Веселин Методиев и Димитър Абаджиев в “Коритаров Live”

Водеща Лора Крумова: А сега продължаваме към следващата ни тема, отново в “Коритаров live”. Във вторник столичният кмет Бойко Борисов изненадващо обяви, че ще подкрепи кандидат за президент, излъчен от ДСБ, но при определени условия. Условието е, че той е Димитър Абаджиев, а не номинирания в момента Веселин Методиев. Само три дни преди това Борисов заяви, че би дал подкрепата си за десните, но при условие че го поканят от ДСБ… че го поканят и ДСБ останат извън преговорите. В понеделник обаче осемте парламентарно представени десни партии отказаха да включат движението на Борисов ГЕРБ в преговорния процес. Трябва ли десницата да си партнира с ГЕРБ? Поставяме този въпрос не за първи път и не за последен. А сега по темата са двамата заместник-председатели на ДСБ Веселин Методиев и Димитър Абаджиев, двамата най-харесвани – единият в ДСБ, другият в ГЕРБ. Добро утро.

Димитър Абаджиев: Добро утро.

Веселин Методиев: Добро утро.

Водеща: Как се чувствате? От едната страна на барикадата ли сте или сте в различни?

В. Методиев: Ние сме от едната страна, защото сме членове на една и съща партия. И честно да ви призная, сме много поласкани, че най-много желание да се посочват, номинират кандидати за президент на десницата…

Водеща: Идват от…

В. Методиев: … от ДСБ…

Водеща: Желани сте.

В. Методиев: … или за г-н Костов, или за нас двамата с Митко Абаджиев.

Димитър Абаджиев: Няма как да сме от различни страни и да сме конкуренти, тъй като бягаме в една писта – и двамата с г-н Методиев сме изстрадали този процес, и създаването на ДСБ. Аз искам това да отбележа, това, че има изказано положително мнение от г-н Борисов за мен, не ме прави номиниран кандидат за президент. Аз му благодаря, но ние имаме… има процедура, в която ДСБ участват. Аз много уважавам като десен човек процедурите, защото те пазят ценностите и съобразно тази процедура номинираният за кандидат за президент от ДСБ е г-н Веселин Методиев. Аз съм участвал в тази процедура, той е човекът…

Водеща: Ама нали идеята е да спечелите президентските избори?

Д. Абаджиев: …да, той е човек с много достойнства, които отговарят на критериите, които ние сме определили. Има и други номинирани, както знаете, от десните партии. Оттук това, което обаче е важното и вие съвсем нормално задавате този въпрос, аз затова не мисля, че трябва да се търси интрига, а трябва да се търси прагматиката, това, което е важно, че този избор е мажоритарен и ние винаги сме казвали това. И има една голяма цел, заради която ние водим тези разговори, ние не правим коалиции. Тази цел е да се промени статуквото, свързано с президента Първанов. Сега това, което видяхме с… което се случва с България от гледна точка на присъединяването й към ЕС, потвърждава колко по-важна става тази цел, защото ни се провалят мечтите, а Първанов е пряко свързан с това правителство. Тази цел и мажоритарният характер на изборите предполагат, че кандидатът за президент, след като приключи процедурата, е съвсем нормално да потърси и допълнителна подкрепа, дай боже, на всички или на повечето, които са против това статукво и против БСП. Това, мисля, че се подразбира и винаги сме го казвали.

Водеща: Добре, да ви върна все пак към основната причина за това да сте тук точно днес. Какво според вас цели Борисов с това, че споменава вашето име от ДСБ, като човек, с когото той би си партнирал за президентските избори?

Д. Абаджиев: Аз пак ще повторя, мисля, че не трябва в момента да търсим интригата. Най-лесно е да я потърсим, няма никакъв проблем, може би и Първанов очаква това. Надявам се, че цели наистина да бъде избран десен президент. Наистина хората, които го подкрепят и него, защото и той заявява, че е против това статукво, против БСП, да имат възможността да гласуват против това статукво. Според мен не трябва да се търси интрига, а наистина да се върви напред и да се търси истинската възможност да се спечели на тези избори, защото това е важно за всички демократи. Всички демократи според мен в България очакват ние да си свършим, да изпълним своите задачи. В момента те са свързани с това да им дадем шанс да се промени политическото статукво, България да няма червен президент, защото виждаме какво се случва, когато има червено управление.

Водеща: И вие ли смятате, г-н Методиев, че няма интрига?

В. Методиев: Няма интрига. Това, че…

Водеща: Чистосърдечно предложение е това, просто от ГЕРБ искат да си партнират с вас.

В. Методиев: Това е мнение на г-н Борисов, то трябва да бъде уважено като негово лично мнение.

Водеща: Само лично?

В. Методиев: Той каза в тези дни, че много би желал да познава този кандидат, да е имал срещи, да е работил по някакви поводи с него. И от тази гледна точка това, което ви каза Митко Абаджиев, е истинската… истинският път. Когато се завърши номинацията, бъде излъчен този кандидат, естествено е да проведе срещи с различни хора, междувпрочем със сигурност и със сдружението ГЕРБ, с г-н столичния кмет.

Водеща: Ще се срещнете, така ли?

В. Методиев: Няма никакъв проблем в това, естествено е, и не само с него.

Д. Абаджиев: Мажоритарен кандидат.

В. Методиев: Въпросът днес е в едно – ние правим тези консултации, търсим да постигнем един кандидат, за да не бъде Първанов повече президент на страната.

Водеща: Но не го включихте в преговорите на десните.

В. Методиев: Тези консултации започнаха като консултации между парламентарно представените партии. Ще завършат в този формат, решиха колегите в понеделник, това е.

Водеща: Четете ли социологически изследвания?

В. Методиев: Аз четох съвсем скоро едно. Ще ви кажа числа, въпреки че не искам да казвам името на агенцията, защото то не е публикувано. Около 30 процента е загубил г-н Първанов в проучването спрямо предния месец, когато е правила тази агенция проучване. Не може да получи подкрепата на повече от, към днешна дата, 800-900 хиляди български избиратели, включително монолитното електорално тяло на ДПС в тях.

Водеща:Добре, но за десните?

В. Методиев: И единният десен кандидат, ако утре са президентските избори, ще получи над 700 хиляди гласа.

Водеща: Единният?

В. Методиев: Да.

Водеща: В това изследване…

В. Методиев: Затова искаме да постигнем и сме си поставили тази цел. За ДСБ това е приоритетът, това е най-важното.

Д. Абаджиев: Според мен всички социологически агенции, ако наблюдаваме внимателно изследванията, показват, че нагласата за промяна на статуквото, т.е., ако трябва да се прави избор между статуквото на червения президент Първанов и промяната, за промяната на власт е по-голяма. И това е голямата отговорност на десните политици и тези, които наистина са истински десни, да мобилизират тази енергия на хората.

Водеща: Но също така според тези социологически изследвания, според всички до този момент, поне така ако можем да обобщим, или поне почти всички, ракетата носител за тази промяна и за това обединение вдясно е именно ГЕРБ. Не е ли така?

В. Методиев: Единният кандидат на десницата, пак според всички изследвания, да кажа с вашата фраза, въпреки че в социологията, знаете, че половината не изпълнява експертно-аналитични функции, а чисто политически, и не адресирам думите си към тази част от социологията, която се занимава с политически функции, говоря за останалата част, която е експертна, там наистина е ясно, че ако днес за ДСБ биха гласували 300 хиляди избиратели, за ОДС също толкова, да кажем, или малко по-малко, или малко повече, това няма значение, то при единен кандидат това не е едно плюс едно е равно на две, а е едно плюс едно е равно на три. Защото има такъв ефект на събиране, когато е единна кандидатурата, както и обратното, ако има повече от една кандидатура, опасността рязко да намалее подкрепата и за двамата кандидати вдясно, е налице и това улеснява Първанов на първия тур. Това са проучванията.

Д. Абаджиев: Освен това има различни задачи и приоритети в политиката. В момента задачата на десните, както вече говорихме, е наистина да се промени статуквото, свързано с Георги Първанов. Другите задачи, свързани с парламентарните избори, вече показват тежестта на всяка политическа сила и коя е ракета носител, коя е основната. Този процес не трябва да се подценява, но това е друга задача, свързана с парламентарни избори, когато, след което вече според тежестта на партиите се правят преценки как се формира управление. Сега според мен трябва да се концентрираме в първата задача, защото, ето тук сега вече искам да…

Водеща: Ще стигнем и до изборите, но… Да?

Д. Абаджиев: Искам да кажа две-три думи. След като уточнихме, че не съм номиниран за кандидат за президент…

Водеща: Не и от вашата партия.

Д. Абаджиев: …отговорността ми е като евронаблюдател в момента и като политик, въобще като политик съм влязъл в политиката, защото не съм искал, тогава бях и доста по-млад, не съм искал да ме управляват, първо, комунисти, не съм искал да ми се пропиляват мечтите. Сега, това, което видях онзи ден в Страсбург, е, че пред очите ми се сриват надеждите за изпълнение на една мечта, защото каквото и да се случи вече, ние няма да влезем като достойни членове на ЕС след няколко месеца. Това е най-голямата ми болка в момента.

Водеща: Разбирам ви.

А. Абаджиев: Повярвайте.

Водеща: Голяма болка е, но все пак двамата… това, което казахте, е, че ще имате срещи с ГЕРБ и с тях ще партнирате, така ли е? Преди малко вие казахте нещо такова.

В. Методиев: Това, което може да го… достигнем до новина, ако ползвам пак вашия жаргон на журналистите, аз ще го кажа в прав текст. Подкрепата на всички партии в консултациите, за мен специално, ако се постигне, то естествено е, че ще има и такава среща, след като бъде обаче постигната тази подкрепа, единната кандидатура е факт. Тогава да.

Водеща: Тоест първо парламентарно представените трябва между тези номинации, които сте направили, да се споразумеете?

В. Методиев: Г-жо… г-це Крумова, 730 000 човека са гласували миналата година за ОДС, ДСБ и БНС.

Водеща: Така, и след това…

В. Методиев: Ние трябва да постигнем помежду си съгласие, за да може тези 700… над 700 000 избиратели да имат своя единен кандидат. След това е нормално да се потърси подкрепа.

Водеща: Мислите ли, че ще успеете да постигнете между десните парламентарно представени такъв единен кандидат?

В. Методиев: Предстои… Предстоят тези консултации.

Водеща: И след това вече ще говорите и с ГЕРБ?

В. Методиев: Да, разбира се.

Водеща: Това означава ли, че го определяте… ги определяте в десния сектор? Иван Костов тези няколко дни тук, в студиото…

В. Методиев: Определянето на десни и леви е отвъд тези консултации. Аз ще ви кажа така – десен е този, който е съобщил за грешките на

левите. Например г-н Абаджиев сега казва – Георги Първанов носи отговорността за това правителство, това правителство похабява една българска мечта. Такова изречение е хубаво да се чува от всеки, който претендира, че е десен.

Водеща: Не го ли чувате?

В. Методиев: От сдружението ГЕРБ не съм го чувал аз лично.

Водеща: Има ли вариант да промените нагласата си в името на единна дясна кандидатура между парламентарно представените и тези, които не са парламентарно представени, визирам ГЕРБ?

В. Методиев: Може ли още малко да ми помогнете. Аз лично се затрудних от въпроса.

Водеща: С удоволствие.

Д. Абаджиев: Няма нужда.

Водеща: Къде имате нужда от помощ?

Д. Абаджиев: Не, няма нужда от промяна според мене. Аз, ние говорихме за това…

Водеща: Имате ли вариант с Димитър Абаджиев все пак да го издигнете като…

В. Методиев: А, хубаво…

Водеща: Да си кажем истината в очите.

В. Методиев: Друг въпрос зададохте.

Водеща: Сега ясно ли стана?

В. Методиев: Аз ще отговоря вместо Митко, за да не го поставяте в това неудобно положение.

Водеща: Да, кажете.

В. Методиев: Номинацията на ДСБ не е номинация просто за да се участва в някакъв разговор.

Водеща: Добре.

В. Методиев: Аз не се чувствам участник в просто някакви празни разговори. Това за мене е много сериозно. Аз…

Водеща: Така че сте готов да промените…

В. Методиев: …съм човек, който съм дълбоко убеден, че мога да се справя в тази битка, но това не ме прави нито безумец, нито вироглав. Вътре в ДСБ ние можем да продължим разговора за собствената си номинация, когато чуем силни аргументи и поставяне на вето примерно за мен, това е възможно.

Водеща: Ваш човек? Ако е ваш човекът, не е ли достатъчно силен аргумент и вървим наистина към финала на разговора. Ако е Димитър Абаджиев не е ли достатъчно силен аргумент?

В. Методиев: Вижте, тук има още по-хубав отговор. Аз с това започнах. Към днешна дата най-търсените хора за кандидати… за единен кандидат на десницата са от ДСБ – дали е Иван Костов…

Водеща: Така.

В. Методиев: …дали е Веселин Методиев…

Водеща: Значи, само трябва да се радвате.

В. Методиев: … дали е Димитър Абаджиев, така че от това наистина сме само доволни.

Д. Абаджиев: За мен няма…

Водеща: Тоест има вариант да е той?

Д. Абаджиев: За мен има в момента други приоритети, но не е важно…

Водеща: Пожертвайте се малко сега, не е…

Д. Абаджиев: Не е толкова… Не, не е толкова важно името, отново ще повторя. Важно е президентът, бъдещият президент да е десен и да не се казва Георги Първанов, защото от това имат нужда българите. И Георги Първанов, отново ще се върна, е човекът, който трябва в момента да понесе отговорността, даже го призовавам той да поиска това, което ние поискахме от ДСБ – смяна на правителството, смяна на формулата, без ДПС, защото той стои в основата на създаването на това правителство.

Водеща: Говорите като бъдещ президент.

Д. Абаджиев: Не, не говоря като бъдещ президент. Говоря като човек…

В. Методиев: Демократ за силна България.

Д. Абаджиев: Като демократ за силна България, като човек, който живее и ще живее тук.

Водеща: Познавате се с г-н Борисов, в добри отношения сте? И двамата, нали?

Д. Абаджиев: Г-н Борисов…

В. Методиев: Нямам тази чест.

Д. Абаджиев: … дълги…

Водеща: Ето видяхте ли? Трябваше да се запознаете навреме.

В. Методиев: Ако това трябва да бъде аргументът, не го приемам за сериозно.

Водеща: Добре, благодаря ви, значи има надежда в светлината на… така, в края на тунела, има светлина там. Може и да е друг…

В. Методиев: Ще има единен кандидат.

Водеща: Ще има единен кандидат. Не е изключено да има…

В. Методиев: В това бъдете сигурна.

Водеща: … промени, не е изключено и да е Димитър Абаджиев.

Д. Абаджиев: И ще се победи Георги Първанов.

Водеща: И ще бъде победен Георги Първанов, добре. Позицията на ДСБ – ще има разговори с ГЕРБ, стига трите формации да се разберат кой ще е, единният от вас, а след това ще можете да преговаряте и за друг, доколкото разбирам. Поне на мене това ми стана ясно.

В. Методиев: Те са три парламентарни групи. Вътре партиите са малко повече. Вие видяхте в предишния си разговор, че са…

Водеща: Парламентарни групи. Да. Сложно е. Пушите ли?

В. Методиев: Сложно е.

Д. Абаджиев: Не пуша.

В. Методиев: Аз пуша.

Водеща: Недейте. Пушите ли? Това няма да…

В. Методиев: Никой не пуши.

Водеща: Там, където… в стаята на ДСБ ли пушите?

В. Методиев: Не, спазваме правилата на парламента.

Водеща: Спазвайте ги, защото иначе – разкол, както стана ясно. Добре, благодаря ви много, че бяхте мои гости. Успешен ден и на вас.

Д. Абаджиев: Благодаря.

Водеща: Това беше “Коритаров live”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...