Веселин Методиев: В десницата тази партия, която върви напред, се казва “Демократи за силна България”

Водещ: Каква беше политическата 2004 г.? Какво очаква страната ни през 2005? По тези въпроси ще разговаряме в следващите минути със заместник-председателя на “Демократи за силна България” Веселин Методиев. Добро утро, г-н Методиев.
Веселин Методиев: Добро утро.
Водещ: 2004 г. се оказа време разделно за десницата в България. Същевременно това беше и годината, в която възникна и изгради националната си структура партията “Демократи за силна България”. Каква е вашата оценка за отиващата си година?
В. Методиев: Време разделно според мен е много силна фраза. Но, първо, заизминалата година искам да кажа, че има голямо събитие за България и това е завършването на един процес, който започна през 1997 г. – членството ни в Северноатлантическия пакт. Ние заявихме тази воля като българско общество, спечелихме една много тежка битка през 1999 г., за да докажем, че сме лоялни съюзници, и за да бъдем днес в НАТО. Казвам, че е най-важното, защото това е краят на присъствието на България в съветската зона – нещо, което започна след Втората световна война и което лиши българското общество от развитие в продължение на десетилетия. Днес безспорно това е по-голяма сигурност за нас, българите. Що се отнася до другото, което казахте, има разделение между десните избиратели в България, което беше факт в края на 2003 и началото на 2004 г. и което предизвика създаването на “Демократи за силна България”, защото, когато започна тази инициатива, в залите, в които. . . пътувах и аз, и колегите ми, хората казваха така: ние, десните избиратели, сме тук, но нямаме партия, за която да гласуваме. И в тези няколко месеца се постарахме да направим тази национална мрежа, която вече около 150 общински организации, около 16 хиляди човека включва в себе си, за да има политическа партия, представителство за тези български десни избиратели.
Водещ: Както вървят нещата, десницата явно ще се яви разединена на бъдещите парламентарни избори. Добре или зле е това за дясното пространство у нас и за страната като цяло?
В. Методиев: За да се явят заедно определени партии на избори, означава, че техните поддръжници трябва взаимно да признават това право на коалиране според мен. Днес има такова разделение между избирателите, че политическите партии и техните ръководства не могат да правят коалиции просто защото искат да правят коалиции. Ще ви дам пример. Аз съм сигурен, че симпатизантите и привържениците на “Демократи за силна България” никога няма да гласуват за г-н Евгений Бакърджиев и ако го видят в коалиция заедно с “Демократи за силна България”, те ще се откажат да гласуват. Има неща, които са непозволени, които са недопустими и трябва да се спазват. От тази гледна точка мисля, че десницата ще отиде на избори наистина с повече от една партийна листа. Мисля, че “Демократи за силна България” имат шансовете да възстановят предизборна коалиция ОДС и да спечелят толкова много привърженици и симпатизанти, че да станат мандатоносители.
Водещ: Преди дни вашият лидер Иван Костов отправи покана за единодействие към лидерите на БСДП, на БЗНС-Народен съюз, на Демократическата партия. Йордан Нихризов от името на БСДП вече обяви, че приема офертата, а преди малко в програмата ни Димитър Чукарски заяви, че БЗНС-Народен съюз ще вземе решение с кого да се яви на предстоящите парламентарни избори на 15 януари. Имате ли сигнали какво ще бъде това решение?
В. Методиев: Това, което чувам или чета, са изявления на г-жа Анастасия Мозер, които тя беше направила в интервю от Съединените американски щати, където се намира в момента, и в което доста остро критикуваше свои колеги заради това, че без нейно знание те преговарят за коалиции и че тази практика е недопустима. Освен това в интервюто си по радиото тя каза нещо, което ми се струва, че заслужава да го повторя – че не е привърженик на марксисткия възглед, че количествените натрупвания водят до качествени изменения и че многото партии, събрани на 10 ноември, гарантират по-високо политическо качество. Тоест това, което виждаме, е съгласие за възстановяване на тази предизборна коалиция от страна на г-жа Мозер, поне на този етап, и, разбира се, ще очакваме суверенната воля на управителния съвет на БЗНС-Народен съюз.
Водещ: Тоест вие имате, оптимист сте от това, което, така, от тия сигнали, които имате, че Анастасия Мозер ще приеме това предложение. А кога. . .
В. Методиев: Аз ще ви. . .
Водещ: Да?
В. Методиев: Простете, ще ви кажа още нещо. Обединените демократични сили са политическа формация, която възникна през 1996 г. Лаская се от мисълта, че съм един от хората, които помогнаха да се случи това нещо и да бъде много успешно. Ще напомня думи на покойния Стефан Савов, който каза на митинга пред “Александър Невски” в началото на 1997 г., че архитектът на Обединените демократични сили се казва Иван Костов. Оптимизмът ми идва от това, че, първо, познавам една много голяма част от колегите, зная, че имат възможност и потенциал да направят такава предизборна коалиция, и, второ, защото знам, че тя има много силен лидер в лицето на председателя на “Демократи за силна България” Иван Костов.
Водещ: А има ли краен срок за изграждане на евентуалната коалиция ОДС, както вие я определихте с това име, и възможно ли е и други партии да се присъединят към нея?
В. Методиев: Крайният срок, разбира се, е свързан със самия избирателен закон и с регистрацията на партиите и коалициите за избори, т.е. това ще рече месец и половина, два преди самите избори. А що се отнася до други партии, тук въпросът не е формален, тъй като има една определена група изисквания, които са свързани с общи политически принципи и политически цели, и политически противници. Съвпадението на тези неща вече може да правят коалицията и по-голяма. Може да има и партии, които да изповядват същите принципи и цели и които също да поискат да влязат в Обединените демократични сили. Сега, на този етап, разговорът е до тези три партии.
Водещ: Да. Каква ще бъде основната тема на предизборната борба догодина – престъпността, здравеопазването, българската мисия в Ирак или може би образованието?
В.Методиев: Аз мисля, че основната тема, която е безспорна за всички, това е сигурността. Не може да кажем, че днес ние, българските граждани, се чувстваме сигурни, че страната ни се чувства сигурна вътре, а за да бъдем силен съюзник навън като членове на НАТО трябва да имаме много голяма сигурност, гарантирана вътре в страната. Т.е. ние самите не трябва да носим толкова много рискове, не трябва да носим със себе си толкова много проблеми от гледна точка на сигурността, след като сме страна член на НАТО и това е базов въпрос. Днес българските институции не гарантират тази сигурност и не създават ред и правила, които са необходими. От тази гледна точка виждате какво се случи с нашата съдебна система, в какво състояние е досъдебното производство – до такава степен критично, че трябваше да ангажират политическото си влияние Съединените американски щати, Германия, Холандия като председател на Европейския съюз чрез своите дипломати в София, за да обърнат внимание на този изключително тежък въпрос.
Водещ: Според социолозите и политолозите бъдещият кабинет няма да бъде еднопартиен, а коалиционен. Говори се за две възможности – левоцентристки или десноцентристки. Коя е по-вероятната хипотеза според вас?
В.Методиев: Не смея да правя прогнози, тъй като аз не съм социолог. По-скоро бих казал, че от политическа гледна точка за България е важно да възстанови пътя си на модернизация, който беше започнат през 1997 г. и успешно провеждан до 2001 г., да продължи реформите, които бяха спрени след 2001 г. в различни сектори, включително в един от които. . . аз го познавам добре и това е секторът образование, да продължи да върви напред, нещо, което не се получи в мандата на НДСВ и ДПС. Така че добрият вариант за 2005 г. според мен наистина е мандат на Обединените демократични сили, за да се продължат всички тези политически усилия и България да върви с гордо изправена глава напред, защото България наистина може повече и трябва да положим усилия да стане така.
Водещ: Да, но мандат на ОДС към момента звучи нереалистично.
В.Методиев: Вижте, абсолютно нереалистично звучеше 10 дни преди президентските избори в 2001 г., че Георги Първанов ще стане президент, абсолютно нереалистично. Спомнете си, никой в България не вярваше, че Първанов ще бъде президент. Той самият по време на първия тур вечерта не вярваше, че това се случва.
Водещ: Т.е. вие вярвате, че ДСБ или коалицията ОДС ще спечели мнозинство в предстоящите парламентарни избори, така ли да ви разбирам?
В.Методиев: Това, което чуваме като политологични анализи отстрани, и последните дни, и по вашето радио включително, е, че има политически партии, които вървят напред, доверието към които се повишава, които имат потенциал да вървят напред, и това е “Демократи за силна България”. Има и политически партии, които в момента са в криза и изостават по пътя, и мисля, че в десницата има такива партии други. В десницата тази партия, която върви напред, се казва “Демократи за силна България”.
Водещ: Ако се стигне до някоя от тези две хипотези, за които се говори в публичното пространство – левоцентристки кабинет, десноцентристки, ДСБ ще бъде ли опозиция и при двата варианта?
В.Методиев: Ние ще бъдем опозиция на БСП и ще се стремим изобщо да не се стига до такава ситуация и в никакъв случай няма да се съгласим на втори мандат на Симеон Сакскобургготски, който въведе комунистите във властта. Те са във властта без избори. Така че тези принципи няма да бъдат нарушавани от “Демократи за силна България” и може да бъдете сигурни, че ще бъдем много мощна опозиция.
Водещ: А бихте ли участвали. . . това означава, че няма да участвате и в коалиция от типа “всички срещу БСП” по примера на това, което беше направено в София?
В.Методиев: Ние в София не участвахме в такава коалиция, защото видяхме няколко месеца след нейното съставяне, че фактически стана “всички с БСП”, защото в София се получи някакъв такъв модел. Членството в бордове, в управителни тела на фирми и прочие гарантира представителство и на БСП, която формално се води опозиция. Такъв тип политическо поведение достатъчно много отврати хората, за да можем ние изобщо да си мислим за него.
Водещ: Добре, и накрая, за кратък отговор ще ви помоля, очаквате ли следващото правителство да изкара пълния си мандат?
В.Методиев: Не бих се нагърбил с такава прогноза. Мисля, че е твърде рано. Все пак нека да го видим правителството.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Разговаряхме със заместник-председателя на “Демократи за силна България” Веселин Методиев.
/БТА/БД/ЦП/ПК/

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...