Васил Паница: Лекарите с право на стачка

– Д-р Паница, защо се стигна до протестите на лекари от Пловдив, а преди това и от Плевен?
– Защото тези хора, управляващите, нямат концепция как трябва да функционира здравната система и касата. Този модел, който измислиха – без да заложат реална формула как да се получават заплатите, доведе до това възнагражденията в болниците да паднат с 50 процента. Преди ден-два в една софийска болница са изплатили на докторите по 100 лева аванс за месеца. Мисля, че е станало в “Св. Ана”. Те на ромите дават по-големи социални помощи, ама..
– Но д-р Баташки, шеф на университетската болница “Св. Георги” в Пловдив, е извадил други цифри – за заплати по 1600 лева на месец.
– Какви заплати е вадил Баташки оставете. Те не са им толкова големи, те ги имат само при кардио-хирурзите. Те може и да са 1600, защото имат много високи цени по клиничните пътеки. При другите доктори такова нещо няма…Но се боя заплатите им да не паднат и под 600-700 лева…
– Това възможно ли е?
– Ами да, защото те дълговете продължават да се трупат.
– Вие вече обявихте, че ДСБ ще иска нов рамков договор от здравната каса.
– Да, защото при този ще има фалити на малки районни болници, уволнения на лекари, малки заплати. И всичко това накрая ще рефлектира върху пациентите.
– Лекари от Плевен вече поискаха право на стачка…
– Да, това право ние от ДСБ ще го поискаме законодателно в парламента, защото сме комай единствената страна в Европа, в която медиците нямат право на стачни протести.
– Какъв според вас е изходът от кризата?
– Трябва нов национален рамков договор и нова концепция за това, как ще продължи реформата. Не може така – до миналата година поне лекарите бяха доволни, а сега ги удрят и тях, и медицинските сестри.
– Дали поне положението на джипитата не е малко по-добро?
– О, не, и те са зле. И тях ги удариха. Снижиха им така наречените “регулативни стандарти”. Лимитите, направленията за консултации. В някои случаи ги орязаха от 40-50 до 7-8. Което означава нерегламентирани плащания, че хората ще търсят други начини да се доберат до специалисти.
– А оставката на министър Гайдарски ще я искате ли?
– Как няма да я искаме? Трябва да се разбере едно – удариш ли по лекарите и медицинските сестри, на практика удряш и върху пациентите. Такава е логиката на нещата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...