Веселин Методиев: Колкото е по-голяма активността, толкова повече със силен старт тръгва нашият кандидат

Водеща Снежана Иванова: “Синята коалиция” ще проведе предварителни избори за кмет на София и президент в неделя на 12 юни. На отворени избори един срещу друг ще се изправят Румен Христов, СДС, и Светослав Малинов, ДСБ, в спор за общата номинация на десния съюз за президент. Кметската кандидатура за София ще си оспорват Прошко Прошков, ДСБ, и Владимир Кисьов, СДС. Повече за тези избори сега се надявам да разберем от Веселин Методиев, който е председател на изборния щаб на ДСБ. Здравейте.

Веселин Методиев: Здравейте.

Водеща: Къде и как ще могат да гласуват симпатизантите на “Синята коалиция”?

В. Методиев: Всички български граждани, които желаят да участват в тези избори, могат да гласуват в неделя на 12-и от 8.00 часа сутринта до 20.00 часа вечерта на традиционни места за гласуване. В София това са главно училищни сгради. Местата за гласуване за конкретните райони са посочени в сайтовете на ДСБ и на СДС, могат да се видят, но хората трябва да знаят, че това са местата, където те гласуват на официални избори. Гласува се по постоянен адрес, т.е. когато се влезе в съответното училище, в секционната комисия, ще трябва да има лична карта, където е постоянният адрес, за да може да се запишат данните от постоянния адрес, да се дадат две бюлетини в София. Едната ще е в цвят за кмет, а другата за президент. И двете бюлетини са интегрални, т.е. пише и двете имена на кандидатите1 и трябва да се постави съответният знак в кутийката за предпочитания кандидат, след което ще ви кажем резултатите.

Водеща: Колко души очаквате да гласуват, секциите колко са?

В. Методиев: Ами, в София са най-много. То е поради следната причина, че създадената мрежа от над 670 секции е във връзка с броя на избирателите на “Синята коалиция” и тъй като в София има съотносимо от останалите областни градове най-много, тук има 175 такива секции, те са сложени в 123, ако не ме бърка паметта, сгради, където ще се гласува. И очакването е да се надмине естествено броят на хората, които са ангажирани чисто партийно, а това означава, че над 5-6 хиляди човека вече са… хората, които са нашите приятели, да ги кажа, а не регистрирани симпатизанти или пък партийни членове.

Водеща: Вие очаквате много по-малко, отколкото ще са ви необходими за президент. Вярвате ли тогава, че ще успеете да спечелите?

В. Методиев: Аз казах само за София, че това е минимумът. Аз се надявам на много по-голяма активност. Ще ви кажа за сравнение, че 1996 г. очакването беше в София, че ще гласуват някъде около 20 до 30 хиляди, защото тогава половината беше горе-долу членската на СДС, на “Народен съюз”, а гласуваха в София 180 хиляди, така че не мога да предполагам нищо, докато не започне изборният ден и не видим каква е активността. Що се отнася до реалните избори, естествено е сега да получим по-малък резултат, отколкото ще получим на реалните избори, но и тогава, и сега колкото е по-голяма активността, толкова повече със силен старт тръгва нашият кандидат. Нека ви напомня, че 1996 г. г-н Петър Стоянов го познавахме ние, които се занимавахме с политика.

Водеща: А дали сте по-спокоен след като Борисов каза, че ще се кандидатира за президент след 5 години, а всъщност този президентски пост въобще не е нужен на ГЕРБ в момента, дори е в повече?

В. Методиев: Ами, това са някакви странни тълкувания на институциите в страната на г-н министър-председателя. Мисля, че е негово право да си избира къде да се кандидатира. Аз съм демократ и не мога да му скърша хатъра, то си е негова воля. Освен това те са партия, да си вземат решенията, да си издигнат кандидатури, или пък ако искат, да се откажат да не участват в избори. Сега, аз това не мога да го предлагам или предполагам, ще изчакам техните решения.

Водеща: Веселин Методиев, председател на изборния щаб на ДСБ, по темата кога и как могат да гласуват сините симпатизанти на предварителните избори за кмет и президент.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...