Веселин Методиев: Не трябва да се хвърля съмнение, че ще има отлагане на членството на България в ЕС

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на професор Веселин Методиев, заместник-председател на Демократи за силна България.
Веселин Методиев: Добър ден, г-н Конакчиев.
Водещ: Вие се събирате във Варна, доколкото знам Демократи за силна България.
Веселин Методиев: Да, бяхме вчера. Сега в момента ме хващате на път за Плевен.
Водещ: Каква е целта на тези Ваши събирания?
Веселин Методиев: Това са разговори в рамките на подготовката на Демократи за силна България за предстоящите избори тази година. Има множество неща, обикновено вътрешнопартийни, които не са интересни за хората, но са свързани с организация на партията да посрещне една изборна кампания.
Водещ: Знаете ли, че съвета на коалицията утре ще се занимава поне в дневния ред имаше такъв въпрос за промените в закона за изборите на президент и вицепрезидент?
Веселин Методиев: Ние смятахме такъв закон в петък от името на парламентарната група на Демократи за силна България и този закон проектозакон предвижда да се прекрати изборния туризъм най-вече с два инструмента. Първият е да гласуват само български граждани, които постоянно пребивават в страната, което означава последните шест месеца от годината преди изборния ден, и второ да се гласува в чужбина само на територията на Република България т. е. в посолството и консулството. Ясно е, че тези неща би трябва да намалят вниманието на външни политически сили в частност на Република Турция върху вътрешно политическия процес в страната.
Водещ: Добре. Как коментирате доклада, доколкото е стигнал до нас и тъй като ще бъде точка от съвета на коалицията, какво чакате от утрешното заседание на високо равнище на коалицията?
Веселин Методиев: Аз слушах преди малко разговора Ви с г-н Велчев.
Водещ: Така.
Веселин Методиев: Имам информация за това какво съдържа докладът и бих казал поне три неща.
Водещ: Да.
Веселин Методиев: На първо място не трябва се хвърля съмнението и да се правят такива, как да кажа димки, че ще има отлагане, за да може във вторник управляващите да кажат мнението в доклада няма отлагане. Това трябва да се разсее много бърза. Доклада е лош в други посоки. Доклада е лош със своите три предпазни клаузи за България и една за Румъния.
Водещ: Заплахите, все пак да кажем това са заплахи за предпазни клаузи?
Веселин Методиев: Вижте г-н Конакчиев те ще станат реалност и това е второто, ако управляващите в страната не вземат решителни мерки и то много бързо.
Водещ: Съгласен съм с това.
Веселин Методиев: А решителни мерки означава следното. След като по правосъдие и вътрешен ред толкова време се говори, че България изостава и не прави никакви промени или ако прави ги прави в грешната посока, то няма никакво основание повече министри Петканов и Петков да бъдат защитаване в тази коалиция, защото силният сигнал към Брюксел е, когато някой не си е свършил работата да бъде освободен. А когато се говори в този доклад, че е направена конституционна промяна, която е нахлузила политически юзди върху съдебната система, това означава, че час по-скоро, ако щете в утрешния ден висшите магистрати, ръководителите на Върховния касационен съд г-н Григоров на административния, г-н Пенчев, главният прокурор г-н Велчев трябва да внесат искане до конституционния съд, за да паднат тези нелепи конституционни поправки, които направи това управляващо мнозинство.
Водещ: Казвате, че това е една от първите работи?
Веселин Методиев: Та ако не се чуят тези сигнали, ако не се свърши това предпазните клаузи ще бъдат факт веднага след посещението на председателя на комисията г-н Барозо. А тези идвания в София и Букурещ са по-скоро идвания, за да се даде кураж, ако могат да се извършат решителни мерки. Те не са идвания само да се каже “добър ден” и да се направи някаква PR акция на управляващите. Целият проблем е, че имаме информация и мисля, че тя е достъпна и за Вас и за публичното пространство, че в определени държави Франция и Германия например съответните парламенти мислят за отлагане на ратификацията за есента, защото там хората трябва да…
Водещ: Което е опасно безспорно.
Веселин Методиев: Което е много опасно. Там хората трябва да дават отговори на собствените си избиратели. Те не могат да подминават с лека ръка това, което пише примерно във вестник “Тайм” онзи ден.
Водещ: Достатъчно е един от парламентите да не ратифицира нашият договор.
Веселин Методиев: А за Бундестага вече изцяло настроенията са в полза на това да се пристъпи есента към ратификация. И ако България мълчи, ако българското управление мълчи и не взема никакви мерки, то тези неща просто ще станат факт много бързо.
Водещ: Добре Демократи за силна България иска ли оставки и ще иска ли вот на недоверие след като окончателно стане ясен вторник доклада, след като дойдат и си отидат Барозо и Рен.
Веселин Методиев: Вие зададохте въпроса за това, че освен правосъдие и вътрешен ред в момента вече стават ясни предпазни клаузи в областта на вътрешен пазар и на използването на структурните фондове.
Водещ: Точно така.
Веселин Методиев: Това означава, че отговорността вече се разстила върху няколко министри, не само върху тези двамата, които споменах и ако няма отговор от страна на правителството, от страна на министър-председателя цялата отговорност ще се стовари върху него. България ще трябва да направи ново правителство много бързо след това.
Водещ: Кога?
Веселин Методиев: Ами в момента, в който се види, че има мълчание сигналите от Брюксел ще зачестят само в рамките на броени дни и седмици бих казал. Никой няма да търпи едно слабо и страхливо правителство да мълчи в София, като че нищо не се е случило.
Водещ: Обмисляте ли, че би могло да бъде съставено ново правителство?
Веселин Методиев: Мисля, че най-важното от всичко е България да отиде подготвена в ЕС, а не просто формално да има ръкопляскания за 1 януари 2007 година без нищо вътре в страната да се е случило. Пак преди малко г-н Велчев каза: “Ние трябва да сме готови с проекти, за да може да усвояваме тези милиарди евро, които са договорени в процеса на евро интеграция в България”. Къде са тези проекти към днешна дата? Защо ги няма? Кой носи отговорност за това? “Административният капацитет не е достатъчен” – казват управляващите. Те от десет месеца какво са направили в тази посока. Има ли един проект да кажем във връзка с инфраструктурата на страната по тази шосейна мрежа, по която се движим, има ли един готов? Какво чакаме? Да стане 31 декември? Това е безумие. Ясно е че…
Водещ: Вот на недоверие ще искате ли?
Веселин Методиев: Ясно е че има неподготвеност от страна на управляващите. Вота на недоверие при условие на заинатяване и позволете ми тази дума оглупяване може да донесе само до един дебат, в който да се разкрият много подробности. В случая не става дума за това. В случая става дума за това, да се поемат ангажименти, да се направят решителни крачки, за да може България максимално бързо да навакса вече явно тежко изоставане.
Водещ: Професор Методиев до къде стигнаха разговорите за номинация на кандидат президент, обща номинация? Знам, че Вие сте номиниран.
Веселин Методиев: Аз искам, г-н Конакчиев, да се извиня и да Ви поправя. Аз не съм професор. Доцент в Нов Български Университет.
Водещ: Аз трябва да се извиня.
Веселин Методиев: А в понеделник, утре има консултация.
Водещ: Точно заради това ви питам – да.
Веселин Методиев: Мисля, че колегите би трябвало да уточнят края на номинациите, както са се договорили и да се пристъпи към утвърждаване на една кандидатура.
Водещ: Страхувам се, че и утре няма да се покажат, така на бял свят имена.
Веселин Методиев: Ами те имената са в публичното пространство.
Водещ: Известните вече. Така ли?
Веселин Методиев: Тези, които са номинирани са известни. Те са три.
Водещ: Вашата, на професор Георги Бакалов и кой беше третата.
Веселин Методиев: И на още един колега университетски преподавател Сергей Игнатов, номиниран от ВМРО.
Водещ: Точно така.
Веселин Методиев: Въпросът е в следното, че сегашната ситуация би трябвало да ускори още повече усилията на консултациите, за да приключат колкото се може по-бързо. Между другото това е мнението и на организацията и на Демократи за силна България.
Водещ: С други думи да не се бавите в дясно.
Веселин Методиев: Абсолютно съм съгласен с Вас.
Водещ: Добре нещо друго преди тези толкова важни дни – понеделник, вторник, сряда?
Веселин Методиев: Пак да завърша с това, ако българското управление се окаже слабо и страхливо предпазните клаузи ще станат факт. Няма защо да си правим илюзии и да се надлъгваме, че големият късмет и голямото усилие било едва ли не липсата на отлагане на страната ни. Отлагането не е толкова важно. Важно е дали сме подготвени за пълноправното членство.
Водещ: Добре благодаря Ви.
Веселин Методиев: И аз Ви благодаря.
Водещ: Приятен ден. Веселин Методиев, заместник-председател на Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...