Веселин Методиев: Ние сме модерни, но имаме дълбоки корени

Водеща Таня Величкова: Добър ден казвам сега на Веселин Методиев, член вече на националното партийно ръководство на ДСБ и председател на Националния предизборен щаб.

Веселин Методиев: Здравейте.

Водеща: Според вас, г-н Методиев, какво се случва в българското политическо пространство с учредяването на партията “България на гражданите”?

В. Методиев: Създава се просто една политическа партия.

Водеща: Само толкова.

В. Методиев: Всичко останало предстои да се види. За мен, разбира се, има яснота какви са възможностите на подобен тип политически формации.

Водеща: Чухте какво каза г-н Прошков, коментирайки платформата за модерната десница – ръце, протегнати навсякъде. Накъде всъщност са протегнати тези ръце?

В. Методиев: Той се обърка. В платформата има конкретни неща и има резолюция на събранието, на националното събрание. В платформата са определени принципи и ценности, зад които застават “Демократи за силна България”. Това не са заклинания, а това са принципи, които могат да се видят в политическо поведение на част от нас по време на власт и по време на опозиция. Например има едно място, което е за патриотизма, в което се казва защо сме патриоти, а не сме националисти. И това нещо не са заклинания, това е изпитана политика примерно по време на косовската война и е правено от хора като мен, като г-н Костов, като г-жа Михайлова и е правено с много труд, с много усилия, с даване на част от себе си, за да се реализира такава политика. Когато, изглежда, не си бил част от такава политика, ти го наричаш това нещо с някакви обидни думи. Що се отнася до протегнатите ръце, става дума за резолюцията, в която “Демократи за силна България” наистина остават отворени към личности, сдружения, политически формации примерно във връзка с предстоящите избори. Така че това са два различни документа, които г-н Прошков просто обърка.

Водеща: Добре, за да довършим темата с протегнатите ръце, вие ще бъдете ли активни в търсенето на партньори или, заявявайки самостоятелна подготовка за изборите, ще очаквате вас да ви потърсят?

В. Методиев: Личното ми мнение като председател на предизборния щаб, което ще отстоявам по време на нашата политика, е листите на “Демократи за силна България” да бъдат граждански отворени в буквалния смисъл на думата. Тоест авторитетни хора, не само в столицата, а най-вече в цялата страна, да бъдат поканени, за да станат част от тази платформа, да я защитават с разума и със сърцето си и да получат място в нашите листи. Това означава отворени граждански листи.

Водеща: Заявката за самостоятелна подготовка за изборите означава ли конкретна техническа работа за подготовка на изборите, въпреки че още са далече?

В. Методиев: Да, точно така е и има определен стъпки. През този месец, който започва днес, трябва да се сформират два органа по устав на партията – това е националният щаб, който аз ръководя, да получи окончателния си състав, препоръката на Националното събрание по регионите за планиране, т.е. в седемте региона да бъдат определени заместник-председатели, за да може да се децентрализира работата. И вторият орган, това е комисията за подбор и подготовка на кадри, която ще има грижата до ноември месец, заедно с местните регионални структури на партията, да излъчи кандидатите за народни представители за следващите избори. Тоест ние да започнем фактически кампания през хора, конкретни, от ноември т.г.

Водеща: Прогнозата ви за процент избиратели към този момент каква е?

В. Методиев: Не ви чух, прощавайте.

Водеща: Каква е прогнозата ви към този момент за процента избиратели, които ще ви подкрепят в този формат, в който сте сега?

В. Методиев: За “Демократи за силна България” от самото учредяване има един медиен проблем, който не сме решили до ден днешен и това е, че се съобщава, че ние няма да влезем. Ние имаме подкрепата на около 150 хиляди избиратели в момента, надявам се, че те ще стигнат 200 хиляди, колкото са се явявали, за да ни подкрепят на национални парламентарни избори в предишни избори, което означава, че това е един много добър процес спрямо общия процент на негласуващите, които заявяват в момента. Но какви са конкретните числа, всичко ще бъде спекулативно до вечерта на изборния ден.

Водеща: Добре, и последно платформата за модерна десница търпи ли развитие или това ще бъде базов документ, с който дълго време напред ще вървите?

В. Методиев: Такива документи се правят обикновено рядко, те не са всекидневие на политиката. За “Демократи за силна България” има от самото учредяване едно признание, което е признание от всички, без изключение, че ние сме българският лидер в национални политически идеи. Никой не е правил по-добри документи от нас, никой не е постигал по-ясна формулировка на политическите си цели и задачи от нас. Разбира се, сега най-важното е те да станат част от идеите на сините избиратели. Това е задачата, която е пред нас. Нямаме намерение, разбира се, да променяме скоро тези текстове, те са своеобразно продължение на множество други неща, които сме направили. Пак ще ползвам пример, за да не звучи съвсем абстрактно, всичко това, което ви говоря. Текстът, който ви казах, за патриотизма, фактически представлява едно продължение, надграждане на текста, който министър-председателят Иван Костов прочете, подчерта по телевизията в деня, в който НАТО удари Белград през 1999 година. Ние имаме корени в българската политика, ние не сме от вчера и не сме за един ден.

Водеща: Веселин Методиев, член на националното партийно ръководство на ДСБ и председател на Националния предизборен щаб.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...