Веселин Методиев и Владимир Кисьов – има ли формула за общ десен кандидат за президент

Водещ Николай Бареков: При нас в студиото са обаче двамата главни преговарящи от страна на десните партии, които се събраха в петък, за да избистрят обща формула за общ десен кандидат-президент. Всъщност от тях тръгнаха президентските новини. Те се събраха всъщност в събота. Днес много ги няма по вестниците, но за сметка на това са в студиото на нашата телевизия. Добро утро и на двама ви. Веселин Методиев и Владимир Кисьов за тези от вас, които не ги познават – ДСБ, СДС.

В. Методиев: Добро утро.

Вл. Кисьов: Добро утро.

Водещ: Какви са вашите новини? Ето, хората какви новини раждат, първи страници на вестниците. Каква е новината от сбора на десните партии, които в събота трябваше да се срещнат на първа среща за избистряне на обща формула за кандидат-президент на десните. Между другото тук ще кажа на нашите зрители, че в края на разговора ще ги включим и тях, за да кажат какво мислят по тази тема. Възможна ли е такава формула според вас.

В. Методиев: Според мен специално в рамките на вашата стилистика за новината, от нашата среща в събота има две новини.

Водещ: Да ги чуем.

В. Методиев: Едната е, че има съгласие и политически основания за подкрепа на единен кандидат на президентските избори тази година. И втората е реакцията на Ахмед Доган в същия ден, която беше фактически реакция на нашия упрек…/не се разбира – б. р./…президентът Първанов, създадена коалиция с мандата на Ахмед Доган, за да се получи това управление на страната днес, което изобщо не можем да го оценим като положително. Отговорността се носи от Първанов и Доган. Чухме реакцията на Доган, който веднага и първи тръгна да защитава Първанов.

Водещ: Това второто пак е новина от вашата среща, т.е. думите на Ахмед Доган са новина от срещата на десните.

В. Методиев: Косвено бих казал, че е точно така.

Водещ: Господин Кисьов, съгласен ли сте с това, което казва вашият коалиционен партньор?

Вл. Кисьов: Не само… не коалиционен партньор…

Водещ: За президентските избори.

Вл. кисьов: Значи нека да говорим за единодействието. То е по-силно от коалициите.

Водещ: …не сте като тройната коалиция, вие сте в по…

Вл. Кисьов: Защото в коалициите виждате какво се случва. Въпрос на едни сделки, които в крайна сметка водят до нещо, което дразни хората. Аз мисля, че в обществото вече е ясна тази тройна коалиция, направена лично от този президент. Така че няма начин Доган да не излезе и в негова защита още веднага, защото той… на това се крепи и това правителство.

Водещ: Тоест според вас се очертаха вече два полюса на президентските избори. От едната страна са десните…

Вл. Кисьов: Десните и дясноцентристите.

Водещ: …а от другата – сегашният държавен глава и Ахмед Доган, който с това изказване го подкрепя.

Вл. Кисьов: Десните и дясноцентристите. Нека не забравяме, че има широк спектър, който е на нашето мнение и изрази становището си на тази среща. Най-важното е на тази среща, за първи път от толкова години сме участници в различни разговори, различни преговори, начинът, по който това съгласие и това виждане за необходимостта от обща кандидатура. Защото в противен случай балансът в обществото е силно нарушен.

Водещ: Първата новина беше, че вие въобще се събрахте и седнахте на една маса. Това сигурно така се е възприело положително от десния избирател. Господин Методиев, знак ли е за, така, бъдеща конфигурация на президентските избори това изказване на Ахмед Доган като реакция на вашите тези за днешния държавен глава Георги Първанов? Очертава ли по някакъв начин двата полюса на президентската надпревара?

В. Методиев: Да.

Водещ: Кои са те? Как ги виждате тогава? Очертайте ги.

В. Методиев: Аз мисля, че множество избиратели през 2005 година бяха излъгани по време на парламентарните избори. Но множество избиратели, вярваха, че гласувайки в центъра, не гласуват на ляво. Даже нещо повече, гласувайки в центъра, гласуват в дясно от центъра. Тези избиратели наистина имат нужда от алтернатива срещу този факт, който видяха с очите си в лятото на 2005 година. Алтернативата идва чрез подкрепа на единна кандидатура и както много правилно каза господин Кисьов, чрез единодействие на партии, които са в дясно и в дясно от центъра.

Водещ: Това ли е в основата на формулата, която залагате – алтернатива на днешното политическо статукво.

В. Методиев: Безспорно, безспорно. И в частност на архитекта на това управление Георги Първанов.

Водещ: И тезата на Ахмед Доган всъщност го прави веднага участник в другия полюс, който ще се състезава срещу вас на президентските избори.

В. Методиев: Доколкото аз познавам изказванията на господин Доган в тези 15-ина години, това, което той направи в събота, беше реакция, която беше задължен да направи, но го каза по начин, в който имаше нюанс – засега, каза той, президентът Първанов е най-добрият вариант.

Водещ: Това какво означава, това “засега”, според вас?

Вл. Кисьов: Точна е оценката, че засега, защото е един- единствен в момента настоящ президент.

Водещ: Че може и господин Доган да изчака още една алтернатива, преди да реши.

Вл. Кисьов: Не, просто, просто е действащ президент в момента господин Първанов и няма друг кандидат, номиниран в момента. Затова той казва засега, изчаква, защото сме свикнали в поведението му, той…

Водещ: Може да изчаква и вашата кандидатура, може да изчаква и десните да издигнат кандидатура и тогава да каже, както 2001 каза – България има нужда…

Вл. Кисьов: Ако е по-удобно, ще се направи завоят, и се приключва въпросът.

Водещ: Добре. Аз сега ще помоля колегите наистина да изпишат телефона, на който да чуем в края на нашия разговор какво мислят зрителите по тази формула. Но, като казахте за алтернативността, господин Методиев, изказването на НДСВ не го ли присъединява във вашия лагер, в опозиционния лагер на дясното статукво? Николай Свинаров е заявил веднага след вас, може би също като реплика, този път, като може би като реплика на Ахмед Доган вече, че трябва да се търси алтернатива на сегашния президент и НДСВ може и да я намери.

В. Методиев: Единственият въпрос, на който трябва да отговори господин Свинаров, какво прави в това правителство тогава, което е създадено от президента, нали, тройната коалиция.

Водещ: Може би те ще отговорят на този въпрос.

В. Методиев: Е ще бъде хубаво.

Вл. Кисьов: Може би въпросът щеше да бъде по-точен, ако бяхме чули господин Свинаров да каже – ние ще подкрепим десницата и десноцентристите след номинацията на техния кандидат. Тогава, ако се изкаже по този начин, тогава може да питате не е ли той присъединил се към…

Водещ: Той го каза в нашето студио. Всъщност той каза няколко неща в нашето студио преди…

Вл. Кисьов: Чуваме онзи ден, че казва, че ще издигнат нов кандидат, като му дойде времето, нали…

Водещ: Да, и каза, че може би кандидатът да бъде дясноцентристки и нищо чудно това да е Бойко Борисов, да речем. Той да бъде дясноцентристкият кандидат, но той направи такава заявка в нашето студио.

Вл. Кисьов: Аз лично смятам, че Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент по простата причина, че много ще дойде вече на гражданите на София – тука има, тука няма кмет…

Водещ: Вие сте негов колега между другото, той е кмет на София, а вие сте общински председател, така че…

Вл. Кисьов: Ще дойде в повече и за гражданите на София, нали, тая игра, ние вече втора-трета година, две години изкарахме с “има кмет – няма кмет”. Така че…

Водещ: Не го пускате Бойко Борисов за президентски избори, общинарите.

Вл. Кисьов: Аз никого не бих искал да спирам за нищо, но мисля, че на гражданите е в повече и не, не е почтено към гражданите.

Водещ: Като говорим за тази формула за алтернативност на днешното политическо статукво, не е ли именно това изказване на НДСВ много сериозна стъпка към приближаването на вашата формула? Може би опит те да изчакат вашата кандидатура, не, не Ахмед Доган, а НДСВ, и да я подкрепи?

В. Методиев: Трябва да има елементарна последователност в поведението. Ако си в опозиция, може да търсиш единодействие в рамките на опозиция. Но ако си част от управляващата коалиция, носиш отговорността за днешното управление. НДСВ, Сакскобургготски и господин Свинаров носят отговорност за днешното управление на страната. Няма как да бягат с различни видове заявки, алтернативи и пр. Защото най-малкото, което може да се случи, е да понесат след това отговорност за именно кризата на политическата система. Така се предизвиква криза, когато се държиш по този начин – нито си в опозиция, нито си в управление. Или, както каза господин Кисьов, тука има, тука няма.

Водещ: Но те могат да напуснат управлението, могат да напуснат тройния съюз и да се присъединят към вас, да речем, март месец.

В. Методиев:Нека да го напуснат.

Водещ: Вие готови ли сте да ги приемете, всъщност да им дадете такъв анонс, някаква надежда?

Вл. Кисьов: Значи нека да говорим в рамките на по-нормалното, което би могло да се случи. Нещо, което бихме допуснали, изразявам мое мнение, тогава, когато тези, които сме започнали разговорите, номинираме една-единна кандидатура, ние не бихме се отказали от никой, който оцени. И аз мисля, че това ще се случи, ще оценят нашата кандидатура, ако кажат…

Водещ: Нищо ненормално няма. Какво ненормално има НДСВ…

Вл. Кисьов: …ние считаме, може би ще измият част и от, така, от един срам във воденето на политика, неясната политика, за която става дума.

Водещ: Ето, вие сте отворени към центъра. Това е може би много позитивна новина за дясноцентристкия избирател, това, което казвате вие…

Вл.Кисьов: Отворени сме дотолкова, доколкото всеки един нормален политик, който съзнава и вижда, че е нарушен изцяло балансът, че всичко се командва от един център и преценява, че това е вредно за бъдещето на страната, казва: най-накрая вика: не, не мога повече, ще подкрепя една кандидатура друга, на десницата и на. . .

Водещ: От зор заман, както казва народът.

Вл.Кисьов: Ако ще и от зор заман, в интерес на България. Нека от зор заман да го направят, но в интерес на България.

Водещ: А какво включва формулата за общ десен кандидат-президент, какво е записано в тази формула, която вие търсите? Очевидно първо ще намерите формулата, после ще търсите кандидата, ако съм ви разбрал правилно.

В.Методиев: Да, има няколко стъпки, които се очертаха на срещата в събота. На първо място да се изработи документ, който да опише тези политически основания, заради които партиите са съгласни да подкрепят единна кандидатура.

Водещ: Нещо като политическа харта зад кандидата.

В.Методиев: Политическа рамка, харта, както искате, може да я наречем. Аз лично съм оптимист към този етап, т.е. смятам, че този документ ще бъде постигнат. Разбира се, трудностите на разговорите не трябва да ги прескачаме и да създаваме някакви огромни очаквания. Предстои работа в следващия етап. Там са критериите, профилът на кандидата.

Водещ: За критериите и за профила питам. Какво очаквате да включва тази формула като такива параметри? Примерно ще има ли параметри трябва ли той да е политик, партиец или пък гражданин, аматьор в политиката… мъж или жена, да речем, ляв или десен?

В.Методиев: Аз ще ви кажа. За да може г-н Кисьов и неговото… ще кажа това, което ние в “Демократи за силна България” сме… Този човек не трябва по никакъв начин да принадлежи на предишния тоталитарен режим, по никакъв начин.

Водещ: Сега чуваме първите критерии по формулата “общ кандидат-президент”.

В.Методиев: Той трябва да е човек, който да е съпричастен на цялата реформаторска дейност, осъществена от българската десница в тези години, защото някои днес се кичат с ордени и медали за членството в НАТО, за членството в Европейския съюз. Това е дело в крайна сметка на десните избиратели, на десните политици.

Водещ: Продължете. Ето, г-н Кисьов клати утвърдително с глава, значи очевидно в правилна посока… Дайте и още по… кажете и другите неща.

Вл.Кисьов: Първо, аз мисля, че в рамките на прехода се напатихме точно с такива лица от старата номенклатура, в това число и от излизащи от различни служби и откъде ли не, и това е едно от големите основания това да бъде заложено като първи принцип за издигането на…

Водещ: Кои са другите принципи?

Вл.Кисьов: Второто, поставихте въпроса дали да е политическа кандидатура, дали да е… Значи, аз мисля, че достатъчно е размито вече политическото и се опитаха след 2001 г. да се размие политическото пространство, да бъдат убедени гражданите, че няма нужда от партии. А политик, не говорим… политиката се прави от политици. Значи, това във всеки случай ще бъде човек с ясно ориентирано политическо мислене.

Водещ: Т.е. ще бъде убедено десен гражданин.

Вл.Кисьов: Човек с дясно, дясноцентристко мислене, защото не можеш да реализираш едни реформи в страната и да довършиш това, което е необходимо за встъпването в Европейския съюз, ако нямаш това мислене.

Водещ: Добре, не ви ли притеснява следното – че този човек ще трябва да се изправи срещу политик с колосален рейтинг, какъвто има г-н Първанов? Като казвам колосален, той е човек, който години наред освен Бойко Борисов няма друга конкуренция в сърцата на хората, години наред, вече 5 години. От друга страна, сочи се, че, да речем, сегашният президент е архитект на това статукво, но той именно е демиургът, който по свое желание, както и вие казвате, формира цялата политическа действителност. Това е много сериозен опонент. Как ще изпратите срещу него аматьор?

Вл.Кисьов: Вие казвате колосален рейтинг. Не може да се самоназовеш, да си самозванец социален президент и да има най-големите социални проблеми…

Водещ: Очевидно хората му вярват обаче, за да има… процента рейтинг, значи му вярват.

Вл.Кисьов: …най-големите социални проблеми от времето на прехода. Значи, за първи път тютюнът се продава на такава ниска цена. Значи някой е заблудил тези хора и не се прави необходимото и продължава да ги заблуждава, че трябва да продължават да сеят такива количества тютюн, но и да ги продаваш на 50 процента от цената, сравнено с това, което се изкупуваше до тези години, да говориш за 20-процентно увеличение на заплати и пенсии, и да сме свидетели, че това не се случи, и в същото време имаш увеличение на ток, парно и…

Водещ: Вие го казвате това, само че хората очевидно според рейтингите мислят друго.

Вл.Кисьов: Ама как не го чувстват, то за това става дума.

Водещ: На пряката ни телефонна линия имаме и няколко наши зрители, с които искаме да разберем как те си представят общия кандидат-президент, каква е тяхната формула.

/зрителски обаждания/

Водещ: Благодаря ви много, ето какво мислят хората. Чухте част от тях, няма какво да коментираме. Както се казва: глас народен, глад божи. Има ли някаква възможност някое от досегашните имена, г-н Методиев, г-н Кисьов, които се споменават в публичното пространство, да бъдат обсъждани поне като част от тази формула? Имам предвид, от една страна, това са г-н Иван Костов и Петър Стоянов, най-големите лидери в дясното пространство. Някакъв шанс техните имена да се обсъждат.

Вл. Кисьов: Споменават се две имена, които са се наложили по някакъв начин в политиката в годините. Всеки един от тях с достойнството, което притежава, би могъл да бъде и такъв кандидат.

Водещ: Може според вас?

Вл. Кисьов: Да, би могъл, казвам. Но аз мисля, че ние ще се съобразим и с настоящето развитие на политическия живот и може би ще се ориентираме към нещо, което спомена и последната зрителка, не изключвам…

Водещ: Чувате, че хората… да, какво не изключвате?

Вл. Кисьов: Не изключвам аз и някои достойни, които са били и ги познаваме хора, и от политиката по предложение на някой, не казвам дали СДС или ДСБ, да бъдат обсъждани като име, да.

Водещ: Колкото и да са различни хората, те искат май ново лице. Даже повечето казват извън парламента. Г-н Методиев, какъв е шансът действащ, сериозен, голям лидер на дясното пространство да бъде обсъждан в рамките на тази формула?

В. Методиев: Според мен до края на март, началото на април, е възможно да се коментират всички имена. Склонен съм да приема това мнение на част от обществото, че е хубаво да бъде човек, който е свързан с десните и дясноцентристки сили, но не толкова активно в годините, не толкова познат политически човек. Това е възможно. Разбира се, това крие пък другата опасност, за която вие споменахте, подготовката за самата кампания.

Водещ: И да му е трудно на самата кампания, да не говорим за директните сблъсъци, които го очакват.

В. Методиев: Но само ако ми позволите нещо по повод рейтингите преди малко, не исках да ви прекъсвам. Аз съм се нагледал на рейтинги от порядъка на 65 до 80 процента, които по време на избори взимат 100 000 гласа.

Водещ: Говорите за Бойко Борисов, но той ги взе само в София.

В. Методиев: Включително и на местните избори, да.

Водещ: Защото, друго са изборите в страната.

В. Методиев: Това са…

Водещ: Местните избори, знаете, са с по-ниско участие, в София е едно, както се казва, София не е България.

В. Методиев: 85 процента рейтинг, помня 280 000.

Водещ: Какъв е шансът Симеон Сакскобургготски да бъде във фокуса на вашите обсъждания? Има ли въобще такава възможност.

В. Методив: Нулев.

Водещ: Нулев казвате… името на гражданите.

Вл. Кисьов: Аз мисля, че в рамките на този формат, който се обсъжда, е нулев вариантът, още повече че в крайна сметка той е в този експертен съвет, който също участва в дирижирането на правителството. Така, че…

Водещ: Тримата големи от тройния съюз, за тях говорите?

Вл. Кисьов: Така, че ми се струва, че няма шанс за такова нещо.

Водещ: Последен въпрос. Има ли опасност да изнамерите великолепна формула, така да се каже, магическия камък на тези избори, пък срещу тази формула да не успеете да намерите кандидат?

В. Методиев: Не, защото не се занимаваме с умозрения, а се занимаваме с реална политика.

Водещ: Тоест, формулата ще бъде: близко до хората и близко до кандидата.

В. Методиев: Естествено.

Водещ: В един момент ще започнат да се обсъждат кандидати и да се нагаждат, кандидатите към формулата, формулата към кандидатите.

Вл. Кисьов: Аз мисля, че ще се стараем да не нагаждаме формулата към кандидатите, защото тогава е по-циничното. Значи, формулата трябва да е направена такава, че да има шансове тези хора, с които също трябва да проведем разговори, на тази формула, която е дясната формула за управление, да намерим най-подходящата личност.

В. Методиев: Предстоят трудности.

Водещ: В един момент кройката на формулата ще съвпадне с телосложението на кандидата, така да се каже.

Вл. Кисьов: Нека така го кръстим по-простичко.

Водещ: Добре, и нулеви шансове да подкрепите Симеон Сакскобургготски в рамките на тези преговори?

Вл. Кисьов: Това е ясно.

Водещ: Защото НДСВ, както виждате, напира да участва под някаква формула в такова обединение.

Вл. Кисьов: Ние, както виждате, не напираме да споменаваме имена. Единствено…

Водещ: И те търсят алтернатива, и те не споменават имена вече.

Вл. Кисьов: Е, как, това име го споменават, за което ние казваме, че няма да…

Водещ: Благодаря за това гостуване на двамата десни лидери, които разказаха какво са си говорили десните на първата си голяма среща, в стъпките за издигане и първо за, разбира се, номинацията и издигането на общ десен кандидат-президент.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...