Веселин Методиев: Банката за развитие нарушава свободното пазарно стопанство

Парламентът прие на първо четене закон, с който “Насърчителна банка” се трансформира в Българската банка за развитие. Новата банка ще стимулира и развива експортния и технологичен потенциал на малките и средни предприятия и ще улеснява достъпа им до финансиране. По този повод Агенция “Фокус” разговаря с Веселин Методиев, заместник-председател на парламентарната група на Демократи за силна България.

Фокус: Днес на първо четене беше приет законопроектът за Българската банка за развитие. Вие от ДСБ бяхте основните му критици. Защо го критикувате?
Веселин Методиев: Основната причина е една и тя е, че банковият пазар в България трябва да бъде свободен и на конкурентни начала. Не може, според нас, да се прави държавна банка, която да е по закон с привилегия да обслужва определени фондове от Европейския съюз. В случая това са кохезионните фондове и фондовете за регионално развитие. От тези фондове за България са определени милиарди левове в рамките на следващите няколко години. Това означава, че правителството си има своя банка, с която да управлява този ресурс. На сто процента това е възможност за корупционна среда.
Фокус: Банката е създадена за стимулиране на дребния и средния бизнес. Ще може ли това да става, при положение че както Мартин Димитров от ОДС отбеляза, Насърчителна банка отпуска по 70 кредита годишно?
Веселин Методиев: Толкова са били силите на Насърчителна банка. Същевременно всички знаят, че на пазара на кредитите всички банки участват с огромни количества кредити и то пак в полза на дребни и средни собственици и фирми.
Фокус: Какви привилегии са дават на Банката за развитие? Тя се създава като държавна банка, какво означава това?
Веселин Методиев: Да. Банката единствена може да управлява ресурса от два големи фонда – кохезионния и фонда за регионално развитие. Това са средства, които се предоставят в България за проекти, а финансовото обслужване отива в ръцете само на една единствена банка. Това противоречи на идеята за свободно пазарно стопанство.
Фокус: Как ще се управлява банката и кои ще са нейните управници?
Веселин Методиев: Това е работа на правителството, защото банката де факто става част от изпълнителната власт. Вече зависи от волята на правителството. Това е политически въпрос. Когато се даде такъв инструмент в ръцете на изпълнителната власт, на практика се премахва елемент от пазарния механизъм. Казано на жаргон, това е соцвариант на решение на тази задача.
Фокус: Управляващите казаха, че във всички европейски държави има такива банки. Доколко силен аргумент е това?
Веселин Методиев: Според мен аргументът “В Европа е така” беше аргумент от преди 15 години. Сам по себе си той не говори нищо. България е страна в конкретна икономическа конюнктура, в конкретна ситуация. Тя има етикета на най-корумпираната държава в Европейския съюз. Заради това не трябва да се допускат никакви изключения. Когато се оздрави климатът, може да се ползват всякакви европейски варианти и опит, но сега, днес, това е абсурд.
Фокус: Виждате ли опасност от корупционни схеми и практики, които да произтичат от тази Банка за развитие?
Веселин Методиев: Да, разбира се. Корупционните практики са гарантирани, когато има монопол, защото решава един. Когато този монопол е в ръцете на властимащите, може да се говори за организирана престъпна група, защото се сливат интересите на тези от властта с тези от икономическия свят. Ако тези интереси се закачат един за друг, нещата могат да станат много лоши, а в икономиката има и сенчест бизнес. Така че такива перспективи трябва да се решат от корен. Не бива това да се позволява от законодателството.
Фокус: Какви действия ще предприеме ДСБ срещу банката?
Веселин Методиев: Изпратихме писмо до Асоциацията на банките, до председателя на Управителния съвет – Левон Хампарцумян. Ще поискаме среща с него. Надявам се, че в началото на следващата седмица тя да се реализира. Ще ги запознаем със стенограмата от разискванията в Народното събрание, свързани с Банката за развитие, и ще ги призовем да направят своя демарш пред управляващото мнозинство. Това са хора от свободната пазарна икономика, които уважават ценностите на конкуренцията. Убеден съм в това, познавам и г-н Хампарцумян и други хора, и знам, че уважават конкуренцията.
Фокус: Ще се съобрази ли правителството с мнението на опозицията и бизнеса?
Веселин Методиев: Правителството може да направи както пожелае, управляващото мнозинство – също. Резултатът обаче е лош за България. Редно е тези хора да се замислят, а всички, които имат възможности да повлияят – в банковия сектор има хора, които могат да обяснят това на управляващите, но не с езика на опозицията – да поискат срещи и да накарат управляващите да не извършват такъв ход, който е обременен като перспектива.
Фокус: Преди малко казахте , че причината е чисто политическа. Защо една година след приемането ни в ЕС се прави такава банка? Не трябваше ли това да стане още с присъединяването ни?
Веселин Методиев: Няма голямо значение дали банката се прави сега или преди една година. Това е въпрос на работата на изпълнителната власт – управляващите сега са намерили време да правят банката. Въпросът е, че изобщо не трябва да го правят.
Фокус: А защо го правят?
Веселин Методиев: Това е въпрос към тях. Но ако техният аргумент е “така се прави в Европа”, това не е аргумент. България има много лош образ в момента, именно като стопанска атмосфера, банков и финансов климат. България е наречена корупционна страна. Това е много лошо. Знае се, че когато правиш законодателство, с което можеш да улесниш корупцията, ти вместо да се бориш с нея, я подпомагаш.
Фокус: Означава ли това, че Банката за развитие засилва този негативен образ на страната ни?
Веселин Методиев: Да. Безспорно.
Цветана ГЕОРГИЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...