Веселин Методиев: Ако не направим нищо до есента, наистина ще бъдем формален член на ЕС

Водещ Николай Бареков: …Двадесет и четири часа преди излизането и публикуването на решаващия за България европейски доклад за това дали ставаме за член на Европейския съюз или не всички политици в България са се стаили в очакване – най-много са се стаили, разбира се, управляващите.

Как вестниците описват това стаяване и ситуацията въобще? Според вестник “Стандарт”, председателят на Европейската комисия Барозу казва “не сте номер едно, но ви взимаме в Европейския съюз”. Според него, има три варианта, най-вероятният вариант е третият, казваме ви – о`кей, ще ви вземем, но имате проблеми, които трябва да решите до края на годината.

Междувременно вестник “Стандарт” заварва Симеон и Станишев, това са двамата политически лидери, които стоят начело на тройната коалиция, заедно с третия – Ахмед Доган, та ги заварва на лимонада в Русе. Какво правят в Русе цар и премиер, както пише вестник “Труд”: “Русе събра цар и премиер”. Те са там на международния проект “Пътуване срещу течението”, който носи, разбира се, абсолютно емблематично заглавие точно в този момент. Според вестниците, цар и премиер демонстрират близост преди общо да ги връхлети бурята на европейския доклад. Сергей Станишев е отказал всякакви коментари, като е обявил, че правителството ще има своята позиция след като излезе докладът. За сметка на това Сакскобургготски е приказвал пред медиите и е казал интересни неща. Целта на упражнението, според него, е да стигнем Румъния. Клаузите не са приятна новина, казват медиите. Моля ви, с песимизъм до никъде не се стига, казва царят.

Стабилна ли е тристранната коалиция, питат медиите. А какво отговаря той – ами, това като че ли е най-голямата тема, нали, тристранната коалиция си е именно тристранна коалиция. А трябват ли кадрови промени в кабинета? За това ще питате премиера, казва Симеон Сакскобургготски – разбира се, за кадровите промени, дали ще има смени в правителството.

И поглед сега към опозиционните партии. “Вълна от трудови колективи и политици напира към ГЕРБ”, заглавие от вестник “Сега”. Десни искат Бойко Борисов за балансьор на зациклилите преговори за кандидат-президент. Вълна от борещи се за любовта на Бойко Борисов политици и граждани заля страната през почивните дни. Анастасия Мозер даже поканила формацията на столичния кмет и в коалицията за общ десен кандидат-президент. Това, между другото, направиха и “Гергьовден”, които поискаха десен проект за управление и предсрочни избори. Според гергьовци, единайсетте партии, начело с Борисов, трябва не само да победят Първанов, а да изготвят план за сваляне на кабинета. Асен Агов от ДСБ, обаче, е нарекъл тези трудови колективи, напиращи към ГЕРБ политически скакалци, които навлизат в една територия, опоскват я, и след това се прехвърлят на друга. И завършваме със заглавията в “Новинар” – “Гергьовден” се обяви за предсрочни избори” и Бойко Борисов, който казва: Георги Първанов да благодари на Костов за втория си мандат.

Какви са очакванията на опозицията за последствията от европейския доклад върху България? Гости в нашето студио са представители на три опозиционни партии – Веселин Методиев от “Демократи за силна България”, Любен Дилов-син – “Гергьовден”, и представителят на СДС – господин Владимир Кисьов. Добро утро и на трима ви. Какви са вашите очаквания на фона на изявленията, които управляващите дават – чухте внимателно как са коментирали господин Станишев и господин Сакскобургготски европейския доклад? Смятате ли, че, така, неговото съдържание ще доведе до катаклизми в управляващите, ще доведе до проблеми пред България за членство в Европейския съюз, така както всички ние очакваме това да се случи още от 1 януари? Господин Методиев, с вас…

Веселин Методиев: Да разсеем първо едно заблуждение, което се опитват да пуснат управляващите.

Водещ: Какво е то?

В. Методиев: Няма вариант, в който България е отлагана с една година, защото те се опитват да заглушат лошите новини от утре с идеята, че ние ще бъдем отложени за 2008-а, и утре да се радваме следобед, че няма да бъдем отложени. Има някаква такава игра от страна на управляващите, която виждам по медиите.

Водещ: Тоест те се опитват предварително да насочат такава информация към очакването на лоша новина, за да бъде и другата новина добра?

В. Методиев: Да, нещо подобно. Информацията, с която ние разполагаме поне, е, че в крайния вариант на доклада, от вчерашния ден, натежава членство от 1 януари 2007-а, но с три предпазни клаузи.

Водещ: В които сектори, ако бихте могли да ни кажете?

В. Методиев: Да, разбира се. Първият сектор, за който ние знаем отдавна, защото се коментира много, това е “Правосъдие и вътрешен ред”… “Вътрешен пазар” и достъпът до парите на Европейския съюз, да не казвам по този начин – за фондовете, защото може и да не се разбере.

Водещ: Ако сте прави, това означава, че на практика ще признае Европейският съюз, че тук има престъпност, с която не можем да се справим, ще стане така, че ще бъдем член на Европейския съюз, но няма да имаме европейски пари, и като капак на всичко – няма да пътуваме в чужбина като бизнес, тоест, основното правило за…

В. Методиев: Няма да има движение на стоки и услуги.

Водещ: …стоки и услуги и хора няма да важи за нас…

В. Методиев: Точно така, точно така.

Водещ: …защото те, хората, и без това няма да пътуват.

В. Методиев: Да, ще бъдем членове на Европейския съюз без всички тези възможности.

Водещ: На книга.

В. Методиев: На книга, формално. Тоест, ако ние не направим нищо, все пак да го кажа по коректния начин…

Водещ: До 1 януари.

В. Методиев: …ако не направим нищо до есента, то тогава наистина ще станем такъв формален член.

Водещ: Какви са вашите очаквания? Как ще тълкувате, така, еднозначното заявление от страна на господин Сакскобургготски, който е член на този тристранен съвет, който всъщност управлява това правителство, че кадровите промени ще бъдат решавани от премиера – “Питайте премиера” казва той? Очаквате ли примерно смени на министри, оставки, някой министър, примерно, разочарован от този доклад, в момент на самоизобличение си хвърля оставката и така нататък?

В. Методиев: Силна воля и характер на един министър-председател се проявява в трудна ситуация. Тази ситуация е трудна за България. Господин Станишев трябва да освободи Петканов и Петков много бързо, защото това са двамата министри – вътрешни работи и правосъдие – в чиито сектори България е изостанала най-много, а господин Петканов е и министър на вътрешните работи в предишните четири години – не може да не се носи персонална отговорност. Това е знак към Брюксел, че в България има наличие на политическа воля. И само още нещо – ако висшите магистрати, председателите на върховните съдилища господин Григоров, господин Пенчев, главният прокурор господин Борис Велчев, сезират Конституционния съд за тези конституционни поправки, които в доклада изрично са написани, че са политически контрол върху съдебната власт, то вече ще има някакви възможности България да защити името си.

Водещ: Очаквате ли господин Станишев, така, да може да действа самоинициативно и по собствена воля в тази ситуация или ще трябва да чака разрешение на коалиционния съвет, ако иска да направи тези смени?

В. Методиев: Той има шанс…

Водещ: Защото това, което казва Симеон Сакскобургготски, като че ли звучи обратното – че той вече не трябва да се съобразява с тристранния съвет и може да действа сам?

В. Методиев: Сега има шанс да стане министър-председател, сега има шанс.

Водещ: Разбрах. Господин Кисьов, вашите очаквания какви са? И каква информация имате вие като бивш главен преговарящ на България с Европейския съюз, може би имате някаква, така, информация, достигнала тайно до вас?

Владимир Кисьов: В рамките на тристранната коалиция, понеже става въпрос за тристранна коалиция, аз бих нарекъл това тепигьозлък – поведението на управляващите към днешна дата – защото това, за което говорим днес, го казвахме преди 6 месеца. Аз го декларирах още преди четири месеца какво ще се случи, преди няколко дни, преди десетина дни в “europa.bg” може да се види, в европортала, точната диагноза какво ще се случи. И то е ясно причините какви са – за три години нищо не е свършено. Не може да не свършиш нищо и да искаш да не влязат защитните клаузи. Не можеш… това, което каза в самото начало и господин Методиев, това съм го написал, не може да се очаква, че България ще бъде отложена с една година – разбира се, че 1 януари 2007 година с много тежки шамари.

Водещ: Защо пък три години назад, казвате, това прави втората част от управлението на НДСВ и цялото до момента управление на тройния съюз?

Вл. Кисьов: Ами, защото ние още от годината… отпреди 3 години чуваме едно и също да се говори – как не се прави нищо в тези три области, как се изостава. Ние сме по-назад в момента от средата на 2001 година. Вижте какво се добавя в глава “Финансов контрол” – там, където бяхме по-напред и от някои от страните в десетката, които влязоха, далече по-напред от Румъния. Сега изведнъж се оказва заради липсата на финансов контрол, заради липсата на вътрешен одит и изградени системи, пълно недоверие към България по отношение на бъдещото усвояване на финанси и ресурси – нещото, за което в крайна сметка ние се стремим от 1 януари 2007 година да можем тези фондове да ги усвояваме, за да…

Водещ: Това беше крайната цел – да получим европейските пари, за да можем да реформираме собствената си държава. Какви са очакванията като… какви ще бъдат последствията за това правителство – то се създаде в името на Европейския съюз? Между другото, точно за времето, в което то управлява – няколко месеца, там, 8 или 9 вече – Румъния успя да изпревари България за първи път след може би 30 години.

Вл. Кисьов: Вие в началото питахте какво са казали вчера премиерът и царят на срещата в Русе. Ами, то никой не може да обясни какво са казали, в това число на никой не му става ясно какво са си говорили, такива са и отговорите, като в “Мечо Пух”. А на това общество тези политици дължат ясни и категорични отговори и отговорност за това, което не се случва, за този шамар, за този резил. Оли Рен казва – не сме първата… не, напротив, първата сме отзад напред държави. Ние с такъв знак ще влезем, което е недостойно, а всички искахме достойното влизане на България, макар и със закъсненията…

Водещ: Какво ще правите като опозиция, ще искате ли оставки, ще внесете ли вот на недоверие, ще се подготвите ли за предсрочни избори – разбира се, ако спечелите президентските?

Вл. Кисьов: Значи, аз мисля, че двете неща не са взаимно свързани – президентските и парламентарните. Каквото касае и президента… не знам защо го оставят и оставяме встрани и него – президентът в крайна сметка е архитектът на това правителство, а това правителство не свърши нищо. И той може би… пък в него да заговори моралът, ако не заговори в останалите…

Водещ: И какво да направи?

Вл. Кисьов: Да не се кандидатира за втори мандат…

Водещ: Да се откаже от втория мандат…

Вл. Кисьов: Ами, да, защото…

Водещ: …това е предложението на СДС?

Вл. Кисьов: Не на СДС, аз казвам…

Водещ: Ваше, лично предложение?

Вл. Кисьов: …така, чувствам, че би могъл и такъв вариант… защото той не си е свършил основната работа – не може да накара своето правителство да свърши този пакет от минимум неща, които са необходими за 2007 година.

Водещ: Георги Първанов да поеме отговорност, като се откаже от кандидатиране за втория си мандат. Господин Дилов, какви са вашите очаквания? Вие също съсредоточихте своя огън върху президентските избори и през почивните дни родихте две интересни новини. Първо казахте – десните трябва спешно да изработят управленски проект, а не просто да коментират имена за президенти, да спечелят изборите и да искат предсрочни избори, това беше едната новина, и другата – поканихте Бойко Борисов и ГЕРБ заедно с още две, така, формации около дясното да се присъединят към тези преговори. Сега ние след малко ще питаме вашите колеги дали са склонни да приемат една такава авангардна идея.

Л. Дилов: Само един щрих да добавя към останалите. Може би за пръв път в българската история западната преса е по-жестока и крайна в оценките си към управляващите в България от опозицията в България. Тоест, каквато и грубост в момента да кажем за създадената коалиция, тя е нищо в сравнение с това, което…

Водещ: Ще останете в сянка.

Л. Дилов: …идва, да, от изключително реномирани издания. Лошото е, че там казват – българите – те не казват Сакскобургготски или Станишев, или БСП, или нещо подобно, и като цяло няма значение на кое място сме, първи или втори, и къде ни слага Барозу, влизаме с ужасяващ етикет, за който българските граждани носят много малка вина. Този етикет се лепи върху… заради бездействията най-вече на едно политическо чиновничество в последните шест години. И тук няма никакво съмнение, че е така. Каквито и различия да сме имали, каквито и оценки да има различни за управлението на ОДС, каквото и да си говорим за вътрешна политика, безспорният медицински факт, както казва Остап Бендер, е че последните шест години изключително много се скапа всичко по отношение на…

Водещ: Какви ще бъдат последствията? Ето това е. Какво вие ще направите, за да промените нещата, освен да..?

Л. Дилов: Ние смятаме, че трябва да се обладаем от тая мисъл, на първо място, че българските граждани изобщо не са виновни за това, което се случва, и че дразгите, които царят помежду нас, и някакво мерене кой какъв е и колко е голям са абсолютно безсмислени на фона на това, че в същото време ние позволяваме на всички българи да бъде залепен един ужасяващ етикет за това бездарно правителство.

Водещ: И какво предлагате?

Л. Дилов: Ходовете за нас са следните. Ние ще ги предложим на нашите колеги днес още на срещата, на която домакинства СДС. Те са в две посоки. Едната е да се разшири, на първо място, разговорите, да не се пристъпва веднага към оперативиране на това, което има да се прави, тоест, подготовка за избор на президент.

Водещ: А да поканите преди това други формации.

Л. Дилов: Преди това да поканим други формации и да направим два формата, в които ще поговорим… в единия за миналото, в другия за бъдещето. Най-общо го казвам – да не…

Водещ: Доколкото разбирам от вестник “Труд” днес, предлагате отново разпускане и създаване на нов десен блок.

Л. Дилов: Не, не, аз, значи, имам предвид, ние не залагаме никакви мерки, които са конкретни. Ние казваме две неща. Това, което в момента разделя десницата и й пречи да види общото си бъдеще, е нейното общо минало. Нека си изясним поне за петнайсет минути по тази тема. В смисъл, да се направи един форум, на който всеки от поканените да дойде и да каже какво смята за… като официално, като становище на своята политическа формация за кабинет – двата поредни кабинета…

Водещ: И вие смятате, че десните лидери не могат да се разберат, защото все още спорят за миналото, доколкото разбирам.

Л. Дилов: Доколкото…

Водещ: Обаче спорът или войната, вече можем да я наречем, на Бойко Борисов, който се води за нов политик, и Иван Костов, който се води за стар политик, не е ли война за миналото? Бойко Борисов атакува непрестанно Иван Костов, Иван Костов му отвръща на удара.

Л. Дилов: Той атакува за две конкретни неща, вече другото са емоционални приказки, за две – за няколко последователни гласувания на различни общински съветници. Това е основната му драма и основният му проблем. Има го този момент и в Пловдив, и в София. Това е проблем, който може да бъде решен.

Водещ: Значи ли, че колкото… всъщност Бойко Борисов твърди, че Георги Първанов трябва да благодари на Костов за втория си мандат, то би звучало обратното – Първанов да благодари на Бойко Борисов, който сега пък казва, че трябва да се разграничи от десния формат от Иван Костов, за да покани него за преговори. Смятате ли, че това условие може да попречи?

Л. Дилов: Аз не съм чул официално някой все още да е поставил условие. В момента имаме терен, освен този формат, който преговаря, който се опитва да състави обща позиция, има три други интересни формации, които поне програмно, доколкото имат своите програми, са заявили своята принадлежност към нелевия спектър политически. Това са “Новото време”, партията на господин Георги Марков и движението ГЕРБ, което в момента се създава като една, поне го виждаме в страната, една добра сила.

Водещ: Първа или втора политическа сила, според…

Л. Дилов: Не случайно в повечето… да, в повечето негови лица в момента в страната принадлежат на десни политически формации. Мога да ви дам примери.

Водещ: Добре, за да стане това, необходимо ли е Бойко Борисов да приеме все пак да сътрудничи с Иван Костов? Очевидно, че ако той държи на това условие, преговорите няма как да продължат с него и обратното.

Л. Дилов: Ние се опитваме да приложим доста по-широк и по-голям формат от този, който да изяснява отношенията между двама души. Винаги сме твърдели, че голям… и го казвам с… без да изключвам себе си от този проблем, “Гергьовден” винаги е твърдял, че един от сериозните проблеми пред така наречената, условно наричана “десница”, са старите лидери. Не защото са стари или защото са омръзнали – просто защото имат прекалено много минало помежду си. И аз мисля, че в един… не случайно разговорите… не знам дали сте забелязали, на срещите, на които се преговаря и обсъжда бъдеща дясна кандидатура, там скандали няма, не се появяват някакви драми. Тези хора говорят чудесно помежду си.

Водещ: Добре, нека да попитаме вашите колеги как ще приемат това предложение. Господин Методиев, вие сте единствената политическа номинация, реална, издигната от дясното, за кандидат-президент на тези избори. Как гледате от тази гледна точка и като политик от ДСБ желанието на “Гергьовден” да се разшири форматът на преговарящите с три нови формации, между които и тази на Бойко Борисов ГЕРБ, и да изработите управленски проект, който да каже – след като победим настоящия президент, искаме предсрочни избори. Носим алтернатива.

В. Методиев: Първо, на втория въпрос, защото много бързо мога да отговоря. Няма да има нужда от много думи. Управленчески проект за тези президентски избори, визия за бъдеще е разговор помежду ни не от вчера. Аз самият работя върху такъв документ в рамките на ДСБ и мога да уверя колегите си, че те ще разполагат с нещо, което ще ги убеди като добър политически документ. И смятам, че ще стане основен на самата кампания при излъчването накрая на общия кандидат. Това за въпроса за проекта.

Водещ: Първият въпрос сега – как… той е по-интересен – как гледате движението да се включи в тези преговори, да участва в изработването и номинирането на президентска кандидатура Бойко Борисов-ГЕРБ и още две формации?

В. Методиев: Ние имаме съгласие помежду си още преди три месеца, че всяко от парламентарно представените политически формации, които участват в тези консултации, ще търсят подкрепа и от други политически партии и организации извън този формат. Аз помня, например, че господин Кисьов е говорил за Съюза на репресираните, за Демократичния форум, аз съм споменавал за БСДП, за БЗНС “Никола Петков”. Има съгласие, че след излъчването и номинирането на кандидата…

Водещ: След…

В. Методиев: Да, всички ще търсим разширяване на тази подкрепа.

Водещ: Но преди това как очаквате Бойко Борисов, който има 20 процента като партия без да има още да… хем да ви подкрепи кандидата, хем да не участва в неговото избиране?

В. Методиев: Само ви моля да не коментирам процентите на рейтингите, защото ще стане беля. Но за възможността господин Борисов да подкрепи, да влезе в бъдещо усилие за събарянето на това правителство и прочее, аз гледам много оптимистично. Но трябва да има доказателство за принадлежност към тази десница.

Водещ: Какво?

В. Методиев: На първо място, умението да се общува с нея, на първо място.

Водещ: Да се откаже от тези реплики Георги Първанов да благодари на Костов за втория си мандат?

В. Методиев: Господин Дилов казва, че по време на консултациите, където присъстваме и стари лица, аз, например, се смятам от тези, бях до преди един месец на тези консултации. Няма конфликт, а има възможност да се търсят разговори. Ние имахме среща и партийна между “Гергьовден” и ДСБ…

Водещ: Преди или след издигането на номинацията, обаче, това е важно.

В. Методиев:Категорично го казвам.

Водещ: Категорично?

В. Методиев: Тези консултации тръгнаха като представените партии на 700 хиляди избиратели към парламентарните избори. Те имат тази легитимност пред парламентарните избори и парламентарните групи.

Водещ: Не приемате включването на нови формации преди издигането на номинация?

В. Методиев: Мисля, че няма да се ускори процесът, а ще се затрудни.

Водещ: Добре, господин Кисьов…

В. Методиев: А нашето мнение, прощавайте, господин Бареков и господин Кисьов, а нашето мнение е, че трябва много скоро да бъде излъчен общият кандидат.

Водещ: В какъв срок?

В. Методиев: И днес има консултация и аз бих ги посъветвал колегите наистина да успеят да се договорят в близките дни…

Водещ: Още днес?

В. Методиев: …не казвам още днес.

Водещ: Господин Кисьов, как гледате на това? Още днес може ли да се договорят десните и най-вече… вие сте така по-отворена за диалог партия ДСБ приема предложението на “Гергьовден”, но чак след като е издигната номинацията – нещо, което очевидно много трудно ще бъде прието от политици, за които искате подкрепата на вашия кандидат?

Вл. Кисьов: Значи, първо, за още днес звучи несериозно, да очакваме, че още днес ще бъде излъчен, по ред причини. Нека да мине и утрешният ден, в който виждаме за какво става дума, може да промени коренно и позиции, и нагласа на бъдещата…

Водещ: Докладът. Как гледате обаче настъпването на ГЕРБ в тези преговори? Между другото, Борисов влиза в това, което казва господин Методиев, защото самият той е заявил пред медиите, че ако става въпрос като кандидати да бъдат издигнати Димитър Абаджиев от ДСБ и Петър Стоянов от СДС, той би ги подкрепил, така че очевидно има и такава опция – да се подкрепи…

Вл. Кисьов: Това, което се каза, е вярно. Ние имаме договореност, че тези разговори продължават, че всеки един от нас има свободата даже и преди номинацията да си води с тези политически сили, с всяка една политическа сила и движение своите разговори за бъдещо политическо сътрудничество или за оценка на моментна ситуация и общи позиции, така че това не излиза извън формата, и аз мисля, че след като се… имаме една фигура, добре дошла би била подкрепата от всички, в това число и от движението ГЕРБ, нали, във всеки случай движение…

Водещ: Няма логика да бъдат поканени тези формации преди издигането на кандидат – това беше въпросът. Дали трябва да участват в преговорите или просто да подкрепят?

Вл. Кисьов: Когато някой се включи в движение на един процес, не е най-оптималното. Нека да приключи този процес, не е задължително да приключва днес или в рамките на следващите четири-пет дни, защото същият този въпрос аз не го чувам никъде в медиите – да се отправя към всички останали евентуални кандидати какво правят те. Те са затаили дъх, защо да извадим една мишена, която изваждаме, за да може да бъде обстрелвана от… ловджийския израз… от първия ден?

Водещ: Ще цитирам тук и пак това, което каза негласният лидер на ГЕРБ все пак вие не вадите лидер на “Ал Кайда”, а на десницата в България, която легитимно ще иска да смени властта. Благодаря за това гостуване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...