Веселин Методиев: Кой е Божков? Лице или собственик на България?

Вместо повод за гордост първото официално представяне на културното наследство на България пред ЕС се превърна в скандал.
И аз съм дълбоко убеден, че правителството и неговият председател Сергей Станишев носят пълната отговорност за това, че в първата си културна проява вече като член на ЕС нашата страна не презентира истински ценности, станали безспорен повод за националната ни гордост, а вместо това използва повода, за да направи PR акция на един хазартен бос.
На 9 януари пред Европейския парламент беше открита изложба от културно-исторически ценности, наречена “Великолепието на България”. Тя бе презентирана на много високо ниво и се проведе под патронажа на либералите и демократите за Европа г-н Греъм Уотсън и министъра на културата на България.
Публичен факт извън съмнение е, че колекцията, съдържаща изключителни по своето историческо значение и художествена стойност културно-исторически ценности, е придобита чрез иманярска дейност. Придобиването на антични предмети чрез верига от иманяри и посредници е организирана престъпна дейност, съизмерима по мащаб с трафика на наркотици. Днес тя не среща противодействие. Напротив, в поведението на управляващата коалиция виждаме демонстративен опит да се подчини престижът на държавните институции на интереса на лидерите на сенчестия бизнес.
ДСБ сезираше главния прокурор през март 2006 г. относно криминалния произход на предметите в някои частни колекции, включително и тази на Васил Божков. Днес става ясно, че прокуратурата отстъпва от декларираното си намерение да започне проверка на емблематичните колекции. Регистрацията на колекцията на Божков в НИМ сама по себе си също подлежи на проверка. Очевидна е задкулисната съгласуваност между министъра на културата и главния прокурор да се даде разрешение за временен износ на колекцията преди надлежна проверка за нейната законност. Изложбата представя България с лицето на нейния собственик – според оценката на ББС “хазартен бос, с ключова роля в сенчестия бизнес”. Тази инициатива, която без съмнение е извършена с благословия от президента, премиера и лидери на тройната коалиция, позори България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...