Веселин Методиев: БСП и НДСВ не са алтернатива една на друга

Господин Методиев, какви ще бъдат посланията към избирателите по време кампанията в Благоевград?
В Благоевградски район, или в Пиринска Македония, както я наричат хората напълно основателно тук, Демократи за силна България излизат със своята кауза, с основното си послание – За силна България в Обединена Европа, тъй като аз съм убеден, че за хората тук в Пиринския край тази кауза е жива, истинска, тя е част от тяхната история, от тяхната традиция. Те имат съзнание за силата на България. Обичта към България тук наистина е по-висока. Поради трудностите, които са преживели, поради всичките несгоди в комунистическия режим, когато им е отнемано българското съзнание насилствено, когато са карани да бъдат написани други, а не българи. Разбира се към Благоевградски район Демократи за силна България имат и едно съвсем конкретно послание и то е свързано с инфраструктурата на района. По време на нашето управление бяха направени много стъпки по посока на това този голям коридор, който свързва Централна с Южна Европа, да стане наистина факт. Това е магистрала “Струма”. Това правителство на Сакскобургготски не успя да реализира този много важен проект. Беше занемарен и другият важен инфраструктурен въпрос – откриването на новия път между Гоце Делчев, или Неврокоп, както е неговото старо име, и Драма. Тези основни инфраструктурни въпроси и сега са послания към хората, че ако дадат доверието си на Демократи за силна България, ако ние сме хората, които ще определят политиката в следващите четири години, ние се ангажираме тези проекти да бъдат реализирани. Знаем, че това е много важно, защото по този начин хората ще станат по-заможни, икономиката ще се развие много бързо в района, и в крайна сметка ще се усетят европейци. Първо, защото ще се движат по-добре, и второ, защото от развитието на икономиката ще станат заможни граждани.
За колко мандата се бори ДСБ в Благоевград?
Имаме самочувствието, че можем да направим наистина много добър резултат. Основната цел е абсолютно изпълнима – да бъдем първи вдясно в този избирателен район, а това означава да стигнем към три, три и половина мандата, като брой гласове в региона. Знаем, че срещу себе си имаме сериозни противници. Знаем, че има политически популизъм срещу нас. Знаем, че има политическа демагогия – в жълто, в червено. Но това ни най-малко не ни притеснява. Вярваме в разума на избирателите в Пиринския край.
Само към десния електорат ли насочвате усилията си?
Да, разбира се, защото в тези 15 години Пиринска Македония е показвала, че може да дава превес на парламентарни избори вдясно. И то много сериозно. Знаем разбира се, че българската десница преживява криза. Знаем, че на тези избори ще се реши дали тази криза приключва или не, и зависи от волята на избирателите. Убедени сме, че Договорът за силна България е документ, който е разбираем за хората и че тези послания ще достигнат до тях. Разбира се, всичко зависи в тези 20 дни от поведението на нашите общински организации, на членовете и симпатизантите, на предизборните щабове, на хората, които сме в листата.
Кои са основните ви политически противници в Благоевград?
Основните политически противници са тези, които са и в национален мащаб. Ние сме се обявили срещу БСП. Ние не искаме втори мандат на Симеон Сакскобургготски и няма по никакъв начин да го допуснем, доколкото това зависи от нас. Ние не искаме България повече да бъде изнудвана през един етнически модел, който за нас е просто форма на политически рекет. Тук водачи на листи са все хора, които са свързани с тези наши противници. Аз съм задал такива въпроси, на които не съм чувал отговорите на самия старт на кампанията.
Какви въпроси сте задали?
Към водача на листата на БСП Любен Корнезов – какво е неговото мнение по повод реституцията, извършена в полза на семейството на Симеон Сакскобургготски. Той е бивш конституционен съдия, юрист, бил е заместник-председател на парламента. Би трябвало да има ясен отговор. За него тази процедура законна ли е? Съобразена ли е с реституционния процес? Тези имоти на българската държава ли са или са на семейството на Симеон Сакскобургготски? Към господин Борисов също имам въпрос, но се съмнявам, че ще получа отговор. Какво стана с онази снимка на тази яхта? Има ли човек на тази снимка, който е водач на листа за НДСВ?
Милен Велчев.
Мисля, че той беше на тази снимка. Но той трябва да отговори, защото той беше човекът, който произнесе тези факти в публичното пространство и след това всичко това потъна. А не можеш да бъдеш представител на политическа партия, да се опитваш да ставаш политик, както в случая с господин Борисов, и да не даваш отговори на такива въпроси. Мисля, че след като се получат тези отговори, за много хора ще стане ясно на какви позиции е НДСВ и БСП, защото ние поне – ДСБ сме убедени, че БСП и НДСВ не са алтернатива един на друг. Те просто са част от едно цяло.
Смятате ли, че ген. Бойко Борисов може да дръпне много гласове в Благоевград?
Аз мисля, че господин Борисов е популярен човек и не казвам някаква новина с това. Доколко обаче тази популярност, придобита чрез неговите PR-акции по време на криминални престъпления в страната за тези четири години, ще бъдат възприети от избирателите като политическо умение се съмнявам. Избирателите в крайна сметка искат да дадат доверие, според мен, на хора, които доказват, че могат да правят политика, че могат да се занимават с политика, че могат да носят политическа отговорност. Дотук господин Борисов е давал доказателства, за мен не много убедителни, а може би за хората убедителни, че той може да носи административна отговорност, защото е бил на висока административна позиция. Той не е бил на политическа позиция и ние не знаем дали той може да носи такава политическа отговорност. Освен това господин Борисов нееднократно се е произнасял по въпроси, които са свързани с българското законодателство и се е оказвало, че не познава законите. А да се занимаваш с политика и да не познаваш законите е абсурд. Това е невъзможно нещо. Така че той тепърва има да върви по този политически път. Разбира се желая му успех да стане политик. Не мисля, че е станал още.
Филип Димитров конкурент ли ви е за гласовете на десните избиратели?
Аз не възприемам господин Филип Димитров като конкурент. Аз мисля, че за хората, които са десни избиратели в Пиринския край фактът, че Яне Янев е втори в листата на ОДС е много по-красноречив от факта, че господин Филип Димитров е водач.
Очаквате ли компроматна война по време на кампанията?
Възможно е. Това, което до момента виждам в тази кампания е, че тя не върви много остро. Като че ли динамиката усещаме на събранията на ДСБ, но не го усещам като национална кампания. За момента не предизвиква очаквания за такъв тип компроматни действия. Но в българската политика съм се нагледал на всичко. Така че няма да се изненадам, ако се появят и компромати.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...