Веселин Методиев: ДСБ ще бъде партията на здравия разум

Иван Костов не е митично същество

Мария СТАЛЯНОВА

-Г-н Методиев, правителството оцеля за пети път дни преди началото на лятната ваканция. Вотът на недоверие бе заради лошия доклад на Еврокомисията. ДСБ не участва в гласуването, но какъв е вашият прочит?

-В този доклад се събраха много лоши сигнали. Край с дипломатичния език. Очевидно е, че няма доверие в управлението на ГЕРБ, че то ще положи усилия за справяне с най-тежката язва – организираната престъпност.

-Управляващите тълкуват като положителен сигнал това, че ни разделят от Румъния и следващият доклад ще бъде в края на 2013 година?

-Отказът България да бъде наблюдавана в периода, в който ГЕРБ управлява, означава, че те вече не са интересни. Чака се следващото правителство да набере скорост и чак тогава да се произнесе ЕК.

-Дни преди началото на лятната ваканция представихте официално Платформата за модерната десница. Защо именно сега, когато хората излизат в почивка?

-Въпросът за платформата е много актуален, защото трябва да знаем дали този документ ще намери по-голяма електорална подкрепа. Искаме това да е основното въоръжение на всеки от нашите кандидати по места.

-Подготовката ви за изборите тече самостоятелно, но сам казвате, че оставате отворени към гражданските организации и към други партии. Кои?

-Няма да затваряме никакви врати около себе си. Ние сме отворени към всеки, който иска да споделя ценностите на платформата за модерната десница на българите. Ние и друг път сме постъпвали по този начин. Нека не прозвучи нескромно, но ДСБ е безспорен национален лидер в областта на политическите идеи. Никой не ни го е оспорил в тези десет години, откакто съществуваме, че предлагаме на българското общество винаги много добре изработени документи. Те са много ясни, категорични, могат лесно да бъдат разбрани, те са политически адекватни и никога не сме се омотавали като пате в кълчища в излишни обяснения.

-В този смисъл разочаровани ли сте от решението в СДС за излизане от Синята коалиция? След избора на нов лидер става ясно, че те няма да ревизират това си решение.

-Аз не мога да се разочаровам. Моите разочарования бяха в миналия век. Преживявал съм подобни разочарования политически, страдал съм. Човек се учи от собствените си грешки. Сега вече просто напреднах с годините, тогава бях по-млад. Станах заместник министър-председател и министър на просветата, нямах навършени 40 години, бяха на 39. Сега ми се струва, че съм бил много млад, а тогава ми се струваше, че бях вече зрял мъж. Но разочарованията са минал етап за мен. Гледам с разума на политик с много опит зад гърба си.

-Но избирателите като че ли се разочароваха…

-Със сигурност. Избирателите действат много повече с емоция. За хората политиката е сцена, на която има актьори. Там има обичане, харесване, омраза, цялата тази част на спектакъла е там и затова част от хората сигурно са разочаровани от поведението на тези момчета в СДС. Те напуснаха здравия разум и не може да не са разочаровали избирателите. Аз чух едно социологическо проучване, че ако утре са изборите, ще влязат тези и тези, при такива проценти и Синята коалиция, ако тя съществува. Тоест те поставиха под съмнение Синята коалиция, а тя продължава да бъде социологически факт и да бъде парламентарна сила.

-Но Синята коалиция не е само ДСБ и СДС все пак.

-Това е вярно. В Синята коалиция са и обединени земеделци, радикалдемократи, социалдемократи. Ние продължаваме да разговаряме с тях, да работим с тях.

-Лидерът ви Иван Костов каза, че повече няма да се правят компромиси, но все пак, ако здравият разум у СДС се върне, остават ли вратите на ДСБ отворени и за тях?

-Г-н Костов беше предизвикан да каже това за компромисите, защото на събранията, на които ходеше, му го казваха десебари. Казаха му: “Моля ви се, повече не правете компромиси за наша сметка”. И тези хора имат право. Те премълчават нещо, те преглъщат нещо. Защото хората ги питат: “Защо правите тия компромиси”. И те чувстват отговорност върху себе си. Тук не става дума само за Иван Костов. Това не се разбра поради доста упорито внушаваното митологизиране на г-н Костов. Той не е митична фигура. Той е жив човек и се съобразява с хората, с които работи. Така че няма как да се правят повече компромиси. Но ако все пак СДС тръгне в друга посока и това, което се случи през май бъде анулирано, тогава ще ви отговоря.

-Говорим за вероятности.

-Именно и затова не е недопустимо от моя страна да се набутам в тема, която не е моя.

-Поискахте да се гласува по електронен път догодина. Как това най-лесно ще спре фалшифицирането, защото очевидно това е най-големият проблем.

-Знаем, че има две експертни мнения. Едното е, че това е възможно и има хора, които са популярни със своята експертиза, примерно математикът проф. Константинов. Скоро го слушах някъде по телевизията, каза, че има начин технически да се пресрещнат трудностите. Има друга експертиза, която казва -няма такъв начин.

-Като се има предвид, че българите в хакерството са тесни специалисти…

-Да, такава опасност се съзира в това предложение. И за нас е възможно. Ние, разбира се, сме готови да коментираме с колегите си тук, в НС, различни версии, така че това е отворен въпрос.

-Много интересно предложение направиха от “Атака”, въпреки че беше отхвърлено на първо четене – кандидати за изборни длъжности да декларират сексуалната си ориентация. Как ви се струва това?

-Смятам, че това е подло.

-Защо?

-Защото в света, в който живеем, има преодоляване на едно насилие към хора заради тяхната сексуална ориентация. И ако ние смятаме, че сме демократи и сме толерантни, не трябва да изолираме тази малцинствена група. Да, ние сме мнозинството, те са малцинството, но не трябва да се отнасяме към тях с агресия. Аз трябва да ви кажа, че мога да направя друг тип деление.

-Например?

-Ами народни представители, които говорят лош български и не познават българския словоред, да не влизат в пленарната зала. Какво ще се случи тогава? Колко ще влязат от сегашните 240. Аз познавам този словоред. Покойният ми баща беше редактор граматик. В 8-9 клас, когато излизах по срещи и оставях бележка: “Ще се прибера късно”, след това я намирах с точките и запетаите. И съм с този страх от дете. Много внимавам с изреченията. Но тук никой не внимава. Не никой, но не повече от 10 човека.

-Виждате ли ДСБ отново като политическия лидер в България?

-ДСБ ще бъде партията на здравия разум и е политически лидер в смисъл на политически идеи. Това е неотменимо. В крайна сметка, ако ДСБ излезе над тази зона на процентите между 4 и 10, това ще бъде добре за България, не за мен като десебар. Тогава България ще има в своята политическа система инструмент за правене на добра политика.

Важното е България да скъса с посткомунистическите стереотипи. Ние сме прекъснали тази връзка и от много години се държим като европейска политическа сила. Нужна е такава партия на България, защото демокрацията не е нещо, което е дошло и ще остане завинаги. Демокрацията се брани всеки ден.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...