Веселин Методиев и Филип Димитров коментират преговорите за съставяне на правителство /I част/

Водещ Георги Коритаров: Добро утро на зрителите на Нова телевизия и на слушателите на радио “Нова Европа”. Започва предаването “Коритаров Live” тази сутрин. Наши гости са Филип Димитров, народен представител от Обединените демократични сили, и Веселин Методиев, народен представител от Демократи за силна България. Поводът за нашия разговор днес са проведените вчера консултации по покана на Национално движение “Симеон Втори, чиито представители се срещнаха с представители на десните формации в парламента. Знак за какво е тази среща, сега ще се опитаме да разберем повече в разговора и в анализа на двамата ми гости. Добро утро и добре дошли.

Филип Димитров: Добро утро.

Веселин Методиев: Добро утро.

Водещ: Г-н Димитров, много, така, и противоречиви интерпретации се появиха и могат да бъдат прочетени в днешните издания за вчерашните срещи. Според вас обаче тези консултации на НДСВ с десни формации дават ли основание да се прави извод, че има възможност и за дясноцентристко управление?

Ф.Димитров: Практически такава възможност не е преставала да съществува от момента, в който българските граждани гласуваха по начин, който доведе 137 депутати в парламента. От които се очаква да искат да се управлява България с дясноцентристка коалиция. Сега, доколко вчерашните разговори са стъпка в тази насока най-малко СДС и ОДС може да каже. Затова, защото при нас някакви съществени различия няма. Ние това. . .

Водещ: Между вас и НДСВ?

Ф.Димитров: В нашите среди, това, което ние сме казали, е една конструктивна позиция и тя не се е променяла. Т.е. от тези разговори ние няма какво ново да привнесем освен да наблюдаваме позицията на НДСВ, но тя също е ясна. Някак си, ако трябва да бъдем честни, ясно е, че в тази ситуация когато няма ясно изразено превалиране на десницата или на десницата този, който се е хванал да бъде център, носи голямата отговорност за това да има правителство на България. И всъщност въпрос номер едно е, че правителство на България трябва да има. Въпрос номер две е, че по-хубаво е то да бъде дясноцентристко отколкото лявоцентристко, но то във всеки случай ще съдържа център и там аритметиката на парламента за съжаление е нещо, което не може да бъде пренебрегвано. Значи, ако говорим за дясноцентристко правителство, то е възможно в един стабилен и траен вариант при настоящата конфигурация. Теоретически е възможна да има и друга, но настоящата е това, с което боравим, в която само обединението на всички сили на центъра и всички сили на десницата може да създаде едно сериозно мнозинство. Знаете, проблемът, г-н Методиев вероятно ще ви го каже и сега, е, че ДСБ е избрало една позиция, която, така да се каже, познавахме и от по-рано.

Водещ: Тази позиция на ДСБ ли е проблем?

Ф.Димитров: Третият важен въпрос е. . . Тя е проблем със сигурност, в смисъл няма начин да има стабилно дясноцентристко правителство, ако ДПС ни казва, че на него му е все едно Сергей Дмитриевич Станишев или Симеон Сакскобургготски, ако ни казва, че опасността или рисковете пред България са еднакво големи или е все едно и също. . .

Водещ: В известен смисъл и двамата са потомствени политици.

Ф.Димитров: Ако. . . Това е интересен ракурс, може би трябва да го обсъдим по-дълго. Ако едно управление е доминирано от бившата комунистическа партия или от НДСВ картината щяла да бъде една и съща. Сега, очевидно е, че тази логика не е приемлива, защото се питам дали тогава щяха да бъдат нарязани ракетите, дали щяхме да бъдем членове на НАТО, дали щяхме да участваме и т.н. Но третият принцип, според мен много важен, който ние поддържаме и който е изказван не един път досега е, че ако, не дай боже, не може да се състави дясноцентристко правителство и следователно правителството ще бъде лявоцентристко за българските граждани, за интересите на България и за нас не е все едно дали то ще бъде повече ляво или повече центристко. Сега, не искам да звучи като клюка, но за никого не е тайна, че нашите партньори, на които разчитаме за бъдещето на България и за това тя да прекрачи тази бариера, която я отделя от един по-висок жизнен стандарт, от един по-голям просперитет на хората, доста, така, притеснено следят ситуацията в България. И бившата комунистическа партия не е най-блестящият партньор за вкарване на България в Европейския съюз. Напротив, имаме опасения, че това може да доведе до включване в действие на предпазната клауза. Това означава всички произтичащи последици във формата на загубени пари, във формата на допълнително напрежение, във формата на невъзможност да се внесат определени промени в ежедневния живот на българския гражданин. Всичко това са дертове. И затова, ако трябва да търсим решение, по-добре е да намерим по-малкия проблем, отколкото по-големия.

Водещ: Като по-малкия проблем. . .

Ф.Димитров: И това съотношение се мери в това колко повече едно такова правителство, казвам, не дай боже, да се стигне до там, но това не е изключено, ще бъде повече на левицата или повече на центъра.

Водещ: Добре. Г-н Методиев, очевидно проблемът за това дали и доколко може да се мисли реалистично за правителство център-дясно опира до позицията на Демократи за силна България. В какво според вас вашата позиция представлява своеобразен препъникамък пред опита да се организира такова мнозинство, което да подкрепи дясноцентристко управление?

В.Методиев: Може ли първо да отговоря на въпроса, който зададохте в знак на какво бяха срещите вчера?

Водещ: Да, може.

В.Методиев: Моето впечатление е, че се бяха използвали разговори с три политически формации в парламента, за да се скрият. . .

Водещ: Десни.

В.Методиев: Десни формации, за да се скрият пазарлъците, които се водят по конкретни министерства. Тъй като това нещо, доколкото успях да чуя днес и по вашата телевизия сутринта, в пресата излиза – кой на кое министерство ще бъде министър, дали ще бъдат шест, дали ще бъдат седем, дали е точно този министър или друг министър и т.н.

Водещ: Всъщност с вас какво обсъждаха?

В.Методиев: Това, което се опитаха да кажат пред нас, беше, че се чувстват не поставени добре в преговорите. . .

Водещ: С БСП?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...