Веселин Методиев: Ако не знаем кои са хората във властта, залагаме националната си сигурност

Водещ Николай Бареков: …Гости в нашето студио са представители на десницата. С тях ще говорим за това възможни ли е повече от една кандидатура за десен президент и какво става с новия развой на преговорите. Любен Дилов-син от Движение “Гергьовден”, Елеонора Николова от СДС и Веселин Методиев от “Демократи за силна България”. Добро утро.

Само, господин Методиев, ще започна с вас. Надявам се да не го приемете като лично заяждане, но понеже вие от две седмици само питате и чакате да си каже държавният глава бил ли е Гоце, не е ли бил, защо така? Вие не знаете ли? Нали бяхте 4 години на власт и така да се каже обстойно познавате архива на различните служби.

В. Методиев: Не го приемам като заяждане, ни най-малко.

Водещ: В смисъл да се реши тая драма, защото наистина вече, така, темата с досиетата ще вземе да омръзне на хората.

В. Методиев: Ще си позволя две неща да кажа. Първо да ви отговоря на въпроса и дали темата с досиетата може да омръзне в момента на хората. Вашият въпрос е легитимен към комисията, която работи през 1997 година и втората през 2001. Тъй като аз не съм бил член на нито едната от двете комисии, не мога да ви отговоря. Въпросът към господин Първанов е свързан с тиражирането на множество сведения по медиите, особено сега, когато тази тема се върна, и то, да ви кажа съвсем откровено, а не за да ви правя някакъв комплимент, благодарение и на вас много сериозно в българското общество – темата за миналото на българските политици. От тази гледна точка си позволявам втория коментар. Проектозакон за достъп до тези документи и тяхното използване, законодателно решение цели все пак основно националната сигурност на модерна България. Защото ако днес не знаем кои са хората във властта, в медиите, собствениците, водещите журналисти с връзките си към миналото, ние залагаме собствената си национална сигурност под въпрос сега, когато сме членове на НАТО и когато предстои да влезем в Европейския съюз. Това е смисълът, същността на тази законодателна инициатива, защото аз ви чух, идвайки насам, т.е. тръгвайки от вкъщи, да четете във в. “Труд”, че генерал Кирчо Киров започва да се съпротивлява на политическо решение, което тройната коалиция вече изгради и го съобщи.

Водещ: Да, само да припомня тук, това е тезата на генерала. Тя е не сега и не веднага, и тя влиза в противоречие с това, което заявиха на най-високо ниво политиците, които управляват държавата, че трябва да се намери регламент да се прочетат веднага досиетата. Както виждаме, днес самият в. “Труд” лансира версията първите хора в държавата да бъдат проверени буквално незабавно до президентските избори, за да няма…

В. Методиев: Аз съм сигурен, че…

Водещ: …въпроси кой какъв е бил.

В. Методиев: Аз съм сигурен, че колегите от парламентарната група на ОДС, а и други колеги в парламента, ще се подпишат под едно писмо до министъра на вътрешните работи, до министъра на отбраната, до въпросния директор на Националната разузнавателна служба тези, дето искаме да отворим досиетата чрез закон, първо да отворят, ако имаме ние досиета. Тоест трябва да има наистина ред и този ред да бъде по пътя на отговорността. Ние носим отговорност – трябва да се знае. Президентът на страната носи отговорност – трябва да се знае.

Водещ: И за да изчерпим темата, има ли в ДСБ някаква информация освен тиражирани слухове по медиите за държавния глава и за този псевдоним Гоце. Стои ли някаква информация, която вие имате в себе си, държите някакъв капан, който…

В. Методиев: Да. Ще отговоря, защото това е част от митовете и легендите.

Водещ: …защото създавате впечатление, че вие ще чакате още малко, след което щрак, ще извадите нещо.

В. Методиев: Ние нямаме. В “Демократи за силна България” нямаме каса, в която имаме едни документи, които ще вадим по някакво време. Няма такова нещо. Така че такава информация, разбира се, при нас няма.

Водещ: Нямате такава информация. Добре. Госпожа Николова, това е другата важна тема, бих казал още по-интересната тема – какво се крие зад, така, неочаквания завой, който СДС направи, почвайки паралелни преговори с Бойко Борисов, с неговата формация за издигането на единен президент? Мнозина вече очакват, че ще има двама десни кандидат-президенти – СДС и Бойко Борисов, и може би “Гергьовден” и някоя друга партия, и останалите?

Е. Николова: Господин Борисов няма завой, а ние сме последователни и най-вече се вслушваме в гласа на нашите симпатизанти, на нашите членове, които в страната казват, че е редно всички тези въпроси, които се задават, и тези разговори, които се водят през медиите, да се проведат директно, пряко, за да сме наясно какво цели господин Борисов, какво е неговото отношение на първо време, разбира се, за президентските избори. Да разберем неговата ясна и категорична позиция, има ли той ресурси, вижда ли в един десен кандидат възможност да бъде преборен господин Първанов. Мисля, че е честно и почтено това да се прави открито в един разговор, а не този казал така, онзи казал иначе, вие, журналистите, да пренасяте тези новини от вестниците към нас и обратно.

Водещ: Тази среща между вас и Бойко Борисов може ли да се превърне в начало на преговори вече между СДС и Бойко Борисов за участие на президентските избори съвместно? Да погледнем като логичен ход на събитията.

Е. Николова: Ние не сме загърбили нашия много сериозен ангажимент да разговаряме вдясно. Форматът от 8 партии, които седнаха на масата на преговорите за обща дясна кандидатура. Подписаният документ е изключително стойностен. Господин Методиев участваше в първите преговори. Всичко това за нас е много ценно, изграденото дотук, и ние ще продължим да работим в този формат. Но е съвършено ясно също така, че трябва да разширяваме подкрепата. Вие обичате социологията и много пъти тук говорите за едни числа, за едни цифри, които не показват особено добро физическо здраве на десницата, и ако ние искаме съвършено сигурно, сериозно да успеем няма как с тази електорална подкрепа да очакваме 50, 51 процента …

Водещ: Да победите на изборите.

Е. Николова: …изборна победа.

Водещ: Добре.

Е. Николова: Затова ние сме последователни. Ние ще преговаряме с всички сили извън БСП, за да получим подкрепа, да я разширим максимално, защото реално желаем този успех.

Водещ: Затова исках да ви попитам при какви условия първата ви среща с Бойко Борисов ще се превърне в начало на някакви преговори вече. Какви са условията, които трябва да бъдат спазени от негова страна? Какви са вашите очаквания?

Е. Николова: Ние не поставяме условия. Ние сядаме на един открит разговор. Разбира се, основната тема ще бъде господин Борисов и хората, които стоят зад него, които му вярват и които го следват, биха ли подкрепили стойностен, добър кандидат от десницата.

Водещ: Това е вашата теза, с която влизате…

Е. Николова: Това е нашата теза.

Водещ: Защото Бойко Борисов има друга теза. Аз смятам, че той… Кога е вашата среща, утре ли ще бъде?

Е. Николова: Да, утре.

Водещ: Той ще се опита там да ви убеди да подкрепите господин Георги Първанов. Не е тайна фактът, че всъщност Бойко Борисов подкрепа Георги Първанов с едно-единствено условие да се откаже от тройния съюз, така че моите очаквания са вероятно той на тази среща да подходи с тази теза.

Е. Николова: Ако това е …

Водещ: Бойко Борисов да убеди СДС да застане най-накрая зад Георги Първанов.

Е. Николова: …ако това е неговата теза ще си стиснем ръцете и ще се разделим.

Водещ: Тя е очевидна.

Е. Николова: Не, не е очевидна. Господин Борисов е казал…

Водещ: Той каза това при Иво Инджев в неделя.

Е. Николова: …Господин Борисов е казвал различни неща. Той е казвал, че, примерно, подкрепя един Димитър Абаджиев от ДСБ и го вижда като една много добра кандидатура.

Водещ: И Петър Стоянов също…

Е. Николова: Казал е за Петър Стоянов. Казва го за господин Първанов, но тази подкрепа аз лично не бих я пожелала, защото той иска господин Първанов да се разграничи от тройната коалиция, която създаде – нещо много трудно. Освен това ние не приемаме такъв изказ, че подкрепя господин Първанов, но не подкрепя тройната коалиция, защото това е едно и също по същество.

Водещ: Е, значи не подкрепяте основната теза на Бойко Борисов.

Е. Николова: Не, не я подкрепяме.

Водещ: Той я развява като байрак във всички медии. Може би ще трябва да го накарате да подпише някаква декларация като окончателна позиция, за да не ви изненада, така да се каже.

Е. Николова: Господин Бареков, както ви казах, най-добре е да седнем да разговаряме. Не чрез медиите, не през журналистите, а заедно да видим каква е позицията на господин Борисов. Той е открит човек, допускам, че ще я съобщи. Ние също ще кажем какво мислим и ще го попитаме в прав текст.

Водещ: Ще го питате за това.

Е. Николова: Разбира се, че ще го попитаме. Ще си говорим и за бъдещето на страната, какво се случва след октомври месец.

Водещ: Защото, ако господин Първанов изпълни това условие на Бойко Борисов, ще стане наистина сложно. Ще трябва вече пък Бойко Борисов да го подкрепя.

Господин Дилов, къде е “Гергьовден” в тази вече много сложна схема, защото ДСБ, както ще чуем след малко от господин Методиев, очевидно не подкрепя въобще такива разговори.

Л. Дилов: Мястото на “Гергьовден” не е особено важно. Радвам се, че нещо, което твърдим от няколко седмици, започва да се случва. Първо, че трябва да има среща на лидерите на осемте формации, защото имаме какво да си кажем. И се надявам останалите да приемат поканата на Петър Стоянов за края на седмицата, защото е важно. Имаме по досиетата да излезем с единно мнение, а за нас винаги разговорът за общия президент е минавал през едно дългосрочно виждане. Тоест, ако ние си отговорим на въпроса какво искаме да постигнем с този президент, доста лесно ще го намерим. Аз мисля, че десницата все още има интелектуален потенциал, а и възможност, ако успее да го формулира добре, да спечели и умовете, и сърцата на хората си с проекта за една нова българска република. И през това място, през тази идея, все още може би мечта, минава и новият български президент. А безспорно такъв проект иска огромна енергия. И иска всички, с изключение може би на социалистите, зад себе си. И за нас тези разговори не са на нивото на, ако президентът Първанов направи еди-какво си, Бойко ще направи еди-какво си. На нас ни се ще форматът да бъде разширен, в него да участват не само Бойко Борисов, да бъдат поканени “Новото време”, партията на господин Георги Марков, други формации и да видим, да се съгласим по кои важни промени в конституцията, в устройството на държавата, ако щете досиетата като дневен ред…

Водещ: Защо това не беше направено до момента? Защо тези преговори предизвикаха…

Л. Дилов:… можем заедно да направим. Ами процесът е бавен.

Водещ: …първо, те започнаха с издигането на кандидатури, после неясно по каква технология те бяха оттеглени, нови се появиха изведнъж.

Л. Дилов: Вижте, в това нищо драматично няма. Просто едни хора преговарят, търсят най-добрия вариант, най-добрия начин. А това, че от време на време се създава, така, театрален и оперетен момент, е съвсем естествена характеристика на публичната среда. За да им е интересно на хората, трябва да е вълнуващо.

Водещ: Ето, да попитаме господин Методиев. Той вече беше номиниран от ДСБ за кандидат-президент. По каква технология, оттглена ли е вече вашата номинация, господин Методиев? Има ли нова номинация, която да стои в публичното пространство? Знаем, че господин Иван Груйкин беше номиниран.

В. Методиев: Това, което аз зная, е, че няма оттеглени номинации.. .

Водещ: Вашата…

В.Методиев: …има несъгласия. Включително несъгласия, които са свързани с мен персонално. Изразени са от колегите от СДС основно. Това, което е важно според мен да кажа сега, тъй като вие преварихте, че позицията на ДСБ е ясна, е, че има една основна характеристика на десните – че за разлика от левите спазват правилата, които са възприели и които са валидни. Ние се договорихме през февруари за политическите основания да бъдем заедно срещу Първанов на тези избори, които са мажоритарни сами по себе си. Договорихме се, по мнение на колегите, за график, в който да се движим – да направим критерии през март, през април да започнат номинации. Да завършим на 10 май.

Водещ:Десети май мина преди месец.

В. Методиев:Това, което от моя гледна точка и от гледна точка на “Демократи за силна България” създава вече лошо физическо здраве, да взема назаем от госпожа Николова термина, е много голямото протакане на този процес. Има обратен възглед. Господин Дилов го защитава, господин Петър Стоянов също, че ние не участваме в състезание по номинации, а търсим най-доброто решение. Аз не споря с този възглед в момента, а казвам как би трябвало да се държи според мен една десница. Сега вече на въпроса …

Водещ:Сега ще подкрепите ли включването на Бойко Борисов в паралелните преговори, които започват между СДС и него на този процес?

В. Методиев:Какво ще решат колегите в СДС и с кого ще се срещат е тяхна лична воля, никой не може да ги спира. Лошото в случая е, че има консултации между председателите на партиите от Европейската народна партия във връзка с бюрото на Европейската народна партия, която започва заседание днес в Брюксел. На тези консултации господин Стоянов е споменал идеята си да има среща с Борисов. Тя не е била възприета от останалите председатели. Затова той е решил явно да направи среща на ръководството на СДС. Аз лично не очаквам да се получи някакво развитие от тази среща в посоката, в която вие търсите. Господин Борисов няма да бъде категоричен. След всичките думи, които е казал по адрес на господин Първанов, той не може да се премести в атакуваща позиция срещу него. Единственото, което би могъл да направи, и в някаква степен, това заслужава да бъде консултирано, е след излъчването на единна кандидатура …

Водещ:Така.

В. Методиев:… да се съобрази с личността и да каже дали би подкрепил, и толкоз. Оттам насетне останалите неща са или парламентарна дейност, за което говори господин Дилов, ние да съгласуваме позиции, ето, примерно по темата досиета мисля, че нямаме абсолютно никакви различия.

Водещ:Добре. Не очаквате ли обаче тази среща между СДС и Бойко Борисов да доведе до издигането на отделен кандидат от тяхна страна? Ето, примерно да издигнат Петър Стоянов. Не е тайна, че има такава възможност вече.

В. Методиев:Издигането на господин …

Водещ:Вие бихте ли подкрепили Петър Стоянов, защото е очевидно, че той се готви да се кандидатира.

В. Методиев:Издигането на господин Петър Стоянов означава да не се съобразим със собствените му думи, казани преди 4 дни в друга телевизия.

Водещ:А, ма той го е казвал тука 20 пъти. И в друга телевизия го е казвал. Няма значение.

В. Методиев:Вижте, господин Бареков, аз не мога да затворя думите, които съм чул от политическия лидер на СДС.

Водещ:Тоест, ако възникне неочаквана ситуация Стоянов да бъде кандидатът, вие няма да го подкрепите.

В. Методиев:Той, той е поднесъл информация, която е невярна, която се тълкува. Той беше доста категоричен в петък пред ваши колеги.

Водещ:Ако случайно стане така, че тази категоричност прерасне в друг вид категоричност, че той е готов да приеме риска и да излезе срещу държавния глава. ..

В. Методиев:Отговорът го знаете.

Водещ:И вие ще му кажете какво?

В. Методиев:Отговорът го знаете вие, знаят го и зрителите според мен. И той е следният. Господин Костов и господин Стоянов са хора, които са делили избирателите на десницата съвсем наскоро във връзка с парламентарни избори. Те, по признанието и на двамата, не могат да бъдат обединителните кандидати на тези избиратели.

Водещ:И оставате на тази си позиция.

В. Методиев:Защото ние не говорим за нас тримата и за още 30 човека. Говорим за 700 000 човека, които гласуваха за тези три парламентарни …

Водещ:Госпожо Николова, да погледнем от друга гледна точка на тези ви среща с Бойко Борисов освен опасносността той да се опита да ви убеди да подкрепите все пак господин Първанов. Не се ли притеснявате, че всъщност той може да има друг, скрит мотив в заиграването със СДС? Опитвайки се да ви прикотка, така да се каже, при себе си, извън ДСБ, той да ви раздели и всъщност така да обслужи интересите на държавния глава, който вероятно ще се кандидатира за втори мандат.

Е. Николова:Господин Бареков, все пак ние не сме деца и винаги ясно и категорично сме казвали, че макар и в не най-добра кондиция, ние сме ясни като партия и като позиция, и като визия за това как трябва да изглежда бъдещето на България, поради което отстояваме нашата идентичност. Ние водим едни добронамерени разговори и не смятам, че в тях има нещо лошо. Пак казах – в България просто хората не разговарят, политиците не разговарят. Това, което каза господин Методиев – да, ние се явихме разделени като три малки субекта вдясно и хората просто ни отвяха. Защото беше грешна тактика, защото беше грешна политика и защото беше престъпление срещу десния електорат той да бъде разделен. Как да се явят хората да гласуват за нас, когато се явяват там Костов, Стоянов, БНС? Кого да изберат, когато те преди това са били заедно? Точно тези лоши сигнали, които бяха наложени, ни направиха слаби. Ние поднесохме, поднесохме на тепсия властта сега на тройната коалиция. И ако трябва да извличаме поука от миналото, това значи, че трябва всички лидерски, така, виждания да бъдат загърбени в името на това да има успешен модел на управление на България.

Водещ:Добре, възможно ли е господин Петър Стоянов да бъде издигнат все пак в последния момент за кандидат-президент? Има ли такава възможност?

Е. Николова:Ние не говорим, ние не говорим в момента за господин Петър Стоянов. Ние говорим за това, че ако сме искрени, ако престанем да бъдем командири и лидери, ако искаме всички хора, които очакват друг кандидат, различен от господин Първанов, който всъщност е издигнат вече вчера във вашето студио от господин Йордан Цонев. Така че, ако трябва …

Водещ:Объркахме студията малко, той беше на друго място, но и тук е идвал и тук го е издигал. Няма проблеми, тука по-рано.

Е. Николова:Така. Няма значение. Някъде беше. Така, понеже гледаме всичко. Така.

Водещ:Обикновено те ги издигат тук два месеца по-рано, отколкото на друго място.

Е. Николова:Значи, ако трябва да говорим дали имаме вече кандидатура на господин Първанов – да, ние имаме, защото тя е издигната от господин Йордан Цонев, заместник-председател на господин Ахмед Доган. И ако ние искаме срещу тази кандидатура на господин Доган, на тройната коалиция, да застане една друга кандидатура, която ще има много ясна, много важна роля в бъдеще, тя ще бъде не само да бъде президент, а да обърне, да обърне стрелката в друга посока.

Водещ:Добре, ще поставите ли вие условия обаче на Бойко Борисов, да изчерпим темата Бойко Борисов, той да се откаже от Георги Първанов тогава? Ето, защото той вижте какво казва. Той поставя условия, на него му е лесно – има си рейтинг, и така.

Е. Николова:Ние ще разговаряме …

Водещ:Защо не му поставите вие условие той да се откаже от Георги Първанов?

Е. Николова:… и ще искаме да узнаем от него. Ако господин Борисов казва, че е човек вдясно, нали той така се препоръчва – като човек вдясно.

Водещ:Е, може ли човек вдясно да говори такива нещо, каквито говори Бойко Борисов?

Е. Николова:Да, точно. Точно, ако неговото дясно и това дали той ще заеме своето място със своята структура в дясното пространство, ще зависи, за нас е така, от неговото отношение към бъдещия кандидат за президент.

Водещ:Ще искате ли той да се откаже от Георги Първанов? Вижте колко директно ви питам – той заяви, в неделя го гледахме тук в това студио.

Е. Николова:Ние ще искаме господин Борисов да заяви, че ще подкрепи дясна кандидатура за президент и че ще работи в посока ние да предизвикваме нови избори, да се смени начинът на управление на България, защото той не е най-успешният и защото ние получаваме червени, жълти, всякакви картони.

Водещ:Добре, той може да ви каже – да, съгласен съм, ще работя за дясно управление, но аз няма да се откажа от г-н Първанов и ще си вървим с него. Ако искате, двамата ни взимайте.

Е. Николова: Вижте, не може.

Водещ:Съвсем логично.

Е. Николова:Това са, това са вашите разсъждения. Аз мисля, че господин Борисов…

Водещ:Те са логически на фона на това, което той говори.

Е. Николова:Не е казал …

Водещ:Той не е спрял да го говори от месеци вече.

Е. Николова:Господин Бареков, аз мисля, че господин Борисов е сериозен човек и че ще се държи като такъв утре. Ние ще поискаме в един пряк, директен разговор да обяви, първо, …

Водещ:Така.

Е. Николова:… какъв президент подкрепя и какво е неговото отношение към тройната коалиция. Той го е казвал многократно.

Водещ:То е ясно. Към Георги Първанов ще го пипате ли какво му е отношението? Госпожо Николова, не избягвайте отговора, който ви задавам.

Е. Николова:Разбира се, че ще го питаме. Това е основен въпрос.

Водещ:Ще искате ли да се откаже от основната си теза, която Борисов лансира от седмици по медиите?

Е. Николова:Аз не виждам нищо лошо в тезата на господин Борисов, защото той фактически иска господин Първанов да се откаже от рожбата си. Това трудно се случва. Как ще се откаже господин Първанов?

Водещ:Тоест това според вас е капан?

Е. Николова:Това е, това е невъзможно, това е нонсенс. Как ще се откажеш от нещо, което си родил, което си създал и зад което продължаваш да стоиш?

Водещ:Да попитаме господин Дилов като страничен наблюдател на този разговор, защото стана много интересно. Има ли възможност лидерът на СДС, господин Дилов, да се окаже обединителният кандидат на българската десница въпреки всичко?

Л.Дилов:Има възможност всичко да завърши като либрето за опера, първо да кажа. Но аз вярвам …

Водещ:С две-три кандидатури.

Л. Дилов:… аз вярвам, да, и с колоратурно сопрано начело. Аз вярвам, вярвам, първо, в здравия разум и в по-добрата подредба на нещата. Ако ние погледнем задачата като общ политически проект, който ни води до края на 2007 година към предсрочни избори, към една сериозна нова политическа формация, много голяма, в ядрото на която стои българската десница, дори в сегашния й вид, която има за цел да промени конституцията, да направи по-справедлива съдебната система и да не изреждам, и по-работеща най-вече, във всичко, което виждаме като проблеми в момента, защото имаме големи проблеми и те не са само тройната коалиция, която управлява…

Водещ:И какъв компромис можете да направите заради това?

Л. Дилов:… то тогава стъпката нов български президент е прекалено ясна каква трябва да бъде. Това трябва да бъде човек с тази визия, с голяма подкрепа и човек, който може да помогне да се случат тези събития.

Водещ:Може ли да се окаже новият български президент стария пак? Имам предвид още по-стария – Петър Стоянов?

Л. Дилов:Нищо чудно, стига, това вече все пак е въпрос на лични, на лични желания. Въпросът е коя е фигурата, която може да свърши тази работа. Не да търсим работа за определен човек.

В. Методиев:Ако продължаваме да се бавим, шансът ни да се явим силно през есента намалява.

Водещ:А както виждате днес от версията, написана във в. “Труд”, вероятно вие се бавите, защото очаквате Георги Първанов да се оттегли от надпреварата и на негово място да излезе Стефан Данаилов. Тогава ще …

В. Методиев:Не, не.

Водещ:… търсите актьор може би…

В. Методиев:Това не зависи от нас. Нашият въпрос наистина е ние да намерим силна кандидатура. Мисля, че времето е много малко вече. Аз все пак съм оптимист, че е възможно в близко бъдеще да спрем да занимаваме хората с този разговор.

Водещ:Благодаря много. Както виждате, СДС отива с големи очаквания на срещата с Бойко Борисов. Ще го търсим малко по-късно да го питаме. Но едно от очакванията на СДС ще бъде може би Бойко Борисов да се откаже от тезата, която лансира през последните дни, за подкрепата на настоящия държавен глава. Всичко обаче е възможно в десницата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...