Веселин Методиев: МВР се разпада, а премиерът не прави нищо

Водещ: Добър ден на следващите гости вече в студиото на “Неделя 150, Веселин Методиев, Демократи за силна България (ДСБ), Стефан Софиянски, Български народен съюз (БНС).
Стефан Софиянски: Добро утро или добър ден и приятна неделя на слушателите, щях да кажа на зрителите.
Веселин Методиев: Добро утро.
Водещ: Господа, пети вот, внесен е вече. Това, което сега гледам най-напред, след това ще говорим и за други неща, е основният аргумент ли да го нарека или вече като решение, като мотив, като предложение за решение, недоверие на Министерския съвет на Република България заради обвързаността му с организираната престъпност. Събирахте ли се, мислихте ли го това, така ли е наистина, така ли го искахте, Министерския съвет заради обвързаността му, на Министерския съвет с организираната престъпност?
Веселин Методиев: По конституция правителството на Република България отговаря за сигурността на гражданите, на фирмите, в крайна сметка на държавата. Това, че едно от най-важните министерства, това на вътрешните работи, се разтресе от скандали. Разпадна се йерархията.
Водещ: То продължава.
Веселин Методиев: Продължава, прав сте. Йерархията в едно министерство на единоначалието и от своя страна министър-председателят не взима никакви мерки, някак си по неговия си начин застава зад своя министър, бави всякакво решение.
Водещ: Някакви мерки все пак са взети. Някакво…
Веселин Методиев: Коя?
Водещ: …доклад на министър Румен Петков и проверка на ДАНС, и на прокуратурата. Някакви мерки.
Веселин Методиев: Прокуратурата не е част от изпълнителната власт.
Водещ: Не е част, отделно е, да.
Веселин Методиев: А министърът е натоварен…
Водещ: ДАНС обаче е част.
Веселин Методиев: …да представи доклад пред Висшия съвет на БСП. Такава беше информацията във вторник.
Водещ: А има и проверка на новата ДАНС.
Веселин Методиев: Проверката на ДАНС…
Стефан Софиянски: Тя няма още, тя няма още назначен персонал.
Водещ: Не знам.
Веселин Методиев: Има, в смисъл взетите структури работят, но ад се върнем основно на министъра и Министерския съвет. Поне ние тримата, а може би и част от слушателите не си спомнят, че преди двайсет години ЦК на БКП приемаше докладите на министъра на вътрешните работи за вътрешния ред в страната.
Водещ: Така беше.
Веселин Методиев: Все пак не сме тоталитарна държава.
Водещ: Имаше си Политбюро все още.
Веселин Методиев: Няма решение на самия Министерски съвет, на министър-председателя, за това какво правят те в рамките на една огромна криза в Министерство на вътрешните работи. Няма оценка “за” или “против” самия министър. На всичкото отгоре от БСП идват непрекъснато различни сигнали. Вчера министър на БСП, господин Петър Димитров каза, че това не било проблем само на тяхната партия, а трябвало да се вземе коалиционно решение.
Водещ: От тристранната коалиция казваме.
Веселин Методиев: Той е част от ръководството на БСП. Значи те във вторник казват, че ще извикаме министъра на доклад в нашия Висш съвет на БСП да ни каже какво ще прави с министерството. Няколко дена по-късно член на тяхното ръководство казва, не само ние, ще трябва и някой друг. Този някой друг между впрочем в лицето на ДПС и НДСВ, не заема досега абсолютно никаква позиция по този скандал. Нещо повече, само преди няколко дена в парламента имаше изявление от страна на ръководителите на, или на ръководствата на парламентарните групи на опозицията. По време на тези изявления, ето ние с господин Софиянски участвахме в тази процедура, ръководствата на парламентарните групи на ДПС, цялото ръководство напусна залата, а на БСП остана само господин Найденов. Господин Миков, председателят на групата не остана в залата.
Стефан Софиянски: Да не говорим за НДСВ.
Веселин Методиев: Да не говорим за НДСВ, че изобщо нямаха никаква реакция.
Стефан Софиянски: И ДПС.
Веселин Методиев: И ДПС също. Свидетели сме на разпад и на коалиционната им култура, за която те толкова много говорят пред публиката и най-вече на това, което трябва да прави едно министерство. Вижте, господин Конакчиев, няма доверие в главния секретар на министерството, защото той е освободен сега за 30 дена. Няма доверие в основна служба, тази за борба с организираната престъпност, защото там има арестуван заместник-началник, все още не се знае за какво става дума. Няма доверие към хора, с които е работено до вчера, в случая с бившия генерален секретар от преди няколко месеца господин Илиев.
Водещ: Главен.
Веселин Методиев: Извикан е, главен секретар на Министерството на вътрешните работи, извикан е, арестуван е, след това е освободен. Той самият казва някакви неща в публичното пространство, които също са неясни. Цялото това нещо е довело до това, което пише днес във вестниците, а то е следното. Че “Алфа рисърч” е направила проучване и 59 % от българските граждани смятат, че министър Петков трябва да подаде незабавно оставка, а 9 % казват, че трябва да остане на поста си. С кого да застане опозицията, с 9-те % или с 59-те % от българските граждани.
Водещ: Все пак да попитам, ако мине вотът, вероятността вие сами знаете господа, че е малка поради разположението на силите в парламента, но ако мине значи ли, че Народното събрание е решило, че целия Министерски съвет е обвързан с организираната престъпност?
Веселин Методиев: Естествено и това означава, че му е гласувано недоверие.
Водещ: Добре. Към Стефан Софиянски. Скандали в опозицията заради вота, покрай вота и така нататък, Софиянски и Китов се хванаха за гушите. Така ли?
Стефан Софиянски: Глупости разбира се, и аз, и Китов сме подписали вота, Но ще отговоря веднага. Скандалите и разделение…
Водещ: В опозицията няма скандали.
Стефан Софиянски: … има, както имаше по-рано една такава приказка, за контра дезинформация аз си спомням. Разбира се, че и Китов, и Софиянски са подписали вота. Опозицията няма никакви различия по оценка да дълбочината на кризата. Всички, а да не кажем, че българските граждани нямат различия по това, кризата е тежка, така че опозицията няма. Опозицията няма абсолютно никакви различия по необходимостта от вота, абсолютно всички смятаме, че вотът е необходим. Ако има някакво различие то е дали сега, или малко по-късно да бъде отправен вота.
Водещ: Колко малко по-късно?
Стефан Софиянски: Сега, тук вече…
Водещ: Тук го свързват с доклада на Еврокомисията.
Стефан Софиянски: Да, с десетина дена. Тук веднага да кажа предимствата и недостатъците на двете тези, защото аз съм привърженик на едната, но и другата си има своите аргументи. Каква е позицията за отлагане на вота за известно време, това е логиката, че да се изядат помежду си, да продължат да се карат и просто да продължи кризата да се задълбочава и вече да търсим някакъв неин апогей.
Водещ: Има и мнения, че сега вота би бетонирал управляващите.
Стефан Софиянски: Това е едната логика казах. Къде са различията за времето? Това също е логично, да ги оставим, ще продължат да се карат, ще има разправии, ще излезе доклада, старият принцип, всички сме работили по комунистическо време, стария принцип, като искаш нещо да го отложиш във времето прави доклад, прави отчет и създай комисия. Това е.
Водещ: И аз го казах в началото.
Стефан Софиянски: Е те знам, да, не съм ви чул. Това са, това е логиката. Другата логика на привържениците, то които съм и аз, и господин Методиев, сега да бъде внесен вота, това е да се катализират и да се решат колкото се може по-бързо проблемите. Защото от тук нататък при условията на вот безспорно ще ускорим решаването на проблемите, а те са почти нерешими. Тоест каквото и решение да бъде взето, то ще бъде в ущърб на управляващите, но това не е лошото. Това, което е важното, е да си излезе от този затворен кръг и да вървим напред, защото за мен измеренията на вота не са кризата в МВР. Безспорно това е (…)
Водещ: Кои са тогава?
Стефан Софиянски: Това са увеличаването на битовата престъпност поради разправиите в МВР. Практически полицията, обикновения полицай губи авторитета. Аз живея до V-то районно и ги виждам тези хора, и ги съжалявам. Сутрин рано, късно вечер като се прибира, като се разпарвят с престъпния контингент, тези хорица, обикновените полицаи загубиха авторитет, престъпниците, битовата престъпност особено нараства. Второ, второто измерение на вота е, че поради тези скандали правителството практически не работи. Ние, вот на недоверие говорите, това правителство има вот на недоверие първи и този вот на недоверие му е даден и гласуван от Европейския съюз със спирането на средствата. Това е второто измерение на вота, който, трябва просто да се промени това правителство и да промени нещо да прави и да се сменят. Не се усвояват средства, инфлацията е висока, спряно е присъединяването, един нов признак, който е изключително опасен, спряно е присъединяването ни към Еврозоната. България трябваше да влезе в един мониторинг за две години, за да може да се присъедини и еврото да стане официална валута в тези условия 2010 година.
Водещ: За кога говореше и министър Орешарски?
Стефан Софиянски: При тези условия, които са днес, България дори не е поканена за този мониторинг. Спряна е поканата на България без ясни аргументи, очевидно аргументите са състоянието на страната. Значи ние отиваме вече Еврозоната 2011-2012 година. Това са измеренията на вота, че ние имаме неработещо правителство, че това правителство има, от една година стои в кръгова отбрана. И нека да припомним, учителска стачка, криза в БДЖ, рекордна инфлация за миналата година, санкциите от Европейския съюз, неусвоени 150 милиона по ФАР. Всичко това е една поредица от събития, които показват, че това правителство не може да работи. Като прибавим и средата на миналата година поредния скандал с Румен Овчаров, отстраняването му и слагането на един по-слаб буквално казано, по-нискоквалифициран министър, защото вече в Министерство на икономиката и енергетиката пък е пълен хаос, виждате скачат цените на парното, всичко това са измеренията на едно неработещо правителство. Това, че поводът днес е вота е проблемите в МВР, е само повърхността. Аз дори бих казал, че проблемите в МВР са най-малките в сравнение с това, което икономически тегне над страната.
Водещ: Но във вота не пише МВР, а Министерски съвет. Господни Методиев го изясни, да.
Стефан Софиянски: Затова и затова искаме на Министерския съвет, и затова насоката е натам.
Водещ: С едно изречение, все пак различията ви вътре в опозицията, СДС, ОДС?
Стефан Софиянски: Казах по времето на вота, за времето, така както тази дума сега се употреби.
Веселин Методиев: Част от колегите, господин Конакчиев, смятат, че ние ще укрепим…
Водещ: Да, така е.
Веселин Методиев: …мнозинството. Зад кого?
Стефан Софиянски: Но никой не оспорва вота.
Веселин Методиев: Но никой не оспорва вота нито мотивите
Водещ: Всички ли ще се подпишете, всички ли ще гласувате?
Веселин Методиев: Да, да, всички те го заявиха.
Стефан Софиянски: Всички са подписали, всичките са подписали.
Веселин Методиев: Дори тези, които коментират във вестниците различията и те казват, че ще гласуват.
Стефан Софиянски: Не, те са подписани, пред вас са подписите. Примерно господин Каракачанов не е в България, сега не може да подпише, иначе двама колеги от ВМРО са подписали.
Водещ: Но има и някаква теза има, че сега като има вот после като излезе доклада на Еврокомисията, за който се предполага, че ще бъде остро критичен, няма да можете да искате да инициирате вот?
Стефан Софиянски: Този вот на недоверие, както казах, от Еврокомисията е достатъчен знак за българското общество, че имаме неработещо правителство. Затова за мен, ако трябва да се атакува, и трябва да бъде ясно освен всички тези проблеми, за мен основната вина носи министър-председателят.
Веселин Методиев: Още нещо да допълня. Ако ние българите чакаме непрекъснато Брюксел да казва какво да правим, а ние седим със скръстени ръце и не правим нищо, включително опозицията, това е по-лошо за страната като цяло. Тук не е въпрос дали добре изглеждат опозицията или управляващите, България изглежда зле, недемократична държава. Опозицията спи, гледа и не вижда онова, което виждат от Брюксел. Това е някак си обидно за самите нас.
Водещ: Разбирам. Но истината е, че вотът няма да мине заради разположението на политическите сили. Ето пред мен е резултата от четвъртия вот, 235 гласували, 149 депутати са срещу вота на недоверие, а “за” 86.
Веселин Методиев: 149 човека ще застанат зад министър Румен Петков, това е едната възможност.
Водещ: Ами това питам вас.
Веселин Методиев: Това е едната възможност. Тези 149 човека, с които ние работим в една и съща сграда, в една и съща зала, нали виждаме доколко те са убедени.
Водещ: Очаквате по-малко депутати да подкрепят правителството?
Веселин Методиев: Вижте, аз съм абсолютно сигурен, че не 149, а 49 човека няма в Народното събрание, които биха направили това по собствена воля, те го правят по партийна дисциплина. До каква степен ще го направят всички предстои да видим.
Стефан Софиянски: Вотът на недоверие има и не само измеренията дали ще падне правителството или не. Ако той провокира промени в правителството, не говоря за Румен Петков, изобщо промени категорични в правителството и в стила на работа на правителството дари да е към за добро, дай боже да е към за добро, значи ние сме постигнали нещо. Ние сме натиснали и сме им казали, работете или си отивате. Това е едната страна на вота. Другата страна на вота, че в крайна сметка да извади позициите на всички и парламентарно представени сили, и непарламентарно представени сили, в момента по отношение на вота мълчат. НДСВ, Бойко Борисов мълчи, няма никакви позиции.
Водещ: Мисля, че ще го чуем по-късно в предаването.
Стефан Софиянски: Да. Надявам се да са в подкрепа на вота. Вече отделни нюанси не мога да кажа, той е специалист в тази сфера, но ние, ако се върнем наистина проблемите в полицията, в МВР, да си спомним идват от миналото правителство. Безпрецедентната престъпност, да си спомним публичните убийства по софийските улици, със скандала, който възникна за една яхта, кой бил сниман, кой не бил сниман, какво беше, просто явно в тази система си има някакви корени. Аз не си спомням един добре действащ министър на вътрешните работи от времето на Богомил Бонев, който…
Водещ: Добре, нека да не ги класираме министрите. Друг въпрос. Тези дни почти категорично излиза, че датата на редовните, ако няма предсрочни избори, ще бъде на 14 юни и ще бъдат обединени парламентарните с евроизборите. Вашето мнение?
Стефан Софиянски: Много добре е, много добре.
Веселин Методиев: Всяка държава-членка на Европейския съюз прави това нещо по повод на собствените си национални избори, когато съвпадат в една година с европейските избори, да ги проведе в един и същи ден. Това е технически въпрос.
Стефан Софиянски: Това не само, че е технически въпрос, дори е положителен от гледна точка на техниката, защото първо дава възможност и на европейско ниво, и на национално ниво, обществото, обществения разрез, тоест волята на избирателите да бъде представена еднакво. Това е първото. Тоест тези, които гласуват за националния парламент ще гласуват и за Европейския парламент и ще има една близост между националния и Европейския парламент. И ако погледнете, аз като икономист ще кажа, от чисто практическа точка това намалява разходите, които се правят преди изборите за кампании.
Водещ: Разходите, да. Последно, имате ли консултации ежедневни или чести, не само БНС и ДСБ, и СДС, опозицията?
Веселин Методиев: В рамките на нашата парламентарна група, аз като заместник-председател водя разговори с колегите си, когато правим общо действие като парламентарни групи. Но що се отнася до съвместната работа в комисиите, където ние сме разпределени и всеки има своите ангажименти, редовно депутатите от опозицията се консултират помежду си и между другото това е част от ефективността на работата.
Стефан Софиянски: Това, което мога да кажа е, че чисто професионално в комисиите опозицията е обединена, защото е по-разумна и има по-добрите решения, от които имат управляващите, а това се вижда и от ежедневието днес.
Водещ: Добре, благодаря ви. Приятен ден.
Веселин Методиев: Всичко добро.
Стефан Софиянски: Благодаря.
Водещ: Веселин Методиев, Стефан Софиянски.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...