Веселин Методиев: ДПС е превърнало Главното мюфтийство в източник на корупция

Водещ Николай Бареков: Добро утро на всички зрители на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”. Продължаваме с темата за отклонените дарения, която първо започна като тема и афера под егидата на Българския червен кръст и се прехвърли към Главното мюфтийство.

х х х

Водещ: Веселин Методиев – “Демократи за силна България”, е гост в нашето студио, Ахмед Юсеин от ДПС е другият ни събеседник. Има ли политическо участие в мюфтийския скандал за отклонените дарения? Да започнем с г-н Методиев, защото оттам тръгна новината, от една пресконференция, дадена от ДСБ, от изказвания на бившия премиер Иван Костов. Има ли такъв канал, г-н Методиев, в който ДПС, политическото ръководство, да речем, на ДПС, да участва заедно с главните мюфтии за отклонение на дарения под егидата на БЧК и Главното мюфтийство.

Веселин Методиев: Движението за права и свободи е политическа партия, изградена на етническа и религиозна основа. Има изключително мощно влияние върху институциите на това изповедание в България. Независимо от вътрешните конфликти в него винаги Движението за права и свободи е било на страната на една от воюващите групи, разбира се, в кавички, дай боже, това да не се случи наистина. Движението за права и свободи и в частност председателят му г-н Ахмед Доган в студиото точно на телевизията Би Ти Ви съобщи, че изгражда обръч от фирми от години около себе си, които се занимават със стопанска дейност, за да подпомагат политически това движение. От друга страна, самият той също така каза, че Движението за права и свободи прави услуги на тези фирми под най-различен характер, за да държи този обръч от фирми около себе си. Тези неща

Водещ: Какви конкретни доказателства имате за политическа намеса на ДПС в евентуален такъв контрабанден канал?

В.Методиев: Тези неща са свързана с възможността и Главното мюфтийство като институция да бъде сфера на корупция, на движение на стоки, които в конкретния случай се оказа, че са дарения, дадени от дарител към Българския червен кръст, след това в резултат на това, тази воля на дарителя, тръгнали към Главното мюфтийство и впоследствие станали обект на стопанска и търговска дейност. Тези фирми, предстои, разбира се, разследване да се уточни кои са, какви са, какви са техните взаимоотношения, но за нас те безспорно съдържат това политическо влияние.

Водещ: Какви конкретни доказателства имате? Ето какво съм си извадил тук: Веселин Методиев съобщи на пресконференция, редовен брифинг на ръководството на ДСБ, че в партията разполагат с информация за една конкретна фирма с конкретен договор, която е злоупотребила с дарения за Главното мюфтийство през БЧК.

В.Методиев: Точно това, за което ви казах, г-н Бареков. Това е линията, по която се движат подобни стоки. Когато има дарител, когато една дълбоко уважавана институция като Българския червен кръст откликва на волята на този дарител, предоставя съответното дарение в посока, в която дарителят е поискал, в случая Главното мюфтийство, и след това се появява фирма, която извършва стопанска дейност с тези стоки.

Водещ: Добре прекъсвам ви тук. Слагаме сега една скоба на този разговор…

х х х

Водещ: Г-н Юсеин, как ще отговорите на това, което “Демократи за силна България”, парламентарно представената партия, твърди, че ДПС участва в подобни контрабандни схеми за отклоняване и продажба на дарения под егидата на Главното мюфтийство и БЧК?

Ахмед Юсеин: Това трябва да се докаже, първо, и, второ, аз не мога да разбера ръководството на “Демократи за силна България”, базирайки се на това, че има в България регистрирани 71 вероизповедания, защо само с нашето вероизповедание се занимава.

Водещ: Е, в случая цяла държава се занимава с това вероизповедание. Виждате огромния интерес.

А.Юсеин: От отдавна г-н Костов, гледам, че само с нас се занимава…

Водещ: Твърди се, че мюфтиите участвали в такива схеми, разбирате ли.

А.Юсеин: …но имаме документи, с които можем да потвърдим, че и той има особен интерес към това вероизповедание, затова защото главно действащо лице в цялата тази афера е г-н Николай Панков. Той е получил, тук са документите, той е получил пълномощно от главния мюфтия да действа от негово име, да тегли пари от негово име.

Водещ: От кой главен мюфтия, че те са много вече?

А.Юсеин: Селим Мехмед.

Водещ: Стария?

А.Юсеин: Стария. И да участва в тези канали. Аз си задавам въпроса…

Водещ: Има ли такива канали според вас?

А.Юсеин: Аз си задавам въпроса: семейство Костови познават ли се с г-н Панков?

Водещ: И какво си отговаряте, като си задавате този въпрос, г-н Юсеин?

А.Юсеин: Аз мога да си дам отговор.

Водещ: Ами казвате, питате се, отговорете си.

А.Юсеин: Познават ли се с г-н Панков.

Водещ: Познават ли се?

А.Юсеин: Г-н Панков познава ли се с ген. Атанасов, сегашния депутат от “Демократи за силна България”, защо той така беше подхвърлен в Главно мюфтийство и ние се съгласихме единствения българин, прави се на мюсюлманин, дано да е така

Водещ: Ама чакайте, вие защо трябва да се съгласявате? Нали не се занимавате с вероизповеданията в ДПС. Защо трябва да се

А.Юсеин: Не, като мюсюлманин казвам, като мюсюлманин, не като

Водещ: Като мюсюлманин го приемате. Какви са отговорите на вашите въпроси? Познават ли се те и какво от това?

А.Юсеин: Сигурно се познават, защото по време на посещението на семейство Костови по време на откриването на джамията в Чепинци, където беше и г-н Соколов като председател на парламента, гледам всички действия, които трябваше да бъдат предприети от фондацията на г-жа Елена Костова, ги вършеше г-н Панков.

Водещ: Директно да ви попитам, вие смятате ли, че такива канали са имали мюфтиите, че 2001 г. това, което твърди Недим Генджев, и това може би беше най-скандалното твърдение всъщност, Селим Мехмед, тогавашен главен мюфтия, и тогавашният председател на Висшия мюсюлмански съвет Мустафа Хаджи са организирали този контрабанден канал с помощта на други хора, подставени лица, и са продавали даренията.

А.Юсеин: От протоколите на заседанията на Висшия духовен съвет е видно, че такива неща в заседанията на Висшия духовен съвет не са обсъждани и не са и повдигнати. Така че на своя глава, това и от докладната, която е представил лично Николай Панков, с неговия подпис, ето я, е видно, че всичко това той е вършил на своя глава само със знанието на Селим Мехмед.

Водещ: Т.е. те са организирали сами канала според вас?

А.Юсеин: Точно така.

Водещ: А такъв канал имало ли е?

А.Юсеин: Не мога да ви кажа. Щом следствените органи сега установяват

Водещ: Г-н Методиев, вие твърдите, че има конкретна фирма с конкретен договор. Имат ли връзка тези неща, които г-н Юсеин изнася, с вашата информация, 2001 г.?

В.Методиев: С много голямо извинение към вас, г-н Бареков, и към вашите зрители, но ме избива на смях, когато научавам, че пак Иван Костов е виновен, защото това наистина вече е безобразие. Става дума за следното, отговарям на вашия въпрос. Няма връзка това име, което е споменато, с това, което аз имам като информация.

Водещ: А какво имате като информация, това е много важен въпрос? Кажете го.

В.Методиев: Да, и ще се опитам да го направя като новина, но разрешете към 08.28, защото по вашата схема вие така

А.Юсеин: Ето го доворът

Водещ: Схемата е такава. Зрителите да могат да гледат, г-н Методиев.

А.Юсеин: Ето го договорът.

В.Методиев: Става дума за друго.

Водещ: Добре.

А.Юсеин: Ето го и пълномощното.

Водещ: Да чуем сега г-н Методиев.

В.Методиев: Ръководството на Движението за права и свободи, както самият г-н Юсеин каза, те се разпореждат в мюфтийството. Политическото ръководство на тази партия е организацията, която създаваше реда и по формирането на конференции тогава, когато имаше проблеми вътре в това изповедание. Аз съм свидетел на тези неща. На всеки друг може да се каже, че не е вярно, но точно на човека, който през 1997-1998 г. положи най-много усилия, за да има обединителна конференция на мюсюлманите в България, за да може да има стабилност и сигурност в изповядването на тяхната вяра, и то в качеството си наистина на върха на властта, на изпълнителната власт, аз много добре зная кои бяха хората, които се занимаваха с организацията на тези форуми. Тази партия е погълнала

Водещ: Вие твърдите, че ДПС и Ахмед Доган са си слагали главните мюфтии по техен избор.

В.Методиев: Тази партия е погълнала мюсюлманското население. И тук вече г-н Юсеин е прав. “Демократи за силна България” смятаме, че този модел на заграждане на част от българските граждани във връзка с техния произход, религия, колапсира тези хора, те престават да имат права заедно с другите. Те са затворени, те са политическо и за съжаление етническо гето.

Водещ: Само да добавя тук. Г-н Юсеин показва договор за обслужване на стока в безмитна зона Пирот, Югославия, значи всъщност упълномощава се Николай Панков Панков, ЕГН, упълномощител, кой е упълномощителят тук, Главно мюфтийство, задължения на изпълнителя поставяне на стоки под митнически режим, обработка под митнически контрол и т.н. Какъв е този договор, г-н Юсеин?

А.Юсеин: Това е договорът между господина, който беше арестуван, Петров, и Главното мюфтийство, а главният мюфтия тогава

Водещ: Селим Мюмюн Мехмед.

А.Юсеин: така, оторизира Николай Панков да движи нещата. Що се отнася

Водещ: Добре, а между другото

А. Юсеин :Що се отнася, много се извинявам, що се отнася до това, което каза г-н Методиев, аз съм съгласен с него и искам да му благодаря за това, което той направи като вицепремиер 1997 г. Но аз искам да го попитам сега от трибуната тук на Би Ти Ви – тогавашното ръководство на мюфтийството е сегашното ръководство на мюфтийството, тогава избрахме

Водещ: От време на време пак се повтарят главните мюфтии.

А. Юсеин: Защо, защо тогава

Водещ: Вие сте като

А. Юсеин: го харесвахте, сега не го харесвате?

В. Методиев: Никога не съм харесвал или не харесвал едно ръководство на мюфтийството. Моето задължение е било да осигуря спокойствие и сигурност за провеждане на конференция, за свобода на едно вероизповедание

Водещ: Между другото, колегата Иван Бедров

В. Методиев: а не аз да избирам кой ще е главният мюфтия. Вие се занимавате с кадруването в мюфтийството.

А. Юсеин: Аз

В. Методиев: Вие, ръководството на ДПС.

Водещ: Колегата Иван Бедров е, интересен алгоритъм е видял. Главните мюфтии си отиват със смяната на политическата власт. Някои от тях, разбира се, се повтарят като главни мюфтии. Много интересно, вчера, той и преди години го изкара това нещо в “Би Ти Ви репортерите”. Нито един случай на износ на месо за мюсюлманска страна от България например не може да стане без документ, издаден от централата на вероизповеданието у нас, че животните са били умъртвени само по разрешения от Корана начин, след благословия на ходжата и добитъка за клане. Между другото мюфтийството очевидно има наистина сериозна власт, когато става въпрос за внос-износ на различни стоки, г-н Юсеин.

А. Юсеин: Това е според договора.

Водещ: И, и сериозни, така, как да кажа, предпоставки за злоупотреби. Г-н Методиев

В. Методиев: Това е само върхът на айсберга, г-н Бареков.

Водещ: и 27 е, време е за новината, г-н Методиев.

В. Методиев: Това е само върхът на айсберга, защото аз ще ви дам само една нова тема, ако вие желаете, разбира се, да се занимавате с нея. Един от старите въпроси, свързани със собствеността и българското мюсюлманско вероизповедание, вакъфските имоти – колко са те, кои са, какво става с тях в момента, отдадени ли са под наем, срещу какви суми?

Водещ: Турските гробища към тези вакъфски имоти ли спадат?

В. Методиев: И прочие. Така че само, пак казвам, случаят, който припламна между БЧК и Главното мюфтийство и който сега вече се разгаря вътре в самото мюфтийство като проблем, е върхът на айсберга. А що се отнася до това, което наистина искам да да ви предложа, и то в частност на г-н Юсеин, нека да направим временна анкетна комисия в парламента.

Водещ: По темата

В. Методиев: По темата, свързана с БЧК и Главното мюфтийство.

Водещ: Смятате ли

В. Методиев: Нека Движението за права и свободи да си сложи подписите заедно с нас, с останали колеги, да направим такава временна комисия. Нека да бъде на паритетна основа. Нека заедно да проучим всички тези сведения, за да може парламентът да има отношение.

Водещ: Кажете сега какви са ви конкретните доказателства, г-н Методиев, с конкретна фирма, както казвате вие, и конкретен договор, която е злоупотребила с дарения за Главното мюфтийство през БЧК?

В. Методиев: Именно в тази временна комисия можем да направим разговора върху тези неща.

Водещ: И ще изнесете данните.

В. Методиев:Разбира се.

Водещ: А с кого е свързана тази фирма, за да имате съмнения, че това е доказателство за вашите твърдения?

В. Методиев: С Главното мюфтийство.

Водещ: С Главното мюфтийство.

В. Методиев: Да.

Водещ: Познато ли е лицето, което стопанисва тази фирма, което е посредник, да речем, в сделката?

В. Методиев: Нека да направим временна комисия.

Водещ: Добре, смятате ли, че Христо Григоров падна жертва, председателят на БЧК, за да се прикрие някаква друга афера, да речем, или нещо да се случи?

В. Методиев: Да, и ще ви кажа защо.

Водещ: Защо?

В. Методиев: Защото по екрана на вашата телевизия видях този господин, влизащ в залата на съда, обърнат с лице към камерите, когато каза: това е активно мероприятие на Държавна сигурност.

Водещ: И какво са искали да прикрият хората от Държавна сигурност и с каква маша са действали в ръцете си?

В. Методиев: Хората от бившата Държавна сигурност действат със своите сътрудници, щатни и нещатни, със своите офицери. Това е тяхната мрежа.

Водещ: Къде са те, в кои среди?

В. Методиев: Някои от тях се намират в ръководството на ДПС, самият председател на ДПС.

Водещ: Е агент.

В. Методиев: Това беше оповестено официално в Народното събрание.

Водещ: Г-н Юсеин, как ще отговорите на тези твърдения отново?

А. Юсеин: За какво става въпрос?

Водещ: За това, че аферата с председателя на БЧК цели да прикрие нещо друго.

А. Юсеин: Няма такова нещо. Това са политически инсинуации. Но вратите на Главно мюфтийство са отворени. Тук беше и представител на Главното мюфтийство. Ръководството, воглаве с г-н Костов, може да отиде да провери всички документи, които са свързани с дейността на сегашното ръководство.

Водещ: Опонентите ви твърдят, че всъщност сега ДПС и БСП искат да изградят собствени канали и да ползват Главното мюфтийство за това.

А. Юсеин: Ами това не мога да ви кажа, затова защото в България има 71 вероизповедания, ние не обръщаме внимание на другите вероизповедания. Можем ли да имаме, така, съмнения относно дейността на другите вероизповедания? Можем и да имаме. Щом от едно вероизповедание има внос, безмитен внос на продукти, значи тези вероизповедания, които през ден се регистрират и през ден се размножават, могат да имат такава дейност.

Водещ: Ама кое друго вероизповедание дава право да се изнася добитък за

А. Юсеин: Никой не е

Водещ: мюсюлманските страни по определен начин само

А. Юсеин: Никой не е проверил дейността на другите вероизповедания. Това е вече както регистрационен режим, така и законът, така и решението на Софийския градски съд.

Водещ: Случайно ли е, че тази афера избухна именно в Главното мюфтийство? Примерно, има 71 вероизповедания, не избухна там, а точно при вас се запали чергата

А. Юсеин: Не мога да ви кажа, това вече следствените органи ще докажат. И ако тръгнат на проверка и в другите вероизповедания, сигурно ще се натъкнат на други факти.

Водещ: Бяхте ли чули през годините, че мюфтиите се занимават с разни незаконни внос и износ?

А. Юсеин: Не, само като чух пилешката история.

Водещ: Кога я чухте тази пилешка история?

А. Юсеин: 2002 г.

Водещ: Не ви ли светна червената лампичка тогава, че нещо става с тези пилешки

А. Юсеин: Не, тя е, тя е, тогава беше във вид на дарение, искаха да бъде освободена, нали, от мито, но никой не се съгласи да помогне на Главното мюфтийство. Всеки, който е тръгнал да прави търговия или внасяне на, на такова дарение, сам да си отговаря.

Водещ: Не и главният мюфтия.

А. Юсеин: И тогава, и тогава Главното мюфтийство

Водещ: Значи те са действали през гърба на Главното мюфтийство.

А. Юсеин: И тогава

Водещ: Само са използвали печата.

А. Юсеин: И тогава Главно мюфтийство с тези си действия г-н Панков и г-н Селим Мехмед ощетиха Главно мюфтийство със 196 хиляди лева.

Водещ: Благодаря за този разговор в нашето студио. Както виждате, темата отново ще има своето продължение. Нови герои изникнаха в ефира на Би Ти Ви, уважаеми зрители, нови доказателства, анкетни комисии, какво ли не. Ние ще опитаме обаче отново да държим нащрек будното обществено съзнание и утре ще продължим тази тема, за да видим какво ще бъде новото развитие по нея.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...