Веселин Методиев: В последните 10 години има ръст на използването на специалните разузнавателни средства

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на Веселин Методиев, шеф на подкомисията за контрол над специалните разузнавателни средства.

Веселин Методиев: Добър ден.

Водещ: Говорили сме с вас, г-н Методиев, на тази тема, но ето сега и в “Неделя 150”. Твърди се например, че САЩ, които празнуват днес националния си празник, едва ли не използват много по-малко специални разузнавателни средства, пък с много по-голяма ефективност. Едно такова сравнение може ли да се прави?

В. Методиев: Сравненията са опасни поради две причини. Първата е, че могат да бъдат спекулативни с оглед на някакви партизанско-политически цели, и втората е, че има обективна трудност в сравненията поради големината на държавите и видовете специални разузнавателни средства. Казано на по-обикновен език, това означава, че /пропадане на връзката – бел.ред./. . . Специалните разузнавателни средства се разделят на няколко типа, от които най-популярното е подслушването, колко пъти е използвано и искано подслушване от разузнаване, контраразузнаване, служби за борба примерно с трафик на наркотици и колко за криминална полиция, такова разграничение не се прави. Някъде се обявява само исканията на големите служби, тези, които са контраразузнавателни или които са в борбата с международния трафик на наркотик, да кажем. А от тази гледна точка на нас в България ни предстои работа, за да можем да сме доста по-коректни, когато съобщаваме определени числа. Аз също съм много любопитен да разбера какво е това число 160 хиляди специални разузнавателни средства в Италия, което предизвиква огромен скандал преди. ..

Водещ: Точно така, да.

В. Методиев: . . . близо месец в Република Италия, но…

Водещ: Не е ясно какви са, така ли?

В. Методиев: Но не мога да бъда съвсем категоричен, че те са сравними примерно с тези 10 хиляди, малко над 10 хиляди искания за СРС-та в България. Точно от кои служби, за какво става дума, това са неща, които, мисля, че ни липсва общо познание и обща култура, да го нарека, а има познание сред експертите. А доколкото аз успявам да разбера, и те са затруднени да правят разграниченията, за които ви споменах.

Водещ: И ние не можем да кажем тези искания за 10 хиляди СРС-та. . .

В. Методиев: Не, за България можем да кажем съвсем точно. Става дума, че в сравнителен план, когато ги сравняваме със САЩ или с Италия. . .

Водещ: Да, разбрах. Е, за България много или малко са 10 хиляди искания?

В. Методиев: От гледна точка на това, че само 1234 са веществени доказателствени средства, според мен ефективността, ако се гледа от тази гледна точка, е ниска, защото то е 10-12 процента. Ако е от гледна точка на това, че искания са отправени за специални разузнавателни средства за около 3400 човека, български граждани, и чуждестранни, т.е. числото събира в себе си две групи – и българи, и чужденци, при криминален контингент над 20 хиляди, доколкото аз съм разбрал, близо 25 хиляди, ми се струва, че не е заплашваща правата и свободите на гражданите тази. . . това число не е от такъв порядък.

Водещ: Можете ли да кажете, че се увеличават исканията и използването изобщо на СРС-та?

В. Методиев: Да, мога да кажа съвсем категорично, че в последните 10 години има ръст на използването на специалните разузнавателни средства. Даже предполагам, че със засилените операции на МВР през тази година ще има сигурно увеличение спрямо това число, което коментираме, което е от 2009 година. А това се дължи, доколкото съм успял да се информирам, главно на факта, че нашите специални служби, както и криминалните ни служби, разполагат предимно и разчитат предимно на информация от специални разузнавателни средства и в много по-малка степен на останалите си способи.

Водещ: А ефективността расте ли като доказателство?

В. Методиев: Да, расте, но расте в смисъл, че общият брой на СРС-тата расте и поради това и общият брой на веществените доказателствени средства също нараства. Като краен резултат, т.е. като произнесени присъди вече нещата стоят по различен начин, защото мисля, че там предстои да се направят и по-точни статистики, а и общата статистика показва, че България е назад с ефективността на произнесени присъди.

Водещ: Благодарение на използването на СРС-та, на специални разузнавателни средства.

В. Методиев: Мисля, че те са станали наистина основа на работата. Мисля, че трябва тепърва там да се търсят решения за по-голяма ефективност, защото промените в наказателното ни право ги направиха много важен факт в досъдебното производство, а и при взимането на решения от съда за произнасяне на присъди. Така че работата по специалните разузнавателни средства трябва да става в най-верния план по-публична, да бъде по-прозрачна, от една страна, и от друга страна, да бъде по-ефективна.

Водещ: Какво ви предстои в подкомисията?

В. Методиев: Ние това, което ще направим през месец юли, е, че ще направим няколко срещи, които бяха необходими. Народните представители време е да се запознаят със спецификата на работата и сега вече да упражнят директен контрол самите те, заедно, разбира се, с помощта на експертите, и ще имаме такива срещи в няколко институции през месец юли, които по смисъла на закона и по неговите текстове имат правото да прилагат специални разузнавателни средства. Вероятно поне три такива институции ще се опитаме да посетим, т.е. цивилното и военното разузнаване, за да видим тяхната работа, която е скромна на фона на тази, която Министерство на вътрешните работи, където също възнамеряваме да бъдем на среща.

Водещ: ДАНС?

В. Методиев: С Държавната агенция за национална сигурност проведохме две срещи с г-н Йовчев и там в някаква степен сме напреднали в познанията си, така че сме го оставили или за. . . като последна среща за юли или ако не стигне времето, в зависимост от натовареността на парламента през този месец, в началото на следващата сесия, като трябва да кажа, че следващата седмица, която предстои, не направихме повече срещи, защото предстои актуализацията на бюджета и нямаме представа за това колко време ще отнеме в пленарна зала работата по актуализацията на бюджета.

Водещ: Това ще разберем в близките дни.

В. Методиев: Това предстои да разберем всички.

Водещ: Точно така.

Водещ: Бяхте ли на столичната организация на “Демократи за силна България”?

В. Методиев: Да, разбира се. Аз съм член на софийската организация на ДСБ.

Водещ: Е, какво? Наистина ли решавате да имате собствен кандидат за президент 2011 г.?

В. Методиев: На нашето национално събрание, на “Демократи. . .

Водещ: Да.

В. Методиев:. . . за силна България”, имаше такова становище. То беше потвърдено от председателите на организацията от цялата страна на национално съвещание в Пловдив преди месец и половина, че нашето мнение е “Синята коалиция” да си се яви самостоятелно на следващите избори през 2011 г., което включва и местни избори, и президентски избори.

Водещ: Така е.

В. Методиев: И, разбира се, чакаме и мнението на колегите си от СДС, както и на останалите членове на “Синята коалиция”.

Водещ: Чува се, че Стоян Михалев, певецът, ще бъде евентуален кандидат, не е избран, разбира се?

В. Методиев: Няма такова нещо.

Водещ: Няма ли такова?

В. Методиев: Никой не е говорил с имена.

Водещ: Пишат, говорят.

В. Методиев: Това са. . . Да, да, да, това са познатите. . . любопитството винаги надделява в такива случаи. Аз отдавна се занимавам с политика.

Водещ: Така е.

В. Методиев: Знам, че това е неизбежно, но за слушателите на “Неделя 150” ще кажа, че е твърде рано да се говори с имена, твърде рано.

Водещ: Но не е и рано да говорите със СДС.

В. Методиев: Разбира се, че тези разговори ще си вървят, но да се появят имена на кандидат, в момента е само спекулация и нищо повече.

Водещ: Но сте решили “Синята коалиция” да си има претендент?

В. Методиев: Това е мнението на ДСБ. Окончателното мнение на “Синята коалиция” предстои да се вземе.

Водещ: Благодаря ви. Веселин Методиев.

В. Методиев: И аз ви благодаря. Да сте жив и здрав. Всичко хубаво.

Водещ: Жив и здрав.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...