Новият кмет на София Васил Терзиев се срещна с премиера акад. Николай Денков

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев положи клетва пред Столичния общински съвет на първото заседание на Съвета в мандат 2023 – 2027 година в присъствието на областния управител на София Вяра Тодева и председателя на Общинската  избирателна комисия Полина Витанова.

„Довчера бяхме политически опоненти, днес вече сме от една страна – тази на София.“ Това каза кметът на София Васил Терзиев в първото си изказване пред новоизбрания Столичен общински съвет, кметовете на райони и кметства.

Ние сме от страната на София, което означава да бъдем мъдри в търсенето на дългосрочни решения за града, решения, които ни обединяват, а не разединяват. Това е по-дълго от един мандат, тази мечта, която ни обединява за София да бъде модерен, прогресивен сигурен европейски град, заяви Терзиев.
Искаме да градим бъдеще, град на възможностите, за да може да мечтаем по-смело. Това, което се ангажирах по време на кампанията, е наистина да положа всички усилия да бъда кмет на всички софиянци. Нужно е да защитаваме интересите на всички в града, независимо от нашите политически виждания. Това значи да бъдем от страната на мъдростта и търсенето на дългосрочни решения, които ни обединяват.
По думите му “оттук нататък трябва заедно с общинските съветници да търсим какво ни обединява. Това са ценностите, принципите и начинът, по който да заработи общината още по-ефективно, да бъде по-прозрачна и по-бърза в решаването на проблемите, така че да успеем да променим нагласата на хората. Нашият най-голям проблем е колко е загубена вярата в институциите, включително и в общината, – заяви също Терзиев. – Ние имаме отговорност всички да работим заедно, за да възстановим това доверие и да вземем най-правилните решения за нашия град. Вярвам, че всички тук сме мъдри и ще намерим този път и решения за София и ще можем гордо след 4 години да бъдем доволни от това, което е свършено. Нека добрите идеи, независимо откъде идват, намират път и ще намерят подкрепа” – заяви също Терзиев.

Една от първите срещи, които Васил Терзиев направи в качеството си на кмет на София бе на среща с министър-председателя акад. Николай Денков. Терзиев благодари на премиера за протегнатата ръка и подчерта, че за него е било изключително важно да проведе тази среща и да изложи приоритетите си за развитието на София, както и между Столичната община и изпълнителната власт.

Двамата са обсъдили също темите за децентрализацията, финансирането на общините и подготовката на бюджета, които са в центъра на вниманието на правителството, както и предизвикателствата в областта на културата, образованието и инфраструктурата.

Според Терзиев ефектът от добро сътрудничество между общината и изпълнителната власт ще бъде усетен от софиянци в следващите месеци и години. Изключително важно е всички институции да работят заедно и все по-ефективно, затова ние ще продължим да търсим активен диалог с всички, за да можем да защитим по най-добрия начин интересите на гражданите, заяви той.

Ръката ни е протегната и към абсолютно всички, представени в Столичния общински съвет. Вярвам, че ще намерим допирни точки в програмите и ще търсим заедно прагматичните решения, за да намалим напрежението и да има работещ общински съвет. Аз съм оптимист.

Започваме работа с настоящата структура на администрацията. Целият екип и новите заместник-кметове ще обявим в края на тази седмица. Темата за достойното заплащане в администрацията е нещо, по което ние ще работим, за да може Столичната община да става все по-добър работодател и да има все по-мотивирани хора, които да служат достойно на публичния интерес, допълни още Васил Терзиев.

Източник: www.sofia.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...