Веселин Методиев: В България има градушка от корупционни практики

Водещ: Дали ще бъде облачно с превалявания за управляващата коалиция във връзка с предстоящия, така, подготвен вот на недоверие от опозицията в парламента, сега ще се опитаме да разберем от Веселин Методиев, заместник-председател на Парламентарната група на ДСБ, и Борислав Ралчев, председател на Парламентарната група на БНД. Здравейте.

Борислав Ралчев: Здравейте.

Веселин Методиев: Добро утро.

Водещ: Най-напред да кажем, че този… внасянето, подготвянето на този вот на недоверие е по инициатива на ДСБ, подкрепен от ОДС, БНС, “Атака”, независими. До последно, така, имаше някакви коментари дали БНД ще се присъедини или не. Вчера след заседанието на парламентарната група обявихте, че ще…

Б. Ралчев: Просто не беше се състояло заседанието…

Водещ: Да.

Б. Ралчев: … необходимото заседание.

Водещ: Нека внесем уточнението – абсолютно сигурно и безрезервно подкрепяте този…

Б. Ралчев: Да, взехме такова решение.

Водещ: …този вот. Това означава, че 17 народни представители, колкото са във вашата парламентарна група, ще гласуват срещу правителството, ако се стигне до такъв вот. Добре, нека да кажем малко повече за мотивите за вота, Господин Методиев.

В. Методиев: Ако ползвам вашата аналогия с времето, това, което се изсипа върху правителството, е градушка от корупционни практики. И това е едно голямо съжаление за България, защото се нанасят огромни щети на страната. Тези щети имат финансови измерения в порядъка на милиони, десетки, стотици евро и са свързани с основни жизнени интереси на България. Последният огромен скандал в тази област е спирането на парите от Европейския съюз за пътната мрежа в България. Основни лотове на пътната мрежа в България в момента няма да могат да бъдат направени, например да не може да се направи магистрала “Люлин” – там, където трябва да се отклони движението, за да няма това струпване на хора и нещастни инциденти, не може да се оправят родопските пътища от Кърджали надолу към границата, няма да може скоро явно да се оправят и магистрални отсечки, за които се очакват средства от Брюксел и т.н. С други думи…

Водещ: Добре…

В. Методиев: Завършвам.

Водещ: Да.

В. Методиев: Основното, заради което хората претърпяха толкова лишения, България направи толкова много реформи, за да може да ползва и благата на европейската общност, сега, поради тежката корупция на това правителство, България не може да ги ползва. Това е резултатът.

Водещ: Добре, този, този аргумент за корупцията безспорно е тежък, сериозен аргумент. Вие черпите от фонд “Пътища”, това, което се случи във фонд “Пътища”, информация… в смисъл аргументи черпите от доклада на еврокомисията за…

В. Методиев: За всичко това… Да?

Водещ: Имате ли, имате ли други, имате ли други…

В. Методиев: Напомням, напомням.

Водещ: …други, други аргументи, други основания, защото знаете, че предприеха се някакви мерки, в смисъл има арестувани на средно ниво началници, държавни чиновници в този фонд, шефът на фонда, така, подаде оставка. Тези аргументи няма ли да бъдат парирани? Дори правителството, знаете, че го използва като аргумент, че се бори срещу корупцията.

В. Методиев: Само че същото това правителство научава от доклада на Европейската комисия, от сигналите, които има от Брюксел, че има в себе си конфликт на интереси, поддържа конфликт на интереси на най-високо равнище. Конфликт на интерес означава ти да се облагодетелстващ от властта, която имаш, нищо повече.

Водещ: Говорите пак за фонд “Питаща”…

В. Методиев: Говоря за правителството. Исках да напомня, че ОЛАФ, агенцията на Европейския съюз, която се занимава с разкриването на тези корупционни практики и в крайна сметка извежда сведенията и информацията, за да може да се започнат процедурите, спря САПАРД само преди две години. Спря го във връзка с обвинения към човек, който беше спонсор на Георги Първанов за неговата предизборна кампания, че е злоупотребил със средства от САПАРД. Стойков се казва господинът.

Б. Ралчев: От Перник е.

Водещ: Господин Ралчев, аргументите за корупция.

Б. Ралчев: Аргументите… проблемът с корупцията от наша гледна точка има вече ново измерение. Като оставим настрана доверието, което българският народ храни към институциите и което явно има отрицателен знак, в този момент се получи един сигнал на другото ниво, това, за което колегата каза. Става въпрос вече за ясно отношение на европейските институции и вземане на мерки, защото не се взети адекватните и навременните мерки. Ние считаме, че първоначалните текстове, които бяха предложени от ДСБ… имаме един такъв нюанс, който искам да предложа на всички, които подписваме този документ, да направим и една работна група, един консултативен съвет, който да прецизира всички основания, свързани с вота…

Водещ: Мотивите за внасянето му…

Б. Ралчев: … мотивите за внасянето на вота, да ги съобразим и с последните моменти, свързани с доклада, и в този смисъл да се изработи един общ документ, който да отразява общите виждания.

Водещ: Прецизиране какво означава? В смисъл – редакционни…

Б. Ралчев: Значи, ако щете от…

Водещ: …или нещо допълнително трябва да се добави…

Б. Ралчев: Ако щете, от текстовото до основанията.

Водещ: Тоест и допълнителни аргументи трябва да се добавят?

Б. Ралчев: Сигурно, сигурно има какво да се добави в повече, сигурно има за какво да се прецизира, защото в края на краищата вотът е една институция, която е изключително сериозна, отговорна и тя трябва да има своите резултати.

Водещ: Има ли сфера от обществения живот, в която да не се вижда корупцията? Понеже говорим за корупция, повсеместна ли е тя или?

Б.Ралчев: Корупцията е един от моментите, които са важни за българската държавност и тя не е от вчера, нито имаме илюзиите, че ще бъде изкоренена утре. Но корупцията в тези й измерения, при тези явни форми, вече буди едно много сериозно безпокойство. Очевидно с традиционните мерки, с мерки, свързани постфактум – полицията извършва своите, а оттам нататък администрацията взема своите мерки, не е достатъчно.

Водещ: Тоест тя е повсеместна, тя е повсеместна, навсякъде.

Б.Ралчев: Очевидно е, че трябва да се вземат други мерки. В края на краищата цялата политическа система трябва да намери тези средства, с които да се въоръжи, за да може да има някакъв ефективен резултат, който в крайна сметка да даде отражение и в съдебната система, и в делата, за завършените дела.

Водещ: Да, разбрах ви. Има ли корупция в образованието, в държавната администрация?

Б.Ралчев: Няма област в държавната сфера, в която…

Водещ: Носят ли министрите, ръководните екипи, отговорност за това?

Б.Ралчев: Няма сфера в държавата, която да не е, да няма корупция. Въпросът е къде е тя най-голяма, къде е тя такава, която засяга в жизненоважни области държавността и икономиката.

Водещ: Тоест вашата позиция е включително и за тези министерства – за Даниел Вълчев, за Николай Василев.

Б.Ралчев: Разбира се. И, и говорим и за другото. В крайна сметка аз много държа на тази дума доверие. Спадането на доверие в държавните институции от такива едни случаи драстично се увеличава, а това вече никак не е добре.

Водещ: Г-н Методиев, еднаква ли е оценката ви за всички министри в правителството? Правите ли някакво, така, разграничение в дейността им?

Б.Ралчев: Нека да се коригирам. Тука не става въпрос да персонифицираме министри, независимо, че вотът е свързан с една определена сфера.

Водещ: Но казахте, че има корупция. Нали сам казахте има корупция в тези сфери – в образование и държавна администрация.

Б.Ралчев: Очевидно е, нали точно и затова искаме в крайна сметка да се направят тези консултации, да се прецизира дали ще има персонификация, дали ще има обобщени изводи, за да може вотът да бъде в един завършен вид.

Водещ: Добре, нека го изясним това. Според вас министрите ли носят отговорност за това, което се случва в тези сфери?

Б.Ралчев: Йерархията в държавата е определена отдавна и отговорността върви по пирамидата нагоре.

Водещ: А според вас трябва ли да има някакво разграничение? Искате вот на недоверие на правителството, но отделните министри трябва ли да се разграничи, така, техният принос или тяхната отговорност?

Б.Ралчев: Ако обърнете внимание върху текста, който е изписан досега, там има акценти върху три министерства.

Водещ: Така.

Б.Ралчев: Тези консултации, за които ние предлагаме, може и да разширят тази сфера или да се сведе до това, което беше предложено…

Водещ: Добре, но вие предлагате в крайна сметка оставка на правителството, а не смяна на министри, нали това е вот на недоверие?

Б.Ралчев: Оставката на правителството винаги може да бъде добита от един ресор и да се разшири основанието за това.

Водещ: Тоест вотът на недоверие е към целия кабинет, но, така, според вас трябва отделни министри…

Б.Ралчев: Да, това са правилата от парламентарната практика. Аз мисля, че нямаме различия в тази връзка.

Водещ: Г-н Методиев, малко нюанси, така, усещам в…

В.Методиев: Не, не, няма нюанси, има нещо съвсем ясно, г-н Ралчев го каза. Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, министърът на транспорта са хора, които носят, съответно министърът на финансите, на регионалното развитие, които носят отговорност за правителствената политика в областта на инфраструктурата. След като те носят тази отговорност и се търси вот на доверие…

Водещ: Вот на недоверие.

В.Методиев: В нашия случай на недоверие към…

Водещ: Така.

В.Методиев: Правителството, минава през тези министри. В мотивите, с които разполага г-н Ралчев и колегите, е записано, че има налични сведения за корупция и в други министерства. Само с учебниците в Министерството на образованието миналата година, не помня дали вие посвещавахте предаване на тази тема, имаше огромна разправия. С момента, в който влезе стачката, нямаше ги учебниците, защото фирмите, които трябваше да се грижат, не си свършиха работата. Имаше някаква централизирана поръчка. Така или иначе…

Водещ: Добре, министърът, министърът носи ли отговорност за това, за тази корупция, за която вие говорите?

В.Методиев: Няма министър, който да не носи политическа отговорност. Това ви каза и г-н Ралчев. Аз съм на същото мнение. След като министърът…

Б.Ралчев: Така излезе на администрацията.

Водещ: Тоест Даниел Вълчев също трябва да си поеме своята отговорност.

Б.Ралчев: Ама всеки. Без да го персонифицирате.

В.Методиев: Вие питате БНД дали от НДСВ трябва да си ходят министри. Това е друга тема.

Водещ: Малко е, защото не е много ясно чии са тези министри.

В.Методиев: Съгласен съм.

Водещ: Аз това искам да изясня. Тука има ли нюанс между вас или няма, това искам да го изясним?

В.Методиев: Г-н Ралчев ще ви отговори на тези въпроси. Аз искам обаче да подчертая основното, заради което сме тук в студиото.

Водещ: Така.

В.Методиев: Ние сме тук, в студиото, защото българската опозиция е задължена да поиска недоверие на правителство, тежко обвинено в корупция не само вътре в страната, а и извън нея.

Б.Ралчев: Важният момент.

В.Методиев: Това е българско правителство, което урони престижа на страната, нанесе огромни щети. Тук не може изобщо да влезем в тънкостта, не че не можем, разбира се, вие може да си подредите както си решите предаването, но да влезем в тънкостта на между партийни отношения или там, където има някаква…

Водещ: Опитвам се да изясня единна ли ще бъде опозицията или не, в смисъл това нещо…

В. Методиев: Аз мисля, че вече чухте, че ще е единна.

Водещ: …адхок или не, добре…

В. Методиев: Най-важното от всичко обаче е това – не може да се търпи такава ситуация, в която България носи тежки щети.

Водещ: Добре. В събота и неделя предстои една, така, актуализация на управленската програма на правителството. Смятате ли, че тези аргументи, които се, така, изнасят за вот на недоверие, до известна степен могат да бъдат обезсилени от решения, които ще вземат управляващите?

Б. Ралчев: Сигурно ще бъдат обсъдени, сигурно ще има и друга гледна точка, която не кореспондира точно на нашите виждания. В това съм убеден. Но в крайна сметка всеки си има право на своето мнение, обосновка и нека това да даде в крайна сметка право на всички да могат да си направят изводите. В края на краищата…

Водещ: Тоест решенията…

Б. Ралчев: …докладът, докладът, който…

Водещ: …решенията няма ли да обезсилят, няма ли да обезсилят тези аргументи, които…

Б. Ралчев: Докладът…

Водещ: …решения, които…

Б. Ралчев: Няма обезсилване, няма обезсилване, има стабилна аргументация, която се приема от обществото, в значителна част от него, или не се приема. Нашата идея с този съвет, който предлагаме да бъде направен, е да включим моменти и от доклада, където…

Водещ: Докладът на еврокомисията.

Б. Ралчев: …и във ваши изказвания в публичното пространство застъпихте такива тези, и ние ги приемаме, защото в доклада има много елементи, които трябва да им се обърне специално внимание. И това, което казвам аз, сигурно може да бъде решено в порядъка на ден-два и в никакъв случай повече.

Водещ: Добре, две думи за смисъла от вота. Така или иначе, като сумираме тук народните представители от опозицията, 73-ма излизат, дори и без независимите, дори и всички независими пак не стигат, явно е, че няма всички независими да гласуват срещу правителството. Смисълът от дебата ли е, в смисъл искането на вот на недоверие, дебатът, който ще се проведе ли е, това ли е големият смисъл от искането на този вот?

В. Методиев: Големият смисъл е България да бъде демократична държава. Ако ме питате за най-големия смисъл. Защото, ако сте обърнали внимание на дебата, краткия дебат, който се проведе само по подписването на “Южен поток”, където има друга щета върху българския интерес, там аргументите, които прозвучаха в стопанската политика, се чуха както от нашите редици, така от редиците и на БНД, аз помня изказването на г-жа Шулева. Тези аргументи, които разкриват информация, които предоставят на хората възможност по-добре да се ориентират кой нанася огромен удар върху образа на България и върху интереса на хората, от това по-голям смисъл няма. А кой ще управлява България, се решава на избори. Затова вотовете на недоверие, дори тогава, когато нямат 121 гласа и не събарят правителства, имат своя дълбок смисъл.

Водещ: Смисълът от искането на вот на недоверие, г-н Ралчев?

Б. Ралчев: Съвсем категорична преценка…

Водещ: Накратко, ще ви помоля.

Б. Ралчев: Не всеки вот се прави с оглед на това да има краен резултат свалянето на правителството. И тезата, която изложи колегата, аз напълно споделям. В крайна сметка трябва да имаме и един дебат, в който хората да имат пълната информация, да имат различните

гледни точки, както и вие подчертахте досега, защо не хора и от, депутати и от управляващото мнозинство, които имат сходни виждания, да не намерят начин да ги изразят?

Водещ: Очаквате ли някой от коалицията да…

Б. Ралчев: Би било пожелателно…

Водещ: …да подкрепи вота?

Б. Ралчев: …в българския парламент да се появи…

Водещ: В един вот винаги опозицията пожелава, но в крайна сметка…

Б. Ралчев: Да…

Водещ: …рядко се случва.

Б. Ралчев: В крайна сметка струва ми се, че…

Водещ: …ако един вот…

Б. Ралчев: …и българският парламент трябва да намери своето развитие. И не във всички случаи сто процента да бъде свързано с мнението на партията, с мнението на… мен ми се струва, че една малко по-голяма свобода и отговорност на всеки един от депутатите няма да бъде в повече на българския парламент.

Водещ: Добре, кога внасяте вота?

В. Методиев: Тези разговори могат да завършат, както се разбра, и тази седмица.

Б. Ралчев: Да, да.

Водещ: До края на седмицата, следващата…

В. Методиев: Да съберем подписите и…

Водещ: …седмица да бъде…

В. Методиев: …да, съвсем, съвсем възможно…

Водещ: …да бъде внесен вотът…

В. Методиев: …може и още в петък да успеем.

Водещ: …вот на недоверие. Единна е опозицията, доколкото разбрах, въпреки че…

Б. Ралчев: Това е една от…

Водещ: …така, известни нюанси прозвучават, но…

Б. Ралчев: …една от идеите…

Водещ: …така или иначе ще се гласува срещу правителството, така, ан блок от всички…

В. Методиев: Очаквайте силен дебат.

Водещ: Да очакваме силен дебат, добре, ние ще продължим…

Б. Ралчев: Съдържателен.

Водещ: …ще продължим с т.нар. супервторник в Съединените щати. Само да ви използвам, че сте тук, Барак Обама или Хилари Клинтън? Г-н Методиев?

В. Методиев: Маккейн.

Водещ: Маккейн? Нямате сантимент към Демократическата парти дори и в Съединените щати.

В. Методиев: Нямам сантимент към левицата никъде по света.

Водещ: Е, тя е малко особена, особена левица е американската.

В. Методиев: Ще ви кажа защо, защото много харесвам Маккейн.

Водещ: Защо?

В. Методиев: Защото, когато Буш каза, че видял в очите на Путин добрата му душа, г-н Маккейн каза и аз погледнах в очите на Путин и видях три букви – KGB (КГБ).

Водещ: Г-н Ралчев? И вие ли Маккейн, или?

Б. Ралчев: Г-жа Клинтън е изграден политик, тя гради своето управленско бъдеще дълги години и мисля, че ще успее.

Водещ: Хилари Клинтън. Добре, нека така да завършим нашия разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...