Васил Паница: Ексхумацията на Белнейски бе ненужна

Водещ: Сега искам да ви припомня нещо, което беше актуално през месец март, когато прокуратурата задържа експерта от Съдебна медицина Станислав Христов. Той беше с обвинения, че незаконно е извършил голямо количество трансплантации. Тогава пред съда той обвини свои колеги, че нарочно са изнесли тази информация срещу него и в този момент вкара в употреба две убийства – това на сестрите Белнейски и това на Ангел Димитров-Чората, за да каже, че това, което се води срещу него като кампания е свързано с противоборство вътре между експертите, които се занимават с тази дейност, която в момента е актуална, а именно съдебната медицина. Тогава представители от ДСБ предложиха да бъдат направени промени в Закона за трансплантациите на органи, тъкани и клетки, тъй като стана ясно, че това е един доста сериозен и доходоносен бизнес. С Васил Паница сега ще говорим в “Преди всички”. Добро утро, г-н Паница.
Васил Паница: Добро утро.
Водещ: Първо да ви попитам като лекар как гледате на тези престрелки между ваши колеги в момента вещи лица?
Васил Паница: Тези престрелки наистина са нещо тежко и несериозно на фона на тези мръсни събития, които се разиграха преди доста време край Пазарджик.
Водещ: Вие сте от този район и в този смисъл сигурно имате някакъв личен сантимент към тази история, Пловдив, чрез своите прокуратури, също имаше отношение. Как ви се струва този развой, който в момента се коментира?
Васил Паница: Аз мисля, че този развой, толкова време след това събитие, лично за мен е малко несериозен така, както се развива. Естествено ексхумацията има своето място и решава редица казуси в Съдебната медицина
. В случая, лично моето мнение е, че не е така.
Водещ: Имате предвид, че тази ексхумация няма да преобърне нещата.
Васил Паница: Считам, че тук атаката е насочена специално към съдебните лекари и сценарият е в следния вид: вижте, колко добре работи следствието, а тези некадърници в даден момент провалиха толкова важно разследване. Мисля, че точно в този случай не е така.
Водещ: В голяма степен самите “некадърници” подпомагат тази теза като се обиждат на “алкохолици”, “пенсионери” и така нататък. Вие като лекар?
Васил Паница: Недостойно поведение между колеги и само уронват престижа на колегията и по-специално на съдебните лекари. Не би трябвало да се държат така.
Водещ: Тази престрелка между г-н Раданов и г-жа Грозева обаче беше обвързана с този скандален скучай по отношение на Станислав Христов и неговите трансплантации. Кажете, защо нищо не се случи с вашия законопроект тогава, който все пак искаше да въведе някакви правила? Спомням си, че едни ужасяващи статистики за това колко кост изнася България всяка година бяха изнесени по време на дискусиите.
Васил Паница: Да, това наистина е много интересно, тъй като аз и мои колеги зададохме въпрос към главния прокурор, а преди това зададохме въпрос и към министър Орешарски за това колко тона кости са изнесени от България, какво количество материал е изнесено от България. След което ние информирахме главния прокурор, защото /…/ министър Орешарски можеше да отговори на този въпрос. Останахме страшно изненадани, когато в писмен отговор ние получихме количество от 21 тона кости за четири години. Това надвишава общият износ на целия Европейски съюз, всички страни от Европейския съюз взети заедно. Явно, че става дума за нещо изключително нередно.
Водещ: Може би тук трябва да припомним, че през март в доклад на Съвета на Европа страната ни беше посочена като най-големия износител, а от Европарламента поискаха Европол да се заеме с разследването на нелегалната търговия с органи /…/.
Васил Паница: Безспорно, абсолютно нелогично е една малка страна като България да изнася 21 тона кости, което е доста странно и за европейците, имайки предвид, че един куб.см. от кост като обект за трансплантация е около 12 долара. Може да направите сметка какво представляват тези 21 тона. Общата печалба, годишната печалба според някои е около 81 милиона долара.
Водещ: Какво последва като реакция от прокуратурата?
Васил Паница: Ние имахме интересно предложение за закона, новия Закон за трансплантанцията преди около година на тъкани, органи и клетки и едно от тези предложение беше главният прокурор или негови подразделения до най-нисшото ниво Районна прокуратура да издава разрешение за експлантация на тъкани, органи и клетки. Това беше подкрепено от Главна прокуратура с писмо до Народното събрание. За жалост нашите колеги отхвърлиха нашия проект. Все пак това не е наша приумица, ние сме заимствали този проект за закон от това, което съществува в момента във Франция.
Водещ: Сега следва въпросът, кой има изгода от това? Защото наистина стана ясно и по време на заседанието около Станислав Христов, че понякога да се правили експлантации дори на хора, които са били жертва на престъпление. Тоест, по някакъв начин това е можело да застраши дори самото разследване, тъй като това са доказателства.
Васил Паница: Точно това имахме предвид ние, когато направихме нашето предложение за промяна в Закона за трансплантация на тъкани, органи и клетки, защото една съдебна медицина, предшествана от експлантация на кост, примерно, е абсолютно опорочена. Една експлантация на кост изисква почистване на крайника, един вид стерилизация и изваждане на коста, и поставянето и в специален контейнер. Ако тази процедура се извърши съдебномедицинската експертиза е излишна след това, защото се измиват важни неща, които могат да подпомогнат следствието, изтриват се следи от кръв, от тъкана течност и така нататък. Така, че когато ние направихме тези предложения имахме точно това предвид. Освен това трябва да се променят много неща в този скандален договор, а така също и в закона, защото според Закона за трансплантациите, експлантацията и трансплантацията не може да бъде обект на възмездна сделка. А според договора съдебните медици, след като получат разрешение от близките получават пари за това, което вършат, така че в нарушение със Закона за трансплантация на тъкани, органи и клетки. Освен това фирмата, която прибира тези кости, извършва т.нар. постмортални грижи или погребални услуги, тоест плаща погребението на починалия, което за по-бедните хора явно, че е много лесно да вземат решение при тези условия.
Водещ: …за по-бедните хора по някакъв начин е разрешение на…
Васил Паница: Има такива подобни случаи в Западна Европа, но там ситуацията е друга, а при нас, като знаем какво е нивото на по-голяма част от хората, които попадат на съдебномедицинските маси явно е, че много лесно биха се поддали да дадат костите на близкия си срещу плащане на погребения, а вероятно и нещо друго. Но така не може да продължи и за това ние предложихме тези промени в закона, освен това имаше голям натиск от нашата страна в този договор, който съществува с /…./
Водещ: Който е до догодина със сигурност.
Васил Паница: Вижте, най-интересно е, че предишният министър Гайдарски се изказа против този договор не един път или два пъти. Обаче се оказа, че съгласно договора той една година преди завършване на договора трябваше да изрази ясно намерение дали иска да се прекрати или да продължи. Тази дата беше 7 февруари 2008 година.
Водещ: Тоест, той се счита за автоматично продължен още четири години?
Васил Паница: Този договор вече, след наш въпрос пак към министъра на здравеопазването от ДСБ, този въпрос е решен, няма никакво сезиране на съответната страна, следователно този договор продължава още четири години след 2009 година, след 7 февруари 2009 година. Явно е, че този договор е удобен някому.
Водещ: Някой ще продължи да трупа още пари. Аз само тук искам да добавя към вас едно изречение, че шефът на Изпълнителната агенция по транспланциите също имаше в интервю много сериозни забележки към този договор и питаше какво общо трябва да има тази изпълнителна агенция с договора. Но така или иначе той е факт. Вие не се отказвате да поставяте този въпрос.
Васил Паница: Ние го поставяме, но съобразно договора, както ви казах, министърът не се е обърнал към ответната страна и договорът продължава.
Водещ: Дано пък прокуратурата да се заинтересува, в крайна сметка и заради това, което се случва с експертите, пропадат и техните разследвания. Благодаря ви. Васил Паница в “Преди всички”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...