господин Първанов, а не на парламентарните групи или на Народното събрание.

Водещ: Примерно вие в Демократи за силна България всеки ден и през ден ще излизате с…

В. Методиев: Всеки ден или през ден – надали, господин Конакчиев, защото призивът да каже господин Първанов дали е бил сътрудник или не отне около месец и половина размисъл при него, за да каже “да” или “не”. Сега може би ще има време отново, в което той ще размишлява.

…………

Изтегли целия текст на интервюто тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...