Важното от изминалата седмица

Министерство на икономиката и индустрията: На 15 ноември стартира кампанията „Достъпно за вас“

Целта на инициативата е да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост

От 15 ноември Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с всички, които вече са подписали Декларация за партньорство, започва инициативата „Достъпно за вас“. Тя има за цел да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост. 

Инициативата ще се реализира поетапно в партньорство между Министерството и отделните търговски вериги, доброволно приемащи условията на инициативата. Обхватът на кампанията предвижда осигуряване на седем продуктови групи от малката потребителска кошница, отговарящи на обичайните изисквания за качество и съдържащи всички необходим продукти за разнообразно хранене.

Кампанията стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията. Министерството на икономиката разчита на пазарните механизми и на свободната конкуренция като цели по-добри цени за българските потребители, формирани на пазарен принцип и чрез доброволното партньорство между държавата и бизнеса. Кампанията започва поетапно в партньорство с обекти от по – големите търговски вериги, като се водят разговори и с по-малки регионални такива. 

Всяка седмица включилите се търговските вериги ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, животински и растителни масла и мазнини. Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

Източник: www.ppdb.bg

Първата площадка за медицинските хеликоптери вече е годна за експлоатация

Площадката е изградена при лечебно заведение „Уни хоспитал“ в Панагюрище и е предназначена за обслужване на полети за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

България очаква да получи шест медицински хеликоптера до 2026 г. със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, но неотдавна министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че ще бъдат купени със средства от държавния бюджет още два медицински хеликоптера, които да бъдат използвани като резервни.

По думите му има възможност хеликоптерите да бъдат управлявани от чужденци. В момента в Италия се подготвят българските екипи, но те ще имат европейски лиценз и ще могат да работят и на други места. Именно заради това е възможно те да бъдат заменени с чужденци, ако решат да се преместят в друга страна. За да не се случва това, министърът обяви, че заплатите им ще бъдат между 8 и 10 хил. лв.

Гвоздейков обеща, че през януари догодина ще започне експлоатацията на първия хеликоптер. В средата на юни догодина идва вторият хеликоптер, а в края на декември ще дойде и третият, увери той.

Към момента в България има още 6 изградени хеликоптерни летища на територията на болници, които са в процедура по регистрация: 

  • УМБАЛ “Лозенец” (бившата правителствена) в София;
  • УМБАЛ “Проф. Александър Чирков” (бивша “Св. Екатерина”) в София;
  • УМБАЛ “Света Анна” (бившата Окръжна болница) в София;
  • УМБАЛ “Канев” в Русе;
  • УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив;
  • Аварийно-спасително хеликоптерно летище на южния портал на тунел “Железница” на АМ “Струма”.

Други 4 хеликоптерни летища са в процес на проектиране: 

  • МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен;
  • УМБАЛ “Д-р Георги Странски” в Плевен;
  • МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново;
  • УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора.

Източник: www.dnevnik.bg

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се разбраха за дерогацията, бюджета и мнозинствата

ГЕРБ и ДПС ще участват на заседанието на Народното събрание в сряда и ще покажат, че евроатлантическото мнозинство съществува, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща със съпредседателя на “Продължаваме промяната” и финансов министър Асен Василев и зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев. 

На срещата са обсъдени въпросите за бюджета за догодина, дерогацията за руския петрол и сътрудничеството между трите формации.

Подкрепата на ГЕРБ и ДПС е при следните условия:

Дерогацията на “Лукойл”: Дерогацията за внос на руски петрол ще бъде премахната преждевременно в две стъпки – от 1 януари спират квотите за износ, а от 1 март 2024 се спира окончателно вноса и преработката на руски петрол.

Бюджет 2024: Намерени са възможности всички искания на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени, заяви Десислава Атанасова.

Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа.

Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ “Струма”, АМ “Хемус” и др.

Договорен е и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета.

С около един милиард лева е прецизиран е таванът на поемането на държавен дълг. 

Демонстрация на евроатлантическото мнозинство: ГЕРБ са получили гаранции от ПП-ДБ, че занапред няма да има случаи, в които някоя от двете парламентарни групи да гласува заедно с “Възраждане”, БСП и ИТН в пленарна зала.

С договорените промени в бюджета планираните капиталови разходи се свиват с около 2 млрд. лв., колкото е планираната вноска, дължима от “Газпром” за транзитната такса. Така капиталовите разходи стават малко под 10 млрд. лв., уточни финансовият министър Асен Василев.

“Ще преработим бюджета в този му вид, така че той да мине през малката и голямата тристранка и да бъде обсъден от Министерски съвет.

Намереното решение за дерогацията е полезно за българските граждани, защото от една страна се спира износът и парите, които отиват към Русия, от друга страна се гарантира, че няма да има сътресения на вътрешния пазар на горивата.

Имахме откровен разговор с колегите от ГЕРБ за това, че нито те, нито ние е добре да формираме мнозинство в Народното събрание с БСП и “Възраждане”, защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие”, коментира Асен Василев.

Източник: www.btvnews.bg

Премиерът акад. Николай Денков уволни зам.-министър Темелакиев и изпрати писмо до УЕФА заради безредиците около вчерашния мач

Лошо управление на българския футбол години наред, лоша организация на вчерашния мач, грешно събиране на футболни агитки на едно място. Това са част от причините, които премиерът акад. Николай Денков посочи като основни за грозните сцени вчера около Националния стадион „Васил Левски“ по време на квалификационната среща България-Унгария. По думите му сегашното ръководство на Българския футболен съюз (БФС) е довело до упадък на българския футбол, като хаотичните действия около организацията на вчерашния мач допълнително са нагнетили напрежението. Министър-председателят акцентира също върху допуснатите грешки от страна на ръководствата на МВР и СДВР, които позволиха на едно място да се съберат враждуващи футболни агитки.

В тази връзка министър-председателят акад. Николай Денков вече е изпратил писмо до президента и етичната комисия на УЕФА с искане за тяхното становище по организацията на злополучната среща между България и Унгария. Позицията по темата ще бъде потърсена и от ФИФА. В писмото до УЕФА премиерът подчертава, че организацията на срещата е компрометирана на много нива, като е претърпяла няколко смени на локацията и се е провела при закрити врати. Мотивирани от гнева си срещу решенията на БФС, футболни фенове от цялата страна, които настояват за оставката на президента Борислав Михайлов, предизвикаха размирици в София преди, по време на и след мача.

Заради събитията от вчерашния ден премиерът акад. Николай Денков освободи от длъжност заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в Министерството на вътрешните работи. Въпросът дали да бъде отстранен и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предстои премиерът да обсъди с вицепремиера Мария Габриел. В допълнение, акад. Денков е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и да получат максимални дисциплинарни наказания, включително уволнение от структурите на МВР.

Министър-председателят акад. Николай Денков специално благодари на всички мирно протестиращи спортни запалянковци, както и на тези полицаи, които изпълниха дълга си, без да проявяват насилие в изключително трудна обстановка, изпълнена с провокации.

Източник: www.gov.bg

Столична община ще съди организаторите на окървавения протест

Столичната община завежда дело срещу организаторите на снощния протест на футболни фенове заради нанесените щети по инфраструктурата на София.

Над 40 000 лева са изчислените щети за разрушената инфраструктура след вчерашния протест. Към тях не са прибавени тези от изгорелия автобус на общинската полиция. Екипите на Инспектората, на аварийното звено са били на терен и са си свършили работата добре, отчете столичният кмет Васил Терзиев.

“За контейнери, кошчета и отпадъци, както и дейности по почистване около 14 000 лева, за шахти, плочки, бордюри около 8000 лева, колчета и знаци 4500 и за нарушена обшивка на тавана на подлеза на Орлов мост около 15 000 лева. Общо 42 000 лева е струвало на Общината за поправяне. Ние ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да можем да възстановим щетите. Добрата новина е, че екипите работиха неуморно и всичко е възстановено в рамките на един ден”, каза той.

Във връзка с критиките, отправени към Васил Терзиев, кметът на София заяви, че неговият ангажимент е да даде съгласуване на протеста. Не е имал никакви индикации, че той ще прерасне в гражданско неподчинение, нито е имал сведения от ДАНС, СДВР и други институции, затова не е отказано да бъде проведен т. нар. в началото “мирен протест”.

Източник: www.banker.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...