Веселин Методиев: Още на парламентарните избори ДСБ доказа, че е първа дясна сила

Водещ: Добро утро. Днес ще говорим много интересно с четирима политици. Защо е интересно и защо са политици? Защото сме в средата на една кметска кампания, на която досега много говориха кандидатите, малко говориха политическите партии зад тях. Всъщност е ясно, че зад всеки кандидат за София стои един политически проект и всяка партия има да изпълнява политически задачи. Добро утро казвам на Илияна Йотова от БСП, Иван Сотиров от СДС, г-н Владимир Дончев от НДСВ и г-н Веселин Методиев от ДСБ. Да започнем от дамата. За БСП какво представлява тази кандидатура? В началото на кампанията усилено се говореше, че искате по-скоро да се отървете от г-жа Дончева от редиците на БСП като я пуснете да изгори в една предизборна, която най-вероятно няма да спечели.
Илияна Йотова: Ако говорим г-н Григоров, за самото начало на кампанията, ситуацията беше малко по-различна. Имаше много хора в БСП, включително и аз, които настоявахме да имаме обща кандидатура със сегашните ни коалиционни партньори в голямото управление.
Водещ: Искрено ли беше това?
Илияна Йотова: Абсолютно искрено. Поне мога да говоря от първо лице единствено число. Но след като по редица причини това не можа да се получи, всъщност ние издигнахме силна мажоритарна кандидатура, каквато е г-жа Дончева. И ми се иска седмица преди изборите веднъж завинаги да сложим край на всякакви спекулации, кой от кого иска да се отърве, защото това е несериозно. Ние излязохме с едно от най-силните имена в левицата и се надяваме на голям успех в София.
Водещ: Защо не стана г-н Дончев, тъй като към Вас имаше лека реплика забелязах аз от г-жа Йотова?
Илияна Йотова: Не, не беше реплика. Напротив, не се получи и от двете страни.
Владимир Дончев: Може би е по-добре, че не станало, защото това даде възможност на НДСВ да пусне в тази предизборна надпревара най-силният си играч, най-изявената си политическа фигура, която е изразител на цялостната политика и то успешна политика на НДСВ през изминалия мандат. Естествено, че става дума за едно тежко изпитание, защото както Милен Велчев, който изразява едни сериозни десни икономически тенденции и виждания, ще му е трудно в рамките на този управленски мандат да ги защити и да ги развие, така ще бъде трудно и той когато стане кмет да ги защити и да ги развие при този Общински съвет, но ние се надяваме, че все пак софиянци ще проявят мъдрост и разум и ще подкрепят този кандидат, който е най-успешен, който е доказал с това, което стои зад него като успешна управленска политика, че може да защитава най-добре техните интереси. Що се отнася до неуспешно излъчения кандидат, нормално беше да бъде излъчен Милен Велчев като кандидат. Ние имахме добрата воля това да се случи, но за съжаление поради вътрешно партийни причини на БСП, много се държеше да бъде много изявен партиен кандидат.
Водещ: Тоест, Вие от самото начало смятахте Милен Велчев да е Вашият кандидат. Предлагахте го на БСП и те не се съгласиха понеже е десен. Така ли?
Владимир Дончев: Не. По-скоро в профила на Милен Велчев, който изразява една по-консервативна политика и някак си не се включваше подкрепата от БСП. Можеше да излъчим един много добър кандидат, примерно г-н Огнян Герджиков, но за съжаление и този по принцип приемен кандидат не се приеха, поради вътрешно партийни причини.
Илияна Йотова: Аз смятам г-н Дончев, че вече ни дели почти цял месец от старта на кампанията. Не ми се струва за редно да връщаме разговора толкова назад във времето. Само ще кажа един факт. На преговорите, които така или иначе се състояха в началото на изборната кампания за столицата, нито за момент не е ставало дума за г-н Велчев. През цялото време се говореше за кандидатурата на г-н Герджиков. Не е тайна, че всъщност г-н Велчев пристъпва с голяма неохота към тези избори и че кампанията му е доста натрапена. И това според мен личи всеки ден.
Владимир Дончев: Аз не искам да коментирам чуждите кампании. Мисля, че това не е красиво.
Водещ: Да се коментират чуждите кампании и защо. Сега ще минем към така по-дясно в спектъра. Само да изясним един въпрос. Защо НДСВ не излъчи кандидат, който да е по-близо до левицата? Защо влязохте да играете, да я наречем дясната пазарна ниша? Защото така или иначе е пазар. Има леви избиратели, има десни. А Вие влязохте в една доста голяма навалица в дясно.
Владимир Дончев: Е, това е съвсем естествено, тъй като в този случай, когато не бъде излъчен общ кандидат е естествено нашият кандидат да изразява изцяло и напълно, и най-изцяло да въплъщава една успешна политика, която до голяма степен въпреки социалните си измерения, имаше един много консервативен характер. В този смисъл Милен Велчев е нашият най-успешен и освен, че висок и най-силен кандидат.
Водещ: Вчера го питаха – “Защо, ако е толкова успешен сега не е финансов министър?”.
Владимир Дончев: Е, да. Чухме този въпрос, но това е въпрос на вътрешно партийна интрига, политика, коалиционни отношения естествено, отношение на коалиционния партньор, който може би не харесва до голяма степен неговата политика, но той ще се докаже в тази борба.
Водещ: Какъв е г-н Методиев, така смисълът за ДСБ да играят със сериозна кандидатура за кметските избори в София?
Веселин Методиев: Мисля, че всяка пария се стреми към това да има сериозни кандидати и ние в ДСБ не правим изключение. Подкрепата за г-н Гаврийски беше подпряна на две основни причини. Първата е, че това е човек, който е доказал умението си да работи честно, открито, почтено в тежки и трудни ситуации. Човек, който не може да бъде упрекван. Бидейки управител на централната ни банка в един дълъг период от време, не е имало нищо, което да е съмнително в неговото поведение. И на втори място, подкрепяйки човек, който не е партиен деец, не е партиен член. Да се даде една широка възможност на демократите в София да имат свой кандидат на тези избори.
Водещ: Ако оставим човека настрана, в смисъл г-н Гаврийски…
Веселин Методиев: Трудно ми е да оставя човека на страна.
Водещ: Слуховете около Вас са, че Вие всъщност ще искате да спечелите с един глас повече от хората на г-н Сотиров, за да се докажете като първата дясна сила в София.
Веселин Методиев: ДСБ нямат нужда от подобни доказателства, защото само преди няколко месеца имаше избори и най-голямо доверие в десния политически спектър на страната в София получи ДСБ.
Водещ: А сега, ако не се потвърди?
Веселин Методиев: Така че не сме тръгнали с тази идея, защото това вече беше факт. Дали ще се потвърди или няма да се потвърди може да се спори. Аз ще Ви кажа, че със сигурност ще се потвърди. Вие може да не се съгласите или колегите тук, но съм готов във Вашето студио днес да дам съгласието си след 10 дена или след две седмици, когато Вие изберете, да ме поканите отново и да видите, че ще съм прав.
Водещ: Аз даже мислех да Ви накарам да направите по един залог, кой ще отиде на втори тур и кой ще спечели в края на краищата изборите.
Веселин Методиев: Аз съм готов, но само едно име ще кажа. За второто все пак се колебая още. Името Светослав Гаврийски.
Водещ: Вие го казвате като човек, който ще отиде на балотаж. Г-н Сотиров, не знам дали да Ви задавам въпрос. То към Вас въпросите са много, защото СДС мина през национална конференция, смени лидера, не беше много ясно общо взето до самата конференция, дали новото ръководство ще потвърди кандидата и така нататък. Сега в какво състояние е чисто политически СДС от гледна точка на кметските избори в София?
Иван Сотиров: Значи, по отношение на кандидатурата никога не е имало колебания, въпреки че имаше най-различни политически така опити да се вкара някакво съмнение, тъй като още по време на старото ръководство на СДС когато беше издигнат г-н Минко Герджиков, имаше пълен консенсус в партията. Той беше говорил с всичките кандидати за председател на СДС и от всички тях той имаше заявена подкрепа. СДС в тази кампания заложи на едно прагматично решение, защото всички съзнаваме, че за тези две години, които остават, при тежките проблеми, които стоят пред София е изключително рисковано и опасно да се правят политически експерименти, доказване на политически партии, издигане на кандидатури, от които действително повече от партиите искат да си решат някакъв вътрешен партиен проблем. Не е сега моментът да обучаваме и да бъде Столична община (СО) тренажор за обучение на някой като кмет. В управлението на СО, аз смея да го твърдя от позицията на човек, който се е занимавал с такава работа, който е бил кмет, че управлението на СО е едно много трудно и тежко занимание. То не е за всеки. Може да си доказан професионалист в онази друга област…
Водещ: Сигурно, но политически какво ще се получи – ако не спечели г-н Герджиков, г-н Петър Стоянов ще каже – “Ами, не съм го издигал аз, не можа да спечели”, г-жа Надежда Михайлова ще каже – “Ами, те не можаха да докарат кампанията докрай”.
Иван Сотиров: Ние сме тръгнали сериозно в тази кампания и сме тръгнали, за да печелим. Не сме тръгнали да разсъждаваме хипотези, ако стане еди какво си какво ще се случи в партията. Истината е, че ние действително се опитахме и до голяма степен реализирахме едно широко обединение в дясно, защото знаете, че освен СДС г-н Герджиков се ползва с подкрепата на още 8 десни партии. Има анонси на още 2 партии, които са готови да се присъединят. Но ние не влизаме в тази кампания, за да водим политическа битка да се мерим. Естествено всяка партия участва в едно съревнование, но за нас водещото е да предложим на София едно добро решение с един човек, който познава проблемите и още от първия ден може да влезе в общината да ги решава. Защото в София нямаме право да правим експерименти и някой тепърва да се обучава. Много трудно е навлизането в тази материя. Аз не виждам сериозна подготовка от другите кандидати, които може би в своите области са дали някакви резултати, които да могат да навлезнат в проблемите дори до края на мандата.
Водещ: От кои не виждате? Ето г-жа Дончева се ангажира с много ясно послание – спира корупцията.
Иван Сотиров: Значи, г-жа Дончева като депутат много добре трябва да знае, че проблемът с корупцията първо трябва да се реши в парламента, където тя би трябвало да го реши, защото е дългогодишен депутат в няколко мандата. Беше председател, доколкото помня, на Комисията по корупция в парламента. Проблемът с корупцията е бич за цялото ни общество и няма институция, в която да не може да се каже, че има корупция. За мен коренът на корупцията е в парламента и в колективните органи, които определят правилата на играта. Битката с корупцията е с ясни правила на играта, които за съжаление в България за тези 15 години не можаха да бъдат въведени. Това не е проблем на един или друг лидер. Аз твърдя примерно, че Жан Виденов може би не е изнесъл един кламер от Министерски съвет (МС), но по негово време имаше страхотна корупция. Не би трябвало корупцията в институциите, която до голяма степен е и заслуга на БСП, защото БСП корумпира българското общество. Корупцията беше и тази схема, която действаше преди 10 ноември, че за всеки – за хладилник, за телевизор, за печка – трябваше да търсиш връзки, трябваше всичко да става по втория начин. Това корумпира като цяло обществото и ние имаме проблем в манталитета в това отношение, така че проблемът е много по-дълбочинен.
Илияна Йотова: Аз мисля, че в това студио сме се събрали да говорим сериозни неща за предстоящите избори след една седмица. Две неща бих искала да кажа по това, което чух току що от г-н Сотиров. Първо аз не знам кои точно лидери и кандидати за председателското място в СДС са подкрепили г-н Герджиков. Само преди няколко дни аз разбрах от едно интервю на бившия вече председател – г-жа Надежда Михайлова, че това не е нейната кандидатура. Даже лично беше обвинен г-н Сотиров, че е наложил, а пък софийската организация виждате ли е минала към Петър Стоянов, така че нека да си подредят първо “дома”. Аз искрено им го пожелавам, защото БСП също е изживявала своите трусове и знам какво им е в момента и като колега, и като човек, който е минал през тези неща. Просто им казвам – малко по-спокойно. Подредете си “къщата” г-н Сотиров и след това говорете кой каква корупция е създал и кога е било това. Защото по време на управлението заедно с г-н Костов, сега Вие сте на различни полюси, разбира се това беше нормално, корупцията беше превърната в държавна политика. Що се отнася обаче до качествата на един или друг човек за кмет, това ми е втората забележка относно чутото. Ако се водим по логиката на г-н Сотиров, г-н Софиянски трябваше да бъде пожизненият кмет на София, докато е жив. Само че виждате след 10 години какво се получи. Само преди 2 години той излъга своите избиратели и сега в момента се скри в парламента, и се моли на отделните парламентарни групи да не му отнемат имунитета. Ако това не е обидно, ако това не е така еманация на всичко, което се случваше в общината за последните 10 години това, което говореха съветниците на БСП през тези 10 години, макар че много малко възможности имаха за това да станат публични техните тези, просто “Здраве” му кажете. Затова ние издигнахме това послание, което между другото е самата г-жа Дончева. Няма друго изречение, което да й отива повече. И второ – крайно време е след 10 години управление на общината в модела “Софиянски, Антоан Николов, Любомир Павлов”, да бъде сложен край. Защото този модел, тази триада е всъщност синонимът на корупцията.
Водещ: Сега, обаче Вие с посланието, което издига г-жа Дончева, фактически се задължавате според мен като парламентарна група, да гласувате за свалянето на имунитета на г-н Софиянски.
Илияна Йотова: Това предстои да се реши на парламентарната група. Мисля, че комисията трябва да приключи своята работа през следващата седмица, лично аз, тъй като мога да изразявам все още свое мнение, няма решение на парламентарната група, ще гласувам “За”.
Водещ: Лично Вие ще гласувате “За”. Но иначе ще увисне кампанията на г-жа Дончева и посланието за спиране на корупция, ако Вашата група защити г-н Софиянски.
Илияна Йотова: Аз защитавах мнението, че специално работата на комисията трябва да приключи след изборите, за да не се прави спекулация кой как заиграва заради изборите с този казус. Ако все пак решенията бъдат отложени след 29 октомври, това би бил по-нормалният вариант, но тогава аз също бих гласувала за свалянето на имунитета. Нека г-н Софиянски да отиде да доказва своята правота и да изчиства името си там, където му е мястото, това не е българският парламент.
Водещ: Тримата кандидати от дясно за какво ще се борят г-н Дончев? Кой е по-десен или кой е по-качествен?
Владимир Дончев: Не, няма нужда да се борим помежду си. В крайна сметка управленският опит и успешната политика, която е провеждана до този момент от нашия кандидат Милен Велчев, ясно го откроява като действително един модерен десен бих казал. Десен не просто на думи, защото от една страна една така крайно дясна партия твърди, че издига непартиен кандидат, който на всичкото отгоре е бил заместник министър в правителството на Жан Виденов. Което много ясно говори за противоречието в твърденията кой е десен и кой ляв. И въобще трябва да бъдем доста умерени във всички наши заявления в тази кампания. И в това отношение Милен Велчев е доста умерен като твърди, че всъщност София иска една сериозна работа и нищо друго твърдения от рода на – “Спирам корупцията” – звучат доста самохвално. Да ме прощавате в това студио. Надявам се заради това и госпожица Дончева е променила и своя клип и го е направила малко по-близък така до хората. Това е похвално усилие действително, защото рискуваме да изглеждаме в очите на софиянци твърде самохвални, твърде лековати и в общи линии, заблуждавайки тях и техните интереси.
Веселин Методиев: Може ли едно пояснение…
Водещ: Направете пояснение, защото…
Веселин Методиев: Ще направя този опит главно заради зрителите. Явно е, че в момента в София има кандидатура на популизма и това е г-н Борисов, който разчита изцяло и единствено само на този кръг избиратели, които са склонни да дадат подкрепа на такъв тип кандидат. Има ляв кандидат в лицето на г-жа Дончева. Разбрахме вчера от г-н Велчев, че той кандидат на политическия център, в което не виждам никакъв проблем лично аз и може би в дясно наистина има повече от един кандидат. Спорно е. Разбира се аз защитавам тезата, че по-силният кандидат е г-н Гаврийски. Що се отнася до спекулацията, на която г-н Дончев си позволи, тя се шири за нашия кандидат. Ще напомня нещо на зрителите. Политическите кабинети в България бяха създадени през ’97 година. В периода до ’97 година зам.-министрите не бяха политически дейци. Има може би около 30-40 човека, които са назначавани в годините на тези постове. Г-н Гаврийски е назначен за зам.-министър от Филип Димитров и за министър на финансите от Петър Стоянов. Останалото време, не само той а и други зам.-министри някои, от които между впрочем работеха доскоро в Министерство на финансите.
Илияна Йотова: И още работят.
Веселин Методиев: А някои мисля, че още работят, въпреки че г-н Ананиев също е зам.-министър, по онова време е бил шеф на дирекция. Това е група експерти, които в годините на прехода са се мъчили да вършат своята работа. Те не са били политически отговорни. Законът за администрацията формулира тези политически кабинети и това беше края на ’97 година. Казвам го в крайна сметка и поради факта, че аз съм един от хората, които е предложил този проект в този закон в качеството си на член на правителството и е хубаво да се знаят тези неща, защото наистина другото е политическа спекулация.
Водещ: Добре, как ще се развие конкурентната борба между кандидатите в дясно? Какво да кажем – “Г-н Гаврийски е по-добър от г-н Герджиков”.
Владимир Дончев: Вижте, в момента кампанията почти е преминала средата и се видяха основните послания. Специално към това, което ме питате, г-н Герджиков и г-н Сотиров го каза, разчита на приемственост вътре в системата на общинската работа. Претендира, че той я познава добре. Може би е така. Аз трудно б их дал оценка. Същевременно в София има нужда от промяна на този модел на управление. ДСБ го нарече моделът “Софиянски” преди две години и съобщи всичките тези елементи в този модел, които са отблъснали софийските избиратели, които са допринесли за криза в българската десница. Не може да се разчита според нас да се подкрепя нещо, което вече хората са определили като погрешно, нещо, което би трябвало да бъде доста радикално променено.
Водещ: Вижте на каква мисъл Ви навеждам, че по всяка линия на тази кампания има поне трима кандидати сериозни, които тичат в една писта. По линия статукво промяна ето имаме да кажем един кандидат на статуквото. Вие тримата ще кажете, че Вашите хора са кандидати на промяната. По линията ляво-дясно има един ляв кандидат и има повече десни. Наистина въпросът е политически избирателят как ще разграничи според Вас добрият кандидат, печелившият кандидат?
Веселин Методиев: Ще си позволя, да ме прощават колегите, да го кажа първо аз. При всички случаи има два фактора. Единият фактор е подкрепата за политическите партии. Тоест хората са склонни да подкрепят една политическа партия, заради нейните идеи и заради нейното поведение, и тази подкрепа да отиде към кандидата. Това е единият фактор. И вторият фактор са самите кандидати. Те от своя страна също дават максимума от себе си, за да привлекат доверието…
Водещ: Защо не се ангажира високото политическо ниво в ДСБ с така кампанията, с подкрепа на кандидата г-н Гаврийски?
Веселин Методиев: Това към мен ли е специално, защото съм заместник-председател и не се ангажирам.
Водещ: Ами, например г-н Костов не се е появил в тази кампания. Същото важи и за г-н Сакскобургготски между другото.
Веселин Методиев: Г-н Костов е непрекъснато на срещи с хората, включително заедно или без г-н Гаврийски, така че вътре в ДСБ тази кампания върви, но има нещо, което например на откриването на кампанията на г-жа Дончева дойде премиерът г-н Станишев… В ДСБ беше много голямо искането на хората, които предизвикаха създаването на тази партия, тя да има хоризонтална структура и общинските ръководства на партията да не бъдат пряко зависими от националното ръководство. Това е записано и в самия устав. Градското ръководство на ДСБ в София има своите права и отговорности във връзка с кметски избори. Не само тези.
Владимир Дончев: Тъй като имаше въпроси към мен, искам да изразя, че подкрепата към нашия кандидат Милен Велчев абсолютно пълна, адекватна, ясно изразена не само при откриването на кампанията от лидера на партията Симеон Сакскобургготски, но и при съвсем скоро преминалият втори конгрес на НДСВ, където Милен Велчев както знаете получи много сериозна политическа подкрепа в издигането му, избирането му като зам.-председател на НДСВ.
Водещ: Ама, това дали има общо с кметската кампания?
Владимир Дончев: Мисля, че няма никакви колебания, кой е кандидатът на НДСВ, защото някои от другите кандидати се опитваха да разявят, има подобни тези и кой има подкрепата и доверието на лидера на партия НДСВ.
Водещ: А ще се включи ли г-н Петър Стоянов в кампанията на г-н Герджиков във финалната една седмица, точно една седмица остана между другото до края на кампанията.
Иван Сотиров: Значи г-н Петър Стоянов се включи изключително активно. Беше на две срещи с обществеността при представянето на кандидатурата на г-н Минко Герджиков и ще продължи да участва активно до финала на кампанията. Но понеже тук се направиха така няколко внушения, които за съжаление се правят по време на цялата кампания. Всички други кандидати и техните щабове партии са се обединили около тезата, че кандидатурата на г-н Минко Герджиков е част от статуквото. Напротив СДС подкрепи кандидатурата на г-н Минко Герджиков точно, защото той през тези 3-4 месеца, през които изпълняваше длъжността кмет на София показа, че има волята и конкретно променя стила на управление и там, където имаше лоши практика, искам и да подчертая, че за тези две години първо СДС още на последните местни избори издигна общински съветници измежду, които нямаше нито един, който да е бил в предишни мандати. Като цяло в рамките на този Общински съвет се търси, вярно, че нещата не се променят толкова лесно колкото ни се иска, но и в Общински съвет и в общината като цяло се търси една радикална промяна. Всичко това, което се говори тук се отнася, ние сме 2005 година. Не правим кампания 2003 или ’99 година и не е кандидат за кмет на София г-н Стефан Софиянски. Всички опити да се правят някакви внушения аз искам да кажа на г-жа Йотова, че съветниците от БСП, които много активно са участвали и в бордови, и във всички схеми в предишни и по-предишния мандат на Общински съвет, от “Позитано”20 не могат да ги променят и над 50% от съветниците Ви са хора, които са сигурно още от преди 10 ноември в местната власт в София и те много активно участват и не представляват никаква опозиция в Столичния общински съвет, така че…
Владимир Дончев: Хубаво, че казахте за бордовете на г-н Софиянски.
Иван Сотиров: …ако има някои хора, които участват в статуквото на София, това са г-жо Йотова, вашите съветници. Ще помоля да ме изчакате, да не ме прекъсвате, защото се води изключително некоректна кампания. Аз не питам защо Татяна Дончева се съмняваше в управленческите качества на г-н Станишев и дали г-н Станишев смята, че г-жа Дончева има качества да бъде кмет на София. Така че моята молба е да не се занимавате с вътрешните проблеми на Съюза на демократичните сили.
Илияна Йотова: Питам Ви, няма никакъв проблем за това.
Иван Сотиров: Но и аз също мога да Ви отговоря. Понеже се говори и за нещо друго – кой е левият и десният кандидат…
Водещ: Е за левия, мисля че няма спор.
Иван Сотиров: …за мен има един сериозен спор. Не. Въпросът с лявото и дясното, мисля че би трябвало да бъде ясно на всеки мислещ човек в тази кампания. Има една дясна кандидатура категорична и тя е на г-н Минко Герджиков. Г-н Методиев, моите уважения към Вас, отдавна се познаваме в политиката, знаете че винаги, независимо дали се нарекоха политически кабинет или не, винаги заместник министър и то заместник министър на финансите, на водещо министерство, винаги е бил политическо лице. И много добре знаете, че преди 97-ма година винаги когато дойде ново правителство, всички заместник-министри биваха сменяни политически.
Водещ: Добре. Нямаме чак толкова време, за да започнем от 96-та. Заповядайте, г-жо Йотова.
Владимир Дончев: В цял свят е така. Заместник министър-председателите са фигура и никога президентът…
Илияна Йотова: Г-н Сотиров не ми зададе приказки, защото все пак има и някакво друго…
Владимир Дончев: …Петър Стоянов никога не е назначавал, знаете г-н Методиев, сте бил министър, че президента назначава служебния премиер…
Веселин Методиев: Е именно…
Водещ: Така е.
Владимир Дончев: …заповедта на Стефан Софиянски…
Илияна Йотова: На мен ми беше дадена думата все пак, г-н Дончев, бъдете джентълмен!
Владимир Дончев: …Стефан Софиянски е назначил г-н Гаврийски, не Петър Стоянов.
Водещ: Да, бъдете джентълмен. Заповядайте г-жо Йотова.
Илияна Йотова: Ако все пак, слава Богу, че не позволихте на г-н Сотиров да ни изнесе още една лекция. Искам да подчертая съвсем категорично един факт, г-н Сотиров – за разлика от кратката, но бурна история на СДС, която приключва, искам да Ви кажа следното – ние нямаме механизма на отлюспването, това което се характеризира СДС 15 години, което в крайна сметка доведе до неговата гибел. Ако хората са били добри професионалисти, ако те са били лоялни към БСП, ако са изпълнявали нейната политика, те могат да бъдат много дълго време общински съветници, защото само това, че са били един-два мандата не предопределя това колко време те ще останат в Общинския съвет. Що се отнася до бордовете, Вие не по-зле от мен, знаете тази статистика кой и как управляваше общината през тези години. Разходете се по улиците на София, Вие сте общински съветник и ще чуете, да сега в момента сте и депутат, но като и да е. Разходете се и само една анкета си направете с хората какво им коства, за да получат някаква работа в общината, за да участват в някакъв проект, на кой трябва да се занесат парите и въобще за цялата тази схема и какво им коства и струва това нещо, така че най-накрая, в крайна сметка се отказват. Така че що се отнася до подкрепата на г-жа Дончева – тя е ясната и категорична кандидатура на БСП и нейните коалиционни партньори. Зад тази кандидатура стои цялата политическа партия и цялото ръководство на БСП. Това Ви уверявам.
Владимир Дончев: Целият ви кадрови потенциал…
Водещ: Добре.
Владимир Дончев: …който влезе Столична община…
Водещ: Да не навлизаме сега в такива детайли. Разговорът, поне идеята беше да е чисто политически.
Владимир Дончев: Само една дума за бордовете, тъй като … Водещ: Една дума, г-н Дончев.
Владимир Дончев: …прекъсна за съжаление г-жа Йончева. В тази връзка, щом кандидатът г-н Герджиков иска да променя стила на управление, добре щеше да бъде и да прояви малко инициатива и за смяна на бордовете. Той не го направи. А по отношение на това как се разпределя между сини и червени участието в бордовете – то това е всеизвестно от години – то започна още по времето на Костов, сега естествено ДСБ отрича това участие и тази система за изсмукване на общинските финанси, но просто аз искам да припомня, че тук-таме излиза името на някой висш функционер на БСП и то в схеми, свързани с парковете на София, създаването на едни дружества…
Владимир Дончев: Софийски имоти, Стара планина и така нататък…
Илияна Йотова: Е да де, но си нямаме цял пазар в Слатина…
Владимир Дончев: …и аз мога да ви ги цитирам.
Илияна Йотова: …само на партията НДСВ, нали? Така че…
Владимир Дончев: Да, за съжаление, просто това парцелиране между…
Водещ: Сега вече, да и г-н Методиев ще каже, че те пък нямат изобщо хора в бордовете.
Иван Сотиров: Вижте тези парцерлирания и бордовете са неща, които се решават от общинския съвет. Трябва да познаваме законодателството…
Йотова : Което мнозинство винаги…
Иван Сотиров: …кмета – единственото, което направи г-н Герджиков – постави въпроса и успя да убеди общинския съвет да бъдат редуцирани…
Водещ: Добре, по едно изречение искам да ви попитам накрая – какво за вас е успех на тези избори? Г-н Методиев?
Веселин Методиев: За мен успеха винаги е…
Водещ: Не, не за Вас, политически Ви питам – за партията ДСБ.
Веселин Методиев: …за ДСБ също успехът е, когато си победител. Аз съм убеден в това, че г-н Гаврийски и сега в средата на кампанията вече мисля много хора се убедиха е човекът, който може да бъде победител.
Водещ: Всичко друго ще бъде неуспех – Вие играете за победа?
Веселин Методиев: Не, не мога да си представя да играя за друго.
Водещ: Г.-жо Йотова?
Илияна Йотова: Естествено е във всяка изборна битка всяка една политическа формация, сериозна, да играе за победа, но истинската победа за нас ще бъде, ако успеем да скъсаме с триадата Софиянски, Антоан Николов и Любомир Павлов, и новите и фаворити.
Водещ: Кои са те?
Илияна Йотова: Ще Ви кажа г-н Григоров, когато ме поканите следващият път.
Водещ: Добре, хайде ще Ви поканя следващия път. Аз може и скоро да Ви поканя, за да ги кажете.
Илияна Йотова: Между другото, съвсем случайно научих тази сутрин, че има сигнал вече към прокуратурата по отношение концесията на “Софийска вода”. Аз бих искала да, тези които са направили този сигнал или са решили, че са сериозни кандидатури за бъдещи градоначалници на столицата, все пак да подхождат сериозно и да се заровят кога и как е подаден този сигнал – може би ще си отговорят на много въпроси.
Водещ: И ще се окаже друго, а не че вчера е подаден сигналът?
Илияна Йотова: Не още миналата година, има следствие вече.
Водещ: Г-н Сотиров?
Иван Сотиров: Мисля че изборът на г-н Минко Герджиков за кмет на София ще бъде победа за софиянци, не само за СДС, с другите партии които са го подкрепили.
Водещ: А неизборът, какво ще бъде за СДС?
Сотиров: Аз мисля, че едно неизбиране ще бъде грешното решение за София. Не искам да се случва това, за да отчитаме…
Водещ: И не искате да го оцените политически през призмата на СДС?
Иван Сотиров: Това е един доказан управленец, който никога не е участвал в радио-управления и екипи, за разлика от другите кандидати. И това е човек, който действително, нещо което се подценява – София, европейска столица – влизаме в Европа и трябва да имаме един действително европейски стоящ човек, който да може да представлява столицата. Аз не мога да си представя Татяна Дончева или Бойко Борисов, примерно, да представляват София и да седнат до кмета на Париж, до кмета на Рим и така нататък.
Водещ: Добре, г-н Дончев – политическият залог?
Владимир Дончев: За Милен Велчев и за НДСВ големият успех ще бъде, ако все пак Велчев успее да направи столицата по-чиста, а не както в момента г-н Герджиков опакова боклуците в целофан за 30 евро парчето, да направи първите и сериозни стъпки за строителството на новия завод за боклучи, който за съжаление г-н Софиянски направи всичко възможно да не бъде построен, за да може да бъде направена някаква финансова схема, да могат да бъдат прибрани кучетата от улиците, за да не хапят нашите деца и да ги тормозят по градинките. За тази цел, естествено, ние очакваме софиянци да дадат своето доверие на Милен Велчев и да го класират за балотажа.
Водещ: Добре, ясни бяхте. Благодаря Ви за участието в този дебат – не бих го нарекъл – но въпреки това, това е много ясна част за предизборната кампания за кмет на София.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...